Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Streptococcus   (Finnország)   
Ma reggel Streptococcus-t (bakterium) találtak bennem. Kicsit zavar a dolog, mert emiatt most antibiotikum kúrára itéltek és azt mondták, ne nagyon sportoljak durván. Úgyhogy ma kimaradt egy spinning, aztán a jövőhetet pedig meglátom (elvileg nem lehetne, de most, hogy elkezdtem mozogni nem bírok nyugton ülni :) ). A mai napról haza is zavart az orvos, ami pedig azért rossz, mert délben lehetett volna alkalmam fotózni a céges újságba. :( Majd legközelebb talán több sikerrel járok ezen a téren.

Reggel amúgy -14 fok volt errefelé, és még hó is van. Nappal azért felmelegedett, már "csak" -2 volt. A nappalok is megnyúlták már rendesen.

A munkahelyen van munka is elég, ma biztosan nem örültek, hogy emiatt a kiesett nap miatt bizonyos dolgok a jövő hétre csúsztak (amiket nem tudtam befejezni). Nem tudom miért mindenkinek minden akkor sürgős, amikor az a legrosszabbul jön ki - vagy csak máskor nem veszem észre? :)

Viszont a holnapi szerepjátékot is törölni kellett a programból, mivel fertőzésveszélyes vagyok. Pfuf. Betegnek lenni suxx.

Energiatakarékosság   (CubeHead)   
Miért kapcsolnád ki a céges gépedet (kikapcs == sleep, hibernate vagy off) munka után?

Five simple ways to save electricity with your computer
(angol tudás szükséges)

Én pl hibernálok a cégnél. A sleepből sajnos felébred magától, hiába kapcsoltam ki, hogy semmi se ébreszhesse fel. Valami Dell trükk lehet a dologban, de végül is a hibernálás is jó nekem.

Hogyan lopjunk képeket IE8cal?   (CubeHead)   
Az előbb nézegettem netes galériában képeket, és el akartam menteni egyet közülük. Persze az idóta JavaScript alapú software ezt nem teszi lehetővé.

Biztos mindenki látott már ilyen albumot. A thumbnailre klikkelve kinyílik egy ablak középen, benne a kép. Na nem igazi ablak, csak egy külön DIV vagy hasonló JavaScriptből elindított megoldás. Ha a kép bal oldalára klikkelsz, az előző kép jön, ha a jobb oldalára, a következő. Jobb gombbal pedig nem lehet a képet elérni/elmenteni

Időnként alul van egy kb 5 pixel magas sáv, ahol jobb gombbal elmenthető a kép, de nem mindig működik ez a megoldás.

IE8-cal a probléma pillanatok alatt megoldható (bár kicsi HTML ismeret nem árt hozzá). A dolog működik Firefox dev toolbarral is azt hiszem.

Első lépésben a képet be kell hívni a böngészőbe. A kis képre bökve megnyílik a nagyobb képnézet. Ezután F12-vel lehet a fejlesztői eszközöket bekapcsolni - ez egy külön ablakban jelenik meg. A Select Element by Click (Ctrl + B) funkciót kell aktiválni (a toolbaron az első ikon). Amikor ez aktív, ahogy az egeret mozgatjuk a különböző HTML részek be lesznek keretezve, így választhatjuk ki azt, ami minket érdekel. Mozgassuk az egeret amíg megtaláljuk a kép valamely fentebbi elemét - pl. az ablakot amiben van, vagy annak egy belső részét, keretet, stb, majd klikk.

Megjelenik a HTML dokumentum térkép, fa formában, ahol már csak ki kell nyitni a megfelelő img taget, és voilá, ott van a link közvetlenül a képre. Az előbbi kiválasztásnál bökhetünk a klikkelhető négyzetekre is, akkor nyilván nem lefelé (mélyebbre) hanem felfelé kell mozogni a HTML fában.

Mivel ez a nézet nem a HTML forrásnak megfelelő (mint a View Source), hanem a valós időben történő dinamikus HTML térképet tartalmazza, ezért JavaScript turpissággal sem lehet túljárni az eszén - mivel a kép címét valamikor muszáj beírni a böngésző memóriájába.

Képlopás másik lehetősége: a Fiddleres megoldás is működik, de ez talán egyszerűbb és gyorsabb :-)

IE7hez letölthető az Internet Explorer Developer Toolbar, ott is hasonló módszerrel járhatunk el.

Bár sokszor kibányászható a kép címe a forrásból is, talán egyszerűbb néhány kattintással megkeresni a címet, mintsem HTML és JavaScript forrásban nézelődni.

Kártyás fizetés taxiban, automata benzinkút   (Megint Mo.)   
A világ csodái, mint pl. a kártyás fizetés taxiban vagy az automata benzinkút lassan megérkeznek Magyarországra. Tudom, már mindenki biztos unja, amikor azt mondom, hogy automata benzinkút itt már vagy 20-30 éve van. Taxiban kártyás fizetés szintén ... hát, nem tudom mióta, de legalább 10 éve biztosan :) Na de hát végül is jobb később mint soha ;)

Automata benznkút (totalcar)
Kártyás fizetés taxiban

Bár ez utóbbi cikk azt írja, Debrecenben ilyen már 2005 óta van. Go Go Debrecen!! :-D

Vilhelm and Jay és Haloo Helsinki koncertek   (Fotó)   
Volt egy Microsoftos rendezvény lassan már 3 hete. Minden évben rendeznek ilyet, ahová a finnországi fejlesztőket hívják. És mindegyik alkalommal van egy esti része is a dolognak, ahol enni-inni-beszélgetni-bulizni lehet. Remek lehetőséget kínál továbbá élő koncertet fotózni.

Tavaly az Indica nevű lányzenekar lépett fel, őket is fotóztam, idén pedig a Vilhelm and Jay illetve a Haloo Helsinki nevű zenekarok.

A fenti együtesekről készült képeket az alábbi linkeken lehet megnézni:

Indica ( 2008 )

Vilhelm and Jay fotók ( 2009 )

Haloo Helsinki fotók ( 2009 )

Véleményeket a kommentekbe lehet írni ha valaki szeretné megosztani gondolatait. Lehet írni jót is és rosszat is :)

Update: Indica képek linkjét is beírtam ide.

Érdekes dolgok a blogról   (Bl0g)   
Néhány érdekes dolog a blogomból. Keresési adatok, statisztikák alapján.

Mindenféle dolgok, amikre az emberek rákeresnek és engem kapnak eredményül. Általában Google felől jönnek, de azért akad más is.

- először is jött egy kérés a log.police.hu címről. Remélem semmi rosszat nem csináltam ;)
- sms olvasáskor meg lehet-e tudni melyik országból küldték – érdekelne, hogy az illető megtalálta-e nálam amit keresett :D
- tankcsapda zeneletöltés, brooklyn bounce dvd ingyen, honnan töltsek le mixeket ingyen, mp3 lopás flash – nem is csoda, hogy a rendőrök is hozzám jönnek amikor ilyeneket keresnek rajtam az emberek :)
- érett nők pornói ingyen letöltéssel – ez különösen fájt, főleg, mert aki ismer az tudja, hogy a fiatal csajokat szeretem :P
- bank viszi a kocsi – szegény valaki :( Remélem csak elővigyázatosságból keresett.
- melyik egyetemen van légikisérő tanfolyam – Kedves valaki, az ilyet nem egyetemeken tartják, általában az egyes légitársaságok hirdetnek tanfolyamokat, amikre lehet jelentkezni, így pl. a Malév is, tudtommal.
- légiforgalmi irányítás hallgat – ajánlom figyelmedbe a www.liveatc.net weboldalt.
- torz képek. Én ilyen képeket nem csinálok.

De azért írok néha hasznos dolgokról is, ezekre is keresnek az emberek:

- motormelegítő. Erre különböző formában elég sokan keresnek.
- csókláz. Az egyik legjobban keresett szó. Én már túlestem rajta és nem kívánom senkinek :)
- Carnival Splendor. Bizony bizony szép hajó :)

Ha már itt járunk, a látogatók 18.7%-a használ Internet Explorert. 4.3% még mindig Internet Explorer 6-ost használ, PLEASE frissítsetek legalább 7-esre, a 6-os elavult és nem is annyira biztonságos böngésző. Aki teheti felrakhatja egyből a 8-ast is, ami még a 7-esnél is jobb (munkámból fakadóan már beta állapot óta használom és ma kiadták a végleges verziót - letölthető innen).

14.5% a Safari részesedése, de ha jól érzem a statisztikából akkor a Chrome is ide értendő. 37.8% a Firefox részesedése. 26% nem ismert, ezek a botok meg ilyenek. Rengeteg bot jár nálam, tudnám miért :)

De amúgy látogatók hétfőnként járnak nálam a legtöbben, általában.

Proxy csata   (CubeHead)   
A cégnél group policyból jönnek a proxyk. Vagyis központilag van szabályozva, milyen proxykat használ a böngésző. És hiába kapcsolod ki, elég hamar frissíti magát újból a központi szerverről. Ugyan alapjáraton a proxy nem olyan nagy baj, de a mi céges proxynk valami okosság folytán minden webkérést 2-4 másodpercig késleltet. Ha például fórumokban akarok gyorsan ugrálni, igencsak kellemetlen.

Ez ugyan korábban csak az IE-t érintette, azonban mint kiderült, a Chrome is az IE beállításait használja - vagyis őt is érinti a dolog. Meg aztán az IE8 jó böngésző, csak emiatt kicsit macerás a cégnél használni.

Első megoldásom az volt a dologra, hogy a proxy-t kikapcsoltam, majd a Registry megfelelő kulcsaira megtagadtam az írás jogot mindenkitől (még magamtól is). Ez működőképes megoldás volt eleinte: mivel a proxy beállítások nem frissültek, nem frissülhettek, nem is volt proxy. Viszont voltak komoly hátulütői amik hamarosan megjelentek (pl. Fiddlerrel, stb) és időnként be-ki kellett kapcsolgatni ezt a tiltást. És folyton a regedit-el bajlódni nem olyan jó dolog. Meg aztán nem tudom, hogy nem maradt-e valami hibaüzenet valahol a frissítés sikertelensége folytán.

Úgyhogy egy ideig hagytam a dolgot, ahogy van: had frissüljön magától ha egyszer ez a céges policy. A Chrome-nak találtam egy parancssori kapcsolót, amivel rávehető, hogy ne használjon proxyt, úgyhogy végül is jó volt így. Firefox meg mindig is jó volt, mert nem használja az IE proxy beállításait.

Aztán ma megtaláltam a legjobb megoldást.

A webcím (nevezzük a.b.c-nek), ahonnan a proxy config érkezik adott. Fogtam hát a proxy konfigot, letöltöttem, és átírtam, hogy mindig direktben kapcsolódjon a netre (NO PROXY). Ezután ezt felraktam a saját IIS web szerveremre (webfejlesztés rulez). Majd a hosts fileba beírtam az eredeti webcímet (a.b.c), hogy mutasson az én webszeremre (127.0.0.1). És kész. Mostantól a policy írja elő, hogy honnan jöjjön a proxy konfig, azonban ez az én általam megírt konfiguráció lesz, ami pedig azt mondja, hogy nincs proxy. Ráadásul mostmár hibaüzenetek sincsenek (ha voltak is) :)

Bullshit   (Izé)   
Egy érdekes esszé. Csak angolul tudóknak. Nekem tetszett.

How to detect bullshit?

PS. Ajánlom Pannának :) Kíváncsi vagyok mit gondol róla.

Spinning   (Adrenalin)   
Már annyit halottam róla (elsősorban File-től), hogy végre rászántam magam és kipróbáltam ezt a spinning csodát. Meg tudom érteni, miért tetszik ez az embereknek, nekem is nagyon jól esett. Azt hiszem felveszem a heti menetrendbe, többször is. Nem is emlékszem mikor áztattam el magamon pólót ilyen gyorsan és ennyire :)

Viszont ezt a szerda reggeli időpontot át kell gondolni ... bár csak 300m a munkahelytől, azért a csúszós lejtőn éreztem, hogy a lábaim nem épp stabilan állnak :) Talán csak többet kellett volna pihenni utána, mielőtt melóba indulok :)

Kilóg a lóláb avagy Opera   (CubeHead)   
A napokban jelentette be a Microsoft, hogy kikapcsolható lesz a Windows 7-ben az Internet Explorer (meg több más program is). Az EU ugyan örül, az Opera azonban nem:

Az Opera-nak nem elég, hogy ki lehet kapcsolni az IE-t

Azért a cikket díjazom, mert rávilágít két problémára is, amire az Operás úriember csak "vállat von". Kicsit sem érzem, hogy nem igazán gondolta át a mondanivalóját.

Amúgy pedig a Firefox meg a Chrome képes volt magának - bár kicsi, de egyre nagyobb - szeletet hasítani a böngészőpiacból. Az IE pedig folyamatos csökkenést mutat. Az Opera pedig ott toporog valahol nagyon minimális felhasználás mellett. Talán inkább a böngésző tökéletesítésén kellene dolgozni, ahelyett, hogy másokat próbálunk hibáztatni a saját termékünk sikertelenségéért?

Microsoft Surface   (CubeHead)   
Már korábban (talán egy-két éve) is hallottam a Microsoft Surface nevű dologról, ami általában egy érintőképernyős asztalként jelenik meg, amin játszani lehet, fotókat lehet nézegetni, stb. Az előbbi linken láthatók róla videók, rögtön az első oldalon máris 3. Azokból talán jobban megérthető mi ez, mint ha en próbálom leírni :)

Ma volt alkalmam élőben kipróbálni (két napos Microsoftos konferencia ...). Hihetetlenül jó dolog, persze marha drága. Írnom kell a télapónak, hátha karácsonyra hoz egy ilyet ;)

Műszem   (CubeHead)   
Még a Star Trekből emlékszek Geordi La Forge-ra, akinek ugye a híres "visor" volt a fején folyton, amolyan műszemként. És pont ő jutott az eszembe amikor az alábbi cikket olvastam: Visszaadta a bionikus szem a 30 éve vak férfi látását

Hiába nyilatkoznak visszafogottan a kutatók, azért szerintem elég hatalmas sikerről lehetne beszélni ;) Persze még eléggé korlátozott a technológia, na de akkor is.

A BBC eredeti cikkéből amúgy több minden kiderül de ahhoz angol nyelvtudás is szükséges: Bionic eye gives blind man sight

LARP: Börtön   (Freetime)   
Szombaton este börtönbe vonultam: ez volt a LARP témája. Narancssárga "overál", egész kezes tetoválások, bilincs. És nem csak én néztem ki így: a társaságból gyakorlatilag mindenki felvette a szerepét. A múltkor azért nem volt ennyire egyértelmű a dolog, de úgy tűnik ez a LARP nagyon magával ragad mindenkit. Egyes ismerősök meglepetést is okoztak, mennyire azonosulni tudtak a szerepükkel.

Azért én igazából nem elítélt voltam, hanem a rendőrség kábítószeres csoportjának tagja. Be kellett épülni, és megtudni, lesz-e kábítószeres probléma az új börtönben. És hát lett. A börtön orvos volt az egyik belépési pont, de őt sikerült lefülelnem. Sajnos csak túl későn jöttem rá, hogy a börtönigazgató is sáros: a jutalmam fejbelövés lett. Azért később az egyik rab lázadása során sikerült megölnie a börtönigazgatót is, úgyhogy van még igazság :-)

Update/PS: LARP, Live Action Role Playing, vagyis élő szerepjáték, aki esetleg nem tudná.
Wikipedia (magyar) - és kicsit bővebben: Wikipedia (angol)

Jogdíj   (Megint Mo.)   
Meglepődve olvastam, hogy már az USB eszközökre is lesz jogdíj otthon.

Megsarcolják a pendrive-okat is

Mit mondjak, érdekes dolog. Ugyan engem nem érint, de akkor is kicsit furcsállom az ilyet. Nekem pl. rengeteg flash driveom van (10+ giga összesen) de zenét egy darabot nem tartok rajtuk. És a cikkhez írt kommentekből kiderül, hogy más is van így vele.

Mondjuk azt valaki elmondhatná, hogy ha otthon veszel egy DVDt, kifizeted rá a jogdíjat, akkor ha ráírod a mozifilmet amit letöltöttél, az már legális lesz? Ha igen, akkor végül is ok, de ha nem, akkor minek fizetni rá jogdíjat? Azon kívül, hogy valakinek nő a pénztárcája :-)