Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Ismét: Via Baltica és egyéb díjak   (Kirándulás)   
Ma ismét lezárult egy utazás Helsinkitől Debrecenig. Az előző évhez hasonlóan idén is különböző díjakat szeretnék kiosztani. :-)

A legjobb út kategóriában Észtország viszi az első helyet. Őt követi szorosan Lettország. Náluk az úthálózat fejlesztést vettem figyelembe, amely igazán impozáns. A harmadik helyet megosztva Litvánia és Magyarország kapja. Utóbbinál azonban le kell szögezni, hogy kizárólag az általam bejárt az utazáshoz igénybe vett utat értékeltem (mint ahogyan minden országnál), így ez nem feltétlenül tükrözi az ország teljes egészét - lévén a felújított hármason jöttem majdnem Miskolcig, ahonnan autópálya vezett mostmár Debrecenig. (Ugyanakkor megjegyzem: nem értem, ha már felújították a 3-as utat a határig, miért csak bizonyos falvakat kerül ki az új út, miért nem mindet? A Lettek is sok szép új utat építenek (EUs támogatásból), de azok az utak sokkal jobban, mint az itteni új utak, és ráadásul ki is kerülik a falvakat. Másrészt ilyen bugyuta autópálya lehajtókat/felhajtókat mint itthon csináltak én máshol sehol sem láttam. Olyan kicsi a sugara, hogy a kirakott 40-es tábla nem vicc, próbáld meg gyorsabban bevenni :P Máshol kevésbé fontos utak - értsd: nem autópályák - is sokkal szélesebb és könnyebben bevehető ráhajtókat/felhajtókat kapnak).

A legjobb kategóriában más díjak nincsenek is, ellenben legrosszabb út díjat ezúttal Lengyelország kapja, szorosan követi őt Szlovákia.

A legrosszabb kitáblázottságot ismét Szlovákia nyerte, igazából a többi ország nem is alkalmas arra, hogy ezen kategóriába beletartozzon. Mindazonáltal a gyakorlat (negyedik alkalommal tettem meg a távot, második alkalommal ebben az irányban) illetve a GPS sokat segített :-)

Legjobb rádióállomások díját Észtország kapja és őt követi Lettország a második helyen, harmadik helyen Magyarország áll. A közbenső országok, Litvánia, Legyenország és Szlovákia siralmas képet alakított ki bennem - persze ez megintcsak az én ízlésemen múlik. Amit értékeltem hogy zene legyen, sok, kevés beszéddel, és ha lehet, inkább valami elektronikus zene. Ilyen szempontból részrehajlás Észtországot első helyere rakni, mert ott találtam kifejezetten olyan adót, ami csak dance-house-trance zenét játszott, ráadásul angolul beszéltek. (idegen nyelvű adást más országban nem is hallottam).

Sok érdekes dolgot látni az utazás alatt, a legjobb most talán a svájci autók voltak. Észtországban és Lettországban látszottak, dél felé haladtak, szakadozottan (vagyis néha néha felbukkant egy-egy akit előzni kellett). Régi autók voltak, 40-50-60-70-es évekbeliek. Mind svájci. Gondolom valami közös program vagy utazás lehetett, már sosem fog kiderülni.

Legidegesítőbb ország ezúttal Lengyelország volt, ahol valami felvonulóst játszottak az emberek a FŐÚTON! Hatalmas dugó volt, de ők csak meneteltek büszkén és hangszórókból beszélt valami hang. Azt hiszem vallási indíttatás játszott közre benne, de valahogy amikor sok száz/ezer kilómétert vezetek, nagyon érzékeny leszek az ilyen felesleges időpocsékolásra és hogy feltartanak útközben. Biztos sokan meg is sértődnének ha tudnák mit gondolok róluk ... szépen mondva ... szakadna rájuk az ég, hogy pont ma kellett menetelniük :-P

Egyébként ezúttal alvós utazás volt: vagyis menet közben egy éjszakát eltöltöttem Augustowban, Lengyelországban. A szállás egy ici picit lepukkant volt (de nagyon kellemes tóparti környezetben). Viszont minden rosszt feledtetett az ingyenes WLAN-juk :-)