Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Karácsony   (Bl0g)   
Mindenkinek ezúton kívánok Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet!

Egyébként ma sikeresen hazaérkeztem. Bár Finnair jegyem volt, Malév géppel jöttem. Korábban mindig azt mondogatták, hogy a Malévnak híres a vendéglátása, jó kaját adnak, vagy legalábbis jobbat mint a konkurencia. Nos, ez az állapot mostanra végleg megszűnt. Egy nyeszlett szendvicset adtak csupán - na nem volt rossz, de semmi csoki vagy ilyesmi.

Legutóbb Finnair gépen isteni spenótos lasagnet adtak. Csokival. Csak a példa kedvéért.

De ami igazán érdekes volt a kávé, illetve hozzá való cukor és keverőkanál esete. Eddig általában úgy adták, hogy az alap tálcán adták ezeket. Gondolom a spórolás nevében ezt most szintén lehagyták a Malév gépen. Alapvetően helyes gondolat, elvégre sokan csak kidobták úgyis, felesleges lenne szétosztani. De a megoldás most úgy működik, hogy egy tálcán odanyújták ezeket a kliensnek és ő elveheti amire szüksége van. De a keverőkanalak szabadon ott vannak a tálcán, és az, hogy mindenki össze-vissza fogdossa őket miközben megpróbál kivenni egyet nem éppen higenikus megoldás :(

De ugyanakkor új rekordot sikerült felállítani, 7 óra 25 perc ajtótól ajtóig. :-)

Ferihegy sztrájk, part 3   (Repülő)   
Még mindig érdekesen figyelem a fejleményeket, hogy hogyan alakul a sztrájkhelyzet otthon - lévén én is repülővel szeretnék hazajutni. Bár úgy tűnik a reptér úgy-ahogy képes működni és most néhány napja a Helsinki járat is megyeget. Talán mégiscsak hazajutok karácsonyra :)

Most persze itt van még a vasutas sztrájk is. Meg talán a BKV is tervezgeti.

Szerencsére engem ezen utóbbiak nem érintenek, csak a reptér ami gondot okozhat.

Azért megjegyzem, hogy igazán rakhatnák máskorra a sztrájkjukat. A légiforgalomnak az év bármely szakaszában komoly károkat tudnak okozni egy sztrájkkal, nem kellene hozzá éppen karácsony előttre időzíteni ezt a dolgot. Viszont azzal, hogy iderakták mostanra, nagyon sok embernek okoznak vagy okozhatnak kellemetlenséget éppen karácsonyra (nem csak utazás, ajándék megkapás terén is).

Na nem mintha bármikor is jó időpont lenne rá, elvégre sosem jó késni a repülővel vagy ott találni magunkat a reptéren egy törölt járatra várva. :-O De éppen karácsonykor, amikor sokan utaznak a családjukhoz ez talán kritikusabban érint mindenkit :-(

Na nem mintha panaszkodni szeretnék, elvégre ha jogosan követelnek dolgokat akkor munkavállalóként nem biztos, hogy maradt más eszközük céljaik eléréséhez :)

Ferihegy sztrájk, part 2   (Megint Mo.)   
Kicsit ironikusnak találom, hogy bár a Malév járatai majd felét törli (és amikról azt mondja el fognak indulni azok is bizonytalanok) közben hírlevelekkel bombáz: Repüljön velünk ünnepi árakon.

Csak azt fejeltik beleírni a hirdetésbe, hogy lehetséges, hogy az Ön járatát is töröljük majd! :-P

Ferihegy sztrájk   (Repülő)   
Kíváncsi leszek meddig tart ez a Ferihegyi cirkusz. Innen nehéz megítélni, hogy kinek van igaza. Mindenesetre amikor a BA a sztrájk miatt panaszkodik akkor igazán nem értem. A sztrájk éppen erről szól, hogy kellemetlen helyzetbe hozzuk a munkaadót, így kényszerítve ki dolgokat. De azért zsarolásnak nevezni kicsit érdekes. Úgyhogy emiatt felesleges panaszkodni :)

Az más kérdés, hogy jogos vagy indokolt-e a sztrájk a sztrájkolók részéről, de ahogy mondtam, ezt innen nehéz megállapítani.

Mindenesetre tanulságos megnézni az index videóját. Az utolsó mondat magáért beszél.

Zsarolókkal nem tárgyal a Budapest Airport

Tél (vagy nem), kiskarácsony, stb   (Finnország)   
Az elmúlt egy hétben sötét, esős és hűvös idő volt, minden szürke és a nap sem süt. Aztán tegnap reggel esett egy kis hó, ma meg este még több. Bár elég nedves, legalább megint fehér a táj. De ki tudja meddig? Mindenesetre a tavalyi borzalmas tél után az idei sem néz ki jobbnak, legalábbis eddig.

Ma meg holnap "kötelező" jelleggel tréningre küldött a cég. A Scrum eljárást tanuljuk, illetve a végére mindenkiből Scrum Master lesz, ami talán komolyan hangzik, de gyakorlat nélkül az ilyen tanúsítványok szerintem nem sokat érnek. És habár a cégünknél nagyon szeretnék ezt előtérbe hozni szerintem azért kétséges, hogy hogyan áll majd az ügyfelünk egy efféle módszertanváltáshoz.

Pénteken kiskarácsony lesz, szűk baráti körben. Mivel a többiek mind finnek ezért úgy gondoltam a magam részéről valami olyasmit viszek (kaját) amit biztosan nem ismernek. Így estt a választás a mákos bejglire. Finnországban nem lehet mákot kapni (én legalábbis nem tudok róla) így ezt otthonról kellett rendelni. A recept is otthonról érkezett, de amikor először elolvastam kissé kétségbeestem, hogy biztosan jó ötlet volt-e belevágni.

Ma sor került a nagy műveletre és az előbb meg is kóstoltam a végeredményt. És hát büszke lehetek magamra, mert jól sikerült. Legalábbis ízre: a teteje sajnos kicsit kirepedt, de ez nem baj. Ahhoz képest, hogy sosem sütök/sütöttem semmit - egyedül (segítség nélkül) főleg nem - igazán meglepődtem az eredményen. Mostmár csak azon izgulhatok, hogy hogyan fog ízleni az ismerősöknek :-)