Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Szerepjáték   (Freetime)   
Ez a hétvége a szerepjáték jegyében telt el. Szombaton egész napos Dungeons & Dragons menet volt terítéken (tehát a klasszikus, papír-kocka alapú szerepjáték). Bár maga a kaland ezúttal nem volt a legérdekesebb, ennek oka leginkább az volt, hogy kezdők is voltak jelen, de ettől függetlenül jó volt ismét játszani, közel egy éve volt az utolsó efféle játék. És úgy néz ki, ha nem is hetente, de legalábbis havonta lesz lehetőség játékra.

A kezdőkről szólva még, nem miattuk volt ez a kevésbé érdekes kaland, hanem értük ... mivel konkrétan olyan kaland lett kitalálva, ami nekik is megfelel bonyolultságban és szintben. Azért gondoltam ezt tisztázni, hogy nehogy megvádoljanak azzal, hogy a kezdőket vádolom emiatt :-)

Aztán mivel szerepjátékból sohasem elég, ezért nekivágtam este még WoWozni is jó néhány órát, Gab007 társaságában (aki most ismerkedik a játékkal egyébként, és ennek nem mindenki örül maradéktalanul ;-). Indítottam egy új karaktert, ezúttal egy papot (priest). A nagy játékmenet vasárnap este is folytatódott, hajnali 2ig sikerült kihúzni. Lassan lejár az első hónapom, és fizetni kell majd ha tovább akarok játszani: azt hiszem akarok :)

Vannak ilyen események a világban, amik nem kapcsolódnak szorosan a játékhoz, ha nagyon szigorúan nézzük a dolgokat. Szerintem viszont jó móka elszórakozni velük, és sokkal "élőbbé" teszi az egészet. Bár a valentin napi eseményekből kimaradtam, most eljött a druidák holdfesztiváljának az ideje. Amikor tüzijátékot lehet lövöldözni, és teleportkapuval eljuthatunk a sötét elfek városába. Ez körülbelül olyan esemény, mint a vándorcirkusz vagy fesztivál, ami kéthavonta érkezik Goldshire falucskába. Amolyan esemény a világban, ami színesíti a dolgokat :) Tegnap így kilőttem a szükséges tüzijátékmennyiséget, hogy meghívót kapjak a fesztiválra, amit meg is látogattunk Gab007-el közösen.

Az idei tél első őrültje   (Finnország)   
Ma hazafelé összefutottam az idei tél első "őrültjével". Fiatal lány (~tini), se sapka, se kesztyű. Igaz nem volt annyira hideg (-15 körül, plussz fújdogált a szél == majd szétfagytam). Mindenesetre ő fagyit evett. Mármint odakinn, ha nem lenne teljesen világos :-) Nem is akármilyen fagyit, ilyen jéggé fagyasztott szörp rendszerűt. Nyam nyam :-)

Meló meló meló   (Finnország)   
Még mindig van elég munka, sőt egyre több. Igazából nem is a mennyiség ami kezelhetetlen, hanem ahogyan tálalják, mindig jön valaki vagy ír emailt esetleg telefonál, és azonnal és máris az ő saját dolgát akarja, hogy csináljam. Ennek persze az az eredménye, hogy csak nagyon rövid időket tudok egy problémára koncentrálni aztán máris váltani kell. Igy aztán tulajdonképpen minden csak sokkal lassabban készül el.

Ráadásul ezen a héten van dél-Finnországban a síszünet, így főleg a gyerekkel "rendelkező" munkatársak szabadságra mentek. Ez persze tovább hátráltat minket, mivel fontos (legalábbis számunkra :) emberek nincsenek itt. Na de valahogy csak megbirkózunk a problémákkal.

Hideg megint van, reggel volt -18. De legalább az idő gyönyörű, felhők sehol, kék ég. Repülős jogsim pedig ennek a hétnek a második felében lesz majd (vagy legalábbis akkorra ígérték).

A szomszédok által keltett zajok is eltünedeznek mostanság, főleg éjfél után. Kivétel persze mindig van. De azért nagyrészt már elviselhető a ténykedésük, bár továbbra sem tudom mikor alszik/alszanak. Azt tudnám miért csak úgy bírnak közlekedni, hogy odaverik a sarkukat a padlóhoz - amitől nekem a mennyezetem döng :-) Ha ezt a szokást levetnék, akkor tulajdonképpen a jelenleg még meglévő zaj kb 90% eltünne. De hogy lehet valakinek azt finoman beadagolni, hogy változtasson azon, hogyan lépked, mivel baromira nem érdekel hová sétál éppen a lakásában? :-D

(ráadásul néha úgy érzem kilóméterhiánya is lehet a fentinek, annyit járkál)

Windows Vista (upgrade)   (CubeHead)   
Érdekes, hogyan tálalnak bizonyos dolgokat webhelyek (megjegyzem, eddig csak magyarul láttam így tálalva a témát, de persze biztos van más nyelven is, csak én nem olvasok mindent :-D). Itt van például az alábbi írás, Upgrade-trükkel akár 50 ezer forinttal olcsóbb a Vista. Bár a cikk is említi, hogy a Microsoft szerint a leírt módszer illegális, ha nincs upgrade alapunk, szerintem mégis egy újság célja az informálás lenne, nem pedig az emberek félrevezetése.

Ha szigorúan vesszük a cím tulajdonképpen nem is igaz, hiszen bár jóval olcsóbban hozzájuthatunk egy Windows Vista upgrade lemezhez, ez azonban csak egy lemez. Előző Windows verzió nélkül használati jog nem jár érte - hiszen upgrade alap nélkül illegális ilyet használni. Nem tudom ki az a marha, aki fizet egy rakás pénzt (hiszen az upgrade verzió sem teljesen ingyenes), hogy legyen egy ILLEGÁLIS verziója a Windowsból. Hiszen upgrade alap nélkül ez ugyanolyan illegális mintha netről töltené le, de ez utóbbi legalább ingyen van.

A módszer leírása egyébként megtalálható Paul Thurrott weboldalán. Persze itt nem hívják fel a figyelmet arra, hogy vegyünk gyorsan upgrade verziót, mert az mennyivel olcsóbb. A módszer ismertetése azoknak jó, akik rendelkeznek előző verzióval, upgrade verziót vesznek, és mégis szeretnének ún. clean install-t csinálni, vagyis üres merevlemezve felrakni a Vista-t. A Vista upgrade verziója ugyanis alapból csak meglévő operációs rendszert hajlandó frissíteni - véleményem szerint nagy marhaság, hogy ez így lett megoldva. Jó tudni, hogy van ellene megoldás.

PPL vizsga   (Repülő)   
Reggel úgy nézett ki, lehet, hogy túl rossz idő lesz ahhoz, hogy repülhessek. A felhők nem voltak túl magasan, kis hó is esett, a látotávolság sem volt túl fényes, és az előrejelzés csak rosszabbat igért. De azért a reptérre érve már javult kicsit a helyzet, és az előrejelzés is talán pozitívabb volt, így a vizsgzátatóval rövid megbeszélés után nekiindultunk.

Malmitől távolabb valóban alacsonyan voltak a felhők, így a vizsga útrepülős részét jó alacsonyan, mindössze 1000 lábon hajtottuk végre. Egyrészt a fehérség (hó) másrészt a nem túl messzi láthatóság harmadrészt az alacsonyság miatt a tájékozódás így nehezebb volt, mint jó körülmények között, de végzetes hibát azért nem sikerült elkövetni (eltévedni). Mäntsälä közelébemn aztán volt néhány átesés gyakorlása illetve kényszerleszállás gyakorlása, utána pedig visszatértünk Malmi közelébe, ahol leszállásokat kellet végrehajtsak.

A vizsga sikerrel zárult, így a régóta halasztódott dolog ezennel el lett végezve, és mostmár valóban nevezhetem magam pilótának :-)

Bár a konkrét PPL pilótaengedély még vagy 2 hét, amíg a kezembe lesz, és addig még a légiforgalmi hatóság is megsarcol (kiállítási költség).

Téli repülés   (Repülő)   
Ma hosszú megszakítás után ismét voltam repülni. Ez azért is volt érdekes, mert ez volt az első téli repülés. Előtte kicsit aggódtam miatta, de végső soron nem volt annyira vészes. Bár a nagy fehérség azért zavaró, nehezebb tájékozódni.

A saját oktatóm éppen valami bogyókat szed orvosi utasításra, így nem repülhet. Eredetileg vele kellett volna repülnöm még a vizsga előtt (ami vasárnap lesz, remélem, mindjárt leírom mi baj lehet). De aztán ez mégsem jött össze, így a repülőklub oktatásért felelős oktatója, egy idősebb úr vett szárnyai alá. Végül is elég jól ment minden (én azért nem vagyok elégedett a teljesítményemmel, mehetett volna jobban is), de azt mondta végül, hogy szerinte nem lesz gond a vizsgával.

Ami mégis gond lehet, hogy szegény gépnek éppen 100 órás szervíze kéne legyen, mert beteltek az órai. És ha túl sokat repülnek vele a hétvégén, mielőtt én vizsgázom (márpedig foglalás van rá) akkor gond lehet, mert egyszerűen szabálytalan útnak indulni vele. Hétvégén pedig biztosan nem szervízelik :-( Úgyhogy lehet mégsem sikerül vizsgázni, mégha minden más össze is jön. Azért remélem a legjobbakat.

A hétvégém szombatját elrontom kis túlórával, a projekt menedzserünk szervezett megint ilyen összenépi szombati munkát. Úgyhogy most még néhány óra munka, kis alvás és ismét munka :-) (meg hát izé, még a kettő között kis kaja és persze WoW :-)

Rules of the air   (Repülő)   
Alább néhány légi szabály. Úgy viccesen. Aki nem tud angolul, attól elnézést. A forrás ismeretlen.

Rules Of The Air

1. Every takeoff is optional. Every landing is mandatory.

2. If you push the stick forward, the houses get bigger. If you pull the stick back, they get smaller. That is, unless you keep pulling the stick all the way back, then they get bigger again.

3. Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous.

4. It's always better to be down here wishing you were up there than up there wishing you were down here.

5. The ONLY time you have too much fuel is when you're on fire.

6. The propeller is just a big fan in front of the plane used to keep the pilot cool. When it stops, you can actually watch the pilot start sweating.

7. When in doubt, hold on to your altitude. No one has ever collided with the sky.

8. A 'good' landing is one from which you can walk away. A 'great' landing is one after which they can use the plane again.

9. Learn from the mistakes of others. You won't live long enough to make all of them yourself.

10. You know you've landed with the wheels up if it takes full power to taxi to the ramp.

11. The probability of survival is inversely proportional to the angle of arrival. Large angle of arrival, small probability of survival and vice versa.

12. Never let an aircraft take you somewhere your brain didn't get to five minutes earlier.

13. Stay out of clouds. The silver lining everyone keeps talking about might be another airplane going in the opposite direction. Reliable sources also report that mountains have been known to hide out in clouds.

14. Always try to keep the number of landings you make equal to the number of take offs you've made.

15. There are three simple rules for making a smooth landing. Unfortunately no one knows what they are.

16. You start with a bag full of luck and an empty bag of experience. The trick is to fill the bag of experience before you empty the bag of luck.

17. Helicopters can't fly; they're just so ugly the earth repels them.

18. If all you can see out of the window is ground that's going round and round and all you can hear is commotion coming from the passenger compartment, things are not at all as they should be.

19. In the ongoing battle between objects made of aluminum going hundreds of miles per hour and the ground going zero miles per hour, the ground has yet to lose.

20. Good judgment comes from experience. Unfortunately, the experience usually comes from bad judgment.

21. It's always a good idea to keep the pointy end going forward as much as possible.

22. Keep looking around. There's always something you've missed.

23. Remember, gravity is not just a good idea. It's the law. And it's not subject to repeal.

24. The three most useless things to a pilot are the altitude above you, runway behind you, and a tenth of a second ago.

-25   (Finnország)   
Ma reggel -25 fok volt errefelé. A szokásos munkautam 25 perc helyett 1 óra 25 percig tartott, miután a vonatokat törölték legalább fél órára előre, amikor kiértem az állomásra (hiába, télen mindig meglepődnek errefelé a vasutasok amikor hideg lesz, legalábbis mindig ezt nyilatkozzák :P)

Úgyhogy maradt a busz, ami meg kerülőúton, nagy forgalomban és lassan haladt. Lehet, hogy lett volna optimálisabb útvonal is, de én csak azt a kettőt ismerem (vonat, busz). Helsinki pályaudvaron aztán pofátlan módon éppen 10 perces szünet volt a helyi vonatoknál (általában 2-3 percenként megy egy, ami nekem jó lett volna). Na hát ekkor már mindegy volt, csak jöjjön valami, amivel eljutok dolgozni ... úgyhogy kimentem a vágányhoz ahonnan indult a következő, jöttek más emberek is: ám a vonat ajtajai még zárva voltak, nem lehetett beszállni (ezt is lehet már általában jó 10 perccel indulás előtt). Ez azért volt viccess mert ott az állomáson kellemes -21 fok volt és fújdogált a szél.

De azért csak sikerült eljutni dolgozni, bár ha nem akarok súlyos munkaidőmínuszokat összeszedni akkor ma kicsit tovább kell ittmaradni. Hiába no, ki gondolta volna, hogy ilyen hideg lesz éppen Finnországban :-)

Közben kiderült, hogyan fogok repülni. Pénteken bemelegítés az oktatómmal, vasárnap pedig vizsga. Huhh.

Hid...hid..hideg v..v..van ... meg WoW   (Finnország)   
Az éjszaka kicsit hűvösebb lett megint, reggelre -18 körülre süppedtünk. Holnap még jobb lesz, ma éjszakára -28-at jósolnak. Két nadrág éppen elég volt ma reggel, holnap nem tudom mi lesz. Beteget jelentek és maradok a meleg ágyban ;-)

Vasárnap lejárt a World of Warcraft (WoW) trial előfizetésem. Délután. Úgyhogy este nem tudtam játszani vele. Próbáltam mást játszani, mozit nézni, de nem volt az igazi. Úgyhogy tegnap meglátogattam egy boltot. Az elején én sem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog, de minél jobban beleástam magam, minél több lehetőség tárult fel, annál jobb lett az egész. Az a 10 napos trial ugyancsak cseles dolog, mert pont arra elég, hogy megízleld ... csak aztán bírd abbahagyni.

Szerencsére nekem is van veterán játékos ismerősöm, aki kisegített néhány arannyal (ez baromi sok pénzt az elején) meg zsákokkal, amibe pakolhatok (ezek megfizethetlenek az elején). És persze tanácsokkal és tippekkel is.

Úgyhogy most van hideg, van WoW és hétvégén talán lesz repülés is, ha az időjárás kegyes. Mondjuk most odakinn süt a nap és -19 fok van. Ideális idő repülni. Kék ég, sehol egy felhő. A nagy hidegben ugyan elindulni talán nehezebb repülővel is, viszont utána rakétaként viselkedik (ennek oka, hogy hidegben sűrűbb a levegő).

Nincs meló?   (CubeHead)   
Reggel mikor beértem a munkahelyre az egyik üzenetközvetítő szerver még mindíg nem működött (tegnap döglött le) és a munka jellegéből kifolyólag nekem szükségem lett volna rá. De olyannyira lehalt szegény, hogy egész nap nem bírták helyrepofozni (tehát egy szoftver termékről van szó, aminél ez nem kéne olyan nehéz legyen, SZVSZ) .. így tulajdonképpen egész nap nem tudtam semmit sem csinálni. Ráadásul délben a fél cég lelépett bulizni. Bár volt ennek a programnak hivatalos része, mindenki pontosan tudja mit fognak csinálni, főleg, hogy a cég állja a cechet :-)

Szóval ma jó nap volt a munkahelyen ebből kifolyólag. Már máskor is döglött be ez a rendszer, szerintem félelmetesen hatalmas szar az egész. Az IBM egyik termékéről van szó, iszonyatos pénzbe kerül, borzalmas rá fejleszteni és szörnyen működik.

Ennek örömére aztán az időt különböző érdekesebbnél érdekesebb dolgokkal múlattam. Például olvastam PL/1 kódot, egyre jobban megy ez a dolog (IBM mainframe-en persze). Írni nem akarnék, mert annyira nem tetszik (sehol egyetlen objektum vagy osztály :), de sokat segít, hogyha nem teljesen idegen számomra a már meglévő programok működése (én azért megmaradnék .NET-nél:) Meg DB2 adatbázislekéréseket is csináltam, mainframe környezetben. És még azt hittem néhány éve, hogy anya volt az utolsó a családomban, aki ilyen cuccokkal játszott :-)

Délutánra az időjárás is meghibásodott: 0 fok fölé kerültünk, olvadás, eső, csúszkálás. Ma éjjel aztán lefagy, úgyhogy lesz vidámság a hétvégén :) Jövő hét elejére pedig megint -10 körülit jósolnak az okosok.