Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Karácsony   (Bl0g)   
Mindenkinek (akit ismerek, aki erre jár, aki olvasgatja a blogomat) ezúton kívánok

Kellemes Karácsonyt!

Honnan jön a télapó?   (Finnország)   
Tudja-e vajon mindenki, honnan jönnek a télapók? Most végre fény derül az évszázados misztikus rejtélyre.

Rare Exports, part 1

Rare Exports, part 2

Angol tudás szükséges. Finn tudás nem nagyon. És aki ez után kedvet kapott a dologhoz ...

www.rareexportsmovie.com (part 3 trailer)

Malév pilóta sztrájk?   (Megint Mo.)   
"Nagy örömmel" olvastam a Malév pilóták készülő sztrájkjáról. Ahogy ezt írom még nem eldőlt, hogy lesz-e vagy sem. Amiért engem is érint, hogy bár Finnair jegyem van hazafelé (karácsony), visszafelé Malév maga a gép.

Bár nyilván most azért zavar különösen, mert esetleg engem is érint, de az a véleményem, hogy karácsonyra időzíteni bármilyen sztrájkot nem igazán szimpátiát kiváltó esemény, főleg, ha közlekedésről van szó. Normál esetben eltörlődik néhány üzleti út, valaki lemarad a vakációjáról, bosszantó dolgok. De épp karácsonykor sokakat megakadályozni, hogy a családjával legyen véleményem szerint nem fog együttérzést kiváltani. Mindenesetre legalább sok elégedetlen ügyfele lesz a Malévnak.

Másrészt a pilóták már most is elég jól keresnek, főleg a "normál" halandókhoz képest. Tekintetbe véve, hogy a gazdasági helyzet sem túl jó, most nekik követelőzni mindenféle emelésért kicsit még talán furcsa is.

Ellenpéldaként említeném a Finnair pilótákat, akik nemrég sztrájkoltak 3 napot, teljesen megbénítva a Finnair forgalmát. Hogy miért harcoltak ezúttal? Nem tetszett nekik, hogy a Finnair szabadon kiadhassa egy-egy járatát külső cégnek - ezáltal "elvéve" a munkát a Finnair saját pilótáitól. És mi a helyzet a bérekkel? A Finnair pilóták már korábban beleegyeztek, hogy 5%-al CSÖKKENJEN a fizetésük, ezáltal könnyítva a Finnair cég gazdasági helyzetén, akik mindenhol szeretnének spórolni. Azt hiszem ez korrekt hozzáállás (főleg, hogy itt is pofátlanul sokat keresnek a pilóták).

Update: Végül is nem lesz sztrájk, ami kis könnyebbség nekem. :)

Motormelegítés, téliesítés   (Kocsi)   
Most, hogy egyre komolyabb a tél az autózás is kicsit kihívás lett. Az utakat nem lehet sózni, mert ahhoz túl hideg van, nem olvadna el: tegnap reggel -20 körül volt, ma csak -13 és havazik. Szinte minden nap havazott az utóbbi napokban, mégha napközben ki is süt a nap, estére mindig beborul. Így mondjuk szép világos van esténként is, mert mindent hó borít.

Valamiért az új kocsiban sokkal jobban észrevehető a motormelegítő hatása mint a Hondában. Nem tudom mi az oka, talán az, hogy ehhez "hivatalosan támogatott" motormelegítő van, a Hondához pedig igazából nem volt, csak találtak valamit a szervízben, ami működött :-) Oka, hogy a Dízel Civicet itt nem forgalmazzák, ezért nincs is teljesen hozzávaló motormelegítő. A másik ok ami eszembe jut, hogy benzines motor kicsit más - én nem értek hozzá, valaki okos hozzászólhatna a témához :)

Na de nem mintha a Honda esetében nem lett volna semmi hatása, de a Mazdánál sokkal jobban észrevehető, pl, hogy azonnal beindul, mert amúgy -15 alatt melegítő nélkül ha nem is túlzottan de picit már erőlködik. De ami igazán észrevehető, hogy a fűtés nagyon hamar meleget kezd fújni (szinte azonnal langyos, néhány száz méter után pedig már meleg) ha előtte 2 órát rá volt dugva melegítőre. És azért nem mindegy, hogy reggel amikor indulok mikor kezd el fűteni. Mondjuk a beltéri melegítő is sokat segít, nem kell hideg kocsiba ülni, hanem egyből kellemes idő van odabenn.

Ha már kocsiról esett szó, ebben az újban van kipörgésgátló (vagy minek hívják az ilyet ... menetstabilizáló, stb), és amióta havasak az utak, gyakran villog a visszajelző fény (vagyishogy éppen csinál valamit). Talán nem ok nélkül, mert olyan helyeken ahol a Honda kicsit már mászott meg csúszott volna itt csak villog a visszajelző fény. Úgyhogy talán nem hülyeségből van a kocsikban ez sem :)

De a kedvencem a fűthető első szélvédő (a fűthető ülés mellett ;-)). Motormelegítő nélkül amikor kaparni kell az ablakot, marha sokat segít.

Hideg lett hirtelen megint   (Finnország)   
Szeptemberben már írtam egy bejegyzést ilyen címen, akkor épp +5 fok alá esett a hőmérséklet. Na most megint átütöttünk egy pontot, ezúttal -10 alá esett itt a hőmérséklet. Van hozzá finom porhó is, ami még most is esik. És ráadásul nem is igérnek meleget - talán lesz rendes tél végre itt is? :)

Én már reggel 5kör megismerkedtem a kinti hideggel, ugyanis ki kellett másznom riasztót kikapcsolni kocsiban. Egyrészről hihetetlen, hogy egyáltalán felébredtem rá, mert alig lehet benn hallani - pedig majdnem a ház mellett parkolok. A gondot a beltéri melegítő okozta, amit az érkező hidegre való tekintettel maximum fokozatra kapcsoltam, és a riasztó nem igazán örült a kavargó levegőnek.

Aztán persze hála a hirtelen ébresztésnek nem is igazán sikerült már visszaaludni. Ami azért is jó, mert tegnap nem sikerült időben lefeküdni sem. Meglátjuk, hogy mi lesz a hosszú munkanap + spinning kombináció eredménye estére, de úgy érzem talán az alvással ezúttal nem lesz gond :-)