Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

TechDays 2010 előadás   (CubeHead)   
Ha értesz finnül és érdekel a Web alkalmazások debuggolása Fiddlerrel témakör, akkor megnézheted az előadásomat az idei TechDays 2010 konferenciáról az alábbi linket:

Web sovellusten liikenten debuggaus ja testaus

A konferencia többi előadása is megnézhető online (legtöbb finnül, valamennyi angolul) a Codezone portálon.

UI A videókhoz Silverlight szükséges.

Első szúnyog   (Finnország)   
Ma reggel esős időre ébredtem, és odakinn megláttam az idei év első szúnyogját. A hátsó udvar most különösen jó tenyésztelep nekik, mert az olvadó hó kissé mocsarasra változtatta az udvart. Az elmúlt napok napsütései jót tettek a hóhalmoknak, amik már a legtöbb helyről eltűntek - nekem még van kicsi a hátsó udvaron. Remélem hamarosan már az sem lesz.

Munkahelyen rengeteg a tennivaló engem pedig egy hete köhögés kínoz. Talán ideje volna orvoshoz is elmenni, főleg, hogy Gab007 szerint is pihenésre és meleg teára van szükségem a munka helyett :)

Vasárnapi boltok   (Finnország)   
Meglepődve olvastam az index Búcsút Inthetünk a vasárnapi bevásárlásnak című cikkét. Már csak azért, mert Finnországban a legkisebb élelmiszerboltok kívételével nem lehetett nyitva semmi sem vasárnap egészen ez év elejéig. Aztán tavaly év végi törvénymódosítás miatt idéntől már vasárnap is lehet bevásárolni (azért még mindig vannak bizonyos korlátok, de általánosságban ez így megy).

Mivel az előző 6 évben nem lehetett (ritka kívételt leszámítva - nyár, karácsony) vasárnap vásárolni biztosan állíthatom, hogy az EU új törvényjavaslata részemről nem talál nagy támogatottságra. Próbálnák ki a törvényt javaslók a gyakorlatban, hogy mit jelent az amikor vasárnap nincsenek nyitva a boltok :P

Tavaszodik lassan   (Finnország)   
Hó még mindig van bőven, de legalább a hőmérő mostmár pozitív értékeket mutat. Lassan lassan tűnnek el a hóhalmok is, bár nekem a hátsó udvaromon még jó 1 méteres rakás áll (erről többet még lentebb). A munkahelyen is a változás szele fúj, na nem negatív értelemben, csak kicsit átstrukturálódunk, hogy mit is fogunk a jövőben csinálni.

Amikor utoljára írtam még bőven hideg volt meg sok volt a hó. Március végére aztán kezdett kicsit olvadozni már, olyannyira, hogy húsvét vasárnap hatalmas dübörgésre ébredtem hajnali 5 órakor. Ekkor született a több mint másfél méter magas hókupac a hátsó udvarra, amikor a tetőről leszaladt a hó. Úgy egyszerre mind :) Az elülső oldalon vannak felszerelve hócsúszásgátlók, de hátul valamiért nincs. Gondolom úgy gondolták, nem baj az, ha a hátsó kertre szakad a sok hó. De hát annyira összeállt reggelte (meg azóta), hogy lehetetlen eltakarítani egyben az egészet, kis apránként terítgetem széjjel, hátha végre elolvadna és lehetne használható hátsó udvar :)

Helsinkiben már csak elvétve látható hókupac, azok gyorsan eltűntek. Északabbra még akad azért hó, de délen mostmár lassan indulhatna a rügyezés meg fűnövés, stb.

Hétfő óta ismét nyárigumival járok. Hétfő volt a végső határidő arra nézve, hogy le lehessen cserélni a gumikat. Persze időjárástól függően lehet még menni velük, de a szögesgumik hó nélkül csak koptatják az utat. Nyári gumival ugyan csendesebb az autó, de az út érdessége még mindig nagy zajt csinál, arról nem is szólva, hogy hihetetlen por van mindenféle: a sok kis kő részecske amit a szögesgumik leőrölnek télen mindig gondot okoz tavasszal. Szerencsére ma végre esik az eső, ami jótékonyan hat a levegőminőségre (amíg nem kezd el hamu esni az égből :))