Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

SMTP server?   (CubeHead)   
Aki erre téved és elolvassa ezt, és van tudomása egy kicsi, könnyen kezelhető, ingyenes SMTP szerverről ami Windows alatt használható (lehetőleg service-ként), az megírhatná kommentben vagy emailben nekem, hogy honnan lehet beszerezni. Nem, az IIS-be beépített SMTP szerver nem jó, ez ugyanis XP alatt elérhető, de Vistaból kihagyták.

Csak SMTP kell (semmi pop3, imap, mailbox kezelés, user accountok, stb). Amit állítani szeretnék rajta, hogy csak localhost-ról fogadjon kapcsolatot, valamint, hogy közvetlenül kézbesítse a leveleket esetleg megadom az ISPm mail szerverét, és oda kézbesít (smarthost).

Kerestem neten, de igazából nem találtam megfelelőt, mind túllő a célon :-)

Én vagy ők   (Finnország)   
Azt hiszem a kedvenc felső szomszédokkal eljutunk lassan vagy már el is jutottunk az én költözöm el vagy ők költöznek el szintre, bár ezt még csak én ismertem fel, mivel kétlem hogy én olyan mértékben zavarnám őket mint az ő éjszakai tevékenységük engem.

Mindenesetre egyszer már panaszkodtam a cégnél, akitől bérlek, már a kedvenc lakóim is kaptak egy levélkét tőlem, a következő lépés már akár a rendőrség is lehet: konzultáció után (kollégával) kiderült, hogy ez itt elfogadott lépés, ha nincs meg az éjszakai csend :-) Nekem ez kicsit durva lépésnek tűnik, hacsak nem valami féktelen bulihoz kell őket kihívni.

Mindenesetre az hogy éjjel fél kettőkör még mosógépet (vagy valami hasonló gépet) működtetünk, és már hajnali hatkor is zajongung kicsit nem elfogadható nekem. Azt tudnám mikor nincsenek otthon, és mikor alszanak ... mert úgy tűnik, hogy folyamatosan ébren vannak és folyamatosan zajonganak. Mint valamelyik filmben volt a kínai taxisofőr, ha már nagyon fáradt, felébreszti a kollégát a csomagtartóban, befekszik helyette aludni, kolléga pedig viszi tovább a taxit ;-)

Más dolgok ... a tegnapi ragyogó derült nap után ma ismét hóesésre ébredtünk (ami nem baj). Tegnap éjjel -15 körül volt, most csak -8. Tegnap este kinnjártam Helsinki-Vantaa repterén, mivel egyik ismerősöm érkezett, és hozott nekem kis "csomagot" (Zoli: köszi mégegyszer! ;) Négyen érkeztek, mindannyian mentek tovább Jyväskyläbe. Szerencsétlenségükre az esti 11-es buszt lekésték (repülő is kicsit később jött meg), így a reptéren kellett várakozniuk 2ig, amikor a következő busz indult. Én a két órát azért nem vártam meg velük, de így is sikerült hosszabban beszélgetésbe bonyolódni. Igy utólag már tudom, hogy maradhattam volna tovább is, mivel otthon aludni meg nem lehetett :-|

Kellemes reggel, WoW   (Finnország)   
A múlt heti enyhe időjárás után (hóesésben -1, -2 fok volt, ha nem esett a hó akkor pedig -10 körül mozgott) ma igazán kellemes, 9 óra tájban már napsütéses reggelre ébredtünk. Helsinki körül a hőmérséklet -20 fok körül volt (valahol -22, valahol csak -18). Úgyhogy ma duplanadrágban jöttem dolgozni, de még így sem volt túl meleg. Azt hiszem talán mostmár itt a tél.

A múlt héten először kipróbáltam rövid időre, most pedig jobban is beleástam magam World of Warcraft-ba. Aki esetleg még sosem hallott volna róla (van ilyen?), ez egy MMORPG, vagyis többjátékosos neten játszható szerepjáték. Egyenlőre 10 napos próbaaccountom van, mivel ugye a rendszeres játék havi előfizetési díjhoz van kötve.

Mostmár azt hiszem sikerült átérezni, hogy miért játszák ezt olyan sokan és olyan sokat. Még ha pénzbe kerül is. Persze még csak az elején járok nagyon, a karaketerem 7. szintű, de már így is kezd megnyílni sok lehetőség előtte. Egyenlőre marad a próbaaccount (van még 7 napom :-), még nem döntöttem arról, hogy én elő fogok-e fizetni rá, elvégre pénzbe és időbe kerül, és hát nem kellene minden időmet egy virtuális világban tölteni ... vagy izé ... mégis? :-)

The Skeleton Key   (Múvi)   
Tegnap megnéztem a The Skeleton Key című filmet. Eredetileg valami horror dologra készültem de kellemes csalódást ért. A misztikus thriller talán közelebb áll a valósághoz. Bár egy-két ilyen bedübben a zene és hirtelen vált a kamera ijesztést azért csak eljátszottak vele (ha már ők mindenáron horrornak akarják eladni), de szerintem ez kicsit szükségtelen volt. A film ezek nélkül is kellően izgalmas, és azt hiszem a fordulat a végén tényleg meglepő.

A filmben központi szerepet kap a hoodoo, vagyis az afrikai népi mágia. Bár a szó formailag hasonlít a voodoohoz, amit takar az mégis távol áll tőle. Akit konkrétan érdekel az megtalálja a Hoodoo cikket a Wikipediában.

A cselekmény talán picit lassan indul be, de utána már nem lehet abbahagyni, és a rejtély, amelynek nyomába Caroline, a főhösnő ered egyre jobban kiteljesedik. Nem akarom itt most leírni a történetet, mert azt már megtették sokan máshol. De aki egy izgalmas filmre vágyik, annak mindenképpen ajánlható alkotás. Tőlem megkapja 7/10 pontot.


Windows Media Player   (CubeHead)   
Mivel egy ismerősömnek kellett segíteni, így "kényszerből" játszottam kicsit Windows Media Player-el (version 11). Korábban sosem merültem el ennyire benne, hogy playlistet csináljak, meg a saját mp3-aimat azzal játszam le, de most nagyon megtetszett.

Először is van ez a toolbar ami akkor jelenik meg, amikor minimalizálom és ott ül a többi program mellett a taskbaron. Bár Winamphoz is vannak ilyesmik meg lehet system tray ikonokat nyomni, ez a toolbar dolog eléggé tetszik (korábban is tudtam, hogy van, de ezt sem próbáltam ki).

Nem beszélve arról, hogy memóriafogyasztása kb fele a Winamp 5 memóriafogyasztásának, és többször gyorsabban indul el. Úgyhogy lehet most egy ideig a Winampot parkolópályára teszem ;-)

Sok hó, csúszkálás, meg linux   (CubeHead)   
Tegnap ismét voltam futni, úgy tűnik talán sikerül rendszeresebbé tenni, nem beszélve arról, mennyivel jobb utána.

Éjjel esett a hó megint, sokat. Reggelre el sem lett takaríva mindenhonnan (ma meg jön még több), úgyhogy reggel amikor kocsikáztam ide Pasilába kicsit csúszkálás volt (megtörténtek az év első enyhe farolásai). Sőt, amikor fordultam be parkolóba még az ABS is "megrugdosott" kicsit :-) A hőmérséklet elviselhetőbb mértékre kúszott (-2).

Az index.hu-n megjelent egy cikk , amelyben a Linux eljövetelét jósolják. Már megint, tegyük hozzá, hiszen oly kedves téma ez nekem is, meg Pheelnek is (Pheel: hányszor is volt már a Linux éve? ;-))

Én továbbra sem látok nagy fantáziát benne - amikor néhány hónapig volt szerencsém linuxot programozni, abból vonok le tapasztalatot még mindig, ez pedig, hogy nem valami átgondolt és szép APIja van. Fejlesztő eszközök terén sem maradéktalan az örömöm, az API dokumentációja pedig ... hát, enyhén szólva hagy maga után kivánnivalót. Nem beszélve arról, hogy ilyen "összedobált" jellege van (SZVSZ) az egésznek. De hát így is fejlesztik ... sokan, mindenfélét (tisztelet a kevés kivételes projeknek, magát a linux kernelt is beleértve).

Ráadásul ahogyan a cikk is írja, vannak eltérések az egyes verziók között ... én inkább úgy mondanám, hogy túl nagy az összevisszaság. Persze a megrögzött hívek azt mondják, a változatosság szabadság, de egy egységes ablakozófelület API (merthogy azokból van ugye vagy 1000 féle, a két legnagyobb riválist nem is említve) talán sokat segítene. Nem az, hogy ehhez a programhoz ilyen toolkit kell, ahhoz olyan, stb.

Nem beszélve arról, hogy amikor én grafikus Linuxot használok, mindig olyan "döcögős" érzésem van (igen, még ma is!!). Nehéz máshogyan leírni ezt, de örömmel hallottam hogy egy *nix-hez közelebb álló ismerősöm is ilyen véleménnyel volt erről. Ugyanakkor nemrégiben kipróbáltam MacOS-t (ami szintén Unix alapú), és annak csodálatos felülete van. Hiába, nem ilyen gányolt ópenszósz :-P

Továbbra is az a véleményem, hogy servernek tökéletes (ha nem nekem kell adminisztrálni persze :-P), de nem látom (még csak közeledni sem) hogy desktop rendszerként bármikor is használni szeretném.

Tél, köd   (Finnország)   
Ma még hidegebb lett, most épp -17 foknál járunk. Holnapra megint igértek havat. De ami még ennél is furcsább, épp köd van. Hatalmas köd. Nem is emlékszem, láttam-e valaha ködöt amikor ilyen hideg volt.

A hideg amúgy marad egész héten, bár pénteken talán megközelítjük a 0 fokot, de utána hétvégén ismét hideg lesz.

Kéz, tél   (Finnország)   
A kezem jól gyógyul, másfél nap otthon pihenés után múlt szerdán már csak kisebb kötést kaptam rá, péntektől kezdve pedig csak nappalra van rajta ragtapasz, vagy még akkorsem. Azért szépen sikerült megnyiszálni magamat.

A múlt héten olvadás volt durván, szinte egész héten, hét végére meg megfagyott ami elolvadt, úgyhogy vidám idő volt. De aztán a hétvégén esni kezdett a hó, nagyon, és ráadásul hideg is lett. Úgyhogy most van hó is (valamennyi) meg hideg is (reggel -12), egész télies érzés.

Alkeszsakk   (It's Party Time!)   
Valamelyik gólyatábor előtt Pheel-lel nagyon tetszett nekünk az alkeszsakk. A lényege, hogy bábuk helyett poharak vannak, piával. Ha leütöd az ellenfél egy bábuját, akkor meg kell inni ami benne van. Ez amolyan esélykiegyenlítős sakk. A szabályok voltak csak meg nekünk és azon agyaltunk, megvalósítsuk-e és hogyan. Végül nem lett belőle semmi.

Aztán ma az egyik finn netbolt lapján megtaláltam az igazi, eredeti és egyetlen alkeszsakkkészletet. Üveg tábla, feles poharak, a poharakon a bábuk képei. Gyönyörű! :-D

Itt megtekinthető. Aki ért finnül, el is olvashatja, a többiek a képben gyönyörködhetnek:
Alkeszsakk

Kenyérvágó kés   (Adrenalin)   
Ma ebédnél sikerült egy kenyérvágó késsel megkezelni az egyik ujjamat (a konyhások mondták utána, hogy épp most élezték meg őket). Mélyen és rendesen. Úgyhogy orvoslátogatás lett belőle, elláták durván meg kaptam tetanuszt, majd közölték, hogy akkor most két napig munkaképtelen vagyok (mivel nyugton kell hagyni, nem hajlítgatni, nem szabad vele gépelni meg egerezni). Így aztán ma rövid munkanapom volt, meg holnap pihenhetek. :-)

(aki esetleg azon gondolkozna, ezt hogyan írom: bal kézzel, lassan :-P)

Vizitdíj   (Megint Mo.)   
Érdekes, hogy mennyit problémáznak a vizitdíjon otthon. Most például az a baj, hogy hogyan szedjék be (lásd SG.hu cikk). A végén még az egész tiszta veszteséges lesz. Terminálok meg chipkártya. Hihetetlen.

Errefelé Finnoban is van vizitdíj, 11 euró egy alkalom. Ha egy éven belül 3x fizetem, akkor 1 évig utána ingyenes lesz. Hogyan működik (már amennyire én tudom...)? Amikor megyek orvoshoz, a bejelentkezésnél/információnál/portán, tehát mielőtt kezelnek, kapok egy számlát, van 2 hetem befizetni. És mivel amúgy is központi egészségügyi adatbázis van, abból látszik, ki mit fizetett be.

De ha már otthon is lesz ilyen központi adatbázis szerűség - hiszen látni akarják, ki veheti igénybe jogosan és ki jogtalanul az egészségügyi szolgáltatást -, miért nem abban tárolják a vizitdíj infókat is, ki az, aki fizet, ki az aki nem, mennyit kellett volna már fizetnie, stb. Az olyan nehéz lenne, ha már központi nyilvántartást csinálnak?

Lustaság meg futás   (Freetime)   
Az előző év legvégét sikerült alaposan ellustulni, már legalábbis ami a sportolást illeti. Most hétvégén végre sikerült rávenni magamat, hogy történjen valami, úgyhogy megint elmentem futni. Pulzusmérővel persze, ahogy kell. Teljesen siralmas állapotba kerültem, úgyhogy azt hiszem éppen ideje volt megint elkezdeni mozogni kicsit :-)

Közben már elkezdtem egy szobabicikli beszerzési projektet is, de nem tudom ez mikorra lesz meg (épp hiánycikk a modell amit kinéztem). De talán futással is ki lehet húzni egy darabig (remélem egyszer majd mind a kettőt lehet kombinálni is).

Péntek-szombat borzalmas volt szomszéd tekintetben, mert egy rakás gyereket szereztek valahonnan, akik ugráltak-rohangáltak-kiabáltak. Persze ez teljesen normális, és nincs is velük semmi bajom - baj azzal van, hogy mindez iszonyatosan áthallatszott. Mindenesetre talán csak kölcsönbe (~ vendégségbe) voltak itt, mert tegnap délután/este viszonylag csönd volt (de nem teljesen).

Hóesés meg más gondolatok   (Finnország)   
Kinn szakad éppen a hó. Már éjjel is esett, mert hajnalban amikor felébredtem az ablak vörösebb volt a szokásosnál: ez már jelezte, hogy valamiért visszaverődik a fény. Mostmár kicsit világosabb van, és még mindig szakad a hó.

Tegnap fény derült a fentiek titkára, amikor a két nő egy rakás gyerekkel (5+) ment (lopózott) felfelé a lépcsőházban. Már most a januárban is voltak ilyen kósza gondolataim, hogy talán el kellene költözni (ha nem sikerül valami csendet intézni) :-) De a költözésen már tavaly év elején is gondolkoztam, csak aztán elcsendesült a dolog. Ugyanis mivel akkor Jyväskyläből jöttem, nem volt túl sok lehetőségem alaposan nézelődni és válogatni, meg nem is ismertem annyira a várost/környéket, így azon gondolkoztam akkor, hogy a beköltözés után egy alaposabb döntést lehetne megfontolni.

De mint írtam, aztán ezek a gondolatok elhussantak. Most viszont itt a remek alkalom újra elővenni őket (zavaró szomszédok) és ráadásul ezúttal már figyelhetnék más szempontokra is, nem csak arra, hogy legyen lakás. Például, hogy legyen sauna :-)

Fúúú ... 3 év   (Finnország)   
A mai napon éppen 3 éve, hogy Józsival, Tomival és Csabával megérkeztünk Finnországba (rajtam kívül meg Tamás aki jelenleg Finnországban van, a többiek egy évig bírták :-P). Néha úgy tűnik, hogy nagyon-nagyon hosszú időről van szó, néha meg nem tűnik annyira hosszúnak. Mindenesetre érdekes kérdés, hogy meddig leszek még itt, de erről felesleges is kérdeződködni, mert én sem tudok rá válaszolni. :-)

Tél? +munka +zaj otthon   (Finnország)   
Talán végre valami kis halovány jelei vannak annak, hogy elindul a tél. Ma esett hó, nem valami sok, de egyenlőre még megmaradt. A következő napokra minuszt mondanak, és talán hétvégén esik majd megint hó. De az áldásos hatások már most látszanak. Például reggel még elég rossz volt munkába vezetni, mivel olyan sötét volt. Este hazafelé már sokkal jobbak voltak a látási viszonyok, mivel mindent hó fed :-)

Ma sikerült megoldani a munkahelyen az Outlook - Notes problémámat is. Alapvetően Lotus Notes a levelező kliens (förtelmes program), de Outlookhoz létezik plugin, amivel lehet olvasni a Notes leveleket (meg írni is persze, naptárt kezelni, stb). De eddig kis probléma miatt nem működött az új gépemen a cégnél. Ma végre sikerült elhárítani az akadályt.

Egyébként nyakig vagyok munkával, ezen a héten alig sikerült valóban programozni, meetingek, tervezés, felderítés, mások segítése volt a program, és a feladatok/tennivalók csak gyűlnek, és nem fogynak. Ráadásul komoly hiányosságokra bukkantunk egyes dokumentumokban, amik a mi munkánkat nehezítik. Úgyhogy vidám időket élünk. Mindezek tetejébe holnap azt hiszem tanulok kicsi IBM Mainframe dolgokat, PL/1 programozást meg DB2 adatbázis kezelőt macerálni. És mi meg csak mosolyogtunk ezeken a dolgokon prog1 előadáson, még egyetemen :-)

Nem emlékszem írtam-e, hogy decemberben a síró gyerek volt a sláger a fenti szomszédoknál. Nos, ők elköltöztek, de a "csere" ha lehet még rosszabb. A névkiírás alapján talán arabok lehetnek, a hangokból itélve két nő. A zajongást általában 22 után kezdik (amikor már csendnek kellene lennie, ugye :-), hangos ordibálós vitatkozást vagy sima hangos beszélgetést játszanak. Közben valószínűleg kilóméterhiányukat kielégítendő járkálnak, de olyan módon, hogy dübög a mennyezet. És mindezek tetejébe még rámolnak is mindenféle cuccot (fogalmam sincs mit csinálnak), mindenesetre zaj az van belőle. Nem tudom, hogy lehet ennyire papírvékony a függőleges elválasztás a házban - oldal irányból semmi sem hallatszik be ... a lépcsőházi ajtó is jól szigetel, volt amikor a lépcsőházban hallani lehetett, ahogy a szomszédok buliznak, itt benn meg semmit. De remélem ez a probléma megoldódik hamarosan :-)

Repülés még mindig nincs. Talán ha jobb idő lesz :-|

Netes rendelés: európa felosztása   (CubeHead)   
Az angliai amazon-tól rendeltem épp könyvet. Emlékeztem rá, hogy már apa is panaszkodott emiatt, miszerint szállításnál Magyarország nem az európai szállítási költségekbe tartozik, hanem "rest of the world" (magyarul: a világ többi része). Ami igencsak érdekes, tekintve, hogy még az EUban is benne vagyunk.

Finnország (természetesen) Európa része. :-)

Vészfékhúzogatós tiltakozás   (Megint Mo.)   
Érdekes vészfékhúzogató mozgalomról lehet olvasni, amit otthon a diákok akarnak csinálni tiltakozásul az utazási kedvezmények nyirbálása ellen. (forrás, pl. MNO).

Végül is talán még meg is értem, hogy fel vannak háborodva, de azért ilyesféle tiltakozást kicsit erősnek érzem. Tüntetni lehet, véleményt nyilvánítani lehet, de a vészfék húzogatása ok nélkül - amennyire én tudom - nem teljesen szabályos művelet.

Most végül is annyi sokféle variációt olvastam már diákkedvezményről, hogy végül is nem tudom, hogy melyik valósul meg otthon (csak iskola és lakóhely között kedvezmény, amúgy nem?). Nem mintha érintene a probléma. :-|

Itt (Finno) egyébként 50% van mindig, buszon, vonaton, egyaránt, bárhová, bármikor - amíg valaki diák, persze :-)

A legmelegebb év   (Finnország)   
Irták több helyen, magyarul, angolul, finnül, hogy a 2007-es jó meleg év lesz. Ma reggel a TVből azt is megtudtam, jelenleg csak 10 fokkal van melegebb itt (Helsinki) mint az átlaghőmérséklet. A plussz oldalon vagyunk, és hó helyett csak eső esik. Fertelmes időjárás. Ráadásul még sötét is van :-)

Na de persze munka is van, sok, kicsit el is vagyunk maradva. Más egyéb errefelé jelenleg nem nagyon van :-)