Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Hideg lett hirtelen   (Finnország)   
Ma reggel már 5 fok alá süllyedt a hőmérő, jövő hétre pedig 0 fokokat igérnek. Brr. Azért a hóra még állítólag várni kell, de talán a nyárnak már lassan tényleg vége (múlt héten még tudtunk kinn kajálni délben ... nem volt épp meleg, de elviselhető volt a hőmérséklet).

Otthon már néhány radiátort be kellett kapcsoljak (árammal fűtök, egyenként kapcsolhatóak a radiátorok és beállítható mindegyiken külön a kívánt hőmérséklet), különben a nap folyamán túlzottan lezuhant a hőmérséklet odabenn - 20 fok alá -, amit annyira nem szerettem. A fürdőszobai padlófütést is végre bekapcsoltam, csak kellemesebb langyos csempéken álldogálni mint hidegen :) Kíváncsi leszek mekkora áramszámlát produkálok majd a télen :)

Kommentekbe volt kérdezve kocsiról, kocsi megjött, kocsi van, jól van, jól megy. Két hét alatt 650 kilómétert sikerült vele vezetgetni úgy, hogy tulajdonképpen nem mentem ki a városból: hiába, Helsinki-Espoo-Vantaa elég nagy terület. Mikor megkaptam csak a vezetés kedvéért a távolabbi IKEAba mentem lámpákat nézni: ez irányonként 35 km-es kirándulás :)

Ennek örömére egy hét múlva hétvégén megyek is Jyväskylä-be kirándulni, haverok és ismerősök látogatása elsősorban a program.

Trance overload   (It's Party Time!)   
Eddig hébe-hóba akadtam csak rá jobbfajta trance bulikra Finnországban, valósággal vadászni kellett rájuk. Van ugyan egy netes portal (www.klubitus.org) ami jó kezdőtámpont, de ettől függetlenül nem találtam csak nagyon ritkán jónak kinéző programot. Rock együttesek a csapból is folynak, de az itteni "club scene" eddig valahol bujdosott.

Nos, úgy néz ki ez az ősz változást hoz, csak november végéig 5 hétvégét néztem ki magamnak, jobbnál jobb finn és külföldi (főleg UK, NL) trance DJk fognak lemezeket pörgetni (vagy cd-t vagy mp3-at, ahogy ez manapság megy). Már csak a szerepjátékkal kell valahogy kiegyezni, mert mind a bulik mind a szerepjáték szombatra esik :)

Mustárfertőzés   (Finnország)   
Több ismerősöm és barátom is szereti a finnországi Turun Sinappi-t. Az évek folyamán lassan de biztosan bővült azok köre, akikkel megkóstoltattam (vagy akikkel megkóstoltatták), és rendszeresen kell szállítsak belőle az otthoniaknak (mind a családnak, mind barátoknak). File a legnagyobb "megrendelők" közé tartozik, neki tetemes mennyiséget vittem idén nyáron is :)

Most szeptemberben egy régi ismerősöm jött tanulni Finnországba, és neki is ajánlottam, hogy kóstolja meg a Turun Sinappi-t. Nos, úgy tűnik sikerült a mustárnak egy újabb rajongót szerezzek :)

Gravatar   (Bl0g)   
Ma fellelkesültem Gravatar ügyben, és mostantól az én blogom is támogatja a Gravatarokat. Aki esetleg nem tudja mi ez: email cím alapján a net bármely pontján ugyanazt a képet mutatják a blogok, fórumok, amiket beállítasz magadnak. Razide és Pannóca esetében már láttam is, hogy megjelentek a korábbi kommentjeikhez a képek :)

Mostantól a kommentekhez írt email cím nem látható a blogban, semmilyen formában, és csak a Gravatar lekéréséhez lesz felhasználva.

Aki nem adott meg email címet, annak csak egy nagy üres paca fog megjelenni a kommentje mellett. Aki megadott email címet, de nem hozott létre hozzá még Gravatart, ő egy ilyen absztrakt képecskét fog látni most a kommentje mellett.

További infók a Gravatar honlapján található. Itt lehet regisztrálni is, akit érdekel.

Technoblog   (CubeHead)   
Bő egy évvel ezelőtt írtam arról, hogy csináltam egy másik, angol nyelvű blogot, ahol elsősorban .NET fejlesztéssel kapcsolatban gondoltam írosgatni. Írtam bele két bejegyzést, aztán abbamaradt. Most pedig töröltem is netről.

Ugyanakkor mivel ezt a blog motort felfejlesztettem kicsit (angol nyelv support, C# syntax highlight) áthoztam a tartalmat onnan, és talán most majd több kedvem lesz írosgatni bele. Az új blog neve az lett, hogy ReBuildAll, és akit nagyon érdekel, az alábbi linken megnézheti:

ReBuildAll blog

Nem kockáktól elnézést, hogy ilyesmivel terhelem őket :)

Ébresztő, parkoló, stb   (Finnország)   
Egy valamit nagyon útálok a Windows Mobile telefonban, ez pedig az ébresztőóra hangja. Bárki is tervezte bele ezeket a hangokat, az biztos, hogy nem tesztelte valódi ébredéssel, mert teljességgel borzalmasak. Rájuk ébredni egyszerűen szörnyű, biztos módja annak, hogy rosszul induljon a nap. Mostanra sikerült végigtesztelni mindet, lehangoló eredménnyel. Valamit ki kell találjak, lehet, hogy felveszem a Nokia ébresztőhangját és berakom ebbe (vagy egyszerűen megtartom céges telefonnak a WM-et és magáncélra használok Nokiát ...).

Kicsit fáradtan ébredtem, a tegnapi két órás floorball megint jól kifárasztott. Úgy tűnik, hogy mégiscsak van számomra valami esély a játékban, tegnap 3 gólt is sikerült beütni (meg egy öngólt, de azt nem számoljuk - tegnap öngól nap volt, mert négyünknek sikerült ez a manőver :)). Ez a vasárnap esti elfoglaltság ilyen módon úgy tűnik véglegesen beírta magát a naptáramba. Csakúgy mint a hétfő esti intenzív (tehát nem kezdő) egy órás spinning. A múlt héten már játszottam egy ilyen dupla kört, most ismét kipróbálom, estére valószínűleg nem lesz probléma az elalvással :)

Reggel megint eljöttem a céghez közel eső parkoló előtt. Ezt most tették fizetőssé, az elmúlt héten. Érdekes, hogy a parkoló cégek mennyire bután állnak a problémához IMHO. Eddig én két parkolónál figyeltem meg ezt, de az az érzésem, hogy ennél jóval több is van. A dolog lényege, hogy a parkoló tömve van kocsikkal - reggel korán kell jönnöd, ha helyet akarsz. Persze ez ok, hiszen ingyen van. Aztán jön a parkolócég, felállítja a kis parkolóautomatáját és kiír egy olyan összeget, ami annak aki minden nap otthagyná a kocsiját, egyszerűen nem éri meg. A hatás sem marad el persze, a parkoló innentől kezdve 10% körüli kihasználtsággal megy, ha egyáltalán eléri azt. Ez most kinek éri meg? A parkolótársaságnak biztos nem, hiszen nekik az lenne jó, ha a parkoló tele lenne. Az autósoknak megintcsak nem: lehet persze tömegközlekedni (én is ezt teszem :)), de azért mindenkinek ez nem opció.

És persze nem csökkentik az árakat, akkor sem, ha látják, hogy nincs kihasználva a parkoló. Én ha parkolót üzemeltetnék úgy állítanám be az árakat, hogy 90-95% legyen a kihasználtság, de mivel sosem csináltam ilyet, lehet, hogy ez egy ostoba gondolat :P

Sorbanállás   (CubeHead)   
Egy érdekes blog bejegyzést olvastam az imént. Angoltudás szükséges hozzá.

Queueing Theory In Action, plus, frogs

Az jutott róla az eszembe, hogy a Helsinki-Vantaa reptéren általában a jobbik, cikkben említett W módszer szerint megy a sorbanállás (már legalább 7-8 éve, ennyire tudok visszaemlékezni). Ezalatt minden egyes alkalommal a Ferihegyi reptéren a több hibával is rendelkező M modell szerinti sorbanállás történik.

Így a cikk egyik gondolata ("azt hinnénk a repterek/légitársaságok értenek a sorbanálláselmélethez, pedig nem") az én tapasztalataim alapján is igaznak látszik: vagyishogy nem értenek hozzá :) Vagy legalábbis nem mindenhol. Csak hogy Ferihegy ne érezze egyedül magát megjegyzem, hogy Barcelonában szintén M modell szerinti sorbanállás van.

Ha esetleg Ferihegyen lett volna változás az év elejéhez képest - amit amúgy nem hiszek -, akkor ezúton is elnézést. Február óta nem jártam arra.

H1N1   (Finnország)   
Érdekes olvasni az index-en, hogy az influenza ellen a kézfogások és puszik elhagyását javasolják otthon. Errefelé ugyanis ezen nem nagyon szokások, úgyhogy ezügyben tenni sem kell semmit :) Kezdetben persze kicsit furcsa volt, hogy itt nem divatos dolgok ezek, de mára már megszoktam (bár időnként itt is meg otthon is zavarban vagyok az aktuális hely szociális üdvözlési formáival :) )

Kézfogás errefelé nagyon hivatalos dolognak számít: leginkább bemutatkozáskor szokás kezet fogni csak, sima találkozáskor vagy régebbi ismerősökkel szinte alig. A puszi és ölelkezés is teljesen ismeretlen fogalom - vagy majdnem teljesen, de legalábbis mindennapi találkozásokkor eléggé ismeretlen.

Ennek ellenére vannak helyek, ahol itt is be lett tiltva a kézfogás, pl. orvosok vagy irodák/hivatalok, itt általában szokás az ügyféllel/beteggel a kézfogás (ez nem mond ellent a fenti szabálynak, mivel ez a bemutatkozás kategória alá esik). Mond mindenhol ki van írva, hogy elnézést kérnek de az influenzára való tekintettel most nem fognak kezet fogni velünk.

Nálunk a cégnél (ennél az újnál) szintén megjelentek a konyhában meg mosdókban a fertőtlenítőszeres flakonok, amivel lehet a szappanos kézmosáson felül még jobban fertőtleníteni :) Elvileg talán mindenki kap majd kis saját fertőtlenítőszeres üvegcsét is: errefelé hangsúlyozzák a gyakori és alapos kézmosást az influenza elkerülésére.

Aztán majd meglátjuk, lesz-e járvány :)

Helsinki International Airshow   (Repülő)   
Még augusztus közepén, 15-16.-án volt itt a Helsinki International Airshow. Én ugyan nem vettem rá jegyet, de azért egy délutáni séta erejéig kimentem a közeli sziklákra fotózni. Ugyan így messzebb voltam, mint a közönség, azért néhány használható kép készült. Bár volt mindenféle repülő, amikor en fotóztam akkor épp vadászgépek röpdöstek.

A képek megtekinthetők az alábbi linken:

Helsinki Air Show képek

A legtöbbje erősen vágott, abból kifolyólag, hogy túl messze voltam.