Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Segítségnyújtás   (Megint Mo.)   
Ha már ilyen sok linkelést végzek az utóbbi időben, akkor egy újabb gondolatébresztő írás ezúttal Razide tollából.

Szociálpszichológia mint bulvártéma

Egyszer amikor otthon jártam azt hiszem valami kicsit hasonló témájú vizsgálat eredményét mutatta be a Fókusz (talán, de nem biztos hogy ez a műsör volt). Mondjuk ott azt hiszem a kövér és csinos nők kiszolgálásának különbsége volt terítéken: lerobbant autóval illetve plázában útmutatással meg boltban segítségkéréssel mértek. A csinos hölgyet szívesen kiszolgálták, segítették, megálltak a "lerobbant" kocsijánál hamar (szinte azonnal ketten is?). Ellenben a másik véglet, a kövér nő, nem nagyon segítették/szolgálták ki, és a "lerobbant" kocsinál is sokat álldogált, amíg végül valaki megállt. Ha esetleg pontatlanul írtam volna le, akkor elnézést - az említett műsör jó régen volt már.

Talán ez a "segélykérő és járókelő" közötti kapcsolat kategóriájába esik - lásd Razide írását.

Kína   (Érdekes)   
Na még egy kis olvasnivaló, ezúttal az index.hu Kína írása ami nagyon megtetszett.

Bármi lehetséges - Kína most

Bár kétségtelenül jókora méretekkel rendelkezik a cikk (dehát maga az ország amiről szól is eléggé hatalmas), azért szerintem érdekes és tanulságos olvasmány ;)


Villamos   (Megint Mo.)   
Akit érdekel, hogyan működnek a villamosok váltói azt egy igazán tanulságos olvasmány várja, ha végig győzi bökdösni a linkeket odáig :)

Villamos meg váltó

Délután: alvás   (Finnország)   
Ma délután egész cég szintű gyűlésünk volt: ilyenkor kedvenc igazgatónőnk beszél valamiről, most épp a 2007-es évet értékelte többek között, bár ezen a szakaszon hamar túljutott már az elején. A következő szakasz homályba merül számomra, mert ez volt az az időszak, amikor nem tudtam tovább ellenálni a délutáni alvás hívásának.

A középső részt így sikerült kihagynom, az utolsó harmadában pedig ismét ébren voltam. Nem tudom mi lehetett, mert amúgy nem voltam különösebben álmos vagy fáradt. A meleg előadó és a monoton hang talán. :-)

Ma fagyos nap volt, meg tegnap is. Tegnap sikerült délutáni sétálás közben elcsúsznom és beletérdeltem a jégbe, ami nem volt teljesen fájdalommentes akció, de szerencsére nem is volt olyan súlyos mint néhány téllel ezelőtt Jyväskyläben. Rövid színes karikák látása után már járni is tudtam ismét :-) Mára meg szinte teljesen elmúlt, csak ha nyomkodom akkor fáj. Valamilyen misztikus oknál fogva nem túl rendesen lett leszórva az utak nagy része, úgyhogy mindenfelé óvatosan kell közlekedni. Persze már közeleg az előrejelzett plussz fok és eső. Egy kis eső sokat segíthet a csúszóságon ;-)

Tél, munka, póker   (Finnország)   
A tegnapelőtt bejelentett hóvihar tegnap valóban megjelent, esett is jókora mennyiségű hó, de aztán estére 2-3 fok lett, úgyhogy olvadni is kezdett. Azért még ma is van belőle, sőt, a reggeli enyhe fagy után kifejezetten mókás volt reggel közlekedni, mert sok helyen korcsolyapályává változtak a járdák. Valahol meg még az éjjel kedvesen rákotorták a hókotrók az útról a havat a járdára, ami reggelre megfagyott, úgyhogy a túrabakkancs nem ártott volna helyenként. Aztán ma délutánra eltűntek a felhők teljesen, nincs más csak a kék ég, kicsi hideg meg kicsi szél (igazi jó repülős idő, kár, hogy dolgozni kell).

Munkahelyen most el vagyunk látra tennivalóval rendesen. Már két napja egyik ügyfelünk irodájában töltöttük a napot kollégámmal, ahol ki kell próbálnunk új technólógiákat: Biztalk Server integrációt csinálunk, ami Oracle adatbázishoz kapcsolódik (kliensnek pedig WCF technológiát használó .NET kliens lesz). Ráadásul ez egyenlőre csak ilyen "kipróbáljuk, hogy működik-e" projekt, tehát nem lesz belőle valódi termék. Úgyhogy egyenlőre legalábbis marhára élvezem. Kivéve, hogy már második napja hat előtt keltem reggel (és persze este nem fekszem korábban), egész nap dolgozom sokat: annyira fáradt vagyok, hogy valószínűleg ha ma hazajutok egyszer, nagyon hamar alvásra kerül majd a sor :)

Tegnap este még pókereztünk is kicsit, szokásos házi játék, sit-n-go tournament. Két egymást követő kuchen póker után tegnap megint normális játék volt. A két héttel ezelőtti kuchenes játékról már írtam, de egy hete is beszerzett a házigazda "büntető kaját". Valami marcipános - barack zselés szörnyűséget a Lidlből, amely annyira rossz volt ízben is és kinézetben is (mintha valami szörnyű lisztes marcipános undormányt ennék), hogy nem fogunk vele többet próbálkozni :)

Póósta   (Megint Mo.)   
Arról már talán írtam, hogyha Finnországban feladsz mondjuk egy csomagot, akkor automatikusan kap egy vonalkódot meg azonosítót, amivel nyomon lehet követni, hol jár éppen, mikor érkezik meg a postádra, hogy mehess érte (automatikusan, tehát nem kell külön kérni). Ha netboltból rendelek, a boltok általában elküldik ezt a számot, úgyhogy könnyedén látható mikor kell a postára menjek. A szám ellenében ki is adják nekem a küldeményt, nem kell tehát megvárni, hogy másnap az értesítő házhoz jöjjön. Külföldi csomagokra is rácsapják ezt a számot amikor az országba érkezik, de nyilván erről nem értesül a címzett, csak miután megkapja a csomagját vagy ajánlott levelét vagy amit épp vár.

Na ennyit a háttérről. A Magyar Posta honlapján találtam egy érdekes szolgáltatás leírását (please senki se kérdezze meg, miért jártam a honlapon, köszi! ;)). Plussz felárért lehet kérni, hogy bizonyos külföldi országokba menő (pl. Finnországba ;)) küldeményekhez adjanak követési számot, amivel nyomon követhető a küldemény. A fejlődés valamilyen jele? Vagy csak újabb módja a pénzlehúzásnak? Használta ezt már valaki egyáltalán, aki ezt olvassa? (a szolgáltatás e-visszajelzés néven fut, mint különszolgáltatás, ha valakit nagyon érdekelne itt olvashat is róla).

PS. Ellenállhatatlan késztetés esetén kommentbe lehet írni véleményt meg tapasztalatot az otthoni postáról. Thx :)

Olvasnivaló: főleg metró   (Megint Mo.)   
Kicsit zavarban vagyok, hogy hogyan is kellene az alábbi ajánlatokat belinkelni. Én ugyanis File blogján találtam őket, de onnan tovább mutatnak máshová. Végül talán mégis úgy célszerű, ha az én forrásomat jelölöm meg, aztán mindenki továbbkattoghat, meg legalább megismeri File blogját ha még nem látta :)

Az első igazából csak mókás olvasnivaló, annyira nem komoly, de azért érdekes megtudni, hogyan reagáltak Budapesten egy kis bulira a metrón. Randalírozás a metrón

És ha már metró, akkor másodjára egy kis érdekesség a budapesti 4es metró projektel kapcsolatban, meg hogy hogyan is megy ez a dolog Spanyolországban:
Madrid 4 év alatt 90 km új metrót épített

Ehhez még hozzátenném, hogy éppen Finnország is új metrót épít, vagyis jelenleg inkább csak tervez. Az új szakasz a korábbi metróvonalat bővíti itt Helsinkiben. Errefelé eléggé mélyen fúrják a metrót, ráadásul eléggé vékony a földréteg Finnországban, alatta pedig csak szikla van. Úgyhogy tulajdonképpen sziklába kell fúrni az egészet, bár talán inkább robbantani szokták, ehhez a részéhez nem értek. :) Mindenesetre az új szakasz a tenger alatt is áthalad. 13.4 kmes, 7 új állomás, jelenleg 800 millió euróra beszülik a költségeket. 2007ben dőlt el, hogy lesz, elvileg 2009-ben kezdik el megvalósítani.

Armin van Buuren   (Freetime)   
Februárban jön Helsinkibe Armin van Buuren. Nekem még sosem sikerült az úriembert élőben hallgatni. Most azonban vettem rá egy jegyet, már csak abban kell reménykedni, hogy jó formában lesz aznap :D

iwiw mobile   (CubeHead)   
Nagy meglepetés, hogy bár az iwiw felülete még mindig nem teljeesn tökéletes, néha hibákat rak ki, ennek ellenére volt idejük egy mobilról használható felületet kialakítani.

Régebben is mentem telefonról HTTP böngészővel hozzájuk, de mindig nagy macera volt, mert össze-vissza kellett scrollozni, a grafikák is szétcsúsztak, szóval nem volt egyszerű megtalálni rajta dolgokat. De mostanában egy új, mobile felület jön be, ami egyszerű, kifér, nincsenek felesleges grafikák. Ráadásul magától észreveszi, hogy mobil eszközzel böngészem.

Windows CE autóban   (CubeHead)   
Mostmár tudom mit akarok a kocsimba legközelebb :)

Alább érdekes olvasmány illetve videó a Ford Sync nevű dologról, amivel egy mobiltelefon vagy MP3 lejátszó integrálható az autóval, és könnyedén (meg biztonságosan) kezelhető mondjuk vezetés közben is. A cikkhez és videóhoz is angol nyelvtudás szükséges. Igazából a videó lényeg, úgyhogy hajrá, tessék nézni!

Extending Windows: Ford Sync demo from CES

De mikor lesz ez rendelhető exta? :D

Lost in translation   (Finnország)   
Ma reggel egyik munkatársam - akivel már egyébként nem először beszéltem - mondott nekem finnül ... valamit. Nagyjából egy olyan 15-20 másodperces beszéd volt. És SEMMIT nem értettem belőle. Pedig eddig nem volt ilyen gondom még sosem. Valahogy nagyon akcentussal beszélt, vagy nem is tudom :)

Kicsit olyan érzés volt, mint a Eurotrip filmben amikor a buszon utaztak, és az egyik futballhulligán valami félelmetes angol akcentussal mondott valamit. De hogy mit?? :-D

GMail .zip küldés   (CubeHead)   
Ma reggel meggyűlt a bajom a GMaillel. Egy .ZIP filet kellene hazaküldjek magamnak, amiben belül .EXE fileok is vannak, és a GMail nem hajlandó ilyet fogadni. Próbáltam átnevezni, de ezt a trükköt már biztosan sokan eljátszották vele, mert nem vette be. Ugyanúgy lecserélte a kis .ZIP fileomat (másik kiterjesztéssel persze) egy .TXT-re, hogy márpedig ez vírusos és kész.

Megjegyzem, nem vírusos. Neki azzal van baja, hogy .EXE van a .ZIPben.

Megpróbáltam kódolni jelszóval a .ZIP filet, de ekkor meg azt állította a kis lecserélt .TXT-ben a drága, hogy kódolt tömörített állományt talált. No shit. X-|

Megpróbáltam sokszorosan különböző tömörítőkkel csomagolni (valahol olvastam neten erről a teknikáról) de úgy tűnik ők is olvasták ezt a postot.

A háború kezdett elvadulni, úgyhogy elővettem egy C# fordítót és írtam egy rövid programot ami AES enkódol egy filet (biztos lett volna egyszerűbb megoldás, de egyrészt .NETben kb 3 perc megírni, másrészt ekkorra már a szememre ereszkedő vörös ködtől és indulatoktól nem láttam a fától az erdőt sem :P), és így már sikerült hazaküldenem magamnak. Mellékeltem a levélhez a kis program forráskódját is, hogy otthon majd tudjam dekódolni. Igy már simán ment a levélküldés.

És hogy mi a tanulság? Ok, hogy vírusok meg .ZIP fileok, na de hogy válogatás nélkül mindent szűrünk? Az nem vírus szűrés, ha egy kiterjesztés alapján blokkolok egy filet! Legalábbis szerintem semmiképpen.

Német netrádiók: idegesítő DJ   (It's Party Time!)   
Meglepően idegesítő időnként a német netrádiókat hallgatni. Itt ugyanis a DJnek valamiért ellenállhatatlan késztetése van arra, hogy beszéljen, és bármennyire is nagyon nagyon jó a zene, halálosan idegesít. Éppen azért hallgatok netrádiót, mert egy darab reklám, hírolvasó és hasonló dolog nincs bennük.

Erre jönnek ezek a német netadók, és a DJ beszél. És beszél és beszél. Ráadásul mond két szót, visszarakja a zenét, aztán 5 másodperc múlva mond 3 szót, és ez így megy tovább. Időnként ráadásként még vannak a "xy grüsse ab" sorozatok (egy percen át szavalva) - vagyis ki üdvözöl kicsodát. Na ettől különösen frászt kapok. X-| Főleg munkahelyen azért hallgatok netrádiót mert zenét akarok hallgatni, amolyan háttérnek vagy ritmusnak a munkához.

Mindig megfogadom, hogy többet nem hallgatom őket, mert szörnyen felidegesítenek mindig, de aztán csak valahogy odatévedek, mert időnként van egy-egy félóra beszéd nélkül, amikor aztán jobbféle tücc-tücc megy éppen :-)

EDIT: Bár netrádióból majdnem mindig tücc-tücc szól (trance, house, techno, ilyen sorrendben preferálva), azért hallgatok ám mást is, tegnap például otthon Tankcsapda nap volt.

Szombat reggel   (Finnország)   
A mai reggel nem teljesen optimális. Először is, bár már fél kilenc, azért még sötét van (így aztán valamivel nyolc előtt nem is volt vidám felkelni). Másrészt nem önként keltem ám fel, hanem dolgozni kéne, megint használatba vétel van. Szombatonként alvásra vagyok kalibrálva, így különösen nehéz felkelni :P

Szerencsére hálát adhatok a VPN isteneinek amiért nem kellett még korábban kelni és behurcolni magam a "gyárba": így ugyanis itthonról, meleg kakakót kortyolgatva egy fokkal mégiscsak jobb.

Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy rossz jelszót küldtek a teszteléshez, és most zárolva van az accountom (amivel tesztelni kéne, szerencsére nem a rendes accountomról van szó). Vidám nap lesz. :)

(talán hamar túl lehet esni a munka részen, és délután már szerepjáték is lehet)

Kuchen poker   (Freetime)   
Bár leírva semmi sem olyan mulatságos, mint valójában, azért itt most megörökítésre kerül a ma esti poker partink. Szokás szerint csütörtöki poker volt, no limit texas hold'em sit'n'go. Azonban a házigazda ezúttal szerzett Németországból valami süteményt. Olyasmi volt, mint a mézes Magyarországon, csak még volt neki egy marcipán réteg az alján. De amúgy borzalmas volt, főleg az a típus belőle, ami úgy nézett ki mint valami cipőtalp. A dolog neve valami lebkuchen vagy mi a csuda volt, de szóval a kuchen szó, ami megragadt belőle, mint sütemény.

Valamikor aztán játék közben amikor egy király volt kinn az asztalon, valaki elszólta magát, hogy vajon ki fog most nyerni a kuchennel. Mivel a sütemény nagy "népszerűségnek" örvendett, ezért jött az új szabály: ha valaki úgy nyer, hogy egy K (király) van a kezében, kap egy kuchent és meg kell ennie. Ha esetleg valaki KK-val kezdene, az még nagyobb pech: két kuchent kell megennie.

Az új szabály osztatlan sikert aratott, többször is láttunk egyébként egész jó kezeket eldobva: senki sem akart egy idő után királlyal nyerni. A "gyengébb" indegzetűek már a kártyák megnézésénél mosolygásba fulladtak, ha épp sikerült egy K kártyát osztani nekik.

A játék egy új dimenzióját sikerült így megismerni, már már komolytalanságba fulladtunk egy-két helyen, amikor mindenki csak nevetni bírt a szituációkon. Ahogy előre éreztem, így leírva nem olyan mókás a történet, mi mindenesetre nagyon jól szórakoztunk :-) Bár nehéz a beszerezhetősége (Németország), talán megnézzük hátha a helyi LIDL-ben is árulnak ilyet, a jövő heti játékhoz.

Hóesés, szerepjáték overload, google maps   (Freetime)   
Végre van rendes hó! Tegnap (vagyis vasárnap) kezdett esni, ma is egész nap szállíngózott. Tegnap hosszú esti séta során már nem volt teljesen sötét sem. Az okosok azt mondják, talán maradni is fog a hó mostmár. Reménykedjünk. A sötét és esős estékből már elég volt idénre.

Pénteken is szerepjátékoztunk, ekkor én meséltem. Aztán szombaton is szerepjátékoztunk, ekkor én játszottam (és másvalaki mesélt). Mindkétszer Vampire-t. Kicsit fárasztó volt, de mindenképpen érdekes. Valamint az is érdekes élmény volt, hogy milyen játékosként Vampireezni, mert ilyet már régen csináltam, és időnként nem árt a szerepcsere. Egy-két mesélői húzás állati idegesítő tud lenni, ugyanakkor nagyon jót tesz, hogy valóban átélhető legyen a mese. Csak mesélőként ezt egészen máshogy lehet átélni, és azért az ilyen tapasztalat csere jó lecke nekem is ;-)

Ami viszont nagy felfedezés volt, az a Google Maps. Bár magát az oldalt mindenki ismeri (valószínűleg), saját térképet nem biztos, hogy mindenki hozott már létre (mert eddig én sem).

Megadsz neki egy nevet, aztán rászórhatsz "gombostűkkel" jelzett pontokat (különböző színű és formájú jelölők vannak). Lehet keretezni is területet vagy satírózni, szintén területet (és állítható milyen színű legyen, mennyire áttetsző, milyen vastag határvonallal). Így aztán nagyon egyszerűen jelölhetőek például az általam vezett Helsinkiben, hogy hol melyik vámpír területe található, hol milyen érdekes helyek vannak, hol nem lehet táplálkozni (értsd: emberekből vért szívni :-D). Eddig ezek az infók fel voltak írva nekünk, de így vizuálisan nagyon sokat segít a megértésben, vagy új helyszínek bevezetésében.

Blogos kapcsolatfelvétel   (Bl0g)   
Már engem is felkerestek ismeretlenül olyanok, akik a blogomon olvastam valami érdekeset, és emiatt gondolták, hogy írnak. Én válaszolni is szoktam, hacsak tudok. De érdeklődve olvastam Pannóca élményeit hasonló ügyekben, s úgy látom nekem eddig szerencsém volt :)

A klónok támadása

Utazási élmények HEL - BUD - HEL   (Finnország)   
Sikerült visszajutni Finnországba. Úgy gondoltam írok néhány szót az utazásról.

Hazafelé Finnair repített, semmi különös. Annyi megjegyzés, hogy az ételek terén egyre jobban takarékoskodnak a rendes légitársaságok: csak valami kis szendvicset adnak és kész. Régebben néha még akár "meleg" vacsora is volt. Most csak uzsi. De legalább adtak kéztörlőt (lentebb megérthető miért írom ezt).

Aztán jött Budapest - Debrecen. Ezt a Cívis Transzfer végezte ezúttal, mikrobusszal. Annak ellenére, hogy kis várakozás volt mielőtt tényleg elindultunk (mivel megvárnak más utasokat, nem csak egyedül utaztam) ez volt a legkényelmesebb módja a hazajutásnak amit négy év óta tapasztaltam. Csak ajánlani tudom őket, háztól házig szállítanak, a repülőtértől haza (meg később vissza). Ha tekintetbe veszem mibe kerülne egy teljes áru vasúti jegy, illetve, hogy az mekkora macera (+ pesti tömegközlekedés, bár mostmár Ferihegy 1-en is megállnak állítólag) számomra simán megéri a kényelmet az általuk kínált ár (12500 HUF - mintegy 50€ - oda vissza a reptérre).

Akkor az utazás másik fele, visszafelé. Szintén Cívis Transzfer, de kicsit hamar kiértünk Ferihegyre (több mint három órával indulás előtt). Bár inkább hamar, mint később!

Checkin csak a gép indulása előtt két órával van Ferihegyen (ahol egyébként tanulhatnának sorbanállás menedzseleést a finnektől). Már készültem, hogy kinn fogok ácsorogni, de aztán rákérdeztem, és self service checkint bármikor lehet csinálni. A self service checkinnél nem állt senki, úgyhogy ezen fél perc alatt túllestem (mellettem sokan álltak hosszú sorokban - az emberek nem teljesen normálisak :P), a baggage dropnál a hölgyek szintén üresen álltak (mivel mindenki inkább a hagyományos checkinhez áll sorba), úgyhogy a csomagtól is megszabadultam, irány befelé. Ezen kívül a self servicenél kezét lábát törte egy szintén fiatal hölgy, hogy segítsen, de támadását hárítottam ;) Ezt azért tartom fontosnak elmondani, mert így akár kevésbé rutinosak is túlleshetnek ezen a procedúrán sérülés nélkül.

Ferihegyen a dohányosok - nem dohányosok elkülönítése nem valami sikeres (ellentétben Helsinkiben) és egyes nem dohányzó részek is cigarettafüstben úsztak. No meg őrült meleg volt odabenn (a kabátot feladtam a bőrönddel együtt, bár nem emiatt). Visszafelé Malév gép volt, itt már törlőkendőt sem kaptunk, és a kiszolgálás is a megszokott szinten aluli volt. De legalább megmelegíteték a szendvicset :)

Na röviden ennyi :)

Leopard (Mac) vs Vista (Windows) vs Ubuntu (Linux)   (CubeHead)   
Ritkán olvasok operációs rendszereket értékelő és főleg összehasonlító és vélemény kimondó cikkeket, de az index.hu-n ma talált írás rendkívül érdekesnek bizonyult, és kívételesen elejétől a végéig elolvastam, és ajánlom főleg a CubeHead-eknek ;)

Az alábbi linkre kattintva olvasható:
Operációs rendszerek harca - Mac OS Leopard vs. Ubuntu Linux vs. Windows Vista

Elolvasás utánra:

Még hozzáteszem, hogy Mac-et már nekem is dícsérték sok felől, és én is kattintgattam már benne próbából kicsit. De engem már csak a munkám is a Windowsokhoz és a hozzájuk kapcsolódo technológiákhoz köt, és emiatt igazából nem is teljesen naív felhasználóként állok az opercációs rendszer választáshoz: a Windows ami a céljaimnak legjobban megfelel. Ezért is nem szeretem az összehasonlításokat (tisztelet a kívételnek, mint pl. most). Meg azért, mert mindig a Linuxot magasztalják :P

Ja még hozzáteszem, hogy nem kérek flame-t kommentekbe, hogy melyik oprendszer a legjobb :D Köszi.

BUÉK   (Izé)   
Boldog Új Évet mégegyszer mindenkinek!

A szilvesztert File, Brigi és még több más ismerős társaságában töltöttem, a Nagyerdeti Koliban (amit amúgy felújítottak nemrég és annyira nem is néz ki rosszul ;)) meg a menzán. Itt kaját is kaptunk, franciasalátát meg húsokat. Később volt virsli is, de az nekem kimaradt.

Bár a zene igen érdekes volt - nekem ugyan semmi kifogásom nincs a tücc-tücc ellen (sőt!), de azért nem az a tipikus egyetemista bulis zene, amihez én hozzá vagyok szokva. Hiába, változnak az idők (vagy csak a DJ volt idióta :P). Mindenesetre mindent összevetve kellemes este volt - leszámítva, hogy megint lehet ruhát mosni/szellőztetni. Itthon mikor vezetik be a teljes dohányzásmentességet minden kocsmában, szórakozóhelyen, buliban?