Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Mobájl tíví   (CubeHead)   
Ma újabb mobil technológiát próbáltam ki, ami december végéig ingyen van a szolgáltatómnál: mobil tv. Néhány finn és nemzetközi csatornát lehet nézni 3G hálózaton keresztül mobilon (RealPlayer-rel). Persze kicsi a kép, meg nem is az a DVD minőség, de azért mókás volt kipróbálni. Gyakorlati hasznát igazából nem látom, azon kivül, hogy kondicionálja az akkut (== hamar lemerül :-)

Hátfájás ögen   (Finnország)   
Éjjel arra ébredtem, hogy borzalmasan fáj a hátam, feküdni is alig bírtam. Pedig azt hittem végre megszabadultam már ettől a dologtól, főleg, hogy csinálok valami kis gyakorlatokat, hogy erősödjön. És most mégis, hirtelen és villámcsapásként megint elkezdett fájni.

Némi fájdalomcsillapító segített a helyzeten, és reggelre már sokkal jobb lett a helyzet. Tavaly is volt egy ilyen egy napig tartó borzalom, most úgy tűnik hasonló a helyzet, csak nem annyira fájdalmas. Remélem nem tart sokáig, mert nem kellemes így mozogni :-)

Push-To-Talk   (CubeHead)   
Tegnap első alkalommal kipróbáltam a Push-To-Talk (PTT) szolgáltatást, ami már egy ideje benne van a Nokia telefonokban, de nem találtam alkalmas partnert a kipróbáláshoz. Most a repülőoktatóm vett új telefont, úgyhogy kipróbáltuk milyen is.

A hangminőség elég jó, bár engem kicsit zavar, hogy én csak kihangosítva tudom használni. Nem lehet rávenni a programot, hogy hagyományos módon beszéljek a telefonba. Persze a gombnyomás és a rendszer működése szempontjából megértem, miért így alakult.

Maga a beszélgetés elég érdekes a gombnyomás miatt. Az oktatómmal meg is állapítottuk, hogy kicsit repülő utánérzése van, ott is nyomni kell a gombot ha beszélni akarunk :-)

Kicsit akadozott néha az átvitel, de legtöbb alkalommal azért jó volt. Talán volt némi lag a beszélgetésben, de nem volt annyira észrevehető. Sajnos Finnországban csak egy szolgáltató támogatja a sokból, így nem valószínű, hogy elterjed nagyon errefelé. Nem tudom otthon mennyire támogatják (valaki tud erről valamit?).

Árban ha nincs átalánydíjas adatátvitel akkor 2 eurocentet gombolnának le percenként (a küldőtől ... a hívás fogadása ingyenes). Átalánydíjas csomaggal pedig ingyenes (leszámítva a havi átalánydíjat). Lehet, hogy ezért nem terjed itt, mert félnek, hogy csökkenne a bevétel? :-)

Példa nélkül   (Megint Mo.)   
Azt írja az index.hu, hogy:

"Ellentámadásba ment át, ha csak verbálisan is, a kormánykoalíció vasárnap. Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor egyaránt azt hangsúlyozta: példátlan Európában, hogy a jobbközép együttműködik a szélsőjobb irányzatokkal."

Szerintem ami példátlan Európában az az, hogy bevallja egy miniszterelnök, hogy hazudik, és utána nem mond le rögtön! Humm.

Repülés Lahtiba - egyedül   (Repülő)   
Tegnap végre sor került első önálló útirepülésemre. Már hosszasan húzódott a dolog, és úgy nézett ki, lehet, hogy tegnap sem sikerül majd megcsinálni a romló időjárás miatt, de aztán változott a helyzet.

Reggel kimentem a reptérre (szabadnapot vettem ki), szép idő volt reggel, de mire kiértem megjelentek a felhők, és hamarosan beborult, alacsony felhőzet, rossz láthatóság. Mindezt annak ellenére, hogy a repülésmeteorológia is és a normális időjárásjelentés is szép időt mondott. Aztán reggel megváltoztak a jóslatok, egész nap alacsony felhők, borult idő. Így aztán némi téblábolás után hazajöttem, majd be a munkahelyemre (hogy ne kapjak annyi mínuszt). De mire beértem, már sütött a nap, és csak egy-két felhő volt az égen, ebéd utánra pedig az összes felhő eltűnt. Hát ennyit a meteorológusokról :-P

Úgyhogy megnéztem, felszabadult-e a gép délutánra (eredetileg valaki lefoglalta), és miután szabad volt, és az idő is jó volt, rövidre szabva a munkanapomat indultam haza, aztán kocsival Malmiba. Immár harmadjára is kiszámoltam a szeleket és irányokat az úthoz (eddig 2x halasztódott el), és aztán indulni kellett. Amíg a kifutópályára gurultam azt hiszem tetemes mennyiségű vizet veszthettem izzadság formájában (enyhén ideges voltam :-), de felszállás után ez elmúlt - úgy mond nem volt rá időm többé - meg persze utólag belegondolva nem is volt mi miatt izgulni. ;-)

Az idő jó volt, messzire lehetett látni, nem is nagyon hánykolódott a gép. Hyvinkään keresztül repültem, ahol egy alacsony megközelítést végeztem, majd tovább Lahti felé. Itt egy picit letértem az útról, de azért eltévedésről szó sem volt, hamarosan meglett a lahtii reptér, ahol leszálltam, és tankolni kellett. Meg persze felhívni az oktatómat, aki ekkorra már halálra izgulta magát, hogy miért nem telefonálok neki :-)

Háromnegyed órát töltöttem összesen Lahtiban és már indultam is vissza Malmiba. Felszállás után rádión kellett (volna) jelentenem a felszállási időt a Tampere radarnak, mivel Lahtiban nincs légiforgalmi irányítás, de itt pici rádiózavarom volt. Ezek voltak azt hiszem az egész út "legizgalmasabb" percei, amikor próbáltam kideríteni mi a baj, miért nem hallom magamat. (Nem emlékszem ezt írtam-e már, hogy repülőben mindenki hallja saját magát is, amikor beszél. Kezdetben ez furcsa, de mostmár meg sem hallom - illetve a hiánya az, ami felkelti a figyelmemet). Próbáltam másik headset-et, néztem be van-e minden dugva, és már-már azon morfondíroztam, hogy betekerem a rádiózavart jelentő kódot a transponderbe, de aztán megkerült a ludas: egy kis kapcsoló kikapcsolt állapotban volt. Hogy én kapcsoltam-e ki, fogalmam sincs, én ugyanis nem emlékszem rá, hogy bármikor is hozzányúltam volna. De a lényeg, hogy ezután már hallottam magamat :-)

Gyors "radio-check" a radarral, hogy valóban működök-e - minden ok. Innentől pedig tovább Malmi felé. A kis zavar felderítése közben is persze kb jó irányba meg magasságba kellett menni, figyelve esetleges más forgalomra, de azt hiszem ez is kb jól sikerült (az útról persze kicsit letértem, de azért nem volt nehéz visszatalálni rá). Aztán közel 40 perccel később landoltam Malmiban.

Ha minden igaz, már csak egy repülés van hátra a vizsgámig. És nagyon élveztem az egyedül repülést: leszámítva a Malmiból indulást izgulni sem sikerült miatta túlzottan. Bár több ponton is érzem, hogy még gyakorolni is kell, de akkor is jó élmény és jó gyakorlat volt :-)

Dögunalmas oktatás   (Finnország)   
Tegnap kezdődött három napos oktatás. Ezúttal semmi programozás, a finn nyugdíjbiztosítási rendszerrel ismertetnek meg - ha már egyszer a cégünk erre a területre készít alkalmazásokat. Kicsit bonyolultabb a helyzet mint otthon, bár az otthoni rendszerről szerintem tized ennyit nem tudok, mint mostmár az itteniről.

De ettől függetlenül az oktatás halálosan unalmas. Tegnap küzdenem kellett délután, hogy ne aludjak el, a szemem lecsukódott és a fejem is le-le akart hanyatlani. Egyetemi előadások óta nem volt ilyenben részem :-) És még hátra van a holnapi nap, bár az talán egy hajszálnyival érdekesebb lesz, mivel ezúttal konkrétan ki kell majd számolni a nyugdíjakat. Na nem mintha az olyan izgalmas volna :-D

Holnapután ha jó idő van, akkor szabadságon vagyok, és irány az ég. Mostmár egészen biztos, hogy csak két repülésem van hátra, és ha az idő is kedvező lesz, lehet, hogy jövőhét végén meglehet a vizsgarepülésem. Persze újabban elég érdekes az időjárás és gyorsan változik, úgyhogy még bármi lehet :-)

Ami az otthon történő eseményeket illeti, megintcsak a korábban már ajánlott Pheel blogját tudom ajánlani, ahol nálam szerintem sokkal alkalmasabban elmélkednek ezekről a dolgokról. ;-) Azért azt még megemlítem, hogy amikor hétfőn beszéltem egyik kollégámmal erről a Gyurcsány meg hazugság dologról (akkor ugye még nem volt semmi erőszakhullám), az volt a véleménye (vagy inkább halkan megjegyezte), hogy még hatalmon van? ...

Gondolatolvasó winamp   (CubeHead)   
Már többször volt olyan érzésem, hogy a winamp "gondolatokat olvas". Amikor shufflera rakom a dolgokat, akkor olyan számokat választ ki, amiket szeretek, vagy amire gondolok éppen. Persze ez a dolog részben megmagyarázható azzal, hogy újabban eltárolja mit játszik, meg mennyiszer, így ha egy számot kicsivel többször hallgatok meg, akkor talán emiatt később nagyobb eséllyel választja ki véletlenszerűen. Na de lehet, hogy csak valami olyasmi jelenségről van szó, mint a de ja vu ...

... mindenesetre ma behoztam a céghez egy rakás zenét, beraktam egy playlistre, shuffle, és nyomjad. És persze nem azokból a számokból választott elsőre, amik nem tetszenek. Az igazat megvallva az első választása elég érdekes, mert a sok sok számból éppen azt sikerült kiválasztania, ami különös figyelemnek örvend: tegnap általam nézett filmben említették meg konkrétan ezt a számot.

A jelenség magyarázatát nem is akarom tovább keresni, a kézenfekvő magyarázat tökéletesen megfelel (gondolatokat olvas a program :-) )

No flying today   (Repülő)   
Mégsem sikerült ma repülni, mert bár Helsinkiben gyönyörű idő volt, kicsit északabbra falba lehetett ütközni - alacsony felhők, köd, rossz láthatóság. Így aztán el sem indultam. Helyette aludtam délután 3 és fél órát, amit nem tudom hogyan sikerült összehozni (elvileg nem vagyok fáradt).

Közben az oktatóm kiderítette, hogy nagyon jól állok, tulajdonképpen két repülés hiányzik a vizsgáig, csak hát ugye ma sem lett az egyikből semmi, és legközelebb talán pénteken megyek repülni, ha az idő engedi. A gépek le vannak foglalva, az idő nem mindig jó, úgyhogy a helyzet nem fényes.

A munka vége? ++ hétvégi kilátások   (Finnország)   
Elfogyott a munkám. De mostmár tényleg és nagyon. Panaszkodtam is miatta mindenfelé, többek között annak a főnöknek is, aki beosztásokért felelős. Kaptam valamit, ami majd talán valamikor elindul. De ma elég érdekes volt munka nélkül téblábolni :-) Senki sem szólhat egy szót sem, már többször több embernek szóltam miatta. Szóval nem egyszerű lustulásról van szó :-D

Holnap azért be kell menni dolgozni, felügyelni a telepítését a programunknak (mivel ezt nem lehet hétköznap csinálni). Ezt persze nem mi végezzük (nehogy túl egyszerű legyen). Ha minden jól megy, akkor semmi dolgom sem lesz, csak ülni benn, netezni, és fizetnek érte. Ha meg baj van, meg kell oldani. De azért én inkább aludnék hosszab reggel, mintsem, hogy ilyesmivel töltsem az időmet.

Az idő hűvös volt ma, de nagyon szép: kék ég, felhők sehol, sütött a nap. Remélem ilyen lesz vasárnap is ... amikor is sor kerül első egyedül repülésemre hosszabb távon (Lahtiba meg vissza, kb másfél - két óra). Az oktatóm tegnap jelentette be, engem is kicsit meglepetésként ért, de egyszer ennek is el kellett következnie. Mindenesetre azt hiszem megint halálra fogom izgulni magam előtte. :-)

Mivel a napszemüveg helyzet tarthatlanná kezdett válni már egy ideje, ezért ma pontot kellett tegyek az ügy végére (egy kisebb vagyont elköltve, ami persze nézőpont kérdése). Van ugyan jó napszemüvegem, de az polárszűrős, és az nem jó repdesni, úgyhogy kellett egy jóféle nem polárszűrös szemüveg. Kicsit fentebb sokat süt a nap, és nagyon zavaró tud lenni. Már régóta halasztódott a dolog, de mivel most hosszút kell egyedül repüljek, ezért a saját biztonságom érdekében is szükség van rá.


Tűzróka meg vírusok   (CubeHead)   
Mégis úgy tűnik, a tűzróka sem teljesen védett a mindenféle támadások és vírusok ellen :-)

Vírusos a Firefox

Sick & sun   (Finnország)   
Az utóbbi két és fél napot itthon töltöttem, fekve, teázva és pihenve, miután hétfőn dél körül hazajöttem betegeskedni. Még mindig nem tökéletes a helyzet, de ma már legalább hőemelkedésig sem akart felkúszni a hőmérsékletem (ezt most lekopogom:). Gép előtt sem sokat ültem, mivel kicsit ilyen fejfájós-szédülős természete van a betegségnek.

Fájóan vettem továbbá tudomásul, hogy már háromnegyed nyolckor lemegy a nap, és elég gyorsan fogynak a nappal percei, ami persze leginkább a repüléseket érinti - lassan hétköznap már nem is lesz alkalom rájuk. Persze most így szédelegve nem kívánkozom a felhők közé sem :)

Navigálás, hánykolódás   (Repülő)   
Tegnap egy hetes szünet után ismét repülni voltunk - navigálás gyakorlat. Az idővel tulajdonképpen semmi baj nem volt, ha leszámítjuk a nagy szelet. Így aztán végig elég rázós utunk volt, néhány helyen olyan mértékű volt a turbulencia, hogy az ülés egyszerűen "kiugrott" alólunk. Épp azt beszéltük az oktatómmal, ha ez az első repülésem lenne, akkor valószínűleg 1) telehánytam volna az összes fedélzeten lévő zacskót, és 2) ez lett volna az utolsó repülésem is, mert befejeztem volna a tanulást :)

Szerencsére ilyesmi nem történt :)

Mivel itt Helsinkiben most kicsit nagyobb a szigor, ezért voltak dolgok amiket másképp kellett csinálni. Kaptunk transponder azonosítót, és kétoldalú rádiókapcsolat kellett a nem irányított légterekben is. Mindezt azért, mert itt van ez az ASEM gyűlés, ahol ázsiai és európai vezetők találkoznak. Gondolom félnek hogy valami félőrült repülőket vezet a konferenciaközpontba vagy hasonló :-)

Először Lahtiba repültünk, menet közben Hyvinkää repterén csináltunk néhány touch-and-go leszállást. Lahtinál esett az eső, és romlott a látás, de azért sikerült megtalálni a repteret, és leszállni. Itt aztán telefonon kellett reptervet leadni (mivel irányítás nincs Lahtiban). Az oktatóm javaslatára (és a "biztonsági intézkedések fokozása" érdekében ;-) ) angolul adtam le a reptervet.

Lahtiból aztán Uttiba ruccantunk át, ezen a szakaszon olyan hátszélünk lett, hogy Boeing sebességet vett fel a kis Cessna :-) Uttiban megint néhány touch-and-go volt a műsörszám (amit egy ott unatkozó és köröző katonai helikopter nézett végig), ami után indultunk is vissza Malmiba. Itt aztán útközben az irányítás elkezdett minket hívogatni kétségbeesetten, de hiába válaszoltunk neki a rádión, úgy tűnt ő nem hall minket. Néhány perc után aztán egy másik frekvencián és másik irányítónál jelentkeztünk, itt már nem volt gond. (az ASEM gyűlés miatt kell a kétoldalú rádiókapcsolat Helsinki környékén, gondolom ezért hívogattak kétségbeesetten).

Az oktatóm hihetetlen repüléselvonási tünetekben szenvedhet, mivel a Malmiba történő leszállást mindenáron el akarta "lopni" tőlem, de nem hagytam. Mivel nagy volt a szél, ráadásul oldalról, és még változó erejű is, ez nagyon jó gyakorlási lehetőséget kínált nekem, és nem volt probléma, sikerült leszállni egyedül.

Menet közben is meglepően jól sikerült tartani például a magasságot. Ezúttal egyszersem szólt rám az oktatóm, hogy nem tartom pontosan. Ez egyrészt nagyon jól dolog, és örülök neki, másrészt viszont fogalmam sincs mitől javult meg ez a képességem ilyen hirtelen. Állítólag már navigálni is jól tudok (ezúttal csak térképpel mentem, sem rádiónavigáció nem volt, sem csalás GPSel :) )

Munka meg más   (Finnország)   
Az elmúlt héten viszonylag kevés időm volt ide írni bármit is. A hétvégi őrületen túlestünk, aztán a hét elején máris pici apró hibák javítása kezdődött, némelyikük hiba volt, némelyik meg olyan dolog, hogy használat során derült ki róla mit is akartak volna igazából. Megesik az ilyen :-) (bár nem tudom tesztelés során miért nem jöttek elő ilyen igényeik).

Tegnap megint Microsoft esemény volt, előadások, kaja, előadások, még több kaja, pia meg koncert, nagyjából ilyen sorrendben. Ma pedig megint meló, bár nagyon elfogyott az összes feladatom most így délelőtt, úgyhogy keríteni kell megint valami tennivalót :-)

A repülés most rossz idő és oktató rá nem érés miatt vasárnapig várakozó állásban van, bár mostmár nagyon kevés van hátra a vizsgáig.

A tegnapi MS eseményen (ha már repülés került szóba) kipróbáltam a Flight Simulator X majdnem kész teljes változatát. Szépek lettek benne a fények, meg a repcsik jól repülnek, de hirtelen más nagy változásokat nem láttam (persze bővült a repterek sora, stb).

Nemzetközi póósta   (Finnország)   
Hétfőn délután rendeltem két könyvet Angliából, hétfőn éjjel jeleztek vissza, hogy elfogadták a rendelést (tehát elivleg talán kedden postázták). Tegnap (csütörtökön) jött értesítés haza, hogy a postán átvehető a csomagom. Meglepően gyorsan működik ez a posta dolog. Ráadásul ez sima csomag, nem valami extra. Cool :-)