Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Telik az idő   (Finnország)   
Na megint egy ekezetnelkuli bejegyzes, mert itt sincsenek telepitve magyar betuk :-)

A mult het foleg munkaval telt - mint elotte, meg elotte, meg elotte. Ez a het is ezzel fog telni valoszinuleg. Bar szinte meg sem visel a reggeli felkeles :) Csak ne kellene este koran lefekudni.

Hetvegen baratnomnel voltam, pentek estetol kezdve. Egesz heten nem nagyon esett, de amikor oda megyek, mindig esik - megjegyzem, hazafele, vasarnap este is zuhogott. Kozben viszont szep ido volt, szombaton setaltunk egyet a kornyeken, nemsokara talan nehany kepet is kirakok a keszultek kozul.

Mindig elkepeszt, milyen egyszeru digitalis geppel fotozni, most is 100+ kep keszult, eleg terjedelmes meretben.

Holnap este ITPRO sauna+furdes+sorivas buli lesz, valami kozeli helyen a szallasunkhoz. Reszleteket nem nagyon tudni, ma este kapok meg terkepet is.

Na most roviden ennyi.

Munka   (Finnország)   
Újabb hét kezdődött, és persze 6:55kor keléssel. Viszonylag lightos munkanap volt, amit este ismét sähly, vagyis floorballs zárt. Egyre jobban tetszik nekem ez a floorball móka, főleg, hogy ma sikerült 2 gólt is lőnöm.

Aztán itthon egy rövid, de intenzív saunával vezettem le a mai rohangálást. Előtte még boltban is jártam, és nézegettem floorball ütőket, de hát mind jobbkezest árulnak. Felháborító :)

Szülinap & kenyér & bor   (It's Party Time!)   
Megvolt a parti. A házunk melletti kis fedett valamiben (oldalai nincsenek csak teteje) sütöttünk makkarát (kolbászt, továbbra is). Először jött az ötlet, hogy alufólia, mert az a rács ami rajta volt, eléggé piszkosnak tűnt, de aztán mégis bevállaltuk. Néhány ember kivételével az egész ITPro társaság megjelent.

Rafal (az egyik lengyel) kifejezetten nagy gusztussal látott neki az éget kolbászok elfogyasztásának (amiket a tűzből piszkáltunk ki). Peter pedig (o szlovákiából van) megkóstoltatta velünk a borát. Hát hát .. :)

Ez ilyen házi bor, itt lehet csinálni, bár talán ez egyeseket az otthoni tablettás borra emlékeztet. Engem leginkább valami gyümölcslére emlékeztett, hosszas vívódás után arra jutottam, hogy birs vagy körtelé. Persze ez bor. Fehér bor, házilag készített. Fantasztikus. Ja és persze stílszerűen Egri Bikavér feliratú üvegben volt.

Az idő elég borult volt, és a tűz ellenére hamar hideg lett, s ez bizony sokunkat egyre inkább bentebb terelt a házba, úgyhogy így lett véve a közös sütésnek.

Még valami, a kenyér. Házilag készült kenyeret ettünk, Eliza (Lengyelország:) és Peter jóvoltából (ez két különböző kenyeret jelentett). Félelmetes, hogy mennyire jó volt. Leginkább az otthoni kenyérre hasonlít, vagyis eléggé különböző, mint az itteni kenyerek. Bár én személy szerint szeretem az itt kapható különböző kenyereket, azért jó volt ilyen másmilyent is enni.

Szülinap   (It's Party Time!)   
Szombat. Pihenés (és persze programozás) jegyében telt el, most pedig mindjárt elmászkálok kicsit bulizgatni. Vagyis ilyen születésnapi makkara (értsd: kolbász) sütés lesz, Csabának van születésnapja. Meglátjuk mi sül ki belőle (a kolbászon túl:-)

Fagyiii   (Finnország)   
Ma itt valami egyhazi ünnep van, úgyhogy nincs munka sem.

Ennek oromere most nem is otthon vagyok, hanem baratnőmnel. Epp tetemes mennyisegű fagylalton vagyunk túl. Nem értem otthon miert nem lehet ilyen 1 literes csak vanilia fagyitombot venni, hogy aztan nyakonontve valami martassal finom legyen belole.

Holnap viszont megint munka. Korankeles, minden. Az ido pedig nem tul jo, hol esik, hol pedig sut a nap, fuj a szel is rendesen, ugyhogy a felhokep is gyorsan valtozik.

Nagy betegség   (Finnország)   
Hatalmas szünet következett. Mármint itt. Mert azért itt történnek tovább a dolgok, haladnak az események.

Először talán arról kéne szólnom, miért maradt itt ki egy hosszú rész. Tulajdonképpen ez is a történethez tartozik, mivel ez tulképpen március végén volt. Rámtört egy kis betegség. Na de még előtte ...

... a suliban kitalálták, hogy újságírósat fogunk játszani. Ennek az volt az alapja, hogy mivel nem találtak nekünk (vagy mi magunknak) melóhelyet, ezért interjúkat fogunk csinálni. Nem firtatjuk miért, de az ugyanebben a programban korábban résztvevő cégek képviselőit kellett meginterjúvolnunk. Hallgattunk valami kis előadást is, amit egy újságíró tartott és elmondta, mit is kell kérdezni meg hogyan. Remélem nem szükséges mondani, hogy halálosan unalmas óra volt. Igazából nem tudom, a későbbi interjú során felhasználtunk-e belőle valamit.

Szóval kaptunk címeket, neveket, és fogalmaztunk emailt, hogy megbeszéljük a cégekkel, hová, mikor megyünk. Sikerült keríteni egy MD felvevőt, amivel fel tudtuk venni az interjúkat, így nem kellett kézírásgyakorlatot is tartani a kérdezősködés és figyelés mellett. Aztán közeledett is március vége és az első interjú.

Aztán jött közbe egy marketing vizsga. Ez nem volt túl nehéz (bár csak később tudtam meg az eredményt, de ahogy ezt írom már régóta tudom, hogy négyes lett). A vizsga után feltűnt, hogy a bal fülem alatti nyirokcsomóm akkora mint egy dió. A kezdeti mumpsz pánikot az orvos törte meg, miután elmondta, hogy biztosan nem mumpsz, de azért vettek tőlem vért meg torokmintát (ez utóbbi piszkosul utálom).

Aznap délután aztán elmentünk Csabával megcsinálni az első interjút. Hazafelé már valami furcsát éreztem (előző nap is volt hőemelkedésem, ez pont a marketing vizsga másnapján volt). Este 38 fokos lázzal tértem nyugovóra. S bizony a láz maradt, 39 meg fölé is mendegélt, és bő két hétig tartott. Utána még volt kis hőemelkedés vagy egy hétig. Szóval április közepéig kellemesen alakult a programom.

A betegség neve (az érdeklődök kedvéért) mononukleózis, vagy csókláz. Mármint magyarul. Utána lehet keresni neten, akit nagyon érdekel, egy kedves vírus okozza, terheli kicsit a májat, lépet, fehérvérsejtekkel operál, szóval macerás dolog. Ráadásul fáradékonyságot okoz, ami után elég sokáig kitart. Nem beszélve arról, hogy fertőz mint a bolondgomba (mondjuk az nem fertőz de mindegy). És nem hiánba csókláz a neve! :-)

Nem kívánom senkinek, bár sikerült 6 kilót leadjak a betegség alatt (azóta pedig még hármat ... kerítenem kell egy övet, mert az összes nadrágom rapper stílusban lóg rajtam). A betegség alatt tört itt ki tulajdonképpen a tavasz, ami elég furcsa lett számomra, mert egyszer még hó volt odakint, aztán amikor legközelebb sétáltam, már szinte teljesen el is olvadt.

Azért meglepően szörnyű volt három hetet ágyban tölteni. Arról nem is beszélve, hogy a betegség után sietség következett, mert be kellett fejezni a félévet. Vizsgák még házi programozás, sűrű két hétbe szórítva, de végül is sikerült. Még május sem volt, de máris véget ért a suli.

Már a betegségem alatt meg lett beszélve egy interjú egy helyi céggel, az Energiatieto-val, de ezt aztán 3x is el kellett tolni. A fene se gondolta még az elején, hogy 3 hétig fogom nyomni az ágyat. De aztán április közepén elautókáztunk (a betegségem alatt mindenhová fuvaroztak :) ehhez a céghez, ahol meginterjúvoltak. És az lett az eredmény, hogy fel is vettek.

Így aztán május elején munkába álltam, teljes munkaidőben. Fejlesztés terén nincs baj, Windows alá kell dolgozni. Programozási nyelv terén sincs baj, a C#-ot egyre jobban szeretem. Az interjút megelőző időben C# és Java tanulás ment párhuzamosan nekem, illetve sok gyakorlás. Már ekkor is kezdett mocorogni bennem az érzés, ami most a munka alatt teljesedett ki, mely szerint nekem a C# jobban bejön, mint a Java. De nem fogok itt vitát nyitni ezen :)

Szóval május eleje óta minden reggel 7kor ébresztő van. Elég rosszul viselem ezt a felkelős dolgot, arról nem is szólva, hogy nem maradhatok fenn sokáig. Bár ma reggel volt olyan érzésem, hogy talán egy hangyányival könnyebb volt már felkelni. Fene se tudja.

Sport. Végre erre is sor került. A munkahelyemen ugyanis hétfőnként mindig sähly van, vagyis floorball. Aki esetleg focira vagy ilyesmire gondol, az téved. Inkább terem hokinak lehetne nevezni, ütőkkel felszerelve rohangálunk a pályán, és egy kis labdát ütögetünk, kergetünk, rúgdosunk, de leginkább az ellenfél kapujába próbáljuk bejuttatni. Elég kimerítő játék, az első alkalom után iszonyatos izomlázam lett, a tegnapi játékot már elég jól viseltem.

Holnap újabb munkanap, de csütörtökön szünnap lesz. Aztán pénteken megint munka. Kicsit furán jön ki a dolog. Az éjszakák is egyre érdekesebbek, mivel már nem lesz teljesen sötét, bár a nap azért eltűnik a fák meg horizont mögött. Most épp 11 óra van, de még nincs teljesen sötét (szóval meg kicsit világos van). De háromkor már javában világosodni fog. Érdekes dolog ám. Állítólag egyeseket zavar, nekem eddig sikerült jól aludnom. Bár lehet ezt annak köszönhetem, hogy azért eléggé álmos vagyok mostanában.

Úgy tűnik a főiskola elhányta az adókártyámat. Már múlt héten meg kellett volna kapnom, de valamiért nem jött meg. Úgyhogy még egy dolog, ami után rohangálni kell. És persze ez nem is olyan egyszerű, mivel egész nap dolgoznom kell.

Na megpróbálom ezt az oldalt gyakrabban frissíteni. De tényleg. :-)