Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Télmegnyító   (Finnország)   
Bár északabbra már korábban megkezdődött a havazás és tél, a mai nappal kezdve azt hiszem itt délen (mármint Finnországon belül délen persze :-) is megnyithatjuk a telet. Éppen havazik, erős hófuvás van odakinn. Sajnos azért még elolvad, úgyhogy locspocs van az utakon. Éjjel még fagyott, a tegnapi esők csúszós jéggé változtatták az utakat/járdákat reggelre. A vonatmegálló is le volt már szórva kaviccsal.

Nekem meg téli gumit kellene szereltetni a kocsimra, ha minden jól megy ezen ma túl kellene esni.

Ma a projektmenedzserünk kurzusra ment, úgyhogy egy lazább napot iktattam be a munkahelyen, amire már szükség is volt, mert az örökös és folyamatos hajtást nehéz elvilseni :-)

A mai repülésem (repülővizsga) persze az időjárás miatt kútbaesett (megint). A következő időpontok csütörtök és péntek, talán jó idő lesz. Bár a hóesés miatt érdekesen átalakul ilyenkor a táj. Szerencsére a tavak nem fagynak be ilyen gyorsan (legalábbis itt délen ... lappföldön -10, -15 fokok vannak egy ideje), ami sokat segít a tájékozódásban repülőből.

PS. A múlt héten végignéztem megint a Gyűrűk Ura filmeket, meg most olvasom a könyvet, és erős m.a.g.u.s. hiány érzések kezdenek felgyülemleni bennem. :-)

Programozás elmélkedés meg WIN32 API   (CubeHead)   
Egy kis kisérletezős projekt (nem céges, hanem ilyen "szórakozós" :-) keretében két és fél év után ismét nekivágtam C++-al programozni Windows-t, méghozzá WIN32 APIn keresztül (semmi MFC) mivel ki akartam próbálni pár dolgot.

Korábban abban a tipikus programozó betegségben szenvedtem elég gyakran, hogy szerettem újra feltalálni mindent, saját magamnak megírni mindenféle cuccot. Ez aztán szerencsére lassan változni kezdett, mert a sok programozás bizony rámutat arra, hogy mindent nem lehet mindig megírni. Ahelyett hogy ezeket az alap építőköveket (pl. XML feldolgozás, net/HTTP kapcsolatok, stb) saját magam akarnám előállítani, érdemes talán meglévő megoldásokat, könyvtárakat vagy szolgáltatásokat használni, és igazából az alkalmazás lényegére koncentrálni (kivéve persze ha maga az alkalmazás ilyen alap építőkő).

Ennek a kis tanulási folyamatomnak persze nagy lökést adott a .NET Frameworkkel való ismerkedés, és az általa nyújtott szolgáltatások. Mert azért régi időkben mondjuk egy XML file letöltése HTTPről majd feldolgozása elég hosszas volt, ha én akartam megírni. Ez csupán néhány sor - és max 5 perc - hogyha C#-ban írom meg.

Na de visszatérve a kisérletezgetésre WIN32 APIval, ezúttal csomó olyan technológiát "fedeztem fel" magamnak, amik már régóta ott vannak, de igazából sosem vettem a fáradságot, hogy jobban felderítsem magamnak - bár tudtam, hogy léteznek. Ilyen például a Windowsba beépített kriptológiai szolgáltatások APIja (CryptAPI), mellyel például RSA kódolást lehet megvalósítani egyszeráen. Vagy a többek között FTP és HTTP letöltéseket lehetővé tevő WinInet, XML parsoláshoz MSXML. És mindezek például (bizonyos megszorítások mellett) akár már Windows 98-on is használhatók lennének. Nem beszélve arról, hogy mennyivel robosztusabb megvalósítások, mintha én nekiállnék írni sajátot (mert ilyen teljes megvalósítást biztosan nem csinálnék - vagy csináltam volna - egy nagyobb alkalmazás részeként).

(Azért zárójelben megjegyzem nem csak a Windows részeként lévő APIkat lehet és érdemes használni. Bár ún. 3rd party dolgoknál mindig ott van az a kérdés, lehet-e ingyen használni, a kereskedelmi termékbe beépíteni, stb :-)

Ugyanakkor amit már korábban is "éreztem", az még nagyobb hangsúlyt kapott. Vagyishogy mennyivel macerásabb C++-ban készíteni valamilyen alkalmazást, mint C#-ban, ahol a rendelkezésre álló eszközök választéka sokkal szélesebb, és nagyságrendekkel könnyebb őket alkalmazni is. :-)



Repülőjegyek   (Finnország)   
Az utóbbi két napban két elektronikus repülőjegyet is sikerült begyüjtenem a fiókomba (az ott lapuló harmadik klasszikus formájú papírjegy mellé). Ezek az első elektronikus jegyeim, vagyis amiket emailben kaptam. Kiváncsi leszek hogy boldogulok velük :-)

Az első Barcelonába repít másfél hét múlva. Microsoft TechEd Europe 2006 (Developer) az esemény neve, és emiatt majdnem egy hétig leszek Spanyolországban. Mindent a cég fizet persze, ez a legszebb benne :-) Meg mindenféle extra programokra is kaptunk meghívókat, pl. amiket a Microsoft Finnország rendez majd valami tengerparti étterembe. ;-)

A másik pedig majd Magyarországra lesz jó.

Küldtek ilyen tájékoztatót is, hogy hogyan fog változni a kézipoggyász szabálya, legalábbis a Finnországból induló repülőkre. Mindenféle folyadéktiltó akciókat vezetnek be, meg korlátozzák a kézipoggyász méretét és számát. Ez utóbbi nem tudom mennyiben új, hiszen eddig is volt korlát. Gondolom a méret mostmár kisebb lesz (számszerint nem hasonlítottam össze a centimétereket :-). Ez azért jó, mert egy csomo bőröndöt úgy árulnak, hogy cabin baggage. Aztán most hirtelen mégsem lesz az.

PS. Kint éppen dézsából öntik a vizet.

PS2. Amúgy pedig eléggé el vagyok fáradva, ezen a héten 5 nap alatt 6 napnyit munkát dolgoztam le, de muszáj gyűjteni a plusszokat, mert a karácsonyi vakáció abból lesz :-) Ráadásként ez a technical project manager dolog amit elvállaltam kb. megháromszorozta a terhelést, és csomó rohangálással meg dokumentum és email irkálással meg hasonlókkal jár együtt.

Hétfői tűntetés otthon meg a rendőrök   (Megint Mo.)   
Olvasgattam neten a hétfői tüntetésről, meg a rendőri túlkapásról. Hihetetlen miket nyilatkoznak. Egyik kedvencem az alábbi:

Gergényi főkapitány, amikor nekiszegezték a kérdést, vajon miért rúg bele minden rendőr a földön fekvő, tehetetlen emberbe, így válaszolt: arról nem tehetnek a rendőrök, hogy belebotlanak egy fekvő testbe.

Eredeti cikk: Disznópásztorok a kastélyban (mno.hu - valamint a cikket eredetileg Pheel blogján át fedeztem fel :-)

Illetve a másik kedvencem:

"Nem hordtak azonosítójelvényt a Deák térre tömegoszlatás céljából kivezényelt rendőrök, holott a rendőrségi törvény ezt előírja számukra. Gergényi Péter szerint valószínűleg leestek a jelvények. ..."

Eredeti cikk: Szabálytalanul intézkedtek a rendőrök október 23-án? (index.hu)


Öltözzünk a naptárnak megfelelően!   (Finnország)   
Érdekes megfigyeléseket lehet tenni odakinn. Mégpedig, hogy az emberek a naptárnak megfelelően öltözködnek. Igy ha nyáron mondjuk 13 fok volt reggel, akkor az senkit sem gátolt meg abban, hogy rövidujjú polóban és esetleg még rövidgatyában induljon neki a munkanapnak. Mert nyár van.

Tegnap is 13 fok volt reggel, ehhez képest sokan kabátban, egyesek sapkával sállal és kesztyűvel ültek fel vonatozni. Mert ugye ősz van meg hideg. :-)

Mondjuk ma tényleg hideg van, reggel -1 fokon állt a higanyszáll.

Small (electronic) world   (CubeHead)   
A tesztelendő adatbázistáblámban több ezer sor van. Abszolút teljesen találomra kiválasztottam egyet, hogy majd vele tesztelek. Ahogy jobban megvizsgálom, mit látok: ebben éppen a magyar központi nyujdíjpénztár adatai vannak. Véletlen :-)

Népszavazás kezdeményezés   (Megint Mo.)   
A népszavazási kezdeményezés kapcsán (ami most úgy látom "hop topic" otthon) az index-en jelent meg egy írás, ami engem nagyon megfogott, márcsak azért is, mert nekem is hasonló a véleményem. Csak én nem tudom ilyen szépen leírni. :-)

Tóta W. Árpád írása

Webdesign: elégtelen   (CubeHead)   
Már régóta figyelek egy új trendet. Amikor olyan weblapot ír az illető, hogy a tartalom középen van, egy függőleges oszlopban, és két szélen meg a nagy semmi. Ma is találtam egy ilyen blog oldalt. A középső tartalmi rész nem dinamikusan nő (hogy pl. 75%-a legyen az oldalnak vagy ilyesmi) hanem fix. Például 640 pixel. Vagy kevesebb. Mert úgy jól néz ki pl. 800x600-ban.

De nagyobb felbontásban nevetséges (és nem hiszem hogy én használok csak 1280 vagy 1400 vagy mégtöbb pixel széles módokat).

Az előbb említett blog nálam pl. a képernyő egyharmadát tölti ki, a többi a széle (tehát kétharmad csak üres semmi két oldalt!). Webdesign? Egy kicsit azért lehetne gondolkozni, hogy hogyan csinálunk weblapot. Hiába csiri viri csodaszép grafika, ha a képernyő kétharmada üres, az ronda és kész (IMHO). Amikor ezt még megfejelik az abszolút betűmérettel (amit régebbi IE-ben növelni sem lehet ezáltal), hát az már tényleg a szívem csücske :-)

Ami vígasztal, hogy az ilyen weblapokat "élvezet" az IE7 zoom módjában nézni, amikor jobban betölti a képernyőt.

Nem állítom hogy én tökéletes oldalakat készítek, de azért igyekszem. Ha valaki más véleményen van, írjon kommentet :-)

Az első hóesés   (Finnország)   
Kinn esik a hó. Nem nagyon, épp csak szállingózik, meg már lassan át is megy esőbe - havasesőbe. No meg el is olvad rögtön. De ettől függetlenül ez az első hóesés idén :-)

Utolsó iskolarepülés   (Repülő)   
Tegnap sorkerült az utolsó iskolarepülésemre az oktatómmal. Mégegyszer gyakoroltuk a vizsgán szóbajöhető mindenféle gyakorlatot. Ha minden jól megy, jövő héten a vizsgára is sorkerül (jelenleg nem megy jól, az időjárás csúnyákat jelez előre).

Munka, repülés, hideg   (Finnország)   
A munkahelyen végre el vagyok látva munkával. Bár biztos furán hangzik, de ez az állapot sokkal jobb, mint a nincs semmi dolgom, és mégis itt kell legyek a munkahelyen. Lassan beindul a következő projekt, és ebben a technical project manager posztot kell ellássam. Jó egy kis változatosság (bár továbbra is kell még kódolni, ami meg jó).

Tegnap vééégre hosszú megszakítás után voltam repülni (megintcsak egyedül). Kicsit izgultam is miatta: nem a repülés maga aggasztott vagy az út vagy ilyesmi, hanem az, hogy régen nem repültem. Az oktatómmal is beszéltünk erről repülés előtt, és azt mondta, felszállás után majd elmúlik. És tényleg elmúlt, minden jól ment, nem kellett kapkodni, mindenre volt időm (hiába, közel egy hónapig készültem fel :-). Ez volt talán eddig az egyik legjobb repülés (ha nem a legjobb). A légiforgalmi irányítással is kellett beszélni viszonylag sokat, ami legalábbis számomra kellemes élmény.

Először Tamperere mentem, megtankoltam a repcsit, majd új útitervet adtam le Turkun (itt touch-and-go következett) keresztül Helsinkibe. Úgyhogy a turkui repülőteret tegnap is csak érintőlegesen sikerült megismerni, meg repdestem picit a város felett :-)

De visszatérve Tamperebe, itt volt aztán forgalom is, és nem csak kisgépek, amihez Malmiban hozzászokhattam. Bár formáról nem ismerem fel, azt hiszem a finn légierő F-16osai startoltak el a pályáról miközben én a saját gépemet tankoltam. Van nekik hangjuk rendesen ám :-) Aztán jött néhány utasszállító gép is.

Az idő nagyon szép volt, bár kicsit hűvös (4-6 fok körül), egy-két felhőpamacsot eltekintve "blue skies" idő volt :-) Pusztán tesztelés végett lövöldöztem kicsit a fényképezőmmel is. Az eredmények megtekinthetők az alábbi címen: Képek repülés közben. Maga az esemény Turku és Salo városa között történt, 2500 láb magasan.

Aztán este lehűlt nagyon, most reggelre helyenként már mínuszba mászott a hőmérő. Azt hiszem lassan itt lesz a tél is (legalább már sötét van sokáig :-)

Fűtés   (Finnország)   
Ma egész nap hűvös volt odakinn, legalábbis az eddigi napokhoz képest (5-6 fok), éjjel még hidegebb. Megint kezdődik a hideg időszak a lakásban: a finnek nem nagyon kapcsolják fel a fűtést, a hülye szellőzőrendszerük viszont ezerrel fújja befelé a hideget. A kellemes 22-23 fok hirtelen 20-21 lesz, és bár a különbség nem nagy számszerűen, azért eléggé meg lehet érezni. Ideje lesz lassan ismét elővenni a szigetelőszalagot, és az előző télhez hasonlóan beragasztani az idióta szellőző réseit. Vagy valahogy át kéne verni a radiátor hőszabályozóját, hogy nyomassa nekem a meleget ... kár hogy sosem tanultam radiátort szerelni :-)

Repülés ködben   (Repülő)   
Valaki keresett Google-val arra, hogy köd miatt elmaradt repülés, és így talált erre az oldalra. Köd miatt kereskedelmi repülőjáratokat nem igen törölnek, mivel őket ez nem nagyon zavarja. Ezzel kapcsolatban a minap találtam egy jópofa YouTube videót:

Videó

Szerintem egyedül akkor maradhat el repülés miatta, ha a célreptér nincs felszerelve megfelelő ILS rendszerrel (műszeres leszállást segítő rendszer). Ha általában beszélünk repülőkről akkor a köd az olyan gépeket zavarja, amik nincsenek engedélyezve műszeres repülésre - illetve ha a pilótának nincs ilyen képesítése (nagygép esetén lehetetlen :)).

Éves szervíz   (Kocsi)   
Tegnap megtörtént az első egyéves szervíze a Hondámnak. A várt árnál kevesebbe került összességében, és az árban benne volt (legalábbis nem számlázták ki külön) hogy lemosták és kicsit megvaxolták (vagy minek hívják az ilyet). Nem beszélve arról, hogy szerintem a hangja is jobb lett pl. alapjáraton ... meg még néhány apró javulást észrevettem menet közben is. Mivel nekem borzasztóan kevés tapasztalatom van ezen a téren, ha valaki olyan olvassa ezt, akinek véleménye és több tapasztalata van, írhatna bátran a kommentekbe :-)

Telnek múlnak a napok   (Finnország)   
Telnek múlnak a napok, de igazából semmi érdekes nem történik. Munka van, bár kicsit rohangálós. Repülni továbbra sem lehet, mert csúnya idő van, és ráadásul majdnem minden gép mégis állandóan foglalt (néha itt ugyan éppen lehetne repülni helyben, de nekem most messzebbre kellene menni).

Tegnap voltam futni - újabban megint elkezdtem miután gyakorlatilag kihagytam a nyarat. Megnöveltem kicsit a távot is, bár talán tegnap kicsit túl sok volt a 8 és fél kilóméter, mert utána a térdeim kicsit fájtak. Még ma is rossz volt lépcsőt mászni (vagyis inkább lefelé volt rossz a lépcső, nem fel), de ma estére már gyakorlatilag elmúlt - holnap megint lehet küzdeni :-). Szerintem a cipő az oka, és ha túlteszem magam a lustaságomon, el kell menjek tisztességes futócipőt venni (Gab007, köszi a tippeket ezügyben ;-).

Most pedig megyek vissza olvasgatni, úgy döntöttem a szememnek nem árt kis pihenés, így nem bámulom állandóan a gép képernyőjét :-)

Ködös őszi napok   (Finnország)   
Új divat ütötte fel a fejét az időjárásban: csúnya ködös idő van. A szomszéd házat alig lehet látni, annyira sűrű. Néha a szomszéd ház ugyan látszik, de a teteje nem. Teljesen alkalmatlan repülésre, úgyhogy egyenlőre fogalmam sincs mikor fogok tudni megint repdesni. Talán még lesz valami vénasszonyok nyara szerű dolog. Hó még nem esett szerencsére itt (eddig csak Lappföldön).

Jövő héten viszem az autómat szervízbe - egy éves születésnapja lesz éppen. Kíváncsi vagyok mennyibe fog fájni egy ilyen szervíz itt Finnhonban.

A munkahelyen most kivételesen van mindenféle meló, és talán a fizetésemről is sikerül diskurálni a főnökkel nemsokára. Ugyanakkor jövő hétre esedékes kurzusomat meg lemondták, aminek annyira nem örülök. Ez már a második alkalom, hogy elhalasztódik, mert nincs elég résztvevő. Az ok, hogy fájdalomdíjként kapok megint mozijegyet, de ezúttal engem a tartalom is nagyon érdekelt volna, nem csak a lógás munkából vagy a mozijegy :-)

Megjelent a boltok kínálatában az első Core 2 Duo ASUS notebook, csalogató tulajdonságokkal. Úgyhogy gyorsan két réteggel mélyebbre ástam a hitelkártyámat, mielőtt kisértésbe esek :-)