Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Az öregdiák   (Finnország)   
Na most hosszább kihagyás után újból írok. Ott volt tehát vége, hogy hosszabb munkanap ...

... másnap este ismét vendégségbe mentünk (ez volt tehát csütörtökön), amolyan búcsúparty, anyáék másnap indultak el innen. Este még egy trambulint is kiprobáltunk, elég jó móka :-)

A hétvége a szokásos ütemben telt el, azonban hétfo"n a floorball után váratlan fordulat következett. Amikor hazamentem, az összes villany égett, a hu"to"ben pedig kaják voltak, amiket nem én vettem. Kiderült, hogy egy új lakótárs érkezett, bár csak egy hétre. Körülbelül ötven éves lehetett a fickó, és nyaralni érkezett egy hétre. Én nem sokat láttam vagy beszéltem vele, mert nem is nagyon voltam otthon.

Hétvégén leugrott Józsi is (ugye o" most Tamperében dolgozik), és így ismét lehetett közös ebédet csinálni.

Hétfo"n aztán újból floorball, a lakótársam hazament.

Kedden (vagyis tegnapelo"tt) azonban érdekes dolog történt. Épp mentem ebédelni, amikor váratlanul iszonyatos csípést vagy harapást éreztem a lábamon. Elhesegettem azta a valamit, bár nem is nagyon láttam rendesen mi volt, mert lekötött az, hogy próbáltam állva maradni. Mostanáig sem tudom, mi harapott vagy csípett meg. Utána bedagatt kicsit, úgyhogy vettem rá antihisztamint.

Tegnap reggel iszonyatos eso" kezdo"dött, és még most is tart. Éjjel még áramszünet is volt :-)

Vendégek ismét   (Finnország)   
Hétvégén is, de mondhatnám, tegnap is elég bo"séges volt a program. Szombaton megjöttek szüleim, némi készlet utánpótlással (új nadrág, ilyesmi). Vasárnap aztán el is mentünk együtt kirándulni, fo"leg, mivel végre volt autó, amivel lehetett ilyet csinálni. Négyen mentünk, szüleim, baratno"m és én.

Elo"ször innen északra, Tikkakoskiba mentünk, ami arról híres, hogy ott van a repülo"tér. Mármint az itteni. Sajnos épp zárva van, mert felújítják a kifutó pályát, de nem is reptér miatt mentünk, hanem egy repülo"gép múzeum miatt, ami szintén ott van, és Finnország repülo"s történelmét mutatja be, elég sok régi és kevésbé régi géppel.

Miután minden gépet, propellert és régi radarberendezést megnéztünk, újabb autókázás után egy kellemes, régi istállóból kialakított étterembe mentünk enni. A hely legfo"bb pozitívuma, hogy egyen árért amennyi belédfér volt a menü, és a kaja is elég jó volt. Este pedig elmentünk ismero"sék mökkijébe, ahol anyáék most laknak, és tópart+sauna program következett. Bár lett volna makkara is (amolyan kolbászféleség, ha valaki még mindig nem tudná:-), de a délutáni kajálás után nem nagyon csúszott volna.

Hétfo" nyugis volt, tegnap (kedden) viszont ellógtam a munkából kicsit hamarább, és dupla vendégségbe mentünk. Ezúttal jöttek az ismero"seink (akiknek a mökkijében anyáék laknak) is, meg baratno"m is.

Az elso" állomás egy Jyväskyläto"l kb 20 kilóméterre fekvo" vidéki házban volt, ahol grillparty következett, persze csak miután alaposan megnéztük a házat meg a környékét, mert föld is tartozott hozzá. Volt egy hatalmas fekete macskájuk, aki a Karhu (magyarul medve) névre hallgatott, és menekülés helyett hanyattvágta magát, elvárva, hogy vakargassuk a hasát.

Este aztán következo" állomás, sütizo"s-teázós vendégség anya egy régi ismero"sénél. Éjfél körül aztán végre sikerült hazaérni.

Ma pedig dolgoztam, próbáltam ledolgozni a mínuszokat, amiket a tegnapi rövid munkanap okozott :-)

Otthoni hírek, finnországi hétköznapok   (Megint Mo.)   
Azt hiszem részben a vélemények oldalt is át lehetne raknom ide, a blog oldalra. Vagyis eredetileg Irások néven fut az az oldal. Mert ide is szépen le tudom írni, mit gondolok. So"t, itt még hozzászólni is lehet (bár ezt eddig nem sokan tették :D)

Most éppen azon húztam fel magamat, hogy a MÁV e-kocsikat fog üzembe helyezni, plazmaTVvel meg notebook csatolókkal meg mittomén még mivel. A vállalat nem mu"ködik jól, a vasuti közlekedés borzalmas, állandóan pályát újítanak, a kocsik szörnyen néznek ki (az IC menetideje no" ...). De nem, baj, csináljunk e-kocsikat. Még ilyesmit is említ a cikk (ami amúgy az index-en jelent meg), hogy talán ezzel a forgalmat is növelni lehet, mert üzletemberek majd szivesebben utaznak vonattal. Jajdejó.

Azt viszont érdekes volt olvasni, hogy a MÁV (Magyar Álló Vasutak :-) ) teljes vasúti reformra készül. Kiváncsi leszek rá. Már így is nagyon lerontja az utazási morálomat, hogy az IC vonatok a Keletibe mennek (hosszabb menetido"vel, de ezt már említettem), amely szerintem az emberek 98%-ának csak nehézséget és bosszúságot okoz, nem beszélve azokról, akik esetleg Ferihegyhez csatlakoznának.

Na de a hétro"l szólva, megint csak munka munka munka. Tegnap este azért volt kis szórakozás, elmentünk moziba, és megnéztük a Pókember második részét. Érdekes élmény volt, fo"leg az elso" rész után, amely akció meg minden, de azért nekem valahogy nem volt az igazi (bár, izé, o"o" ...Kirsten Dunst ... :) ). Viszont a második rész azon nagyon kevés folytatás közé tartozik, amelyik nemhogy hozza az elso" rész mino"ségét, hanem még túl is teljesíti azt. A film végig pörög, az események gyorsan követik egymást - néha talán túlságosan is -, és végül is még talán érdekes is. Ráadásul tuti pókemberes lapot is osztottak a mozijegy mellé.

De talán a legjobb dolog, hogy miközben sorban álltunk a pénztárnál, amikor az még zárva volt, érdekes dologra lehetett felfigyelni. Mégpedig, hogy a székben, ahol nyitás után a jegyárus néni ül, nem más ült, mint a valósághu" méretu" plüss pókember :-)

Mozi után baratno"m ismero"seihez mentünk, ahol a Vajaskenyér-torta nevu" finn találmányt kóstolhattam meg. Igazából semmi extra, feher kenyér, valami krémekkel összerakva, meg hal a tetején. De megtudtam, van belo"le darálthúsos meg (természetesen) vegetáriuánus változat is. Szerintem semmi extra, de itt nagyon szeretik. Hmm :)

Tegnap már finnül jött SMS a szüleimto"l, akik ezzel is nyomatékosítani probálták, hogy már Finnországban vannak. Az alkohol készletek közelednek Jyväskylähez :-D

Nyár még mindig   (Finnország)   
Úgy tu"nik, ez a szerdai nap mindig bejön bloghozzáírás céljából.

Az ido"járás elég fura mostanság, fo"leg hu"vösnek mondanám. Aztán néha mégis meleg van és süt a nap, majd beborul es esik. Ezek aztán váltogatják és keverik egymást elég durván. Furcsa ám. Lassan egy kis nyarat nem bánnék, de mondjuk úgy 25 fok és napsütés már bo"séges volna.

Az elmúlt héten nem sok újdonság történt. Pénteken este megint nem otthon aludtam, majd szombaton baratno"mmel és néhány ismero"ssel grandiózus városi körútra mentünk. Nekem több dolgot is el kellett volna intézni, de egyet sem sikerült. Ez a szombati városban intézzünk dolgot nem igazán akart mu"ködni. Hétköznap meg lefoglal a munka napközben, úgyhogy kénytelen voltam elgondolkozni azon, a normális dolgozó emberek hogyan intézik pl. a bankügyeiket (leszámítva, hogy neten is lehet elég sok mindent pl. itt:), mert a bankok éppen akkor zárnak be, amikor lejár a munkaido". :)

Szombat este aztán Sensation! Aki esetleg nem olvasta a Rólam oldalt, annak elárulom, hogy nagyon szeretem ezt a trance nevu" mu"fajt. És a Sensation erro"l szól. Minden évben július elso" szombatjan van a Sensation White edition, ami inkabb lágyabb, dallamossab, trance-esebb, majd egy hétre rá a Sensation Black edition, ami pedig sokkal keményebb, és technósabb. Mindkét esemény Amsterdamban kerül megrendezésre, az Amsterdam Arénában. Külön pikánssá teszi mindketto"t, hogy a White edition-on mindenki fehérbe (talpig:), a Black edition-ön pedig feketébe öltözik.

Idén is, mint tavaly, netrádión szándékoztam hallgatni a mu"sort, mivel sugározzák. De külön meglepetésként az ID&T rádió (egy holland adó, aki szervezi az egészet) élo" videót is közvetített. Hihetetlen volt élo"ben látni a dolgokat.

Aztán vasárnap, hétfo" ... kedd! Tegnap este Csaba nap volt, úgyhogy sütiztünk meg boroztunk kicsit, tekintve, hogy akad ilyen nevu" emberke a közelben :)

Közben pedig a szüleim is úton vannak errefelé, mert micsoda véletlen, épp Finnországba jönnek nyaralni :)