Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

(Végre) Itt a tél!   (Finnország)   
Hosszas várakozás után végre megérkezett a tél ;) Reggel a vonatok sem igazán jártak a hatalmas hó miatt, a buszok késtek vagy inkább nem jártak (Leppävaaraban egy busz a fél utat elállta miután karambolozott kicsit, megbénítva a buszpályaudvar működését). Most is sűrűn havazik még. A régóta "várva várt" tél végre megjött. Ráadásul mínuszban vagyunk, úgyhogy porhó van.

A nagy öröm persze csak 2 napig tart, péntek-szombaton már 5-7 fok lesz, plusszban, úgyhogy ez az irdatlan hómennyiség mind vízzé változik. Már alig várom.

Másolásvédelem   (CubeHead)   
CD másolásvédelem, DVD másolásvédelem, HD-DVD másolásvédelem és BluRay másolásvédelem. Csak tudnám, hogy egyes cégek miért kínlódnak még mindig másolásvédelmekkel, főleg ilyen területen.

Először is, egy cikk az indexről: Feltörték a blu-ray másolásvédelmét

Tök felesleges ilyen marhaságokra pénzt költeni. Egyrészt ezzel nem lehet megakadályozni az illegális kópiákat, a filemegosztást, kalózkodást, stb. Előbb utóbb úgyis feltörik. Az adott cég beleöl 20-szor annyi erőforrást, a feltörőnek meg mondjuk 2 nappal tovább tart. Húha. Viszont a termék még drágább lesz - mivel ugye a védelem fejlesztésének költségeit beépítik a termékbe -, és még kevesebben fogják megvenni.

Én is hagytam már CD-t a bolt polcán, mert valami ultra-frankó húdejó másolásvédelem volt rajta, és PC-n nem lehetett lejátszani. Viszont az MP3 verziója ami neten fellelhető, azt már simán le lehet játszani ugye PC:n is. Melyiket fogom választani? Hmmm :P

Rasszizmus a vonaton   (Finnország)   
Tegnap majdnem verekedés lett a vonaton, amikor a kis taknyos (10-14 éves) sötétebb bőrű (a néger az csúnya szó? :P) gyerek és az öreg finn rasszista nő összeszólalkozott. A fiatalok csoportosan utaztak, nemek és bőrszínek vegyesen (a sötétbőrű hímek a finn szőkékre, a finn szőke csajok a sötétbőrűekre buknak?? :)). Az egyikőjük a lábát a szembenlévő ülésen tartotta, és ez nem tetszett a néninek.

Először csak rászólt, hogy vegye le, mire a válasz valami csúnyaság volt: a néninek ez persze nagyon nem tetszett, és valami olyasmi megjegyzést tett, hogy próbáljon meg kultúráltan viselkedni, nem Afrikában van ... na itt indult kicsit hevesebb szóváltás. A néni nagyon felhúzta magát, már-már ütni is készen volt, de aztán csak kiviharzott a kocsiból, hogy most majd szól vagy telefonál, nem értettem pontosan. Se az öregek, se a tájszólás, se a fiatalok finn beszéde nem mindig érthető számomra.

Igy itt húsvétkor.

Megjegyzem már csak azért is kicsit megkérdőjelezhető a néni gondolatmenete, mert úgy globál az majdnem összes ilyen korú gyerekről elmondható, hogy nem tud viselkedni amikor csoportosan vonatoznak, és igenis a natív finnek is szokták taposni az üléseket :P

Húsvéti vámpírok   (Freetime)   
A húsvét eddig szerepjátékosan telt. Pénteken is és tegnap szombaton is este 6 után indult a móka, és hajnalig tartott. Mindkét esetben vámpíroztunk, én meséltem. Ma pedig folytatás következik, ismét vámpírok, de ezúttal nem én mesélek. Elvileg csak kétszer játszottunk volna, de aztán kicsit változott a program.

Éjjel megint esett a hó, ráadásul hideg is volt. Szerencsére nem fagyott rá semmi a kocsira, így a kefével csak a porhavat kellett eltüntetni kicsit, és már lehetett is hajtani.


Fárasztó 7   (Finnország)   
Lassan véget ér ez a hét is - Finnországban a húsvét előtti péntek is munkaszüneti nap. Úgy érzem, szívesen pihennék is végre rendesen.

Tegnap meg ma a nap nagy részét egy másik részlegünknél töltöttem, ahol közös BizTalk-server telepítési akciót hajtunk éppen végre. A cseh kollégák eléggé megnehezítik a munkánkat, nem tudom, hogy ennyire nem értik, amit szeretnénk, vagy mi lehet a probléma. Miközben pedig mi ott a másik helyen szívunk, addig a rendes office-ban meg mindenféle más "izgalmas" dolgot akarnak elvégeztetni velem. Tegnap is miután visszakeveredtem, csak rohangáltam az emeletek között.

Szóval ma végre pihenhetek.

Valami befektetési társaság most az egész naagy cégünket meg akarja venni (nem vagyunk nagyon drágák, alig 1.11 milliárd euró). Erre a hírre a részvényeink (TietoEnator) gyorsan majd 50% drágultak. Kár, hogy az alkalmazottaknak nem mondták el ezt a hírt már előre :) De az igazgatóság szerint az ajánlat nem tükrözi a cég valódi értékét, így valószínűleg nem fogadják el.

Reggel a hó is esett, és most is hideg van. Szerencsére így délutánra már kiderült, a nap is süt, mostmár csak a hideg maradt meg (-5 körül). Szép repülős idő, kár, hogy egyrészt foglaltak a gépek másrészt pedig más programom van még mielőtt az otthoni lustulásra és alvásra kerülne sor. Holnap esti/éjszakai szerepjáték is lesz. Lenne többször is a hétvégén, de egyik játékosomnak valószínűleg húsvéti ünnepi munkavégzése lesz :(

Windows Search   (CubeHead)   
Szükségem volt speciális kulcsszavakra Windows Search-höz. Például, hogy csak dokumentumokat keressen (kind:docs), vagy hogy a keresett dolog kulcsszavai között valami konkrét előforduljon (keywords:valami). Próbáltam a helpből információt kicsikarni, de úgy érzem a help keresője sem teljes :)

Google web searchben illetve mail searchben már ismerek pár ilyet, pl. a filetípus megadására (filetype:pdf), de a Microsoft saját irányba ment el ezügyben. Vannak ugyan közös pontok (például email küldője from:feladóneve), de nagyok a különbségek is.

Végül is találtam az alábbi cikket, amely nagyszerűen összefoglalja az összes keresési lehetőséget. Ezt tehát akkor használható referencia, ha telepítetted a Windows Desktop Search-t (XP) vagy Windows Vista-t használsz (aminek része a Windows Search, bár lehet, hogy nem minden SKU-ban van benne, nem tudom pontosan).

Advanced search techniques

Angol nyelvtudás szükséges.

Én amúgy nagyon szeretem a Vista start menüjét, ahogy kinyitom, egyből Search módban van, és beírva mit akarok nagyon könnyen megtalálom, legyen szó akár emailről, dokumentumról vagy programról, amit el akarok indítani. A cégnél XP a hivatalos OS, de a Desktop Search-öt azért felraktam a gépemre (elvileg talán nem szabad :)), bár ott elsősorban az emailek miatt. A sok tíz (ha nem száz) különböző mappába kategorizált emailek közül amúgy megtalálni bármit is igencsak nehéz volna. Vagy legalábbis lassú.

PS. Odakinn sűrű pelyhekben hull a hó.

Vagy-e olyan okos mint egy csimpánz?   (Móka)   
Köztudott, hogy a majmok/csimpánzok nagyon okos állatok. A Kyoto-i egyetemen csináltak egy kisérletet is.

Vagy-e olyan okos mint egy csimpánz? Látogass el az alábbi oldalra, nézd meg a videót (amiből kiderül, mit is kell csinálni), és játsz a játékkal, amiben a csimpánz átlagos eredménye 8/10. Vagyis 10 menetet játsz vele, és nézd meg, mennyire vagy sikeres :-)

Figyelem! Angol nyelvtudás szükséges (minimális)!

Vagy-e olyan okos mint egy csimpánz

Hétvége   (Finnország)   
A hétvégét ezúttal nem sikerült minden törekvés ellenére sem a "teljes kikapcsolódás" jegyében eltölteni: szombaton kicsit dolgozni kellett (felügyelés). De azért sikerült agyatlan kikapcsolódást is végezni: bámulni valami filmet vagy sorozatot.

Péntek este "Lost rerun"-t játszottam, vagyis korábbi Lost évadokat nézek újra. Hihetetlen mi minden ki nem derül ezekből, mindig találni valami érdekes kis újdonságot, amire érdemes lett volna figyelni. Meg persze megnéztem a negyedik szezon következő részét is. Az utóbbi két-három részben végre elkezdtek a kirakó darabjai a helyükre kerülni, több dologra is magyarázat érkezett.

Szombaton aztán kellett kicsit dolgozni is, szerencsére csak neten keresztül, nem kellett megjelenni a gyárban személyesen. A céges notebook valami hihetetlen sz@rul van installálva, így pl. ismerősömék otthoni hálójában nem működik egyáltalán (nálam otthon "pöccre indul"). Kap IP címet, DNS szervereket, gateway címet, de semmilyen netkapcsolatot nem hajlandó ezután létrehozni. Suxx. Úgyhogy 3G mobilos neten dolgoztam, miközben szerepjátékozunk. Merthogy az is volt. Szerencsére most csak játékos voltam, így nem okozott akkora gondot a munka. Mindenesetre örültem megint, hogy mások idiótaságai miatt kell megszakítani a játékot (merthogy nem végezték el a feladatukat rendesen, vagy nem olvasták el a részletesen leírt lépéseket és rosszul csináltak valamit. Négy betű basszus, RTFM X-|)

Vasárnap aztán megint "agyatlan" nézés volt a program, semmi értelmeshez nem volt erőm, meg aztán az idő sem volt valami szép, olvad és locspocs van odakinn. Sikerült egy rakás hardcore zenét letölteni, újabban ugyanis egyre többször érzem úgy, hogy a trance már nem elég, valami gyorsabbra és keményebbre van szükség. De azért nem mindig bírom elviselni ezt a gyors ritmust.

Végre megjelent a Csillagkapu 11. szériáját követő film, a Stargate - The Ark of Truth. Sajnos moziban nem adják, csak TVben meg DVDn lehet megtekinteni. Ez tehát a sorozat történései után játszódik, de rendes filmről van szó. Nekem nagyon tetszett, főleg, hogy így végre pontot tett a 11. széria végére. Sőt ha lehet így mondani: a Csillagkapu sorozat így lezárulhatott teljesen.

Nem így a Stargate Atlantis, amiből lehet várni az ötödik szezont, most, hogy a negyedik utolsó része izgalmasan véget ért.

Az agyatlan napot mi sem tehetné teljesebbé, mint hogy a Terminátoros sorozat első szezonja szintén lezárult a részemről :)

Plüss állatok   (Freetime)   
Nemrég sikerült egy fotósállványt beszereznem. Már egyszer-kétszer néhány képet lőttem vele, de aztán ma este úgy döntöttem, kicsit jobban kipróbálom és készítek néhány képet, amikor sötét van, hosszú ideig exponálok és MagLite-tal világítom meg a tárgyakat. Ilyen képeket már biztos mindenki látott.

Úgyhogy fogtam két plüss állatot, Polaroidot, a jegesmedvét meg Plüss Cthulhu-t, a Nagy Öregek egyikét, és nekiláttam fotózgatni.

Ilyen képeket csinálni nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondoltam. Először csak simán kézből világítottam őket, de aztán amikor Cthulhunak árnyékot kellett varázsolni, akkor más módszerek után kellett nézni. Nem beszélve a színes fényekről, mivel a MagLiteok csak egyszínűek. Rohangálás, hajlongás, várakozás (amig exponál), lámpa fel, lámpa le, teljesen el is fáradtam a végére. :) És még a képek sem lettek olyan fúú de nagyon különlegesek, bár azért így próbának elég jók.

Az eredmények megtekinthetők az alábbi linken: Plüss állatok

Kanada meg vízum   (Megint Mo.)   
Most olvastam, hogy március 2.-a óta ismét lehet menni Kanadába anélkül, hogy vízumot kellene kérni. Legalábbis túristaként, magyar útlevéllel. Munkavállaláshoz azért még kell vízum. A hírt most olvastam este, eddig nem is hallottam róla, viszont különösen érdekes együttesésnek találom, mert épp ma délután hazafelé a vonatban gondolkoztam azon, hogy milyen is lenne Kanadában dolgozni. :)

Én még 2001-ben voltam nyaralni Kanadában (egy ismerősömnél laktam Torontoban egy ideig meg együtt voltunk nyugat-Kanadában kirándulgatni), és alapvetően nagyon tetszett a hely. Akkor sem kellett vízum, most volt néhány év, amikor kellett, az én legjobb tudomásom szerint Kanada azért vezette be a vízumkényszert, mert kishazánkból romák mendegéltek oda.

És mi az első hír, amit olvasok ezzel kapcsolatban az indexen? Kanadába készülnek a mohácsi romák. Hát szép, mondhatom.

Viszont lehet én meg szívesen nyaralnék arra. Most, hogy már nem kell Londonból vízumot igényelnem :-) (ugyanis néhány éve megkérdeztem itt a kanadai nagykövetséget Helsinkiben, és azt mondták, mivel a finneknek nem kell vízum, nem is foglalkoznak ilyesmivel - contact London please).

Itt a tél?   (Finnország)   
Éppen befejeztük a szerepjátékot szombaton (pontosabban vasárnap hajnali fél kettő körül) és indultam volna hazafelé, amikor nem várt akadályt észleltem: az autót ki kellett ásni a hó alól. Szerencsére a gyengye tél ellenére is nálam volt a szükséges felszerelés (kefe), így sikerült elhárítani az akadályt, de hazafelé azért óvatosabban vezettem, mert tiszta havas volt az út, se elolvadni nem volt ideje, és meg a hóekék sem jártak rendesen.

Most mindenesetre van hó. Éppen most is esik még hozzá egy kicsi. Kíváncsian várom meddig lesz tél, most hogy február végén beindulni látszik. Vagy legalábbis ezt a látszatot kelti. :)

Mindenesetre télünneplős rituálé gyanánt tegnap a ház előtt egy hatalmasat estem (így mutatva be áldozatot a jobb tél érdekében a csúszósság szellemei előtt :P), úgyhogy a jobb oldalamon alvásról le kellett tegnap legalábbis mondani, és még ma sem teljesen tökéletes, de legalább már az ülés nem zavar :D Annál inkább zavar, hogy nem tudok könyökölni. De hát kell nekem a havas udvaron járkálni. De az egészet rákenhetem a globláis felmelegedésre: mivel nem volt igazi tél, elszoktam a csúszkálásos járástól ;)

Ma befejeztük a próba projektet amit az ügyfelünknél csináltunk, és ennek az eredménye alapján lassan elindul majd a rendes projekt. Nem sokszor van rá mód, hogy ilyen alaposan feltérképezzük az igényeket és lehetőségeket, mielőtt valódi munkát kezdünk el végezni (vagyis POC-ot csinálunk, Proof of Concept).