Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Hétvégi munka   (Munka)   
Ismét munka van hétvégén. Ezúttal valszeg SEMMIT SEM kell majd csináljak, csak ülni itt, meg felmarkolni egy kisebb adag pénzt amiért túlórázok. Bár azt lehetne hinni ez milyen jó így, ám amikor kint süt a nap, 20-25 fok van, akkor egész nap bent ülni nem valami vidám dolog ám :(

Nyelvi kavar   (Finnország)   
Érdekesen beszorultam két nyelv közé: a finnemet is javítják, ha hibát találnak benne, és a magyaromat is. Vagyis mostmár eljutottam odáig, hogy egyik nyelvet sem beszélem szépen és helyesen. Jeee :)

A finn esetében amúgy engem nem zavar, ha kijavítanak, mert azért csak jó mindig tökéletesíteni a nyelvtudásomat. A magyar tekintetében még nem tudom zavarjon-e a dolog, alapjában véve persze ugyanaz a helyzet vele, mint a finnel, hogy jó az, ha tökéletességre törekszem ;)

Masszázs   (Érdekes)   
Ma voltam megint masszőrnél. Bár nem járok mindenhéten azért hébe-hóba jól esik ha kisimítja a görcsöket és egyéb feszültségeket. Újabban mondjuk nyújtózom meg ilyen egyszerű gyakorlatokat csinálok, hogy így is jobb legyen a hátamnak. De hát az egész napi ülés azért csak nehéz dolog.

Mindenesetre ma a kezeim kaptam nagyobb figyelmet. Meg is kérdeztem a szakembert, hogy úgy érezte, a kezeim feszültek kicsit, és mondta, hogy igen. Kérdezte, hogy mi oka lehet. Amikor mondtam, hogy valószínáleg a Wii okozza őket, akkor csak nevetett. A héten én voltam a harmadik akit a Wii tönkretett :-)

Sok éves rabság, 3D modellezés, nyaralás   (Finnország)   
Tegnap megkaptam azokat a papírokat, amik hosszú rabságom feltételeit ecsetelik. A bankom küldte őket, mivel egy elég méretes (legalábbis nekem) összeggel fognak megtámogatni lakásvásárlás ügyében. Már a szerződésemet is láttam, amit meg a tervező vállalattól kaptam - akik az eladók jelen esetben. Holnap lesz aláirosgatás mindkét helyen. Költözés meg ősszel.

Hétfőn sikerült a konyhabútorok szineit is eldönteni. Nem volt egyszerű, mert elég nagy volt a választék. Erre is csak azért volt lehetőség, mivel ilyen "korán" ugrottam bele ebbe az üzletbe. Ugyancsak eldöntésre kerültek a csempék: konyhában, fürdőszobában, saunában.

A döntés után még kicsit módosítani kellett, miután berajzoltam a konyhát is a 3D modellbe, amit csináltam a házról. Ez a modellezős dolog elég jópofa: én a Google SketchUp programot használtam, amivel pillanatok alatt meg lehet rajzolni a megközelítő mását például egy lakásnak meg bútoroknak. A tanulási folyamat is borzalmasan egyszerű volt, néhány tanító videót kellett csak végignézni. És így most könnyedén tudom mondjuk a bútoraim elhelyezését tesztelni a lakásban. Kár, hogy az életben nem úgy lesz új polcom, hogy Ctrl-t nyomva tartva mozgatom a régit :D

De a program használata már máshol is körvonalazódik: szerepjátékozás során öt perc alatt felúzható mondjuk a diszkó terve, ahová a vámpírkarakterek betévednek :-)

Lassan közeledik a nyári vakációm ideje is, szokás szerint aki szeretne valamit Finnországból az jelezze felém. Kocsival megyek haza, úgyhogy viszonylag szabadon lehet rendelni ;) Akit a pontos dátum is érdekel, keressen meg emailben.

Service changed   (Bl0g)   
Ha ezt olvasod az azt jelenti, hogy már az új hosting beállításokat látod, és ez esetben sikeres volt az átállás :-)

Update 28.5.2008: Na azért még sikerült találni kis hibát ami az átállás során jött be. Köszönet Pannának, hogy felhívta rá a figyelmemet! :)

Service change   (Bl0g)   
Az elkövetkező napokban a hostingomat átállítom Windows Server 2008 alapra, úgyhogy ha valaki úgy érzi, nem működik valami, akkor az ezért lesz. Előre is bocsi :)

LARP   (It's Party Time!)   
Szombaton este bulira került sor, a pókeres illetve szerepjátékos társaság volt, akik összejöttünk, meg még páran. Az esemény buli akart lenni, de az első részében volt egy kis egyszerű LARP is - vagyis élő szerepjáték. Nem ám az asztalok körül ültünk és beszélgettünk, hanem mindenki valóban úgy viselkedett, ahogy a karaktere tenné.

Bár eddig kicsit szkeptikus voltam a LARP iránt, mostmár azt hiszem lehet, hogy gyakrabban is részt vennék ilyenen. Merthogy marhára tetszett ám, és nem csak nekem, hanem mindenkinek. Még azoknak is, akik egyébként nincsenek annyira otthon a szerepjátékokban. Úgyhogy elképzelhető, hogy nemsokára ismétlés is lesz (néhány hónap múlva :) ), esetleg úgy, hogy nincs mellette buli (vagyis nem iszik mindenki).

Levél nagyorrú barátainknak   (Móka)   
Az indexről tévedtem az alábbi cikkre. Az igazságtartalmát nem akarom boncolgatni vagy értékelni, de mindenesetre szerintem szórakoztató olvasmány.

Levél nagyorrú barátainknak

Another World   (CubeHead)   
Akik a 90-es elején már PCvel szórakoztak talán emlékeznek egy játékra, amely Another World néven futott. Megjelent mindenféle másik platformra is, pl. Amiga-ra meg konzolokra. Azóta már mobiltelefonos változat is van belőle.

Én a sok játék közül amivel játszottam akkoriban erre különösen emlékszek, mert messze sokkal jobban tetszett a többinél. Olyannyira, hogy ilyen kis kezdetleges animációs utánzatokat is csináltam, azt hiszem BASIC nyelven. :-O

És a minap rátaláltam újból. Itt: Another World

Mint kiderült, van belőle újabb verzió ami fut Windowson és amiben szép hátterek vannak. Maguk a vektorgrafikák nem változtak (egy mai játék grafikájához nyilván nem érdemes hasonlítani), de nekem még mindig nagyon tetszik, maga a játékmenet és történet főleg. A fenti címről egy demo is letölthető, akit érdekel, vagy aki nosztalgiázni akar. Néhány euróért meg is vehető :P

Lakás, Wii   (Finnország)   
Az elmúlt időkben nem nagyon írtam ide, most is csak röviden fogok. Lakásokat nézegettem errefelé, mert úgy tűnik finnországi tartózkodásom egyre csak nyúlik, és hát az albérletet ugyan lehet fizetni, de végtelenül sokáig már nem feltétlenül érdemes. Mert ugyanígy fizethetnék mondjuk lakáshitelt is vissza a banknak :-)

Úgyhogy nézelődés után úgy tűnik, sikerült találni egy kellemes kétszobás lakást (ikerháznak hívják az ilyet talán magyarul?), ami ha minden igaz, ősszel elkészül és ha sikerül a papírokat meg lakáskölcsönt elintézni akkor az enyém lesz. Ez még egyenlőre folyamatban lévő ügy, de majd még írok róla többet ahogy telik múlik az idő.

Másrészt újabban kevés időt töltök a PCmmel, ehelyett Wiizek. Talán már mindenki halott róla, mókás kis konzol, nekem nagyon megtetszett miután kipróbáltam, és nem is tartott sokáig mire rávettem magam a vásárlásra. Árban is elviselhető volt, egy XBoxot vagy PS3-at nem igazán vettem volna. Mondjuk ez az első konzolom, és egy hónapja még nem gondoltam volna, hogy valaha is lesz ilyenem :-)

Nyár, vonat, blog   (Finnország)   
A múltkori írás pontosításra szorul, nem a tavasz hanem a nyár van mostmár itt. Süt a nap, kék az ég, a hétvégén 21-22 fok volt itt a főváros környékén. A fák hirtelen rügyezni kezdtek - ami talán inkább azért még a tavaszhoz tartozik.

Mindenesetre voltam fotózni is kicsit ha már így tavaszodik. A képeket megpróbálom ma délután vagy este felvarázsolni netre. Sikerült két nyulat is lencsevégre kapni, bár meglehetősen félős állatok. Igy aztán az "ágyúval" kellett rájuk vadászni (vagyis az 50-200mm objektívval), mert így elég távol maradhattam tőlük, hogy nem menekültek folyamatosan :-)

Ma reggel a vonatok megint mókáztak kicsit, az eredetileg tervezett ki is maradt, úgyhogy helyette alternatív közlekedési eszközt kellett keresni. Pedig se hó, se fagy, se vihar, se semmi nincs, csak jó idő, ilyenkor azért pontosan szoktak közlekedni a vonatok.

És végül arról, hogy csináltam egy másik blogot. Angolul és .NET kódolással kapcsolatban. Mivel én lusta voltam a saját blog motoromat megcsinálni két nyelvűre (talán majd egyszer), ezért másik szolgáltatót választottam. Nem tudom az ezt olvasók közül kiket érdekel .NET fejlesztés, mindenesetre itt olvasható néhány kezdeti írás: SeventhHorseman .NET. Mondjuk a blog motorja nem a legalkalmasabb kód közzétételére, úgyhogy ha találok jobbat lehet még gyorsan elköltözik, de a címe ez marad.

GTA   (CubeHead)   
A hírek úgyis tele vannak GTA-val mostanában, igaz, azok a negyedik résszel foglalkoznak. De itt egy csodálatos videó GTA fanoknak (by index.hu):

GTA Újpesten