Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Nyelvi válság a munkahelyen :-)   (Finnország)   
A munkahelyen az utóbbi időben nyelvi (úgymint beszélt nyelv) válság ütötte fel a fejét. Először egy nekem címzett levél fedeztem fel egy magyar köszönömöt. Aztán a következő levélben a megszólítás volt magyar. Valaki úgy gondolta mennyivel viccesebb így írni munkaügyben levelet nekem :-) De aztán ez a dolog elkezdett terjedni, jött köszi meg szia ma pedig már egy tüske is.

A tüske különösen érdekes szó, mivel szó szerint fordította le az illető a finn megfelelőjét. Persze magyarul egészen más szót kéne használni rá. (Finnül a piikki szó jelen esetben azt akarja jelenteni hogy hová kell elkönyvelnem bizonyos munkát, milyen számú bejegyzés alá ... hogy aztán az ügyfelünknek megfelelő számla menjen róla).

Mindenesetre érdekesnek találom, hogy többeknek most, ráadásul egymástól függetlenül jutott eszébe, hogy magyarul utánanézzen szavaknak. A szobatársam már odáig merészkedett, hogy egy egész papírlapnyi "survival hungarian" készlettel ír nekem leveleket :-)

Daylight saving   (Finnország)   
Jó ez a nyári időszámítás, csak ne kéne az órát is állítani hozzá, mert aztán összezagyválja az alvási ciklusokat. Talán lassan azért sikerül hozzászokni.

Vasárnap voltam repülni. A korábbi szokásoktól eltérően amikor némi megszakítás után indultam neki most sikerült abszolút nem izgulni, simán elstartoltam. Ami most rossz volt, hogy cél nélkül repdesni össze-vissza az olyan unalmas. Ami még rosszabb, hogy a leszállásaim borzalmasak (saját megitélésem szerint is, más véleményét ki sem merem kérni mielőtt nem gyakorlok többet). Azért utána a repülőklubban "vígasztaltak", hogy a leszállásokat nem lehet eleget gyakorolni :-)

A héten van elég munka és ráadásul újabban napközben nem haladok vele (no nem azért, mert blogot írok :-P) ... csomó ember jön a bajaival vagy valamit kérdez esetleg szeretné ha megcsinálnám. Ha nekem közben volt valami éppen folyamatban, az megzavaródik. És ha véletlenül elkezdem csinálni amit kértek biztos jön egy harmadik valaki egy újabb kéréssel. Az egész folyamat csak azt jelenti, hogy minden sokkal lassabban készül el :-) Vagy hajnalban kell jönni vagy sokáig itt maradni, olyankor kb 5x hatékonyabban megy a dolog.

Ma ismét poker este lesz, vasárnap pedig újabb szerepjáték (ezúttal World of Darkness). Az időjárás egész héten csodálatos volt eddig, és talán marad is. Reggel ugyan 0 körül van, de délutánra 13-18 fokokat igérnek (meg voltak eddig). A járdákat is megtisztították a kis kavicsoktól, úgyhogy lassan akár a görkorcsolyát is elő lehet venni.

Olvasnivaló   (Megint Mo.)   
Ez most itt csak egy link máshová, mindenféle további megjegyzés nélkül (legalábbis egyenlőre):

A féltudású magyar elit

DevDays, meló, cappucino, szerepjáték   (Finnország)   
Végre itt a nyári időszámítás, mostmár hosszú ideig van világos, lehet délután is repülni :-) Repülésről szólva ma (vasárnap) kora délután végre elmegyek repülni első tényleges repülésemet. Már korábban is akartam de az időjárás illetve a szervíz beleszólt a dolgokba. Ma még ráadásul szép is az idő.

Visszábbtérve csütörtökre, egész napos Microsoftos szeminárium volt (DevDays 2007), a végét "finn rendszerű" buli zárta (kaja, pia - sör, cider -, előadó mind a Microsoft számlájára). A nap folyamán mi a Longhorn Serverről illetve azt érintő újításokról szóló előadásokat hallgattunk. Az ebédszünetben kiugrottam a szerepjáték boltba és egy kis rakás szabálykönyvet szereztem be mivel sikerült egy csapatot találni akiknek (finnül) msélhetek :-)

Munkahelyen változatlanul sok a tennivaló, bár most mintha látnám a dolgok végét, ami azért már sokkal jobb mint korábban volt. A péntek reggeli meetingen aztán rumos capuccinóval sikerült végigöntenem az asztalt, a meeting papírjait (legalábbis az én példányomat) és a telefonom is kapott egy közepes adagot. Kikapcsol, aku levesz, törölget, de a billentyűk alá meg mindenhová jutott belőle. Úgyhogy a meeting után (aminek a felét takarítással töltöttem :) elvittem szerelőhöz. Délutánra el is készült. Féltem, hogy valami vaskosabb összeget (50 euró körül) legombolnak majd rólam, de végül is ingyenre jött ki. Azt hiszem ebben sok szerepe volt annak, hogy kértem software frissítést is, amit garanciából elvégeztek, így végül is valamennyi pénzt kaptak ezen kereztül - gondolom én.

Szombaton szerepjáték volt, eredetileg 12-től 20 óráig, de végül is 22:30 körül sikerült elindulni onnan. Igaz, nem végig ugyanaz a játék volt, sőt, a végén már az én általam mesélendő dolgokról esett szó, de azért a szerepjáték jegyében telt az egész idő :)

ADSL hmm?   (CubeHead)   
A héten aztán jött egy SMS a Sonerától (szolgáltatóm), hogy a hibát kezelésbe vette a szakertőjük, és majd küldenek egy másik SMS-t ha megjavult. Aznap este már egyszer sem szakadt, és tök jól tudtam netezni, pedig nem jött hibajavítós SMS. Másnap aztán jött SMS, hogy nem találtak hibát a hálózatban.

Elég furcsa ám, hogy hibának nyoma sincs és közben nekem megszűnik a szakadás, ami előtte majdnem egy hétig zavart. Na de a végeredmény a lényeg, ami úgy tűnik az, hogy minden működik és nem került semmibe a hiba elhárítása :-)

Back to 3G   (CubeHead)   
Az ADSL kapcsolatom a teljes használhatatlanság szintjére süllyedt. A modemcsere mégsem oldotta meg a problémákat.

A szolgálató azt igérte szerelő megnézi mi a probléma. Nekik is volt valami hibaelhárító listájuk, amit a ügyfélszolgálatos beolvasott nekem, de ezeket a pontokat már sikerült magamtól is kiszűrni (kábel? milyen hosszú? másik kábel? másik modem? másik konnektor? stb). Most újból 3G hálózaton netezek. Vidám. De legalább a Nokiaval nagyságrendekkel jobb a kapcsolat minősége mint SonyEricssonnal. Ráadásul nem tököltem 2 percnél többet az egész kapcsolat beállításával. Viva Nokia! :-)

Remélem néhány napon belül elhárítják a problémát - ez az ő érdekük is. Különben mindenféle díjcsökentést verhetek rájuk :-)

ADSL   (CubeHead)   
Már korábban is csinálta néha az internetem, hogy szakadozott a kapcsolat. Általában rövid idő után elmúlt, esetleg a modem resetelése megoldotta a problémát. Néha gyakoribb is volt, minden 10. percben esett a kapcsolat.

Tegnap WoW-ozni próbáltam és körülbelül 2-3 percenként bontott a kapcsolat. Bő húsz perc és majdnem 10 kapcsolatbontás után feladtam a harcot, és megpróbáltam neten szétnézni a szolgáltatómnál. Ez sem volt sokkal egyszerűbb a szakadozó kapcsolat mellett. De itt nem írtak semmilyen problémáról ami aktuálisan érintené az előfizetőket. A Nokia "jó" cég révén Vista-hoz még nem adott ki modem drivert a mobiltelefonomhoz, így telefonos internet sem jöhetett szóba.

Aki esetleg visszábbmenőleg is olvassa a blogot talán emlékszik, hogy eredetileg a szolgáltatómtól kellett volna kapjak egy modemet, amit késve postáztak, ezért vettem egy (ugyanattól a gyártótól való) másikat. Részletek itt: ADSL.

A szolgáltató techsupport felhívása öngyilkosság (tavalyi tapasztalatok) így megpróbáltam egy modem BIOS upgrade-del segíteni a dolgon, de ezután még rosszabb lett a dolog, már szinten egyáltalán nem talált kapcsolatot. A szolgáltatótól kapott modem még ott pihent a polcomon, mivel nem sikerült eladni (nem is próbálkoztam túl agresszívan, valljuk be). Úgy gondoltam kipróbálom azzal is, hátha jobb lesz. Csomag kibont, modem kivesz, átdug, konfig ... és csoda: gyönyörű, folyamatos internet kapcsolat, semmi bontás.

Úgyhogy most elcsomagoltam az eddig használt modemet és remélhetőleg ezzel meg is oldódott a probléma.

Tavasz?   (Finnország)   
A projektünkben egyre nagyobb a sietség. Ma a projekt menedzser sincs a helyén - én helyettesítem. Tegnap is sikerült este fél kilencig itt ülni, remélem ma megúszom kevesebbel, már munka van rengeteg.

Az utóbbi héten leginkább 0 fok fölött volt a hőmérséklet, és volt pár napsütéses szép nap. Az is biztató, hogy úgy tűnik a finnek is érzik a tavaszt: tegnap elindultak a kavics összeszedő gépek (legalábbis itt Espooban/Helsinkiben). Ugye itt nem divat sózni a járdákat, kicsi köveket/kavicsoat szórnak le, ami olvadás után (vagyis most) vastagon áll az utakon. Tavasszal aztán jönnek gépekkel, körbejárnak és összeszedik.

Ma el akarok menni térképbevonó fóliát venni, hogy az új légiforgalmi térképeket befedhessem. Február 15.-én léptek érvénybe, és a régiekkel már nem szabad repülni. Hétvégén pedig ha jó idő lesz el kéne menjek első valódi, egyedüli és immár nem iskola repülésemre :)

Offline Day   (CubeHead)   
Van ez az új kezdeményezés, hogy március 24 legyen offline day. Persze mostmár lassan az év minden napján van valamilyen jóféle "day", csak épp tudni kell mikor micsoda. Lehetne minden nap ünnepelni vagy valami extrát csinálni :)

Na de szóval amiért az Offline Day talán nekem érdekesebb: a cél az lenne, hogy egész nap semmi számítógép, nem lehet netezni, semmi wifi vagy mobilinternet (az nem világos, hogy a mobiltelefont is ki kell-e kapcsoljam :)

Kezdetben azt hittem, a véletlen segít: ugyanis az napra éppen szerepjáték van kitűzve (a klasszikus ceruza-és-papír meg dobókockák típusú), méghozzá amolyan majdnem egész napos, szóval akár lehetne is szünetnapot tartani (pl. az utóbbi időben egész biztos, hogy túl sokat játszok WoW-val :) ... a maradék időt meg talán olvasással kitölteni. Peace of cake, vagy hogy mondják.

De most bejelentették a munkahelyen, hogy már megint szoftver használatba vételt kell felügyelni éppen március 24.-én. Úgyhogy ennyit az offline napról. :)

Repülős jogsi   (Repülő)   
Ma délután (ismét) korábban léptem le a munkhelyről, ezúttal nem "lógás" céljából, hanem a légiforgalmi felügyeletet látogattam meg és átvettem a repülős jogsimat (magyarul talán szakszolgálati engedélynek hívják, vagy nagyon rosszul tudom? :) ... mostmár tehát csak egy szabad gép kell, és bármikor elvihetem repülni, akár itt Finnországban akár máshol Európában (így otthon is). Hurrá! :)

Kiállítási költség 100 EUR. Nem csinálják rosszul. ;-)

FodrÁsz   (Freetime)   
Ismét eljött az idő - vagyishogy ezt vasárnap este gondoltam így -, hogy meglátogassak egy hajvágásra szakosodott helyiséget. Először úgy gondoltam, hogy majd hétfőn foglalok időpontot, keddre körülbelül lesz is nekik, aztán elmegyek, lenyírnak, lepengetem az ilyenkor szokásos 20 eurót, és kész.

De aztán inkább más megoldást választottam.

Már korábban is sokszor volt rá példa, hogy nem fodrász végezte el e a dolgot. Ismerősök/barátnő/anya és ezek mellé egy hajvágó gép vagy olló. A legfurcsább talán mégis az volt, amikor Tamásról kiderült (akivel ugyebár 2004ben kijöttünk Jyväskyläbe), hogy nemcsak mestere a hajvágásnak, de ő saját magának is leszokta vágni a haját :-)

Úgyhogy most hétfőn úgy gondoltam, ez mégsem lehet annyira nehéz, és milyen jó móka lehet belőle. Este elmentem a Prismába és szereztem egy Philips csodát (Made in Hungary), nagyon dizájnyos, fekete és neonzöld színekben pompázó készülék. A fürdőszobámban kétajtós szekrény van, és mindkét ajtó tükör is egyben, így szembefordítva őket gyakorlatilag bármely szögből megtekinthető a fejem. Fogtam hát a masinát és belevágtam hajat nyírni.

Az eredmény egész jó lett, bár nem 100%, de a kisebb hibákat vagy hiányosságokat észre sem lehet venni. A munkahelyen legalábbis senki sem nevetett hangosan ;-) A dolog akkor nehéz amikor két tükör van a szemem és a valóság között, olyankor valahogy nem akar sikerülni a kezem mozgási irányát meghatározni, ha pedig bizonyos szögbe akartom fordítani a nyírógépet, az szinte lehetetlen. A végére azért kezdett működni a dolog, és végülis gyakorlat teszi a mestert, vagy mi a szösz. És mivel mostmár van saját nyírógépem, gyakorlohatok magamon gyakrabban is :-)

Mindenféle   (Finnország)   
Talán lassan megérkezik a tavasz is, a hétvégén nagyon 0 körül járt a hőmérséklet, néha fölötte is, úgyhogy megindult némi olvadási folyamat - no azért van még hó. Állítólag néhány költözőmadár is felbukkant itt dél-Finnországban a tavasz jeleként.

Nekem múlt hét végére sikerült összeszedni valami kezdődő betegséget. Nem volt épp a legsúlyosabb, torokfájás, ilyesmi. Ez a divat mostanában errefelé. Szerencsére a takonykóros részét ezúttal sikerült megúszni.

A hétvége pedig nagy WoW-ozással telt, hosszabb-rövidebb szünetekkel megszakítva (de nem túl hosszúakkal). Leszámítva a szombat délelőttőt, amikor a munkahelyre kellett jönni, mert már megint program használatbavétel volt, és felügyelni kellett, hogy minden rendben zajlik-e. Ücsörögtem a munkahelyemen 3 órát, ebből kb felet kellett csinálni valamit, a többi idő alatt szórakoztattam magam, és mindezért túlórapénzt fizetnek :-) Ráadásul a projekt menedzserünk hozott nekünk finom süteményt is, így még a kávézás/teázás sem volt annyira unalmas.