Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

CD/DVD burning   (CubeHead)   
Egyszer régebben már írtam a CD Burner XP nevű programról, amely ingyenes CD és DVD írás biztosít, ráadásul nincs túlkomplikálva és nem bloatware csomagban érkezik (pfúj pfúj Nero).

Sajnos azonban amíg nincs belőle újabb verzió, nem fut Vista alatt. Találtam egy másik ingyenes (ópenszósz :-) CD/DVD író programot, ami szintén hasonlít a Nerora, csak nincs túlterhelve sok idiótasággal. InfraRecorder. Bár még kicsit néha bugos azért elég jól használható :-)

Nyár   (Finnország)   
27 fok / 28 fok, meleg, fülledt, napsütés. Ez most Helsinki. Talán itt a nyár?

Mindenesetre idebenn kellemes az idő és a légkondi is megfelelő. Bár lassan lejár a munkaidőm és mehetek megfőni a vonatba. Ott ugyanis nincs szellőzés valailyen misztikus oknál fogva és ilyen időben mindig szörnyűség elviselni.

Ópenszósz   (CubeHead)   
Egy open source projekt honlapján a fórumokon valaki kérdezte, hogy hova küldhet bugjelentést, ha talált valamit, ami nem működik. A válasz rá ez volt (lefordíva):

"Ha találtál egy bugot vagy szeretnél valami újat akkor küldj egy patchet/javítást."

Tehát: csináld meg magad, javítsd ki magad.

Pont ez a hozzáállás ami nekem nem tetszik az ópenszósznál. Tök jó, hogy a program forráskódja hozzáférhető. De a legtöbb felhasználó (köztük én is általában) használni szeretné nem pedig a forrást olvasgatni. Tehát:

1) Baromira nem érdekel senkit, hogy milyen fordítók/libek kellenek hozzá, honnan szedhető le a tök jó forrása (ha már egyszer open) ... én egy futtatható állományt akarok, amit használhatok egyből.

2) Ha hibát talál valaki nem jelenti azt, hogy az illető profi kóder, aki képes ki is javítani a hibát.

Nagyon sokszor ez a mentalitás - legalábbis én így érzem. Főleg az első. Sok program van, hogy "kegyelemből" valaki felrak egy fordítást belőle, de sokszor vadászni kell rá. Ha ugyanis google-ban rákeresek a programra, akkor a honlapjukon csak a forrás férhető hozzá. Olyan ez, mintha bemennék az autókereskedésbe, de igazából csak tervrajzokat árulnának, és a kocsit nekem kéne összeszerelni. Köszönöm de nem.

Szerencsére sokan (és egyre többen) felismerik az ellenkezőjét, és csinálnak rendes, futtatható verziót a programból. Ha pedig még telepítő nélküli .ZIP változat is van, akkor már nagyon szeretem is őket :-)

Éjszakai vezetés Helsinkiben   (Finnország)   
Szombaton elég későn mentem hazafelé, éjfél felé járt az idő. A belső körgyűrűn haladtam (ami megkerüli Helsinkit) amikor láttam, hogy elől kék fény villog a belső sávban. Terelőtábla a külső sávba, lassít, autósor. Fújkáltattak a rendőrök és finn szokás szerint ilyenkor minden autós aki az adott útszakaszon áthalad fújhat a szondába. Nincs kivétel. Buszok meg minden.Ráadásul cselesen szemelik ki a helyszínt is, mire meglátod, hogy rendőrök, már késő, visszafordulni nem lehet (2 x 2 sáv, elválasztó bokor/korlát), marad a fújás.

Nekem 0 volt (részegen nem vezetünk! :) ), de az út mellett jópár kocsi álldogált és a sofőrök a kivonult rendőrhaddal egyezkedtek :-) Hiába, szombat, buli.

Ám az autós kalandok ezzel nem értek véget ... már majdnem hazaértem, amikor hirtelen balról egy nyúl ugrált át az úton. Eléggé kiszámolta a dolgot, de azért sikerült épp átérnia mielőtt a lapítási művelet elkezdődött volna. Nekem a fékre sem volt időm rátenni a lábam, és már el is tűnt: valahogy csúnyán oldalról jött és amikor beért a fényszoró által megvilágitott területre már nagyon közel volt. Persze gondolom ő azért jobban megijedt mint én :-)

Repülés - megszakítva   (Repülő)   
Vasárnap repültem volna típust a dízel Cessna 172-be (amibe Jet A-1 üzemanyagot kell tankolni - vagyis kerozint -, és ezt sosem hiszik el elsőre - lásd alább még). Fel is szálltunk rendesen, nem is volt gond, néhány manőver, semmi extra. A volt oktatóm sem feszegette túlzottan, hogy minden manővert végigpróbáljunk megint (főleg, hogy már az oktatásom alatt is lerepültem ezeket ezzel a géppel, csak akkor végül is típus bejegyzés nem lett belőle).

Aztán történt azonban, hogy az elektromos rendszert ellenőrző egyik kis lámpánk sárgán kezdett el égni. Ezt azt jelentette, hogy az akkuból fogy az áram, és nem töltődik (vagy másképpen mondva alternator hibánk van).

A korábbi 152-eshez képest a 172-es nagyobb, de ezen felül ez a 172-es egy kicsit módosított változat. Ugyanis nem csak, hogy ki van cserélve benne a motor egy olyanra, ami nem avgas-sal megy, de teljesen elektronikusan vezérelt is. Ennek megfelelően sokkal kevesebb kar/fogantyú van benne, viszont cserébe a motort vezérlő rendszernek áramra van szüksége. Míg a "hagyományos" repülő motor áram nélkül is működik, ez a verzió nem. És bár akkuról is elmuzsikál egy darabig, ha az áram elfogy, a motor leáll. (aggódok kedvéért: két független irányító rendszer van benne, ha az egyik meghibásodik, van egy másik, tartalék).

Úgyhogy a típusrepülést megszakítva inkább a leszállás mellett voksoltunk. Most meg várni kell az új alternatorra. :-(

A fent már említett kerozin dolog ... bár itt Malmiban már ismerik a gépet, ha máshová repül vele valaki, mindig baj van belőle, hogy az üzemanyagos emberkék nem hiszik el, hogy ebbe a gépbe kerozin kell. Valakiktől (azt hiszem amikor Svédországban jártak) írásban kérték, hogy jelentse ki, valóban Jet A-1-t kér, és vállalja a felelősséget.


Adóbevallás Magyarországon: nevetséges   (Megint Mo.)   
Olvasom épp az index.hu érdekes cikkét az adóbevallásról.

"Aki hibásan tölti ki a bevallást, az legfeljebb 10 ezer forintos mulasztási bírságot kaphat. Ha azonban időben észreveszi a hibát, egy úgynevezett önellenőrzés benyújtásával megúszhatja, hogy fizessen (ehhez a 0735-ös nyomtatványt kell kitölteni). Akinek a bevallása késik és még hibás is, azt csak a késésért büntetik, a hibáért már nem." --forrás: index.hu

Véletlenül vétek egy hibát, és lefejeznek? Mondjuk ezen a dolgon már a finnországi adóhatóságnál dolgozó ismerősünk is jókat mulatott. Itt ha hibázok, felhívnak, bemegyek, egyeztetünk és kész. Nem rögtön én vagyok a hülye csaló disznó és még fizessek is érte.

Mondjuk eleve itt ki sem kell tölteni az adóbellást. Elküldik kitöltve. Én csak ellenőrzőm meg beírom az esetleges levonásokat (például a tömegközlekedés költség egy része, ami munkahely és otthon között történik leírható, ugyanígy leírható ha vettem szakkönyvet, stb).

Szerencsére engem nem fáraszt az otthoni adóhivatal :-P

A járdáról szólva még   (Freetime)   
Tegnap írtam, hogy a görkoris utam egyik járdáját szépen felbontották. A ma reggeli állapot szerint már 3x akkora a felbontott szakasz. Jééé.

A vonaton meg furcsa embereket látni. Süt a nap (amúgy hétágról), kellemes idő van (na nem túl meleg, de azért 6-7 fok már nem rossz) ... de azért még vannak emberek téli kabátban kesztyűvel. Én konkrétan egy vékony kabátot vettem fel, de már abban is majdnem felrobbantam mire ideértem :-)

Rohanás   (Finnország)   
A mostani projektünk (amiben technical project manager is vagyok) lassan a végéhez közeledik. Ezzel viszont rengeteg baj jár együtt, ügyfelünk panaszkodása és bajai. Az utánajárás és ügyintézés el is viszi minden időmet, és akkor még erre rárakunk egy lapáttal más projektek bajainak felderítésével. Azt hiszem eddig a mai nap volt a legborzalmasabb ezen a munkahelyen - na annyira talán nem borzalmas, de legalábbis stresszből ma volt eddig a legtöbb :-)

A pókerpartink más második hete maradt el, ráadásul ismét az utolsó pillanatban. A szombati szerepjáték is ingatag lábakon áll (ezúttal DnD lenne soron, amiben játszom és nem mesélek).

Mindezek tetejébe talán aludni kéne kicsit hamarább ma végre: tegnap megint hosszúra nyúlt a WoW, és ma pedig korán kellett kelni. Reggel iszonyú köd volt, mostanra már kitisztult és délután a nap is kellemesen sütött. A napról szólva lassan már megint eltűnik az éjszaka errefelé ... 11-kor még nincs teljesen sötét, és még több mint egy hónapig kell várni arra, hogy elkezdjenek hosszabodni az éjszakák - na nem mintha annyira hiányozna a téli sötétség.

Az idő annyira jó, hogy lassan akár sorgörgőzni is lehetne. Télen viszont valami csatornázást csináltak a környéken, így most amerre menni szoktam egy szakaszon nincs lebetonozva a járda, ami annyira nem jó. Remélem még megcsinálják rendesen. Bár láttam a minap egy nálam sokkalta ügyesebbet, aki "átrohant" rajta lendületből, de félek én csak hatalmas csattanással földet érnék egy ilyen manőver után :-)

Leszállások   (Repülő)   
A tegnapi rövidre szabott repülés után ma újabb gyakorlóköröknek vágtam neki. Ma is oldalszél volt, de kisebb, mint tegnap és ráadásul se az iránya, se az erőssége nem változott. Így ma 7 leszállást sikerült végrehajtani. Mind természetesen biztonságos leszállás volt, azonban közülük 1 nagyon rossz, 2 rossz, 2 közepes és 2 szinte tökéletes volt. Összeségében végül is elégedett vagyok. :-)

Weekend   (Freetime)   
Az ADSLem 2Mbiten hasít most (szóval halad) ... de legalább most fixen stabil, és állandóan adja a 2mbitet.

Tegnap WoD szerepjáték is volt, egész délután késő estig. Én igyekszem javítani a mesélésemen minden alkalomra, de nem érzem mindig, hogy ez feltétlen sikerül. Ugyanakkor a játékosok visszajelzése egyre pozitívabb, úgyhogy talán mégis megtérül a befektetett idő a hosszú felkészülésbe.

Crosswind landings   (Repülő)   
Ma ismét voltam repülni (közepesen hosszú megszakítás után). Eredetileg 1 órát terveztem körözni a reptér körül, leszállásokat gyakorolni. Azonban elég nagy volt a szél, olyannyira, hogy az elején felmerült bennem, akarok-e menni egyáltalán. Végül is úgy döntöttem, hogy igen. Mire a pályához gurultam már kicsit erősödött a szél, és a levegőben utána megtovább. A változó irány után változó sebességű is lett, ráadásul főleg oldalról, úgyhogy nem éppen a legegyszerűbb körülmények voltak.

Ha ez ég nem lett volna elég, odafenn is elég iszonyatos turbulencia volt, hánykolódott a kis cessna fel-le-jobbra-balra :) Végül is az óra helyett negyed óra lett a repülés, mivel az erősődő szél miatt jobbnak láttam inkább befejezni hamarabb. Viszont legnagyobb meglepetésemre a leszállások egész jól mentek a mostoha körülmények ellenére is. Az utolsó különösen jól sikerült, arra még büszke is vagyok :)

Jövő hét vasárnap végre valószínűleg lerepülöm a Cessna 172-esre típusvizsgát, és onnantól már négy személyes géppel is vezethetek.

ADSL Visszafejlesztés   (CubeHead)   
Habár a szolgáltatás minősége hagy némi kivánnivalót maga után - elvégre éppen visszafelé fejlődik az ADSL kapcsolatom - legalább az ügyfélszolgálattal nincs probléma. A teóriám is működött, délelőtt valóban kevesebben várakoznak a telefonvonalakon mint esténként. Röpke 15 perc után máris az ügyintézővel kerültem kapcsolatba.

Kellemes a protokolljuk, de talán ennyi hivogatás után már kicsit unalmas mindig válaszolni a hülye kérdéseikre. Újraindította a modemet (már jó néhányszor, volt factory reset is közben)? A telefondróttal nincs estleg baj (több drót kipróbálva, különböző hosszúságúak, közvetlenül is és túlfeszvédőn keresztül is)? Van esetleg több telefonkonnektor a lakásban (kettő mind a kettővel kipróbálva)? A modem milyen típusú, biztos jól működik (két ADSL modemem is van, mindkettővel ugyanolyan tüneteket produkál) ... nekik ez biztosan fel van írva, de amikor már sokadjára kell elmondanom hogy ezeket magamtól is ki tudom próbálni (és már kipróbáltam), kicsit zavar :-) Persze gondolom az átlag felhasználónak esetleg ez nem magától értetődő :-P

Na de mindenesetre az ügyfélszolgálat és a számlázási osztály hatékonyan és kedvesen állt a dolgokhoz. Az egy hónapos túlfizetést visszakapom és még a mai nap folyamán visszakerülök 2mbitre. Kérdeztem, hogy nincs-e köztes út (mondjuk 4?) de nemleges választ kaptam. Az ügyintéző megint lemérte a kapcsolatot és azt mondta szerinte képes 8-ra, a szerelő szerint meg elég gyengék az értékei. Én meg nem tudok érdemben hozzászólni, max annyit, hogy 10 hónapig jó volt, most meg nem, és nagyon nem vagyok elégedett a helyzettel. Viszont ha 8on hagyom, csak magamat szivatom vele, mert nem működik rendesen :-(

ADSL gondok ismét   (CubeHead)   
Múlt pénteken kiderült, hogy azért volt egy hónapig lassú (de jó) netem, mert lerakták 2Mbit-re 8ról. Ez azért jó, mert a számlán továbbra is 8 szerepel :-) A kedves szerelő visszarakta 8-ra pénteken, egész hétvégén jól is ment. Hétfőn ismét szerelős beszélgetés, és úgy döntöttünk, maradjunk 8-on, bár nem valami jók az értékei amit ő lát.

Működött is hétfő estig/kedd délig, amikortól szörnyű lassú lett, használhatatlan ping értékek és borzalmas letöltési sebesség. Úgyhogy lehet mégis vissza kell rakni 2-re. Vidámság.