Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Magyar buli   (It's Party Time!)   
A mai délelőtt tanulással telt, az utolsó leckéket nézegetem a repülős tananyagból, aztán már csak ismétlét van hátra (és remélhetőleg két héten belül sor kerül első repülésemre is, bár sok függ az időjárástól). Aztán délután elindultam a magyar buliba (valami téltemető alcímet kapott).

Egy közösségi ház volt a helyszín, volt sok ember, sok kaja, fényképkiállítás, amatőr tánccsapat (bár ők erősen felháborodtak az amatőr jelző hallatán ;-) ). A többség magyar volt, de voltak más nemzetiség fiai is (pl. két finn csaj, akik magyarul tanulnak az itteni egyetemen).

Azért inkább családias hangulatban telt az este, mivel sok volt a gyerekes család - főleg kisgyerekek. Nekik külön vetítőterem is lett kialakítva, ahol olyan filmeket lehetett nézni mint a kockásfülű nyúl vagy Vili a veréb.

Aztán valamikor éjfél után indultunk haza, eredetileg hárman (rajtam kívül Attila meg Péter), de egyikőnk (Péter) - mellesleg ő szintén Kilóban lakik, és az este folyamán még találkoztunk - biciklivel vágott neki az éjszakának, maradtunk ketten, mi a buszmegállóban vártuk a buszt. A megállóban volt még két eléggé részeg magyar fiatalember (én a heti 3 buli után ma alkoholmentes napot tartottam). Meglehetőségen szürreális élmény volt az éjszaka közepén egy finn buszmegállóban magyar káromkodásokat hallgatni. A szürreális élmények sora nem szűnt meg a buszon sem, hasonló okok miatt. Bár ők már nagyon készen voltak, egyikőjük épp Ausztráliába készül, mert már elege van a hideg északból, a másikójuk pedig túlélősködik itt. Legalábbis saját elmondásuk szerint. :-)

Aztán Kilónal én leszálltam a buszról, Attila még maradt, élvezni a többiek beszélgetését (megjegyzem, ekkora már újabb 3 magyar szállt fel a buszra, így jócskán meghaladtunk a finnek számát, akikból talán ha ketten voltak a buszon).

A megállónál aztán ismerős biciklist véltem felfedezni, aki mellesleg jó néhány perccel a busz előtt ért oda. Úgyhogy még beszélgettünk egy jót.

Összeségében azért kellemes kis este volt. Az egész hetemet figyelembe véve a szigorú tanulást nem sikerült nagyon betartani, aminek remélem nem lesznek következményei :-)

Kapcsolat az ügyféllel meg DevDays   (CubeHead)   
Most kicsit elmaradtam megint, úgyhogy hosszan írok, valszeg külön bejegyzésbe a mai napot, de kezdjük először szerdánál. Akkor délután ügyfélkapcsolatainkat szorosabbá teendő tartottak nekünk előadást, ami után kötetlen beszélgetős-evős-ivós program következett (valahogy a finneknél nagyon divatos főleg az ivós része ezeknek a programoknak, amikor a cég kínál sört-bort-siiderit (cider) fogyasztásra.

Ez nem volt túl izgalmas, bár néhány komoly véleményt is hallottunk.

Csütörtökön aztán egész napos rendezvény kezdődött, ezúttal nem a mi cégünk szervezte, hanem a Microsoft. Ugyanis Developer Days 2006 volt, Helsinki központjába, ahová sok száz kockafej gyűlt össze, hogy a legújabb MS dolgokról és fejlesztő eszközökről hallhassunk. A műsör jól indult, táncos lányok jöttek a színpadra táncolni meglehetősen lenge öltözékben, és aztán később az egész nap folyamán jelen voltak, ami igazán jó színt vetett a műsorra :-)

(osztogattak valami reklámpapírt, amit minden kockafej élvezettel vett át tőlük :-) Begyűjtöttünk pár érdekes cuccot, pl. egy TietoEnator felirattal ellátott baseballsapkát illetve egy csodálatos fekete polót, aminek a hátán nagy fehér betűkkel - finnül - az alábbi felirat látható: Coding is fun (és hogy miért angolul írtam ... mert hát magyarul szerintem bénán hangzik, hogy kódolni mókás vagy hasonló :-)

Visszatérve az eseményre, Redmondból egyenesen érkeztek felszólaló vendégek. Másoknak talán nem sokat mondanak ezek a nevek, mint pl. Scott Guthrie, akit találóan Mr ASP.NET-nek konferáltak fel, hiszen az említett technológia az ő nevéhez fűzödik. Halottunk még egyéb apróságokról és nagyobb dolgokról webfejlesztéssel kapcsolatban (én és egy kollegám ugyanis a webbel kapcsolatos előadásokra ültünk be). Aztán a nap végén megmutatták nekünk az IIS 7-et. Ez "sajnos" csak Windows Vista-n fut, így egyúttal először működés közben is láttam a Vistat. Csodálatos, ahogy 3Dben lehet ablakot váltani. Nekem is kell olyan :-)

Egész nap volt kaja bőven - könnyű kaja, hideg. Aztán este pedig egy éjszakai bárban folytatódott a móka, ahol vacsora volt, és utána buli (a korábban említett táncolslányok is táncoltak nekünk, ezúttal közelebbről lehetett élvezni a műsort :-). Az italszámlát (az már ismerős sör-siideri párositást) a Microsoft álta. Az ilyen dolgokkal aztán jó sok finn szívét meg lehet fogni :-)

Én nem voltam túl sokáig, de persze az egész buli elég korán kezdődött (de azért sikerült jó pár siiderit leküldeni). Meg aztán pénteken munkanap következett, és hát nem lehet mindig ellógni a munka elől.

Gumicsere   (Kocsi)   
Miután tegnap volt az utolsó nap, amikor szöges gumikkal lehetett menni az utakon, ma nekivágtam én is lecseréltetni. Már a hétvégén kifigyeltem néhány hirdetőtáblát, amin egy közeli szervíz hirdette, hogy csinálnak kerékcserét, úgyhogy oda vettem az irányt (miután kicipeltem a nyárigumikat a kis raktáramból).

Amíg várakoztam, az egyik szerelő megpillantotta a rendszámomat (a kék alapon fehér H betűt), és odajött, hogy Ungarn? Aztán némi angolsággal és finnséggel keverve elmagyaráztam, hogy igen, én magyar. Erre aztán olyan szavakkal próbálkozott, mint a "tudom?" ... "nem tudom?" és még néhánnyal. Valami szláv származású banda csinálta a kerékcseréket (legalábbis az egymás közti beszédjükből szlávnak tűnt, de én nem nagyon tudom megkülönböztetni őket). Akivel én beszéltem járt a magyar határnál kereskedni - vagy valami ilyesmit mondott :-)

Aztán gyorsan lecserélték a kerekeket, és elindultam hazafelé.

Bár ősszel vezettem kb 2000 km-t nyárigumival, utána sokkal kevésbé volt szokatlan a téli szöges, mint most a nyári. A legnagyobb különbség persze a hangja, hihetetlen hangos szöges téligumival autózni (száraz úton). Nem beszélve olyan dolgokról, mint az úttartás meg irányíthatóság. Mintha egész más kocsit vezetnék.

Ennek örömére a szögesgumik elpakolása után úgy döntöttem, még vezetgetek kicsit, és elmentem még boltba is. De úgy érzem lehet nemsokára hosszabb vezethetnékem lesz, most, hogy megjött a tavasz is végre :-)

Ügyfélkiszolgálás oktatás meg szumó   (Finnország)   
Tegnap egész napos oktatáson kellett résztvenni, melynek témája az volt, hogy tudjuk még jobban kiszolgálni az ügyfelünket. Rendkívül érdekfeszítő volt, de azért sikerült nem elaludni rajta. Az utána következő rész viszont annál jobb volt. Az oktatáshoz hasonlóan ezt is a főnökünk fizette, beleértve a szíverősítőket is.

Egy Tonox Party Club nevű helyre mentünk, ahol két csapatra oszlottunk, és különböző műfajokban mérköztünk egymással. Volt Hyper hockey, amikor kis méretű hokipálya szélén kellett ülni, és onnan játszani "jégkorongot". Ütővel meg minden. Csak felállni nem lehetett, mert akkor rögtön büntetés jött.

Ezután volt még távirányítós autós legurulás lejtőn, foci (ahol kötöttpályás székekkel kellett mozogni, megintcsak nem volt szabad felállni) és végül szumó. Hatalmas gumiruhát kellett felvenni és aztán indulhatott a mérkőzés. Az én csapatom színeiben ketten indultunk, először az egyik teszter kolléga, aztán pedig én. Elég fárasztó sport, három menet után alig bírtam állni a lábamon. :-) (bár lehet az a nénány cider is közrejátszott ebben) Az ellenfelemmel jó hosszú meneteket sikerült összehozni, de végül is sikerült győztesen kikerülnöm :-)

Ez volt tegnap, holnap meg megint céges program, ezúttal az előbb említett jól kiszolgált ügyfél fog tartani valami rövid összejövetelt, amit állófogadás követ.

Választás   (Megint Mo.)   
Politikáról én ritkán írok (na jó, sosem :-), és nem is fogom felvenni azt a szokást. Csak röviden megjegyzem, hogy érdeklődve figyelem, mi lesz az eredmény otthon, milyen változásokat lehet majd látni, most, hogy iderült mi lett a választások eredménye. Pheel találóan megjegyezte a minap, hogy most majd nem lesz kire fogni ha rosszul mennek a dolgok (bár amikor ez szóba került, még nem volt biztos az MSZP nyerése, csak valószínű).

Amit én innen olvasok (magyar és külföldi portálokon) azért nem éppen rózsás helyzetet fest le. És egyetlen ismerősöm sem panaszkodott még, hogy hűdejól él mostanában, és mennyivel sokkal jobb neki mint régebben. Sőt!

Mindez azért is érdekes nekem, mert sokat gondolkoztam az itt (értsd: Finnországban) eltöltött idő alatt, hogy meddig akarok én igazából itt lenni, vagy hol akarok lenni egyáltalán (hosszútávon), és akarok-e hazamenni, és otthon élni meg dolgozni. A kérdés továbbra sem eldöntött, és csak rövidtávú válaszok vannak rá. De azért azt hiszem, hogy Magyarország helyzetének erre elég erős befolyása van. És az, amerre most halad, nekem egyáltalán nem szimpatikus, de úgy tűnik az ország többsége számára az. Legalábbis erről szól a választás, nem? :-)

Agyhalál   (Finnország)   
Kicsit fáradt vagyok, már ami a gondolkozást illeti. A hétvégén sikerült több mint 23 órát (vagyis mintegy 3 munkanapot) ledolgozni. Bár ma nem terveztem, hogy ilyen sokáig maradok, egyik dolog követte a másikat, és aztán máris nyolc óra is elmúlt, mire elindulhattam hazafelé. A projekt vezetőnk remélem elégedett, ő szervezte számunkra a túlórázást. :-)

Hazafelé úgy döntöttem, hogy bár nem égetően szükséges, az autókázás kedvéért elmegyek benzint venni, és nem a legközelebbi kúthoz.

Az időjárás mindkét nap (szombat&vasárnap) tökéletes volt, napsütés, tiszta kék ég (CAVOK), ma már 10 fok is volt délután. Teljesen ideális túlórához :-) Ezt beszéltük kollégákkal is, akikkel a mai napot a cég falai között töltöttük. Holnap szerencsére nem munkahelyre kell menni reggel, hanem Helsinki belvárosába egy hotelbe, ahol valami tanfolyam lesz nekünk. Persze csak az ott felszolgált reggeli után ;-)

Meló már megint meg egyebek   (Finnország)   
Bár ma péntek van, még közelsincs vége a munkahétnek: a hétvége ismét munkával fog telni, lévén, hogy projektvezetőnk túlórát irányzott elő. De azért rendesen megszervezte, gyümölcs, keksz, nassolnivalót rendeltetett nekünk, meg lesz közös pizza rendelés és evés, persze a cég számlájára. Ez mondjuk rendben is van így. :-) No meg kis extra pénz sem jön rosszul, mivel ez a repülős oktatás elég sokba kerül.

Tegnap úgy éreztem, hogy nem nagyon fog az agyam, tulajdonképpen szenvedés volt az egész nap. Aztán este korán lefeküdtem, és ma már valamivel jobban indult a meló is, délutánra pedig ismét kaptam lendületet.

Munkahelyen jövő héten lesz utoljára egyik konzulensünk. Őt a TietoEnator egy másik részlegétől bérli a cégünk, és lassan lejár a bérlés. Mivel mi páran elég jóban vagyunk vele, ezért valószínűleg tart nekünk egy búcsúbulit. Saunázás lesz, az ő épületük 6. vagy 7. (nem tudom pontosan) emeletén, a tetőn, még valami medence (bugyborékos? :-) is lesz.

Lassan nyári gumira kellene cserélni a téli szögeset, de ez a művelet azt hiszem a jövő hétre tolódik, mert hétvégén csak rövid ideig vannak nyitva gumiboltok (én meg dolgozom). Bár a következő hét eléggé sűrű lesz, mivel hétfőn céges oktatás egész nap, szerda délután valami ügyfeles meeting, csütörtökön Microsofto Developer Days lesz, alig lesz idő dolgozni :-)

Az időjárás végre tavaszira fordult, ma reggel ugyan csúnya felhős esős volt az idő, délutánra már a nap is kisütött - bár azért felhők maradtak valamennyire (cumulus meg nimbostratus felhők voltak délután terítéken, azt hiszem legalábbis :-) )

iwiwről szólva még .. ma kaptam egy meghívót egy magyar buliba, és az az érzésem az iwiwen akadt rám az illető, aki a meghívót küldte. Ez majd csak jövőhéten lesz, de azt hiszem jól fog esni elmenni valami ilyesmire is. Bár előre tudtam, hogy ezzel fog járni a repülős tanulás, azért az, hogy három és fél hete intenzíven olvasok és tanulok eléggé fárasztó bír lenni. De szerencsére lassan vége az elméleti résznek ;-)

Tojás   (Izé)   
Mindenkinek: Kellemes húsvétot!
És akit érint: Sok locsolót! :-)

Veszélyes vezetés karcolás meg kocsimosás   (Kocsi)   
Még ide talán nem is került be, hogy múlt hétvégén sikerült parkolós balesetet csinálni szegény Hondámmal. Szerencsére semmi komoly, csak horzsolás, alul a jobb első ajtón meg a küszöbön. Ráadásul itthon csináltam a saját parkolónkban. Fedett helyem van, és ezt a tetőt oszlopok tartják. Az oszlopok alja meg ilyen betontömb, csak az szélesebb mint maga az oszlop, és hát sikerült megfelelő távolságot tartsak az oszloptól, de nem a betontömbtől, ami jóval lentebb volt. :-|

Szerencsére kaptam a kocsihoz festéket (kis tubusban kis ecsettel), amivel az ilyen foltokat lehet eltüntetni. Ma ezt autómosás után meg is tettem. A cégnél lehet baromi olcsón (11 perc 1 euró) nagynyomású mosást végezni, ráadásul mosószer is included. Nagyon kényelmes és olcsó megoldás (igaz be kell autókázni Helsinki központjába, és csak este vagy hétvégén vehető igénybe).

Előtte kicsit vezetgettem is - mármint nem egyenes úton mentem be a céghez. Eddig csak a repülőterek mellett volt számomra veszélyes a vezetés - tekintetem mindig ráragad a repülőkre az út helyett ;-) Tegnap írtam új időtöltésemről, a felhőkről. És bizony autókázás közben olyan jól lehet nézni az eget, keresni a felhőket és megállapítani, hogy az milyen. Remélem múló hóbort, mert nagyobb forgalomban nem egészséges a különböző cumulus és stratus felhőkkel ilyet játszani :-)

Felhők   (Repülő)   
Azt hiszem lassan nagyon meglátszik rajtam, hogy repülést tanulok. Amióta ugyanis a meteorológiában a felhők kategóriáit tanultam, egyfolytában az eget nézem, és kategorizálom a felhőket. Most épp cirrocumulus felhők vannak itt fenn, és egyre több képződik. Ezt alátámasztja a TAF (előrejelzés) is.

Az elmúlt napokban sok száz oldalt sikerült megint átnézni és megtanulni (légi navigáció, meteorológia). Két napja az agyhalál állapotába üldöztem magam miután egész délután a Flight Computeremmel számolgattam mindenféle dolgot, pl. szélírányokat, földi sebességet, valódi sebességet mutatott sebességből (Indicated Airspeed, True airspeed), stb, stb, nagyon sok mindent lehet vele számolni.

Nem elektronikus számítógépre kell gondolni azért, hanem egyszerű egymáson forgó körlapokból. Két oldala van, az egyiken (itt látható) számokkal lehet dolgozni, a másik oldalán pedig széllel (erről nem találtam jó képet hirtelen). Érdekes kis ketyere (bár állítólag a számítós oldala tulajdonképpen egy logarléc vagy mi a szösznek hívják, amit régen használtak iskolában is). Ami mégis ágymunkába üldöz az elején az az, hogy nagyon kell figyelni a tizedesjegyre és fejben ellenőrizni (durván) az eredményt.

Összeségében már sikerült a tanulási folyamat felén túljutni. Számításaim szerint másfél hét múlvára végzek az anyaggal, utána majd csak állandó ismétlésre lesz szükség :-)

Hétvégi gyilkolászás meg tanulás meg curling   (Finnország)   
Hétvége erős légijog tanulással telt. Bármennyiszer is olvasom el az anyagot, nem kerül közelebb hozzám. Rá kellett jöjjek, hogy nem a tanulási kedvem lankad (miután a légi joggal kevésbé jól haladtam, mint az aerodinamikával), hanem egyszerűen nem szeretem. Miután ugyanis végeztem vele, és más, érdekesebb dolgok kerültek terítékre, a tempó megint begyorsult.

Ma aztán majd meteorológia lesz terítéken, és utána most egy izgalmasabb szakasz következik, navigáció, rádióhasználat és ilyesmik. Persze be kell látni, fontos az a légijog izé (mert pl. jó azt tudni, ha jön szembe egy repülő, merre kell fordulni, vagy kinek merre van elsőbsége ... levegőben koccanni annyira nem jó :-)

Az egész napos tanulás és agyhalál után aztán hétvégén még jutott egy kis idő a Hitman széria legutóbbi - bár lassan már igencsak korosnak mondható - részére (jeleneg ez a Hitman: Contracts, bár már készül az új). Ha valaki esetleg nem tudná, ebben a játékban egy bérgyilkost kell megszemélyesíteni. Számomra a cél a Silent Assassin fokozat megszerzése volt. A pályákat ugyanis különböző módokon végig lehet vinni. Lehet rambó stílusú mészárlósat játszani, de ez egyrészt túl egyszerű (néha nem, de azért általában igen), másrészt egyáltalán nem stílszerű :-) Ezzel szembe a csöndes gyilkos fokozat megszerzése sokkal nehezebb. Itt gyakorlatilag arról van szó, a célponton kívül mást megölni nem igen lehet, senki sem vehet észre semmi gyanúsat, és általában a puskáról is le kell mondani (bár azért van valami izgalmas a szakadó esőben a tetőn ácsorogni egy mesterlövész puskával :-)

Lett volna kis programozós munka is (nem céges) a hétvégére, de a tanulás miatt úgy éreztem, ilyesmire alkalmatlan vagyok. Most viszont csak két napos a munkahetem (terv szerint legalábbis), mert szerda-csütörtököt kiveszem, péntek meg amúgyis munkaszünet itt Finnországban.

Tegnap volt céges curling. Ez az a sport, hogy tologassunk húsz kilós gránit bigyókat a jégen. Ha esetleg valaki nézte az olimpián a finn csapatot, na annak a vezetője tartott nekünk oktatást :-P Aztáb gyakoroltunk kicsit csúszkálást, majd játszottunk is egy kicsit. Elég nehézkés volt nekem az elején a gránitbigyó ellökése, valahogy mindig elvesztettem az egyensúlyom amikor elengedtem (eredmény: térdbeverés jégbe de dulván, kis sántikálás azóta :-) ). Viszont amikor egyik cipővel csúszunk (állva) a jégen, az nagy móka, és azzal nem is volt bajom. Végülis azért mégiscsak vesztett a csapatunk (összesen 8 csapatunk volt, 4 pályára osztva). Játék után kis szendvicselés kakaózás, majd mindenki haza. Nekem még volt erőm finn légi szabályokra (eddig nemzetközieket tanultam), majd utána alvás következett, elég korán (ami azt hiszem jól is esett).

Webchat   (CubeHead)   
Gondoltam írok erről a webhelyről itt is. Márcsak azért is, hogy nekem is meglegyen valahol a link :-) Szóval aki MSN, Yahoo, ICQ, AIM, GTalk, Jabber vagy ezek kombinációját használja chatelni, és valahol nem tud chat klienst tekepíteni, az feltétlenül nézze meg az alábbi webhelyet: Meebo.

Ez egy web alapú chat kliens, ami a fenti protokollokat támogatja, egyszerre akár többet is. Ha pl. cégnél le van tiltva a kliens alapú chatelés, esetleg még valamelyik nagy chatoldal honlapja is (nálunk pl. a yahoo :-) akkor a fenti klienssel kényelmesen tud chatelni (feltéve, hogy a webet eléri rendesen)

Ha valaki csak simán érdeklődik az AJAX alkalmazások után, annak is feltétlenül érdemes megnéznie a weblapot, mert eléggé érdekes a megvalósítás :-)

London, 1920 meg repülés   (Freetime)   
Kedden ismét volt szerepjáték: ezúttal Call of Cthulhu, az 1920as évek Londonjában. Nekem egy idősödő antikrávius személyét kellett jásztani. Két ismerősömmel, egy gazdag ficsúrral meg egy magánnyomozóval vágtunk neki, hogy utánajárjunk titokzatos rémálmoknak (amik talán nem is annyira álmok) London egyik előkelőbb negyedében.

A játék igen érdekes volt, a mesélő személyéből fakadóan. Szerintem már az elején is kicsit részeges lehetett, de közben még sört is ivott. Én időnként képtelen voltam megérteni mit mond (finnül beszélt). De aztán elnézve játékostársaimat, szerintem időnként nekik sem volt tiszta minden, pedig ők finnek voltak :-)

Aztán miután a mesélő megivott egy csupor kávét, sokat javult az érthetőség. De azért érdekes egy ember :-)

Ami a maradék szabadidőm kitöltését illeti, tanulással telik. Naponta több/sok óra repülős dolgokat kell átnézzek és megtanuljak. Mostmár kezdek a légijog végére érni, azt hiszem ez a legnehezebb része - legalábbis számomra. Ma az emberi tűrőképességről kell majd olvasgassak, ami talán kicsit érdekesebb is, mint a légijog :-) De a hétvégén még hátravan légijog finnül.

7vége meg ADSL   (Finnország)   
Hétvége van ismét, ezúttal viszont nem szórakozással és pihenéssel telt, hanem tanulással. Mind tegnap mind ma egész nap gyakorlatilag repülős dolgokat tanultam. Félelmetes mennyi mindent kell tudni ahhoz, hogy valaki egy egyszerű kis géppel repülhessen. És még nem is tanultam semmi mást, csak aerodinamikát meg a repülőgép felépítését, manővereit, hogy működik a motorja. Nemsokára jön a légijog, ami kicsit talán nehezebb lesz.

Pénteken lett internetem. A szolgáltatótól jött levelet találtam a postaládában, amiben közölték, hogy bekötötték. Ez nagyon jó, csakhogy ADSL modemet nem küldtek. Pedig kellett volna (ingyen járt az ADSL kapcsolat mellé, az akció részeként). Újabb próbát tettem a szolgáltató felhívásával, ezúttal sikerült másfél perc alatt operátort kapni (bár most másik menün keresztül mentem). Kiderült, elfelejtették postázni számomra. Mindez péntek délután.

Nyolc és fél hétnyi várakozás után nekem nem volt tovább türelmem várakozni keddig vagy szerdáig, amíg ideér a modem. Kocsi elő, irány Helsinki, és vettem egy ADSL modemet.

Mivel a szolgáltató modeme tök ingyen van/lesz, ezért igazából nincs szó veszteségről a részemről. De már találtam is vevőt neki, azt hiszem, szóval ez a dolog is rendben lesz. :-)

Hoaxed   (CubeHead)   
Épp az előbb én is kaptam egy Ericssonos hoax levelet. Pont néhány napja olvastam, hogy valakik megint elkezdték küldözgetni, de ráadásul valami ősrégi telefonmodellekre hivatkoznak benne. Azt hittem én talán nem is kapok belőle (ennyire elhibázott hoaxot végül is csak nem szopnak be az emberek), de azért valakit sikerült az ismerőseim közül rávennie a továbbküldésre ... így kaptam én is.

Aki ellenállhatatlan késztetést érez, hogy ilyen szar szeméttel tömje tele mások postaládáját, vagy aki nem gondolja végig logikusan, hogy lehet-e egy ilyen levél igaz, az barátkozhatna az index.hu idevágó rovatával.

Konkrétan az Ericssonos hoaxról is lehet benne olvasni.

Ha valaki azt sem tudná hirtelen, mi az a hoax, az találhat egy szép leírást róla a VirusBuster hoaxokról szóló oldalán.