Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Porvoo   (Finnország)   
Ma reggel korán kelés volt, 5kor ébresztől, fél hatkor indulás, hatkor találkozó. Timmel és Rikuval vágtunk neki Porvoo felé (Helsinkitől kb. 50 km keletre), a kirándulás témája: fényképezés. Bár sokáig nem volt konkrét célunk, végül úgy döntöttük, hogy Porvoo régi városában fogunk kezdeni a fotózással.

Bár már útközben is megbeszéltük, hogy kicsit későn indultunk el, már nem volt mit tenni. A nap valamikor 4 óra körül kelt fel, úgyhogy hatkor már jócskán fent volt. Reggel korán sokkal jobbak a fényviszonyok, mint napközben. Azért még így is korán értünk Porvooba, az árnyékok hosszúak voltak és a fű még nedves. Ami viszont külön jó volt, hogy nem fújt a szél, úgyhogy a vízfelületekben szinte tökéletes tükröződéseket lehetett fotózni. Porvoo rendkívül csendes volt, de hát mit is vártunk Finnországtól ilyenkor hajnalban - a finnek ilyenkor lábadoznak :) Nekem kicsit lassan indult a fotózás, de aztán néhány tíz kattintás után kezdtek jönni a képek. A nap végére az eredmény majdnem 450 kép lett (amiből aztán csomót kiselejteztem).

Mára is (mint az utóbbi napokban) kedvező időjárást igértek, és az előrejelzés be is jött: magas légnyomás, 26-28 fok, kék ég, amíg a szem ellát, felhők sehol. Bár már 10 óra körül ez azt jelentette, hogy nagyon éles kezdett lenni a fény, azért délután kettőig bírtuk az iramot, ami után végül elindultunk visszafelé. Mintha egy munkanapot töltöttünk volna el (8 óra). A végére nagyon erős lett a napsütés - "okos" módon semmilyen fejfedőt nem vittem, úgyhogy lehet későbbre vagy holnapra erős fejfájásom lesz :) Mindenesetre megérte elmenni, mert mindannyian nagyon élveztük a fotózást.

Az eredmények megtekinthetők az alábbi linken:

Porvói képek

Nyár, céges bulik   (It's Party Time!)   
Úgy tűnik végre megjött a nyár :) Tegnap a Vantaai reptéren 21 fokot mértek, és hétvégére már kánikulát jósolnak (ami itt azt jelenti, hogy 25 fok fölé megy a hőmérséklet). Tényleg szép idő van, a fák egy pillanat alatt bezöldültek. Tegnap a vonatból láttam, hogy a parkok is elkezdtek megtelni emberekkel, sőt egyesek a sziklákon is napoztak (sziklákból errefelé sok van).

Az utóbbi időben elég sok céges esemény volt, vacsorák különböző team-ekkel (a cég számlájára természetesen). Két hete egy német/bajor témájú helyen, múlt héten Suomenlinnában egy étteremben. Ezen a héten pedig közös időtöltés, vetélkedős-evős-bulizós esti programot szerveznek nekünk.

Hogy valami érdekes is legyen benne a számomra, felajánlottam, hogy fotóznék az eseményen - ez nem extra, úgyértem mindenképpen fotózna rajta valaki. De így legalább lehet embereket lövöldöznöm bőven - fotózásban ezirányban fejlődni szeretnék. Egyből kaptam két másik fotózhatnivaló eseményt is, amiket meg a céges újságba szánnak. Másik ok, hogy fotózás ürügyén ki lehet bújni az ivási kötelesség alól, amivel ugye itt elég durván foglalkoznak az emberek. ;) Épp a múlt héten olvastam az újságban, hogy a finnek előretörtek a skandináv országok között, és immár itt fogy a legtöbb alkohol egy emberre levetítve.

Közben a világos estéket Left 4 Dead játékkal töltöm, illetve a hétvégén kipróbáltam a Team Fortress 2-t. Mindkettő lövöldözős multiplayer játék - régóta nem lövöldöztem ennyit online :) Az időzítés persze nem a legjobb, hiszen végre jó idő van.

MSI Wind   (CubeHead)   
Felmerült hirtelen néhány kérdés az előző blog bejegyzésben, hogy milyen UMPCt használok. :) Mivel túl hosszú lett a válasz, inkább csináltam belőle egy külön bejegyzést.

Szóval milyen UMPCt is használok én, miért, hogyan, stb.

MSI Wind U100, tavaly október óta szórakoztatom magam vele. Valahol neten olvastam, hogy ez így a "fő" notebook melletti kiegészítésnek megfelelő, és ezzel egyet is értek. Leginkább egy játékszer kockafejeknek :)

Bár Windows XP-t adtak hozzá, attól gyorsan megszabadultam - nem szeretem, lassúnak érzem. Nem beszélve arról, hogy XP alatt a legrosszabb az akkuidő. Így már a kezdektől fogva Windows Vista futott rajta, aztán Windows 7 Beta most pedig Windows 7 RC (május 1 óta, amióta MSDNen elérhető lett). Bár csak 1Gb RAM van benne, sosem volt bajom vele, hogy lassú lenne vagy ne tudnám úgy használni, ahogy szeretném. Visual Studiot (Express és rendes verziót) és SQL Servert is futtatok rajta (webszerveként is használtam már). Office természetesen szintén fut rajta, de itt megintcsak a képernyő mérete néha zavaró - de ettől függetlenül ha író lennék, biztos szívesen írnék rajta :)

Kérdés volt, látszik-e rajta a blogom rendesen. A képernyője 1024x600, vagyis nem túl nagy. A blogom is jól látszik rajta, szerintem párszor már írtam is róla bejegyzést. Általában nincs baj a weboldalakkal rajta.

A gépelés kis megszokást igényel, mivel nem 100%-os a billentyűzete (vagyis kisebbek a gombok mint egy normális billentyűzeten).

Elsősorban szerepjáték alatt használtam újabban, de csak ha játszom - ha játékot vezetek akkor jobb a rendes notebook. De pl. tavaly TechEd-re is ezt vittem, mert minimalizálni akartam a csomagom méretét. Tegnapi céges oktatásra is ezt vittem, megintcsak a méret miatt (csak PDFeket kellett vele nézegetni az oktatáson). Netezni, mozit nézni, fejleszteni rajta lehet, bár a kis képernyő miatt néha nehézkés. Zenehallgatásra is jó, bár csak arra elég nagy luxus lenne :) Használtam már arra is, hogy fotókat megnézni rajta fotózás után egyből - ha elmegyek fotózni akkor egy UMPCt magammal vinni könnyebb mint egy teljes méretű notebookot.

A proci persze nem visel el mindent (Intel Atom, 1.6Ghz). Így pl. digitális TV tuner nem tudta dekódolni a TV adást rajta, szaggatott, nem működött. Mivel DVD meghajtó nincs benne, DVD filmmel nem teszteltem, de DivX/Xvid mozik futnak rajta.

Robotporszívó   (CubeHead)   
Az indexen olvastam egy robotporszívóról, illetve arról, hogyan járja be a szobát magától(bár szemlátomást már korábban is lehetett volna róla olvasni, de eddig nem nagyon foglalkoztam ilyennel).

Az írás itt található: Leleplezték a robotporszívó útját

Amiért engem kicsit jobban érdekelt a dolog, hogy még általános iskolában robotporszívó szimulátort kellett írni egy programozós versenyen (gyakorlatilag írni kellett egy porszívó programot ami tetszőleges szobát bejárt), és mivel az volt az első komolyabb verseny amin részt vettem, még most is emlékszem rá meg a mókás feladatra :)

Amúgy a fenti cikkről el lehet találni a gyártó honlapjára is, ahol videón is megnézhető, hogyan működik. Ha legközelebb porszívót kell vegyek, talán elgondolkozom egy ilyenen :P Főleg, mivel állítólag a gyártó (iRobot) támogatja a termék "hekkelését".

Röfiinfluenza   (Érdekes)   
Indexen találtam egy élménybeszámolót valakitől, aki Mexikóban járt. Érdekes olvasmány:

Itthon nagyobb a pánik, mint Mexikóban

Megjegyzem itt Finnországban is valakiknek nagy félelme ez a vírus dolog, valamelyik képviselő már azt akarta volna, hogy minden határon legyen fertőtlenítő zuhany mindenkinek. Megértem én, hogy félünk a járványtól, de talán ha tényleg nagy lenne a baj, jobban terjedne vagy gyorsabban? Legalábbis nekem úgy tűnik, hogy kissé túlságosan fel lett fújva ez a dolog.

Hideg-meleg, torokfájás, vonatok   (Finnország)   
A héten elkezdődött az itteni tavasz/nyár azon szakasza, amit nem szeretek: reggel még hideg van, úgyhogy akár kabát is kell, délutánra viszont olyan meleg van, hogy már szinte a pulóvert is lekívánom magamról. Így aztán a hét elején sikerült alulöltöznöm folyamatosan, aminek meg is lett a böjtje: torokfájás. Bár nyelni is fáj (hacsak nem iszok meleg teát vagy szopogatok valami toroktablettát) az orvos csak nem írt ki betegszabira :) Úgyhogy marad a dolgozósdi.

Persze azért gonosz módon eltiltott a sportolástól, úgyhogy kisebb spinning kihagyás következett be a hét második felében.

Szerencsére jövő héten 4 napos fejtágításra megyek ismét, úgyhogy legalább kis kizökkenés lesz az amúgy monoton és unalmas munkaritmusból.

Ma reggel az újságban olvasgattam, hogy a helyi vonatok tekintetében valami 97.6% a pontossági cél errefelé, vagyis az összes helyi vonatból ennyinek kellene pontosnak lennie. Az év elején állítólag sikerült 96%-ot elérni, vagyis alulmúlták a célt. A dologhoz annyit tennék hozzá, hogy a héten MINDEN NAP késett a vonat amivel jöttem dolgozni (igaz a hét elején csak néhány percet), de a mai késés már eléggé zavaró volt: 22 perc. Ennyi idő alatt már kocsival is beértem volna.

Ben & Jerry's   (Freetime)   
Felfedeztem egy új fagyifajtát, az a neve, hogy Ben & Jerry's. Nem tudom, hogy otthon lehet-e kapni, főleg, mivel magyar honlapjuk nincs is (angoltudással itt látogatható: Ben&Jerry's). Eredetileg USAban alakult cégről van szó, ami aztán szépen elterjedt. Talán filmekben is lehet néha látni a termékeiket, legalábbis a nevükre emlékszem ( mintha hallottam már volna őket filmekben emlegetni).

De mindenesetre félelmetesen jó fagyikat csinálnak (félelmetesen sok kalória lehet bennük :) ). Eddig a kedvencem az, amiben csokifagyi van hatalmas brownie darabokkal. A neve találóan Chocolate Fudge Brownie. De idővel talán sikerül végigkóstolni az egész termékskálát :)