Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Hétvégére   (Finnország)   
Ezen a hétvégén elmaradt a szerepjáték. Sajnos. De így legalább szombaton WoWozhattam eleget. A hó úgyis nagyrészt elolvadt, vagy éppen olvadgat (már csak itt-ott vannak hóhalmok). Az ég szürke, sötét van és esik az eső, éppen WoWozásra alkalmas idő. A játékban viszont van elég hó, éppen az északi kontinens jeges vidékein jártam ;)

Azért ha az időjárás nem lenne elég rossz a hétvégére ma még túloráztam is. Szerencsére nem kellett bemenni a céghez, VPNen keresztül is szépen megoldható minden. És a munka végeztével még kicsi WoWra is volt idő. Most viszont lassan le kellene feküdni meg talán olvasni előtte Dextert. A sorozat megnézése után (vagyis közben, hiszen a harmadik évad még most megy) a könyv elolvasása is esedékessé vált.

Múlt héten vasárnap voltam megint fotózni floorball mérkőzést.

Floorball

A múltkori után néhány héttel szóltak, hogy szeretnék ha megint meg lennének örökítve. Ezúttal két mérközést is játszottak, és mindkettőt megnyerték.


Hójelentés   (Finnország)   
Reggelre annyi hó esett, hogy a táj valóban emlékezett a télre :-) A nagy szélfúvás miatt helyenként 30 centis is lett a hó (összesen valamivel több mint 10 centi eshetett). Reggel több helyen gázolni kellett a friss hóban, mert nem volt még mindenhol eltakarítva. A vonatok késtek, tegnap is és reggel is, tegnap olyan erős szélfúvás és havazás volt, hogy repülőket fordítottak vissza :-)

A fák is sok helyen rogyadoznak a sok hótól. És ez jó is, nem bánnám ha rendes tél lenne végre, nem locspocs meg eső. Az éjszakák így világosabbak is lennének, nem olyan borzalmas sötétek.

PS. Most is szállíngózik még ... remélem abba sem hagyja :-)

Tél, hó, WoW   (Finnország)   
A hét közepén is már esett pici hó. Tényleg csak nagyon kevés, inkább milliméterek mint centik. Hideg is volt, úgyhogy nem változott egyből locspoccsá minden. De azért még nem volt elég hó ahhoz, hogy éjszaka világos legyen, nem volt igazi fehérség a tájon.

Kedden megjött a Wrath of the Lich King WoW kiegészítő és azóta nagyrészt azzal töltöm a szabadidőm. Meg persze készülődéssel a szerepjátékra, amire tegnap került sor. A korábbi játékok alkalmával kérdezgettem a játékosokat, hogy ez vagy az hogyan tetszett nekik és a visszajelzés alapján próbáltam javítani a játékon és úgy tűnik sikerült is: tegnap ugyanis azt mondták úgy érzik a visszajelzésük figyelembe lett véve.

Ma reggel felhős volt az ég, korán kellett kelni, mert ismét mentem fotózni floorballt. Ezúttal két mérkőzést is lehetőségem volt végignézni és fotózni, nemsokára sort kéne keríteni a képek szortírozására is. Bár épp iszonyatosan fáj a fejem, és talán monitor bámulás helyett aludni kéne :-)

Mikor délután jöttünk kifelé a játékok végeztével odakinn hatalmas hóvihar fogadott. Szerencsére csak porhó volt, nem fagyott rá a kocsira, így könnyű volt elindulni hazafelé. Még most is szakad a hó és borzalmas jeges szél fújdogál. De itt benn jó meleg van, és talán WoWozni kéne egy kicsit. :-) Feltéve ha elmúlik a fejfájás :-)

Back from Barcelona   (CubeHead)   
Múlt héten (vasárnaptól szombatig) Barcelónában voltam, Microsoft TechEd-en, ahogyan korábban is írtam. Vasárnap este volt érkezés, majd fél órás taxizás után sikerült megérkezni a szállodába, ami az árához hűen kicsit a normál szint fölött volt. De hát a cégnél azt mondták, ne spóroljak :-)

Ez után egész héten előadások voltak, és 1-2 lógástól eltekintve majdnem mindig volt hallgatnivaló. Két évvel ezelőtti TechEdhez hasonlóan most is az egyik legjobb dolog az Ask the Experts rész volt, amikor is lehetett kérdezgetni mindenféle Microsoft technológiákról szakértőket, és sokszor az adott technológiát vagy terméket fejlesztő csapat egy tagja vagy vezetője is a helyszínen volt.

Ezúttal annyira nem nézelődtem Barcelónában, egyrészt idő miatt másrészt két éve már túlestünk ezen. Akkor egy egész nap volt rá, most úgy jött ki, hogy ilyenre nem volt idő. Azért volt egy Country Drinks este, amikor is más Finnországból jött fejlesztőkkel lehetett időt eltölteni. Én viszonylag korán (11 körül) leléptem, amikor is csapatostúl vonultak ivóhelyet keresni, én pedig úgy éreztem, nem szórakoztatna nézni ahogy a finnek isznak, látom eleget itt Finnországban :-)

Az időjárás nem volt túl meleg, de azért nagyságrendekkel jobb mint Helsinkiben. A nap is sokat sütött.

A szállodai szoba elég pazar volt (kilátás a tengerre), mint ahogy már mondtam. Papucstól kedve minden vackot meg lehetett találni (cipőkrémet is pl), így volt nekik borotválkozó készletük is. Főleg a kíváncsiság miatt ez utóbbit kipróbáltam, de soha többet nem fogok szállodai készlettel vacakolni, mert soha (értsd: SOHA) nem vágtam még össze magam ilyen csúnyán :-)

Szombaton volt hazarepülés, ez is érdekes volt, mivel 1 órás késéssel indultunk. Az oka az volt, hogy túl sokan voltunk a gépen: valamilyen oknál fogva (azt hiszem megbetegedés) csak 3 légiutaskíréső volt, utasok pedig 151-en. És 1 légiutaskísérő mellett 50 utas lehet a gépen, valamilyen légi szabályozásról van szó, és ezeket elég komolyan veszik. Innentől kezdve mindenki elvégezheti a fejszámolást, hogy mi is volt a probléma :-)

Induláskor egyetlen felhő sem volt az égen, de aztán Svájc körül felhőtakaró kezdődött és ki is tartott végig. Finnországban már csak eső és alacsony felhők, meg persze sötétség fogadott minket. Érdekes volt a leszállás is - illetve előtte a megközelítés. Kisgéppel nem egyszer csináltam már 360 fokos fordulatot, egy helyben, várakozás céljából. De most a nagy utasszállító is csinált egyet, és sokan idegesen bámulták a monitorokat, hogy miféle dolog történik éppen :-)

A felhők is alacsonyan voltak, alig 400 lábon, vagyis mintegy 130 méteren. Ennek az volt az eredménye, hogy már majdnem leszálltunk de még semmit sem lehetett látni. Az előttem lévő ülésen egy nő igen aggodalmas volt, és amikor az utolsó pillanatban kibukkantunk a felhőkből, még keresztet is vetett. Mi lett volna ha 0 láthatóság mellett szállunk le? :-D

Útrongálás: indul!   (Finnország)   
Megkezdtem az idei télen a finnországi utak rongálását: délután téligumit rakattam a kocsira, és én még mindig szögesgumit használok. Bár itt délen talán egyre kevésbé van rá szükség, mivel régóta nem volt komoly hó/jég és talán egy sima téligumi is elég lenne, de amíg ez nem kopik el a végsőkig addig biztos nem váltok :-)

Reggel egyébként -4 fok volt és már sapka-sál-kesztyű kellett.

Holnap céges buli lesz este, vacsora meg mindenféle program keretében. Mondjuk nem kéne féktelenül bulizni, mert másnap (szombaton) szerepjáték. Jövő héten pedig Barcelónában leszek, Microsoft TechEd EMEA 2008 lesz.

Űrszemét   (CubeHead)   
Az index cikke szerint űrszemét bárhol eshet a földre a nemzetközi űrállomásról, de csak az északi szélesség 56. fokáig, attól északabbra nem. (Magyarországra is zuhanhat az űrszemét). Még szerencse, hogy Espoo/Helsinki valahol a 60. fok körül található. :-D

Ez, az, mindenféle   (Finnország)   
Régen írtam, most sem fogok sokat, talán csak annyit, hogy még mindig nem költöztem, és jelenleg nem is tudom mikor fogok költözni. Egyre hűvösebb van, ma elővettem a téli kabátot. A múlt hétvégi szerepjáték után megvolt az első jégkaparás az ablakról hadművelet is.

Munka továbbra is van dögivel, most talán kicsit érdekesebb dolgok következnek, nem is beszélve a konferenciázásról: egy hét Barcelonában, Microsoft TechEd lesz mindjárt :-)

Közben azon töprengek mikor és hogyan meg hány napra menjek haza karácsonykor ráadásul egy érdekes disznótór program is kilátásba lett helyezve, amit szintén be kellene szervezni a téli programjaim közé :-)

Amerikai elnökök   (Érdekes)   
Lassan megint elnököt választanak Amerikában. Én se nem nagyon követem az eseményeiket se nem nagyon értek a dologhoz, egy dolog viszont megragadta a figyelmemet. Mégpedig, hogy az Obama tábor kevésbé tűnt arra építeni a kampányban, hogy a másik tábort pocskondiázzuk, leszóljuk, szidjuk vagy éppen hozzá nem értőnek nevezzük. A másik oldal viszont éppenhogy úgy tűnt, erre építi az egész kampányt. Hogy mennyire rossz a másik fél.

Az addig rendben is van, hogy az egész régen nem arról szól, hogy ki a megfelelőbb jelölt, hanem hogy ki tudja jobban reklámozni magát, de valamiért ez a "leszólom a másikat" elvekre építeni az egész kampányt - kicsit túlzásnak érzem. Lehet persze, hogy én olvastam/láttam csak rossz részeket a kampányból, de valahogy bennem akkor is ez az érzés kerekedett felül.

Mondjuk lehet, hogy részlehajlok. A republikánus alelnök jelölt személye szerintem visszataszító (eléggé ostobának tűnik szerencsétlen), és lehet, hogy emiatt az egész republikánus tábor képe visszataszító számomra :-) ...

... persze mindez mit sem jelent, hiszen ilyen távolról csupán a medián keresztül tájékozódva ki tudja milyen képet kaptam. Inkább örülök annak, hogy vízummentesen lehet majd az USAba utazni ... nem számítva persze, hogy online ki kell tölteni valami csudajó kérdőívet. Na nem mintha annyira vágyódnék az USAba az utóbbi évek eseményei és intézkedései után (pl. ujjlenyomat a határon, stb).