Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Beázás, szárítás, szerepjáték, tavasz, repülés   (Finnország)   
Most összegyűlt pár dolog, amiről írni lehetne. Kezdjük az elején. Múlt héten amikor hazajöttem egyik nap, feltűnt, hogy a könyhacsap mögött a törlőrongy vizes. Aztán kis vízpatakokat fedeztem fel, amint a konyhaszekrény mögül folydogáltak. Vidámság.

A víz fentről jött, ezt hamar megállapította a karbantartó cég embere, aki azonnal házhoz jött. Talán a gondnok jobb szó rá, nem tudom hogyan fordítanám le. Mindenesetre víz azóta a konyhában nem jött, viszont most kaptam másfél hétre egy szárítógépet, ami a konyhában fúj és megy és párátlanít. "Jó" ám folyamatosan ezt hallgatni, nem beszélve a sok csőről és vezetékről ami a konyhában van.

Na de ha ez még nem lenne elég, hétvégén (pénteken) este egy dudor jelent meg a tetőn, ahogy elkezdett a festék alatt felduzzadni. Ez már a nappaliban volt, ami kicsit aggasztóbb talán. Mindenesetre a felgyűlt víz nem tudom honnan jött, de szerencsére nem jött sok, és nem is folyamatosan folyt, csak felduzzasztotta ott, aztán úgy maradt. De azóta nem csorgott onnan sem több.

Mindenesetre ha a fenti szomszédok nem lenne elég ok elköltözni, ez már talán igen. Úgyhogy ennek örömére tegnap megnézésre került 3 lakás - 1 épülőben lévő és 2 már "használt" - de igazából még nincs nagy előrelépés ebben a témában.

A hétvégén volt megint szerepjáték, és most a 4 napos hétvégén dupla menet is lesz.

A tavasz megjött végre ide is. Múlt héten végig napsütés és kék ég volt, mára sajnos felhős lett az idő, de nem esett az eső, és még mindig 10 fok felett maradtunk. Mondjuk a felhős idő a sok nap után kicsit depressziós érzéseket kelt - na de nem úgy, mint a nagy sötét tél :-). Ma egész nap ennek örömére kurzuson üldögéltem, és ez lesz a program holnap és holnapután is.

És ma végre sikerült sort keríteni a régóta húzódó repülésre is.

Az indulás természetesen Malmiból volt, de pechemre a torony már korán bezárt. Úgyhogy leszállásokat nem lehet gyakorolni ilyenkor itt. Ezért átruccantunk Hyvinkää-be. Ez olyan 15 perc repcsivel. Ott is van reptér, irányítás ugyan nincs, de lehet leszállásokat gyakorolni. A vártnál sokkal jobban mentek a dolgok, úgyhogy nem is vacakoltunk vele sokat, vissza Malmiba.

Na röviden ennyi most.

Repülés   (Repülő)   
A hét végén volt planespotting, idén először. Az eredmények megnézhetőek itt:

Planespotting

Mostmár lefoglaltam magamnak is 3néhány gépidőt és jövő héten kezdetét veszi az idei repülési szezon a részemről, feltéve, ha az időjárás is úgy akarja :-)

Torrent Trojan   (CubeHead)   
Lehet, hogy ez a dolog csak nekem újdonság, de ha software-t töltök le Torrentről, akkor általában mindig valami kedves trójait is beleraknak a dologba. Vagy a kulcsgenerátorba, vagy az installer programot csomagolják át úgy, hogy egy trójai is kerül mellé. Vicces.

Én akkor szembesültem ezzel, amikor kellett az Adobe Lightroom telepitője (Trial verzió). Az Adobe siteról tök macera letölteni, ezért húztam le Torrenttel: az install része ugyanaz, csak kulcs nélkül Trial verziót rak fel.

Na de amit meg a Torrentről szedtem le, az már meg volt fertőzve. Mondjuk gyanús is volt, mert nem volt a csomag digitálisan aláírva, de a vírusirtó aztán megmondta az igazat. A vírus kiirtása után a TEMP könyvtáramból aztán előkerült maga a csomag is, amire tényleg szükségem volt (és ami miatt talán megérte volna a macera az Adobe webhelyén ... talán ...)

Telnet múlnak a napok   (Finnország)   
Mit is lehetne mondani, mint, hogy telnet múlnak a napok. Hétvégén általában szerepjáték van, hétköznap meg mostanában eleg nagy hajtás a melóhelyen (egyre mélyebbre ássuk magunkat BizTalk ügyekben).

Az időjárás is javulgat, bár még reggelente hűvös van (akár 0 fok környékén is), délutánra viszont kellemes 10 fok közelébe szokott kúszni a hőmérő. Repülésre is alkalmas lenne az idő, viszont a repcsik halálosan le vannak foglalva, úgyhogy nem tudom abból mikor lesz valami.

A héten a kocsira is visszakerült a nyárigumi. Ezúttal 0 sorbanállással sikerült a cserét elvégeztetni, de gondolom csak azért, mert még a nagy roham előtt sort kerítettem rá. Némelyik kollégám furcsán kérdezi, hogy miért nem cserélem le én magam a kerekeket ... egyrészt lusta vagyok, másrészt rendes szerszám híján csomó időbe kerülne. Mármint szerszám van, de nem ilyen hatékony céleszköz, hanem csak amivel épp el lehet végezni a cserét (alapszerszám?)

Ma egyébként távmunkanapot tartok, itthonról kényelmesen elvégezhető munkákat gyűjtöttem össze mára (egész héten ezeket vadásztam).

(Végre) Itt a tavasz!   (Finnország)   
A rövid és hirtelen tél után most úgy tűnik végre itt a tavasz :) Tegnap és ma is 10 fok körülig megy a hőmérséklet és süt a nap. Sőt, tegnap az év első szúnyogát is sikerült megfigyelnem, ahogy próbált behatolni az ablakomon, sikertelenül.

A hétvégén volt szerepjáték meg munka. Szerepjáték szombaton, munka szombaton és vasárnap. Szerencsére a szombati csak 1 órán át tartott (meg jó néhány órányi felügyelet, ami alatt semmi sem történt), viszont vasárnap reggel a projekt vezetője már nem tudta elviselni a hiányomat és berendelt a gyárba. Aminek azért örültem nagyon, mert szerintem mindent el tudtam volna intézni telefonon és VPN kapcsolaton keresztül, de neki ez nem volt elég. Kaptam ugyan ingyen kebabot, dehát ez sovány vígasz arra, hogy hajnalok hajnalán berángattak ide (ok, jön túlórapénz is, de inkább aludtam volna).

Az utóbbi napokban Finnország "legjobban lefedett 3G" hálózata (így reklámozzák) kicsit nem akar működni rendesen. Én ugyan nem közvetlenül hozzájuk tartozom, de a virtuális szolgáltatóm az ő fizikai hálózatukat használja. Hiába nagy cég meg finn imidzs meg minden, ha egyszer szarul működik. A finnek meg ugye mindent megvesznek a mi drága vagy rossz, csak mert finn. Bah.