Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Munka   (CubeHead)   
Ujabb munkahét indult hétfo"n.

Ennek örömére este egy új dolgot próbálhattam ki, mégpedig a sötétben saunázást. Valamelyik buta ember ugyanis eltörte a lámpa izzóját, úgyhogy kénytelen voltam sötétbe lenni. Télen rosszabb lett volna, így egy-két perc után azért hozzászokott a szemem a sötéthez, és valamit mégiscsak sikerült látni.

A munka halad, semmi különös.

Tegnap a diplomamunkámról is szót ejtettünk a fo"nökömmel. Talán már egy témát is sikerült találni, de még dolgozni kell rajta. Most három hétre szabadságra ment (motorral közelíti meg Olaszországot :-), utána folytatjuk a diskurzust ebben a témában.

Ma volt egy fél órás áramszünet. Minden kikapcsolt egyszercsak. Ketten lerohantak a serverszobába rendet rakni. Aztán visszajött az áram, de még 2 órán át nem mu"ködtek rendesen a szerverek, így volt ido"m passziánszozni kicsit :-) Meg elmentünk enni.

Újabb fantasztikus felfedezést tettem. A postai csomagokat a finn posta WAP oldalán mobilról is nyomon lehet követni. Eszméletlen :-)

Aki nem tudná: itt minden csomag kap egy azonosító számot, amikor feladják. Nem kerül plussz pénzbe, ez alapszolgáltatás. A szám alapján neten nyomon követheto" a csomag, lehet látni mikor ér célba. Általában másnapra. Persze ez is alapszolgáltatás.

Na szóval ma felfedeztem, hogy WAPon is követheto" a csomag. És akkor még nem szóltunk az otthon kinyomtatható vonatjegyro"l ;-)

Hétfo" óta böngészo"t váltottam. Mostmár nem Internet Explorer, ami fo"ként fut nálam. Eddig kitartottam nagyon mellette, frissítettem, ha hiba volt, stb. De betelt a pohár, a legutóbbi sebezheto"ségével, amire még javítás sem létezik. Hihetetlen mennyi lyuk van benne, es mennyire lassan javítják o"ket.

Szerencsére sikerült találni egy böngészo"t, ami átveheti a szerepét. So"t, még megkockáztatom, jobb is nála. Már korábban is használtam Mozilla böngészo"t, de ez a Mozilla Firefox nagyon jó. Érdemes kipróbálni. Ráadásul a Mozilla-val ellentétben a felülete is hasonlít az IE-re. Bye-bye IE :-)

Másról szólva, vihar és eso"; hegyek tartják rettegésben a vidéket. Most is hatalmas sötét felho" közeledik errefelé. Félelmetes. Lassan már azért lehetne kicsit jobban nyár. Na nem 30 fok meg napsütés, az nem hiányzik valahogy. Igazából kellemes az ido", csak az eso" ne esne ennyit.

A blogmat nézve már jó néhány hete beleraktam egy ilyen hozzászólós részt, de szerintem kiveszem. Senki nem ír semmit .. elgondolkodtató, hogy olvassa-e egyáltalán valaki. :-)

Vendégek   (Finnország)   
Tegnap Juhannus volt itt. Ez azt jelenti, hogy nem dolgoztam.

De térjünk még vissza a csütörtökhöz egy kicsit. Nálam járt vendégsében Czaby meg Kati, o"k még estefelé érkeztek. Aztán éjjel megérkezett az expressz csapat is, Gab007 vezetésével. Mindannyian itt aludtak, aztán az expressz csapat továbbrobogott Norvégia felé. Szerdán indultak Magyarországról egyébként, így mindenki megértheti talán (rövid számolás után), miért expressz csapat :-)

Aztán délelo"tt Czabyék is elmentek, nekem pedig mosós nap következett. Délután pedig elmentem ismero"sökhöz Juhannusozni. Volt sok kaja, aztán egy ido" után (még elég hamar) átmentünk a mökkijükbe, tópartra, ahol már melegedett a sauna, volt siideri, stb. De még mielo"tt ebbe bele lehetett volna menni, valamiért nagyon sokan a TV elé ragadtak.

Azt hiszem ez volt az elso" focimeccs, amit valaha láttam. TVben. A valóságban még ennyire sem volt közel sosem. Valami francia csapat játszott a görögökkel. Én a franciáknak nem drukkoltam, így maradtak a görögök, és még nyertek is :-)

Aztán utána éjfél körül volt sauna meg tó, aztán kis makkara meg süti. Végül is négyre kerültem ágyba, elég fáradt voltam, mert elo"zo" éjjel sem aludtam valami sokat.

Tegnap délutánra kisütött a nap és jó ido" lett. Reggel is sütött még a nap (épp akkor kelt fel, amikor hazajöttem), de délre (amikor felkeltem) már megint borult volt az ido", aztán ilyen félpercalattbo"rigázol tipusú eso" érkezett, több hullámban, villámokkal és dörgéssel kisérve. Most megint kék az ég és süt a nap. Hihetetlen.

Este elvileg makkarázás lesz megint, remélem nem mossa el az eso".

Juhannus   (It's Party Time!)   
Juhannus. Ez ilyen finn ünnep, és szeretni kell, mert holnap nem lesz munka ennek megfelelően. Ma pedig vendégeim jönnek. Hurrá hurrá.

Tegnap jól eláztam. Reggel gyönyürű idő volt, aztán hirtelen már esett is. Undorító. Az előrejelzés 26 fokot es napot igért a hétvégére, most úgy néz ki, lesz eső meg 19 fok. Most is vidáman zuhog odakinn.

Holnap valószínűleg én vagy mi megyünk vendégségbe ismerősökhöz, és sauna + tó + makkara dolog lesz vagy hasonló. Meg persze juhannus kokko nézés, ami azt jelenti, hogy felgyújtanak egy csomó csónakot.

Na ma rövidre fogom, talán holnap írok többet. Vagy a hétvégén.

Beteg vadnyugat & extermination   (It's Party Time!)   
Hmm, és már megint beteg vagyok. Ezúttal valami kisebb megfázás csak, de asszem erre az évre (és a kettő következőre is) már eleget voltam beteg. Ezúttal valószínűleg az segített, hogy a hétvégén kétszer is megáztam - és egyik eset után sem mentem saunába :-)

Pénteken egy születésnapi partira mentünk baratnőmmel. A szülinapi buli témája: vadnyugat. Ez a témázgatás itt elég népszerűnek tűnik. Persze nekem is kötelező volt beöltözni, én lettem Sheriff Jameson. Az előtag a ruha miatt, az utótagot pedig a helyszínen kellett kitalálni. Volt ott valami ilyen nevű whiskey, úgyhogy ez alapján el is neveztem magam. Függetlenül attól, hogy nem amerikai, hanem ír volt a származási ország.

Volt hatalmas torta meg csomó kaja. A szülinapos sajnos vegetáriánus volt (és még mindig az), de ettől függetlenül azért jó sok féle jó kaját összeszedett. Semmi bajom a vegetáriánusokkal egyébként - legalábbis egy-egy alkalommal. Hosszútávon képtelen lennék elviselni :-)

Na ezen buli közben és utána áztam meg először.

Másnap hosszú sétánk volt egy boltba a város túlsó szélén. Ekkor áztunk meg másodjára. Ez azért már tisztességesebb megázás volt, rendesen szakadt a víz. Az időjárás itt egyébként elég mókás. Egyszer esik, öt perc múlva lehet már hétágról süt a nap, és ez még 3x ismétlődik egy nap. A hőmérséklet is elég vadul képes ugrálni egy napon belül is.

Tegnap meg ma éppen itthon vagyok emiatt a betegség miatt. Az unalmas perceket az általam extermination-nek elkeresztelt játék tölti ki, amikor különböző fegyverekkel a lakást elárasztó muslicaszerű idegen élőlények levadászása a cél. Bár tegnap kiürítettem a szemeteseket, ma pedig kisebb nagytakarítás is volt, úgy tűnik a portugál lakótársam - aki ugye múlt héten ment el - által itthagyott bioszemét jó táptalaj volt ezeknek az élőlényeknek. Nem mondom, kezdetben még mókás volt lecsapogatni őket, de most az előbb 6-ot vadásztam le, és már kicsit unalmas. Remélem mostmár elfogynak.

Az orrom piros már közben, kidörzsölte a sok zsebkendő. Valahogy mindig így járok. Na mindegy :-)

A portugálra visszatérve: ő múlt héten hétfőn ment el, és repült el messzire. A másik lakótársam északon túrázgat valahol, úgyhogy most enyém a lakás teljes egészében, ami bizonyos tekintetből jó, de másokból pedig rossz. Pl. ezekkel az idegenekkel egyedül elég nehéz felvenni a harcot :-)

De nagyon meleg van   (Finnország)   
Véget ér lassan ez a hét is.

Sikerült sok minden szépet és érdekeset programozzak a cégnek, akinél a szakmai gyakorlatomat töltöm. Tegnap - vagyis pénteken - pedig megvettem a repülőjegyemet augusztusra.

Ma addig aludtam amig jól esett. Ez sajnos nem esik egybe azzal, amíg bírtam volna, mivel a szobám nagyon jó fekvésének köszönhetően reggel betűz a nap, és egy idő után elviselhetetlen meleg lesz, még ha kinn kellemesen hűvös van is. Úgyhogy elmentem vásárolni, utána pedig délután mosás volt a program. Nemsokára sauna, de amúgy úgy tűnik, elég nyugodt hétvége lesz ez is.

So long Edi!   (It's Party Time!)   
Búcsúbulizás jegyében telt a tegnapi este. Edi (a nigériai csaj, aki hollandiában él) ma távozott el Finnországból. Paolo (a portugál lakótársam) jövő hétfőn megy el. Üdo (a német lakótársam) pedig ma utazott el északra túrázgatni. Ő ugyan még visszajön, de már csak néhány napra, hogy összepakoljon, és hazamenjen ő is.

Én augusztusban fogok hazamenni, igaz csak két hétre. Már foglaltam repülőjegyet is. Az emberek épp a forma 1-et fogják bámulni Mogyoródon aznap, amikor megyek.

Visszatérve a tegnapra, hatalmas grillparti volt. Paolo csinált valami húsokat portugál módra, bepácolva. Aztán ehhez kétféle saláta is volt. Nem éppen diétás kaja, de legalább finom volt. Aztán Philipp zsákjából (ő is német, és egyébként Üdoval közösen tanulnak Maastrichtben) előkerült egy fura formájú üveg, amely házi készítésű alma-barack főzetett tartalmazott (40+ fokon). Ha ez még nem lett volna elég (épp mindenki egy kortyot kóstolt csak belőle), szintén ugyanebből a zsákból előkerült némi brazil konyak is.

Aztán Edi hamar távozott is, még takarítania kellett a lakást. Mint megtudtam, 75 kiló cuccal jött ki ide alig fél évre. Félelmetes. Hol vagyok én ehhez képest a 35 kilómmal, amit kihurcoltam? (igaz azóta már én is 45-50 körül járok, a cuccokat elnézve:)


Makkaraparty & mocsár   (It's Party Time!)   
Megvolt a kis kirándulásunk a tópartra. Tegnap Marja (az egyik projektvezetőnk) térképekkel látott el minket, amit ma munka után magamhoz véve nekivágtam az útnak. Gyalog persze. A többiek többsége biciklivel el is húzott mellettem, körülbelül ott, ahol le kelett térni (a térkép szerint) az útról, és be az erdőbe. Valami ösvényen. Ők mentek tovább bicóval betonon.

Az ösvény eleje gyanús volt, mintha régen nem járt volna erre senki, de egy tábla, amire ki volt írva az uticélom megnyugtatott. Annyira azért nem lehet ez rossz út. A mellette található táblákból és a szélességből következtetve egyértelmű volt, hogy ez egy télen síelésre használt út. Fák erdő minden.

A térkép szerint kereszteznem kellett egy földutat. Megtörtént. Ezután nemsokkal egy tónak kellett jönnie jobb oldalt - még nem az úticélnak. És hát jött is. Ugyanakkor a talaj furamód puha lett, minden lépésnél éreztem, hogy besüpped alattam. Aztán már csámcsogó - fröcsögő hangot is kiadott. Egyre kétségesebb lett a helyzetem, mármint a célbaérést tekintve. Mellettem jobbra tényleg ott volt a tó, és a talaj bizony eléggé egyszintben haladt vele, úgyhogy hamarosan már ide-oda kellett ugráljak a kiálló magasabb fagöcsörtök és egyéb dombocskák között, hogy el ne merüljek.

Persze eljött a pillanat, amikor nedvességtől fröcsögő vízzel árasztott mohaterep következett, és itt bizony nem volt más választás, mint úttalan utakon betörni az erdőbe, és az ösvény mellett haladva, kicsit magasabban, kikerülni az ingoványos részeket.

Ahogy a tó elmaradt - mondanom sem kell, jó ideig eltartott a túra, rendesen lelassított, hogy nekem kellett utat törni az erdőbe - kezdett száraz lenni a talaj, és visszatérhettem az ösvényre. Egy dombra fel es dombra le, át egy újabb földúton. A térképet már egy ideje nem is néztem, az út totál másfelé haladt. Vagy a térkép volt pontatlan vagy én nem tudok térképet olvasni. Előbbi. :)

Aztán ahogy egyre lentebb haladt az út, megint kezdett ugrálóssá válni a haladás, de második menetet köszönöm szépen, de nem kértem. Úgyhogy visszatértem az utolsó földútra, és azon próbálkoztam tovább.

Ha nyáron mustikkát (fekete áfonya) akarok szedni, akkor tökéletes helyet találtam hozzá. Mindenesetre a földúton hamarosan egy tó mellé értem, és sikerült is beazonosítani, mint a megfelelő tavat, csak épp rossz oldalán jártam. Úgyhogy már csak egy ösvényt kellett találnom (volt:) ami a tó parton vitt, és hamarosan megtaláltam az épületkomplexumot.

Ezek után saunázás következett. Fatüzelésű sauna a tóparton. Talán mondanom sem kéne, de a saunából tóba ugrás műveletet is sikerült ezután produkálni - brrrrr, ilyen mocsok hideg vizet, mint ami itt volt ...

... de azért nagyon jó volt. Saunázás után pedig makkara (kolbász:P) sütés következett. Este kilencig maradtunk ott, aztán kocsival hoztak haza minket, akik gyalog voltunk ott (a többiek meg bicikliztek). Mind kiderült, másoknak is sikerült mocsarasat játszani. Sok szúnyoggal persze - ezekből a tóparton is akadt már bőven így estefelé - bár sötét már nem nagyon van errefelé :-)

Most kicsit fáradt vagyok, úgyhogy talán nem ártana korán lefeküdni - ha sikerülne valamikor...