Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

IE8 InPrivate mode   (CubeHead)   
Lassan nekem is ki kéne próbálni az új IE böngésző bétáját (már csak szakmai okokból is) ... ami viszont szemet szúrt, hogy mindenhol "pornó módként" emlegetik az ún. InPrivate módot. Hiába, rossz az aki rosszra gondol, ez esetben ebbe értendő az összes online újságíró :P

(InPrivate módban a böngésző nem tárolja el a web tartalmakat, sütiket, beírt adatokat, meglátogatott oldalakat stb. A böngésző bezárása után ezek eltűnnek és nem lehet őket később nézegetni/elemezni/rosszra használni).

Én amikor először olvastam róla akkor éppenhogy az jutott eszembe, hogy pl. cégnél vagy netes kávézóban lehet vele úgy böngészni, hogy nem kell aggódni amiatt, hogy valaki utána megnézegeti hol jártam vagy mit csináltam. De hát én már csak ilyen rossz kocka vagyok, biztos ezért nem jár a "pornó" állandóan a fejemben :P

Makró játék   (Fotó)   
Ma este kicsit játszottam a makró objektívemmel. Az eredmények itt láthatóak. Ezek csak próba képek leginkább, úgyhogy művészi jellegüket nem kell keresni vagy értékelni :)

Makró játék

Ház, repülés, munka, utazás   (Finnország)   
Csütörtökön megnéztem készülő házamat/lakásomat. Egyre jobban áll, bár még a padló hiányzik. A csempézés már gyakorlatilag kész van. A konyhabútorok jól néznek ki - amikor választottam a színeket kicsit bizonytalankodtam, de az eredmény nagyon jó lett. Mostmár van rendes ajtaja is a helynek, nem csak egy ideiglenes. Elvileg minden menetrendszerint halad, úgyhogy talán október 31-én tényleg lehet majd költözni :-)

Háznézés után repülni voltunk: most először vittem egyszerre 3 utast. Igaz, közülük egy alig négy éves volt, de ettől függetlenül four persons on board-ot kellett jelenteni az irányításnak :-) Délelőtt érdekes volt az időjárás, de délutánra valamennyire kitisztult, bár eléggé szeles idő volt. Útközben kerülgettünk kis zivatarzónát is, de összeségében jól sikerült a dolog, kivéve a leszállást: a pálya körül ugyanis változó erejű (ún. gusting) szél volt, amit sosem szerettem igazán. Mondjuk szerintem nem is tartozik a könnyű időjárás viszonyok közé, már ami a repülést illeti benne. Meg is lett az eredmény: pattogós lett a leszállás (de nem döccentünk azért hatalmasat). Ahogy az egyik utasom mondta, nem is lett volna igazi élmény a kisgépes repülés, ha minden tökéletesen megy. Bár mindkét felnőtt utas azt mondta, hogy tetszett neki a dolog, engem még mindig nagyon zavar, hogy nem sikerült tökéletesre a leszállás.

(Megjegyzem, hogy valahol olvastam mókás repülős dolgokat. Ezek szerint egy jó leszállás az, ami után a saját lábadon mész haza. Tökéletes pedig az, ami után a repülőgép újra használható. Ezek alapján valóban tökéletes volt a leszállásom :) )

Munka ügyben megint csak nő a felelősség és hatáskör, a fizetésemben viszont ezt a cég nem igazán akarja láttatni. Bár vannak "gyenge" próbálkozások a részükről (lásd később) azért én nem bánnám ha a fizetésemben is megmutatkozna ha mindenféle izgalmas új munkakört ruháznak rám. Ha mindez nem lenne elég, immár az utolsó emberke is lassan felmond, akivel jobban-jóban voltam a cégnél. Összesen öten voltak akikkel mondhatni baráti viszonyt sikerült kialakítani, az utolsó kettő most nemsokára pakol. Ugyan van-egy két "fele-barát", de azért az nem az igazi. Összeségében tehát ... lehet, hogy nekem is új hely után kéne nézni? ;)

Az előbbi "gyenge" próbálkozásról szólva: idén ismét elmehetek ősszel Barcelónába: Microsoft TechEd Developers 2008 a konferencia neve, ahová megyek, majdnem egy hétre. Remélem idén is ugyanolyan jó lesz, mint két éve :-)

Az amerikaik egyötöde nem tudja hol található az USA egy világtérképen?   (Móka)   
http://www.youtube.com/watch?v=aR75L08SBHo&feature=related

No comment. :D

Bodom tó   (Finnország)   
Ma olyan jó idő volt, hogy leléptem hamar munkából, és elmentem görkorizni. Egy nagyobbacska kört tettem, de utána még mindig jó idő volt és szépek voltak a fények, úgyhogy elmentem a Bodom tóhoz fotózni.

Bodom tó

Nyári képek Finnországból :)

Mp3 Lopás, part 2   (CubeHead)   
A MySpace oldalán is használható az mp3 ellopós trükk Fiddlerrel. Igaz, 96 kbps es 22 Khz a letöltött mp3, de még ki nem adott dalok is letölthetők így együttesektől, és ha nem is CD minőségben, de legalább valahogy hallgathatók ;)

Fotó, mozi   (Freetime)   
Hétfőn megnéztem az új batman filmet (The Dark Knight). Az imdb:n már a top250 első helyén (vagy ma éppen harmadik, de az első 3 filmnek ugyanannyi pontja van) toporog, meg ugye sokan mondogatják, hogy az év elején elhunyt Heath Ledger-t posthumusz Oscar-ra kéne jelölni. Én még egyenlőre gondolkozom a végleges értékelésemen (általában eltart néhány napig).

Azt mindenesetre el kell ismerni, hogy a joker karakter valóban mesterien lett eljátszva. Talán nem figyelem én sem ennyire, ha nincs ez a hírverés körülötte. Maga a film is elég jó és érdekes volt, de hogy a top250 elejére emelném-e, abban nem vagyok biztos. Ehhez ugye 9.1-es átlag kell az imdb:n, és 9 pontot nem adnék rá :) Mindenesetre a film zenéje kítűnő aláfestő zene lesz World of Darkness szerepjátékainkhoz szombatonként.

Másról szólva múlt héten egyik délután elindultam fotózgatni. Bár azt hihetném a környékemen nincsenek érdekes fotótémák, nem is csalódhatnék nagyobbat.

Délutáni fotózás

Ezúttal a színekkel játszottam utólag kicsit, emiatt lettek ilyen "mindenféle" képek.

Bár már jó ideje készültek, innen még nem linkeltem őket. Néhány kép a Carnival Splendor nevű hajóról, ami a Carnival Cruise Lines legújabb hajója, nyáron tették vízre Genovában, Olaszországban. Hogy hogyan kerültem rá ... sokan tudják talán, hogy húgom fotósként nekik dolgozik, ilyen hajókon. Általában a Karib tengeren utazgatnak, de most néhány alkalommal a Splendor észak-európai utakat is csinál. Ennek keretében járnak Helsinkiben is.

Carnival Splendor

Én is el bírnék tölteni egy ilyen hajón néhány napot a Karib-tengeren :-)

Nem túl jó nyár   (Finnország)   
Az idei nyár nem éppen a legjobbak közé tartozik Finnországban. Sokat esik az eső, és ráadásul nincs is túl meleg. Mondjuk ez utóbbival semmi bajom igazság szerint, inkább hűvösebb legyen mint hőség :-)

A múlt héten 20-22 fok volt, napsütés, ami tulajdonképpen teljesen ideális időjárás. Ezen a héten viszont rengeteget esett. Tegnap a szél is igen élénk volt, annyira, hogy esernyőt nem lehetett használni :-) A gyorsjáratú hajókat Tallinnba törölték is a tengeren tomboló időjárás (főleg szél) miatt. Ma ugyan süt a nap, de reggel 8 fok volt. Egy szál poló kilőve. A keményebb finnek már kabátot is vettek :-)

Na de még itt az egész augusztus, talán lesz még jó idő is.

USA suxx again?   (Érdekes)   
Már szinte meg sem lepődök rajta, de az USAnak megint sikerül felülmúlnia magát paranoid idiótaságaival.

Elvehetik a laptopokat az amerikai határon

Röviden és tömören, ha a határőrnek nem tetszik az arcod, elveszik a notebookod vagy más adathordozód, és visszakapod valamikor ... és még gyanakodniuk sem kell.

"...A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság áprilisban úgy ítélte, nincs törvényi akadálya, hogy a kormány a nemzetközi utasok laptopjait bűncselekmény gyanúja nélkül is átvizsgálhassa."

Eddig se akartam menni arrafelé, de ez az érzés csak fokozódik amikor ilyesmiket hallani :-D

Update: Másik helyen ugyanez ... Elkobozhatják a laptopokat az amerikai határon.

Mp3 lopás   (CubeHead)   
Találtam egy webhelyet, ahol tök jó MP3 mixeket lehet hallgatni (trance). A lejátszójuk flash alapú ugyan, de mp3plazyer.swf névre hallgat. Letöltöttem ezt a filet, de alig néhány tíz kilobyte méretű. Tehát a zene nem itt van.

Talán már írtam a Fiddler nevezetű programból (nem emlékszem, a keresés pedig épp nem működik a blogban :) ). Ez egy HTTP/HTTPS debug proxy, amit webfejlesztésnél sokat használunk. A be is kimenő HTTP forgalmat lehet vele protokoll szinten elemezni és nézegetni.

(letölthető innen: http://www.fiddlertool.com/fiddler/ -- letöltése webfejlesztésben járatlanoknak nem ajánlott :) )

Szóval ezt elindítva már simán látszottak a HTTP kérések, amiket a kis flash program a web serverre küld. Innen már csak egy pillanat volt kinézni a mp3 file valós helyét, amit a flash player letölt, letöltésmanager izzít, és többet nincs szükségem hülye flash playerre és netre, hogy hallgathassam őket. Cool :P


Homályos napsütés   (Finnország)   
Kicsit érdekes kezd lenni a napnak a fénye errefelé. Mondjuk ez abból adódik, hogy kb fél óra múlva teljesedik ki a 60% napfogyatkozás itt Finnországban. Mai blog ajánlatom a Dark Sun kinézet ;-)

Napfogyatkozás

Update 12:32: Mivel a napfogyatkozás ténye nekem legalábbis hirtelen jött, rendes felszerelés nem is volt nálam, amivel meg lehetne nézni. Egy gyors széjjelnézés a céges irodaszer raktárban és máris kész a csúcstechnikával készült napvizsgáló eszköz: sötétbarna és széles ragasztószalag, 4 rétegben. Bár nem tudom mennyire védi a szemet (asszem semennyire), de legalább látható benne a nap meg napfogyatkozás. A nap tetején egy szép nagy terület a már le is van takarva. :-) 12:50-kor lesz teljes (60%) itt.

Update 2, 12:57: Gyors utánaolvasás után végül is nem a direktben néztük a napot a csúcstechnológiás sötétítőn keresztül, hanem egy nagy ablakon a visszatükrözödését (továbbra is sötétítve), így talán csökkentve a szemkárosodás veszélyét. Amúgy érdekes volt, az árnyékok elmosódtak, a fény olyan nyomott volt (még mindig az). Meg nem lehetett úgy érezni a nap erejét, hiába felhőtlen égen sütött.