Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Termálfürdő   (Freetime)   
Pheel ma megjött nagy Budapest városából, hozott ajándékokat (nem rózsaszín műhattyút sajnos, csak egy könyvet, de azért így is örülünk neki), aztán délután voltunk termálfürdőben is.

De mielőtt ennyire előreszaladnánk ... délután felcsörgött, hogy nem mennék-e le a ház elé. Lebaktattam, majd beültem a kocsijába, mert kinn jeges szél fújt, mégis jobb meleg autóban beszélni. Az ám, de elindultunk majdnem azonnal az Intersparba - pedig én csak a ház elé indultam :-) Fürdőruhát kellett szerezni, méghozzá női modellt, ezért indultunk bevásárolni. Vagyishogy Pheel meg Brigi indult, én meg épp a kocsiban voltam.

Na rövid bevásárló körút után, ahol fürdőruha nem lett, pezsgő viszont lett ismét hazaértem. Aztán összepakoltam, és lassan lehetett is menni a termálba. Már elég régen áztattam magamat meleg vízben, ez mindig olyan kellemes időtöltés, főleg beszélgetéssel egybekötve. Ezúttal a szilveszter lebonyolítását is megvitattuk, valami rejtélyes oknál fogva már délután kettőkör kezdeni akarnak. Nem emlékszem tavaly mikor indultunk neki a mókának, de szerintem csak később.

Szóval a szilveszter ezúttal is, mint már megszokhattam, Pheel társaságában (meg persze lesznek ott mások is) fog telni, amit persze egyáltalán nem bánok. Azt hiszem idén már nem is igen írok ide semmit, úgyhogy Boldog Új Évet mindenkinek, aki a blogom olvasására vetemedett :-)

Tankcsapda   (It's Party Time!)   
Tegnap nagy esemény történt, Bravo újra Debrecenben járt. És még főzött is nekünk, isteni spagettit. Gab007 albijában gyűltünk össze, valamivel hat után, és indult a főzés, meg Bravo egy üveg whiskeyt is elővarázsolt valahonnan. Lassan készült a kaja, de nyolcra meglett. Már csak a kajáért is megérte volna elmenni, de persze még utána kezdődött az igazi program ... Tankcsapda koncert.

Ezúttal a Hódos Imre sportcsarnokban volt. Legutoljára amikor voltunk akkor az Oláh Gábor utcán volt. Az már jópár éve volt, akkor is Gab meg Bravo meg még páran mentünk.

De rátérve a mostanira ... odabenn iszonyatos tömeg volt, meg persze füst és meleg. Nem akarom összehasonlítani a finn koncertélménnyel (Leningrad Cowboys), meg az ottani szervezéssel. Itt még a hangerő is hatalmas volt - két kis papirzsebkendő darab megoldotta a problémát. Pedig mi még eléggé hátul áltunk, és még így is hangos volt.

Az előzenekarokat sikerült átugrani a spagettizéssel. Gyakorlatilag pont időre értünk oda, aztán az első számra mégsem értünk még be. Szerintem hatalmas tömeg volt, alig fért be mindenki. Koncert közben aztán belefutottunk MrWallace-be és barátnőjébe. Szinte el sem hiszem, hogy annyi ember között sikerült összefutni. :-)

Koncert után valahogy kijutottunk - jó sokan akartak egyszerre kijutni. Kis séta után El Tornado majd onnan Ibolya lett a folytatás, de már viszonylag korán, fél három körülre hazaértem.

Azon gondolkoztam koncert közben, a végén amikor visszatapsolják a zenekart, az vajon része a műsornak, vagy a közönségtől függ :-) ... de azt hiszem ezt most nem fogom megtudni.

Reklám DVDn?   (Múvi)   
Hmm, hát épp az előbb volt szó erről az otthoni DVDzésről, és ugye annak előnye, hogy nincs reklám. Hát most elővettem egy karácsonyra kapott filmet DVDn, épp nekikészültem volna nézni, és mi van az elején? REKLÁM!!!! Ráadásl sem átugrani, sem gyorsitani, semmit sem lehet vele csinálni.

Felháborodásom és idegességem túl nagy ahhoz, hogy értelmes szavakba öntsem, esetleg káromkodáshegyekkel fejezzem ki a véleményemet, de úgy vélem ez már minden határon túlmutató aljasság, és nem szeretném leírni mindazt a gonoszságot, amit a kitalálóval csinálnék.

Mindenesetre remélem ez is egy ilyen szar itthoni szokás csak, és más normális országokba nem gyűrűzik át. És még néhányan kérdezik tőlem, mitől jobb máshol ...

Csökkent a mozilátogatottság   (Múvi)   
Érdekes dolgokat olvasni neten - magyarul persze. Azt írják, csökkent a moziba látogatók száma. Az egyik oldal még mókásan a címben megjegyzi, hogy a kalóz DVD-k miatt. De persze a cikkben már csak sima DVDről olvasni. Azért ezt kicsit undorítónak tartom, hogy minden kenjünk a kalózokra. Említett cikk itt.

A másik cikk már egyből a DVD eladásokra irányítja az okot (Mozi helyett a DVD-re szavaznak a magyarok).

Maga a folyamat szerintem nem meglepő. Még a néhány évvel ezelőtti szinthez képest is sokkal szarabb filmek mennek a mozikban, egy-két ritka kivételtől eltekintve. Nem is csodálom, hogy az emberek nem akarnak ezekre elmenni.

Bár az itthoni DVD árakról mit sem tudok, Finnországban legalábbis nagyon hamar zuhannak lefelé, és 10 euró vagy az alatti összeget még esetleg én sem sajnálok kiadni egy filmért (+ otthon még reklám sincs, olcsó a nasi, stb, stb :-) Persze én személy szerint inkább régebbi dolgokat szoktam néha összeszedni boltokból, és azokat is elég olcsón. Másik szempontom, hogy általában csak olyan filmet veszek amit már láttam egyszer pl. moziban (vagy kalózmásolaton). Olyan sok szar van, hogy hülyeségre nem szívesen szórom a pénzem.

Visszatérve a mozikra, ha igényes és jó filmeket csinálnának, akkor talán többen mennének a mozikba. Nem pedig vernék magukat a kalózmásolatok elterjedése miatt. A zenéről is ugyanez a véleményem, ha rendes zenét csinálnának, és nem ilyen drágán adnák a CDket (mert ugye kell a pénz a másolásvédelem kifejlesztésére :P), vagy olyan CDt csinálnának ami lejátszható PCn, lehet többen vásárolnák azokat. Meg ahogy már sokan mondták, az hogy letöltök valamit, nem jelenti azt, hogy meg is venném, ha nem lehetne letölteni. Nagy tévedés.

De erről a témáról asszem elég ennyi, már máskor is irkáltam róla, és amúgy is semmi értelme :)

Bl0g változások   (Bl0g)   
Néhány dolog változott a blogban. A legalapvetőbb - bár az külsőre nem látszik - hogy immár ASP.NET 2.0-vel fut. Ez nekem nagy könnyebbség, ha további dolgokat akarok beleírni.

Ám ami talán mindenkit érint, hogy mostmár lehet keresni is a bejegyzésekben. Ezt a bal oldalról tudod elérni. Csak sima kifejezéseket lehet keresni (vagy szavakat), semmi ilyen minden szó legyen benne, ez ne legyen benne, stb dolgok, mint ahogyan pl. a Google keres. Talán majd egyszer lesz olyan is, egyenlőre csak ilyen egyszerű.

A másik nagyobb újdonság a naptár. Azzal azt látod az adott hónapban mely napokon voltak bejegyzések. Ha az archívumból választasz egy hónapot, akkor a naptár is azt fogja mutatni.

És harmadikként visszakerült a kommentezési lehetőség, bár eddig sem igen használta senki, azért most ha mégis valaki ingert érez, ne fogja vissza magát.

További emlékek a hazaútról   (Adrenalin)   
Még valami eszembe jutott, amit nem írtam le az előző (tegnapi) bejegyzésben. Mégpedig a repülőútról. Idén januárban, amikor Finnországba mentem már volt egy eléggé izgi repülési élményem, amikor leszállás közben iszonyatosan rázkódott a gép, mintha papírrepülőben ültem volna, amit a szél dobált össze vissza. Úgy emlékszem erről írtam ide is.

Na most félelmetességében azt felülmúló dolog történt. Mondhatni, ezúttal tényleg megijedtem, de nagyon.

Szálltunk felfelé Vantaa-ról, és beleemelkedtünk a felhőkbe. Volt kicsi turbulencia, mint általában a felhőkben, de csak enyhe, igazából megszokott és már-már unalmas volt a felszállás :-)

Aztán ahogy majdnem kiértünk a felhőkből (ez csak utólag derült ki, hogy közel jártunk a tetejéhez) beleszaladtunk valami furi légáramlásba. Legalábbis gondolom hogy az volt. Leginkább lefelé áramolhatott, mert a repülő elindult lefelé ... olyan zuhanós stílusban.

Valódi időben talán 2 másodpercig tarthatott, de azért ez is elég volt, hogy rendesen megijedjek. Ilyet még sosem éltem át eddig repülőn, hogy ténylegesen zuhantunk lefelé, pedig felfelé kellett volna menni. Másik is kicsit megijedhettek, mert mindenki ilyedten húzta maga alá a lábát, vagy nézett ki az ablakon nem túl vidáman.

Mindenesetre így utólag belegondolva még akár érdekes is lehetett a dolog, csak eléggé váratlanul történt.

Karácsony   (Bl0g)   
Nem tudom, hányan olvashatják ezt a blogot, de azért talán most időszerű ... még ha bizonyára mindenki ezerszer hallotta már :-)

Kellemes karácsonyt!

Karácsonyi vakáció otthon   (Megint Mo.)   
Tegnap éjjel indultam el hazafelé. Vagyis péntek hajnalban, fél háromkor vágtam neki az útnak kocsival. Igazat kell adjak Barnának az éjszaka ezen szakaszában bekövetkező álmosító hatásról. Habár aludtam előtte néhány órát, hajnali négy körülre már nagyon álmos voltam, és el akartam aludni a kormány mögött. Úgyhogy rövid megállást iktattam be, ahol ittam egy kapucsinót (bár a finneknek elég érdekes képe van arról, ennek hogyan kell kinéznie :). De azt hiszem a fő segítség a -16 fok volt, ami odakinn várt. Attól aztán könnyű felébredni.

Még egyszer álltam meg útközben, mielőtt röviddel hat előtt a reptérre értem. Itt aztán beálltam a vakációs parkolóházba. Itt lehet állni akár két hetet is, elfogadható áron. És van tető a kocsi felett, no meg őrzött,védett parkoló. Jobb megoldásnak tűnt, mint a lakás parkolójában hagyni, felügyelet nélkül, főleg hogy jön a szilveszter, és olyankor rakétáznak meg petárdáznak.

A reptéren jókora hosszú kígyózó sort kellett végigállni. A checkin simán ment, meg sem akarták mérni a kézipoggyászomat, pedig simán letiltottak volna, olyan nehéz volt :)

A biztonsági ellenőrzés egyre durvább, már a laptopomat is ki kell szedni a táskából. Baromira örültem, hogy két csomaggal, kabáttal, kulcsokkal és mindennel még pakoljam ki a laptomat is. Remélem csak időleges szabályozás. De végül is ők tudják, csak így tovább tartom fel a sort :)

A reptéren aztán ettem valamit, mert már kezdett kilyukadni a gyomrom. Utána egy 3G+PDA+MSN kombóba kezdtem, némi netböngészéssel. Nagy meglepetésemre Gab007 már kora reggel (magyar idő szerint valamivel 6 után) bejelentkezett. Az is kiderült, épp Pestre készül, és a beszélgetés oda jutott, hogy talán jól fog elsülni, ha értem jön Ferihegyre, és nem kell buszozzak (vagy taxizzak) keletibe, hogy aztán ICn jöhessek haza. Nagy "szeretetem" a MÁV iránt szintén azt sugallta, jobb lesz nekem kocsival.

Így végül is két IC jegyet foglaltam le, amiket nem utaztam le. Annyira nem zavar a dolog, így azért sokkal jobb volt hazaérkezni.

Délután aztán alukáltam kicsit, de nem csináltam semmi komolyat. Jó dolog a wireless lan, ami itthon van, TV előttről netezni mindig olyan kellemes :)

Karácsony, munka   (Finnország)   
Akartam ma menni bevásárolni a városba, de úgy tűnik nem csak nekem lett ilyen gondolatom, hanem csomó helyi lakos is éppen a mai napot választotta. Akkora dugó volt a városban, hogy még múlt hétvégén sem voltak ennyien, pedig akkor is bevásárlás volt. Hatalmas kocsisorok araszoltak mindenfelé, és kénytelen voltam feladni a küzdelmet alkalmas parkoló és hatalmas tömeg miatt. Végül fél óra tötymörgés után jutottam ki a belvárosból - ami egyébként nem is olyan hatalmas.

Ma kaptam állásajánlatot máshonnan. Mostmár talán ide is lemerem írni, hogy ez a munkakeresés eredménye, ami az elmúlt másfél - két hónapban haladt. Ez az állás a fővárosban van, innen messzebb, de onnan közelebb van haza. Bár a váltás oka nem elsősorban ez. Erről még talán majd kell ide írjak azt hiszem, de majd csak ha távolabb leszek a mostani és közelebb az új munkához.

A mostani főnököm amúgy nem volt teljesen odáig a hírért, és még holnap is folytatjuk a megbeszélést vele, bár én azt hiszem már döntöttem, és sajnos nem a javára.

Lakótársak most készülődnek hazafelé, ők holnap reggeli repülővel indulnak 1 hónapra karácsonyi vakációzni. Én még a holnapi napot itt töltöm, este talán megyek ismerősökhöz karácsonyozni, meg napközben újabb próbát teszek a városba, ezúttal azonban gyalog :)

Gulyás meg minden   (Freetime)   
A búcsúzkodások sora folytatódott, most utolsó vacsorához gyűltünk össze, ami ezúttal gulyásleves volt. A két szakács első leves próbálkozása nagyszerűen sikerült, és ellentétben a tavalyi gulyással (ez a gulyás eléggé népszerű dolog :) ez most még nem is volt túlzottan erős (pont jó volt:).

Bár erről biztos hosszás vitát lehetne folytatni emberekkel, kinek milyen fűszerezettség a jobb ... nekem már alig kell só meg fűszer a kajákba, ez a finn íztelen kaja hatása :)

(nem úgy húgom, aki hatalmas sót borít minden kajába, főleg itt Finnországban)

Érdeklődve olvastam, hogy dec 23-ára minden helyjegy elkelt a debreceni IC vonatokra. Örömmel nyugtáztam, hogy nekem két helyjegyem is van aznapra - biztos ami bizos, hátha késik a repülő. Persze gondolom újabb ICket nem fognak hadirendbe állítani - sőt örülhetek, ha ezen mostaniakkal hazaérek.

Még persze kérdéses, ezúttal milyen extrém időjárás lesz majd az utazás alatt. Alig várom hogy megtudjam :-)

Tél ismét   (Finnország)   
Végre megint tél van, ma is -10 fok volt, meg tegnap is. A hó nem latyakos és olvadt, hanem olyan jó kis ropogós. Remélem így is marad, mert az örökös "tavasz" (vagyis amikor folyton olvad) kicsit nem jó. Konkrétan ezért nem szeretem otthon Mo-n a telet, mert gyakorlatilag nincs rendes.

Tegnap voltam kicsit vezetni. Amolyan 50-60 km-t csak, éppen csak bejáratni az autót. Merthogy hétközben normálisan nem túl sokat megy, és ilyen hidegben ez talán nem túl jó. Utána voltam a városban, ami persze dugig van emberekkel, és mindenki minden marhaságot vásárol. Karácsony lesz persze, így ez érthető is. Én már majdnem készen is vagyok az ajándékvásárlással, bár ez az év azt hiszem elég nehézre sikeredett. Több év óta nem volt ilyen nehéz megfelelő dolgokat találni, de azért remélem sikerrel jártam.

Ma csak kicsit sétáltam odakinn meg fotózgattam. Napközben (ugye most itt 5 órát van fenn a nap, és akkor sem túl magasan :) derült idő volt, még a nap is sütött kicsit. Persze emiatt megfelelően hideg is volt. Délután még valami hó is szállíngózott. Aztán most megint felhősek vagyunk, és picit fentebb ment a hőmérő, már "csak" -7 fok van.

Hétvégén megint elkapott a Csillagkapu mánia, a 7. és az 5. évad válogatott részeit tekintettem meg újra. Nem tudnám elmagyarázni, mi fog meg ebben a sorozatban, de egy-két gyengébb rész kivételével mindent részt izgalommal eltelve nézek megint, pedig ugye tavaly már egyszer végignéztem mindent.

Holnap megint munkanap lesz, és már most nincs kedvem felkelni :) De már csak 4 nap, és utána egy kis szünet következik, otthon. Már előre örülök, hogy ismét utazhatok MÁVval :-|

3G   (CubeHead)   
A múlt héten újabb telefoncserére került sor részemről. Több éves (majdnem hat) Nokia egyeduralom után (ez több telefont jelentett eddig) egy SonyEricsson K600i lett a következő.

Kezdetben persze kicsit szokatlan volt, máshol/máshogy voltak dolgok, de azt hiszem az eltelt rövid idő elég volt "átszokni". Ha mégis össze kellene hasonlítani a két telefont, vannak dolgok amik az egyikben jobbak, vannak amik a másikban (persze csakis az én véleményem szerint). Persze a régi nem 3G telefon volt, úgyhogy ez elég nagy különbség - és tulajdonképpen a csere alapja is volt. Mert már vagy fél éve érett a gondolat, de aztán most hirtelen lett cselekvés belőle.

Az internet beállításokkal volt kis bajom, de hála Gab007 segítségének, ezen nagyon gyorsan túlestem, és mostmár minden nagyon szép és jó.

Kiskarácsony, sauna, makkara, jeges lék a tóban   (Kirándulás)   
Meglepetésként ért, hogy ma engem is elhívtak a ITPRO 2005 záróbulijára. ITPRO 2004 ugye, amin én voltam, ez pedig az idei. Makkara sütés volt, ezzel kezdtünk legalábbis. Aztán jött a sauna, az est fénypontja. Ugyanis ezúttal egy tó mellett voltunk, a tó ugyan be volt fagyva, de volt rajta jókora lék, lépcsővel, és lehetett mártózni meg úszni.

Bár nyáron is voltam már tóban, tavaly novemberben is voltam tóban (sauna után/közben), a lékben lévő jéghideg víz azért más. Még azután is, hogy rendesen átmelegedtem a saunában is. Bár akik ide jönnek, sokan félnek a hótól meg a tavas saunától, azért ezt érdemes kipróbálni!

Sauna után még ettem egy makkarát, aztán lassan búcsúzás volt, többen már most mennek haza - néhányan már korábban hazamentek, mások csak most fognak.

Utána vissza (haza) Myllyjärvibä, ahol szintén házi kiskarácsony van/volt. Itt rengeteg kaja, glögi (ezúttal forraltboros verzió), meg finnek főleg. Volt néhány fiatal srác, mondhatni még tojáshéjjal a seggükön (bocs:), de olyan részegek voltak, hogy már látni alig láttak. Azt hiszem az is közöttük volt, aki részegen a taknyával szokta a liftet köpdösni, kúltúrált banda :)

Sajnos azonban a több napja tartó alváshiány és a sauna összeadva azt eredményezte, hogy most mindjárt leesek álomba merülve a székről, úgyhogy megyek is alukálni.

Tűzróka -- Firefox 1.5   (CubeHead)   
Nemrég megjelent az új Firefox. Bár többen inkább használják az IEt, nekem tetszik ez a tűzróka dolog, főleg a tabos böngészés, vagy néhány igen hasznos kiegészítője.

Egy dolog viszont nem tetszik, és ez most ebben a csodás új verzióban sem lett jobb (sőt, igazából borzalmas lett). Ez pedig a memóriahasználat. 1-2 óráig ha nyitva van a Firefox, akkor máris 120-150 megára duzzad a memóriában, és ez mondjuk így fejlesztés közben már elviselhetetlenül sok. Kell másra a hely. Nincs más hátra, mint restartolni időnként. Bár újabban van, hogy inkább használom az IE-t helyette, abból legalább nem folyik a memória, mintha géppisztollyal lőtték volna lyukasra.

A régi verzió az olan 50-90 megásra dagadt ugyanennyi idő alatt, és utána újra kellett indítani. És még mondják, hogy az open source fejlesztés mennyivel jobb mint a társai. Hát ha az open source azt jelenti, hogy felelőtlen programozók memóriafolyást okoznak, hát kenjék a hajukra a marhaságukat.

Az biztos, ha nem fognak javítani a dolgon, úgy vélem nem csak nekem lesz tele a hócipőm az állandó memóriafolyással.

Finn függetlenségi nap   (Finnország)   
Bizony, ma volt/van a finn függetlenségi nap. Ennek örömére nem kell dolgozni. Úgyhogy én aludtam sokat, olvastam, meg kicsit Csillagkaput néztem. Próbáltam kikapcsolódni már amennyire bírtam. Akartam volna programozni is kicsit (hobbiból, nem tanulás, nem munka), de ez most megint nem megy. Munkakörülmény váltásra van szükségem :)

A hétvége is az alvás jegyében telt egyébként, mindkét nap több mint 12 órát sikerült összehozni, plusz délutáni szunyóka. Szörnyű mennyit bírtam aludni, és birok is még, pedig egyáltalán nem érzem magam fáradtnak. Remélem nem valami készülő betegség.

Hideg, ez bizony lett, meg hóesés is. Immár két héten belül harmadjára lettek fehérek a fák. Az előző két alkalommal nem sikerült tartósítani magukat, és leolvadtak, de most az előrejelzés is hideget mond.

Ennek persze megvan a jó oldala is (hogy nem olvad), mégpedig hogy a kocsi ablakára nem fagynak rá a dolgok. Hó ugyan esik rá, de egyszerű seprűvel/kefével eltávolítható. A hétvégén, amikor megjöttek a durvább fagyok, úgy befagyott minden, hogy rossz volt leolvasztani. Mármint az autón :)

Mindjárt kellene valami vacsorát kotyvasztani, mert lassan éhenhalok :)

Blizzard   (Finnország)   
Kedden délután elindultam Helsinkibe. Dolgom volt arrafelé. Már reggel is érdekesen indult a nap, hatalmas hóesés volt, és persze kicsit olvadt is, úgyhogy hosszasabb autó tisztításos móka volt a program.

Jyväskyläből kifelé még jó volt az idő. Borongós, mint télen errefelé általában, de semmi több. Aztán néhány 10 km után havazni kezdett, aztán durva hóesés lett. Közben be is sötétedett. Aztán nagyon szeles hófúvás következett, ami tovább erősödött, és végül enyhe hóvihar lett belőle. Sebességet visszavenni, óvatosan menni. Helyenként alig láttam, és reflektorral kellett menjek, hogy lássak valamit az útból. Azt hittem rosszabb már nem lehet.

Persze tévedtem. Amikor ráértem az autópályára, erős hóvihar indult. Itt már a reflektor sem segített, csak a fehér kavargást láttam olyankor. Maradt a sebesség vissza óvatos vezetés még jobban.

Volt pár őrült, aki ennek ellenére tépett mint az eszeveszett. Had menjenek :) Volt egy őrült kamionos is, az a 60-al "araszoló" kocsisor mellett ment el 100-al. Hogy mit látott az útból nem tudom, de mindenkit végigfröcskölt sós-olvadt-havas latyakkal. Fincsi volt mondhatom :)

Este ismerősöknél aludtam, másnap pedig mentem dolgokat intézni Helsinkibe. Úgy gondoltam papírtérképpel is boldogulok, elvégre nem tűnt bonyolultnak az útvonal. Persze (el)tévedtem. Úgyhogy gyorsan GPS izzít lett a program, mert a reggeli félhomályban és csúnya forgalomban a térkép és utcanév egyeztetés szinte lehetetlen feladatnak tűnt. Azt hiszem érdemes a GPS rabja lenni, mert legalább 10x egyszerűbbek lesznek a dolgok.

Aztán délután hazaautókáztam Jyväskyläbe, a visszaút már nyugodtan telt, az idő sem volt rossz, leszámítva, hogy helyenként az útra fagytak az autónyomok. Ez kicsit borzalmasan ráz, ha épp nem a nyomban, hanem mellette kell haladni. De azért sikerült túlélni ezt is.

Bár Helsinkiben nincs igazán nagy hó, itt az van, a fák fehérek, a táj fehér, és olyan téli érzetem lett.