Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Téééél   (Finnország)   
Azt hiszem ma már biztosan itt a tél. Tegnap ugyan locspocs volt, ma reggelre viszont fagyott, és baromi nagy hóvihar van odakinn. Élvezet volt kocsikázni (sajnos muszáj volt, különben lehet átgondolom, hogy akartam volna-e). Csak a kiásási művelet 15 perc volt, amig minden jégtelenül és rendesen ment. Külön bonyodalmat okozott az üvegre fagyott ablaktörlő. Azt is ki kellett olvasztani, mert olyannyira esett a hó, hogy ablaktörlő nélkül esélytelen lett volna a küzdelem.

Délután mennem kell Helsinkibe, kiváncsi leszek milyen lesz az idő, mert akár nagyon hosszú is lehet az út, ha ilyen hóvihar marad :)

Csak félig tél   (Finnország)   
Reggelre kelve is esett a hó. Szerencsére a beltéri belegítőnek hála az ablakaim - némi olvadt hótól eltekintve - tiszták voltak, és hamar lehetett indulni. Az utak még teljesen havasak voltak.

Aztán napközben is esett hó, néha pici eső, és most így estére lett vagy 1-2 fok. Ennek megfelelően minden tiszta latyak es olvad, és még mindig esik a hó. Holnap úgy érzem reggel jegesek lesznek az utak, mert állítólag fagyni fog, most meg minden csupa víz :-) Lehet még a jégre esik kis hó is.

Szerencsére a majd egy hónappal ezelőtti havazás és hideg eléggé beijesztett mindenkit ahhoz, hogy mostanra téli gumi / szöges gumi legyen az autókon.

Leningrad Cowboys, céges buli és hóesés   (Finnország)   
Mint ahogyan tavaly is, idén is megrendezésre került a céges kiskarácsony. Az idei év azért volt különleges, mert a testvércégünk 10 éves, és ezen alkalomból hatalmas bulit rendezett. A kiskarácsonyunk az egyetem épületében kezdődött, ahol állófogadásos vacsorával nyílt az este. Utána borozás/sörözés/siiderizés majd kávézás következett. Ezután, mielőtt elindultunk volna az est fénypontja felé, még egy tűzdobálós-forgatós bemutató is volt. Igencsak látványos volt, ahogy a különböző lángoló cuccokkal tancoltak meg dobálták őket.

Aztán átcuccoltunk a jégcsarnokba, ahol a Leningrad Cowboys lépett fel. Már odáig is ingyen volt a pia (korlátlanul), de a koncert alatt is volt csapolt sör meg siideri, szintén ingyen és korlátlanul. Remélem nem kell elmondanom, hogy a finnek mekkora alkoholbarátok, és hogy az ilyen ingyen pia mit tesz mindenkivel :-)

Szóval feléptek a tehenészfiúk, sokkal jobb volt mint ahogy vártam. Előzőleg belehallgattunk egy-két számba, de nem igazán fogtak meg. De élőben mindenképpen jobbak voltak.

Ezután pedig ismét szállítottak minket a Kharma nevű éjszakai mulatóba, bár ide már nem mindenki jött, többen feladták a harcot a jégcsarnoki koncert után. Itt aztán buli (és persze ivászat) hajnalig, mivel ide is osztottak nekünk piajegyeket - persze csak korlátozottan, úgyhogy a rutinos finnek éjfel után már bankkártyával tankolták magukba a piát.

Amikor ilyen esemény van, mindig eszembe jut, hogy vajon az, hogy ilyen baromi drága itt minden ami alkohol, hogy hathat úgy az emberekre, hogy mégis mindenki tiz (egyesek száz) számra szórja az eurókat hétvégenként, hogy berúgjon mint a ... hát jobb szó híján .. disznó :-)

Valamikor hajnalban aztán hazajutottam, és alvás következett. Reggel (ez most 11 órát jelentett) aztán ahogy felkeltem és kinéztem az ablakon, szakadt a hó, és minden fehér volt, a fák is, a táj is. Egész délután szakadt a hó, aztán most estefelé már csak eseget. Megtisztitottam a kocsimat (értsd: kiástam), mert már elég vaskos volt rajta a hótakaró. Bár ilyen kocsikiásásban még nincs nagy tapasztalatom, úgy gondoltam jobb most takarítani egyet, mint megvárni, amig teljesen elnyeli a hó.

Aztán most hogy besötétedett voltam saunában is. Sajnos még hóban fürdésre nincs elég hó (5-6 centinél járhatunk kb, talán kicsit több), azért ilyen magamra szórom módon már lehetett alkalmazni. :-)

Hó vége, jön a kiskarácsony   (Finnország)   
A hónak lassan vége szakad, már csak foltokban van egy-két helyen. Bár a levegő még elég hideg, nem eléggé, és nem is jön utánpótlás. A kiskarácsony viszont egyre közelebb kerül, pénteken lesz a céges verzió belőle.

Nem is tudom írtam-e már, hogy a Leningrad Cowboys című finn csúcszenekar fog koncertet adni, és az lesz nekünk a kiskarácsony vége. Az eleje pedig közös evés és ivás lesz. Mindenki nagyon készül rá, az embereken főleg a fodrásznál járást lehet észrevenni, a hétvégén jó sokan jártak ott.

De előtte még más dolgok lesznek a héten. Ma sähly, vagyis floorball ismét, holnap Harry Potter és a tűz serlege lesz a moziban (végre egy film amit előbb adnak itt, mint Magyarországon).

Tegnap rámjött a techno zene hallgatási láz. Aki esetleg ismet, azt hiszi eddig is volt, de nem, eddig trance, progressive és house zene hallgatás volt főleg, ez most techno. Amolyan Adam Beyer és Chris Liebing stílusban. Lakótársam szerint olyan zaj ez, mint amit a műanyaggyárban lehet hallani a gyártósoron. Én nem értek ezzel egyet.

Ha esetleg érdekel ...
Adam Beyer
Chris Liebing

Vér, hó és zajok   (Finnország)   
Azért nem kell feltétlenül rosszra gondolni a bejegyzés címe alapján :-)

Bár a vér dolog az talán kicsit engem is zavar. Megint volt orrvérzésem, ami annyira nem jó, főleg, hogy már régóta nem volt. Erre ébredtem tegnap is és ma is, plusz volt egy extra köröm még tegnap délután is. Talán megint be kellene forrasztani azt az eret ... mint ahogy negyedikes koromban csinálták. Bár inkább remélem, hogy magától elmúlik, és nincs szükség ilyesmire.

Rátérve a másik dologra, ez a hó. Esett egy kevés, nem sok, és lett mínusz is. Amolyan téli hangulat megalapozó. Aztán a héten lehet, hogy lesz tovább is. Azért jöhetne még kis hó, mert pénteken kiskarácsonyi bulija lesz a cégnek, és ott azért jó volna egy kis hó, már csak a hangulat kedvéért.

Persze a hónak megvan a másik oldala is, pl. a befagyott kocsiablak. Holnap reggel kiderül mit sikerül ügyeskedni a beltéri melegítővel, ugyanis most azt is bedugtam, és ha minden jól megy, talán holnap reggel nem kell jeget vakarni. Bár elvileg itt ahol lakom nem szabad használni, direkt olyan fűtőt vettem (mint ahogy már írtam azt hiszem) amit lehet kisebb fokozaton üzemeltetni. A pénteki céges próbamenet után bizakodó vagyok :)

Végül a zajok. Ez igazából csak egy különös megfigyelés, mintsem semmi több. Valamiért az ajtóm a szobámon egyirányú zajszűrőként viselkedik. Ha én itt zenét hallgatok, kifelé nem hallatszik szinte semmi, ha viszont kint van zaj, az csodálatosan beszűrődik ide. Biztos valami komoly fizikai dolog lehet a háttérben, amiről mit sem sejtek. Na mindegy :-)

Talán elkezdődik?   (Finnország)   
Talán elkezdődik a tél is lassan, ma megjöttek megint a mínuszok, valami picike hó is van odakinn. Azért remélem ennyiben nem merül ki az egész. Bár sokan nem akarnak kemény telet, én azért idén szeretnék havat, ami nem locsipocsi egész télen. Az úgy elég szörnyű volt tavaly is.

A munkahelyemen továbbra is folytatódnak a jól megszokott munkálatok. Bár talán van valami fény az alagút végén (egy másik munkahely formájában), de ez a dolog még sehogysem áll tulajdonképpen. Mindenesetre az erre a hétre eltervezett plusszokat nem sikerült összegyűjteni - nem volt erőm annyira sokkal többet dolgozni.

Délutánra ugye megjött a hideg, és az autóm ablakai is befagytak annak rendje és módja szerint. Úgyhogy hazaindulás előtt 3/4 órával bedugtam a beltéri melegítőt, és csodák csodája, mire indulni kellett, már nem is volt olyan rossz a helyzet.

A FedEx ma meghozta a PDA tartómat is, amit ki is próbáltam. Egy álom PDA+GPS kombóval vezetgetn. Bár itt Jyväskyläben talán már nincs rá szükségem, ha távolábbra megyek mindenképpen jól jön egy mozgó és iránybaforduló térkép ... ami még mondja is merre menjek :-)

Most zenélgetek kicsit, ami azt jelenti, hogy összekevergetem a számomra tetsző nótákat. Talán itt még nem került említésre, hogy néha rámjön ez a DJ dolog - persze szigorúan csak itthon és magam szórakoztatása végett. Bár lassan úgy érzem a dübörgő zenétől és álmosságtól kicsit forog a világ, úgyhogy ideje megcélozni az ágyat :-)


Sony XCP, avagy még mindig CD másolás   (CubeHead)   
Már korábban is linkeltem be cikket a Sony bravúros CD másolási technikájáról. Amikor erről olvasok, az jut eszembe, hogy vajon mit gondoltak ennél a cégnél, amikor ilyen másolásvédelmi technikát raktak rá ... hogyan lehettek annyira vakok és idióták, hogy azt gondolták, ezt egyáltalán megússzák majd. Ahogyan már cikket is írták erről, amit leginkább elérnek ezzel, az éppen az illegális letöltések növekedése lehet.

Ami kapcsán egyébként eszembe jutott, hogy megint jött róla egy cikk a BBC News weboldalán, bár mostmár számtalan online és offline sajtó rákapott.

Enyhén vicces, hogy a nagy felháborodásnak engedve a Sony kiadott egy uninstall kitet, ami viszont újabb biztonsági réseket hagy a rendszeren. Remélem Sonyék is érzik, hogy hová dugják a védelmi rendszerüket ....

Az álló vasutak elindultak hátrafelé?   (Megint Mo.)   
Találtam érdekes cikket a MÁVról. Igazából többet is. Kettőt közülök belinkelek ide. Aki többre kíváncsi a cikkek alján Kapcsolódó linkek kulcsszóval keresgélhet újabbakat.

Szerencsejáték: feljutunk az InterCity-re, vagy nem?
Hív a vasút, vár a bűntetés!

Úgy látom a MÁV színvonala - legalábbis ezen írások és hozzájuk kapcsolódó hozzám eljutott nemisolyanrégi élménybeszámolók alapján - zuhanásba kezdett. Eddig sem emelkedett túl biztatóan - igazából sehogy sem (innen a név: Magyar Álló Vasutak) -, de most legalább szemlátomást visszábbértünk.

A pálya egyre rosszabb már évek óta, az ICtől eltérő vonatot jószándékkel sem lehet kultúrált utazásra alkalmasnak mondani. Nem akarom összehasonlítani az itteni vonatokkal mert enyhén szólva felesleges és lehetetlen, egy jó hosszú skála két végpontját testesítik meg (csoda hogy az Álló vasutak nem esnek le az egész skáláról a negatív végen).

Várakozással telve tekintek karácsonyi vakációmra, amikor legalább 2 utat kell majd bonyolítsak velük. De biztos vagyok benne, hogy nem okoznak csalódást, amióta itt kinn vagyok, minden alkalommal hozták a formájukat amikor hazalátogatok :)

Ki volt kúúper?   (Freetime)   
Azt ugyan csak kb tudom ki volt Cooper (mintha valami amerikai fickó lenne/lett volna), mindenesetre ma volt céges cooper futás. Gimi óta nem futottam ilyet, de nem csak én voltam egyedül, mert a többi munkatárs sem futott már régóta (bár itt katonaságban állítólag futtatták, legalábbis a fiúkat).

Mindenkitől előre bekérték, hogy kb mennyit akarna futni. Ez érdekes kérdés volt, mert anélkül hogy az utóbbi időben kocogtam volna ilyet saccolni ... hát kicsit sokat saccoltam magamnak, aztán 200 méterrel el is maradtam a tervtől, és így 2300 méterrel fejeztem be a 12 percet.

Aki esetleg nem tudná (ilyen is volt már:) a Cooper futás lényege, hogy 12 percig kell futni. Olyasmit magyaráznak, hogy ebből ilyen általános erőnlétet vagy mit lehet aztán mérni. Az én teljesítményem, életkorom stb alapján átlagosnak mondható. Ami nem meglepő, sőt jó, örülök hogy nem lett átlag aluli a teljesítmény. ;-)

Voltak akik az én 200 méteres tévedésemnél nagyobbat tévedtek, ki felfelé, ki lefelé.

Érdekes megfigyelés volt, hogy baromi sokan Polar mérőórákkal futottak, ami méri a pulzust meg kinek még mit. Gab007 is szerzett ilyet, és próbálta ajánlatni is. Bár egyre inkább látom értelmét, még nem szántam el magam ilyen vásárlásta. A lényege ennek, hogy beállítjuk pl. a maximális pulzusszámot, és az óra csipog, ha ezt túllépjük. Arra való (ez a funkció legalábbis), hogy ne terheljük túl magunkat. A max pulzusszám meg függ nemtől, kortól, súlytól, stb. Lehet vele mérni átlag pulzust és még sok minden mást - legalábbis a bonyolultabb modellekkel.

Motormelegítő, beltérmelegítő és itt a tél   (Kocsi)   
A múlt héten el is felejtettem leírni (vagy legalábbis most nem találtam sehol), hogy az autó motorjának melegítése kérdés végre megoldódott. Bár nem a klasszikus motormelegítő került a Hondámba, hanem egy ilyen sugárzó melegítő, azért remélem ez is komoly előnyt jelent majd a téllel szemben.

Ugye errefelé Finnországban eléggé hűvösek a telek, és olyankor az autók sem szívesen indulnak. Ezért aztán vannak a cölöpök. Ezekből minden ház elé jut millió. Konkrétan a legtöbb ház parkolóhelyéhez tartozik, de van a cégnél is, mindenkinek egy ilyen cölöp. A cölöpnek van kulcsa, benne pedig egy időzítős konnektor van. Ide csatlakozik a drót.

A drót másik vége a kocsi elején lévő "konnektorba" megy. És amikor az időzítő elindul, megindul a motor melegítése. Időzíteni persze úgy szokás, hogy pont akkora legyen meleg, amikor indulunk vele.

Errefelé még sosem láttak diesel Honda Civicet (mint amilyen nekem van - konkrétan itt nem árulják), ezért nem a klasszikus motormelegítő került bele - mivel azt nem tudtak belerakni - hanem a már említett sugárzó melegítő. Ennek kisebb a hatásfoka, de remélem azért számít majd valamit a jeges téli éjszakában.

A másik dolgot ma vettem, ez egy beltérmelegítő. Amikor ugyanis a motortérbe szerelték a melegítőt, egy konnektort szereltek a belső terébe a kocsinak. Itt is jön a 220 amikor éppen cölöphöz vagyok rögzítve. A beltéri melegítő pedig innentől fogva kitalálható mit csinál ... azért felelős, hogy olvadt ablakok és meleg környezet fogadjon reggel, amikor a -20 fokon átvágva a kocsihoz megyek :-)

Eléggé átgondolták errefelé ezt a dolgot, már ami a telet illeti. És persze senki sem lopkodja (vagyis nagyon remélem! :) ezeket a kábeleket, amivel a cölöpökhöz vannak a kocsik kötve ... bár a cölöpök zárhatóak :)

Annyi csak a gond, hogy itt ahol lakom elvileg tilos a beltéri melegítő használata. Mert nem bírja a rendszer .. vagy mi. Ezért vettem (munkatársak tanácsára) olyat, ami kisebb fokozatra kapcsolható, és így nem terhelve a rendszert is simán kibírja a biztosíték. Bár be kell valljam, azért kicsit aggasztó érzésem van, amikor arra gondolok, hogy én még alszom, amikor a kocsimba megindul mindenféle elektromos cucc működése. De mivel itt ez a divat és működik (nem is csak itt, svédországban és norvégiában dettó), gondolom nem lesz baj :D

Unalmas hétköznapok még mindig   (Finnország)   
Nem sok minden történik mostanában, leszámítva, hogy járunk dolgozni, van hétvége és ilyenek. Hétvégén voltam autókázni kicsit, ezúttal Äänekoskiba mentem. Nem néztem ott széjjel nagyon, csak mentem és jöttem. A cél inkább a vadiúj fantasztikus bluetooth GPS kipróbálása volt (leánykori neve Rikaline, pl itt tudod megnézni).

Mókás ilyen ketyerével vezetgetni. Bár tartó nélkül elég érdekes, mert csak a néni hangját hallom (vagy bácsi), hogy merre menjek. De amíg mellettem az ülésen van a PDAm, addig nem fogom azt nézegetni vezetés közben. Ez a dolog most nagyon kiütközött, úgyhogy rendeltem egy tartót is kocsiba, hogy teljes legyen a dolog. Ezzel már audióvizuális élménnyé változik a navigáció. :-)

Csak azt sajnálom, nincs teljes Európa térkép, ami elérhető lenne GPS navigációhoz. Nyugat- Európa már van, de pl. balti államok, Szlovákia nem nagyon. Magyarország ugyan külön van, de ilyen nagy közös térképben nincs. És mivel egy Mo térkép magában majdnem annyi mint egy teljes Nyugat-Európa ... hát szóval érdekes.

A cégnél ma is folyt a munka, és termelem a plusszokat, mert rengeteg a mínuszom (még mindíg). Most végre valami élénkítőbb ASP.NET webprogramot csináltam, mert a számlázástól - amit már vagy háromnegyed éve csinálok - lassan teljes undort kapok. Már most is unalmasnak találom, és egyáltalán nem nehéznek vagy kihívásnak. Ez is közrejátszik abban, hogy elégedetlen vagyok - ezt már írtam azt hiszem korábban is. Remélem a munkahelyemről még mindíg nem fordíttatják a blogomat :-D

Holnap megint floorball, csütörtökön pedig cooper futást tartanak nekünk a cégnél. Úgy gondoltam elmegyek rá, meglátjuk milyen lesz. Utoljára gimiben futottam ilyet, akkor minden évben ragaszkodott hozzá a tesitanárunk. És hogy az milyen régen volt ... fúúú :-)

Visual Studio 2005   (CubeHead)   
Végre kijött a Visual Studio 2005. Már alig vártam. Sokszor jobb szerintem, mint az előző, nem csak a .NET Framework maga, hanem a rendszer és az eszközök is. Ráadásul van belőle ingyenes változat is (Express Edition). Bár eredetileg gondoltam rá, hogy kellene talán venni egy Professional változatot belőle, lehet mégis maradok az ingyenesnél.

Bár kicsit bugos.

Amúgy meg a cégnél (a mostaninál :) nem igazán lelkesednek érte az emberek. Pedig én mutattam is nekik, mi minden újdonság van benne, mennyivel jobb és könnyebb, mindenki valami fura okot keres rá, hogy ne kelljen kipróbálnia vagy használnia. Ebbe beletartozik a főnök is persze. Mint ahogy filozofálgattam rajta néhány napja, még szerencse, hogy nem beszélnek magyarul. Remélem nem fordíttatják maguknak ezeket a sorokat :D

Szar meló, hétköznapok   (Finnország)   
Még mindig nem sikerült megszerettetni magammal (újra) a munkámat. Unalmas és már nem tetszik. Gondolom a dolgon picit sem segít, hogy mostmár baratnőm sincs, aki itt tartana Jyväskyläben.

Egyébként még mindíg az autó kihozatal által okozott mínuszokat próbálom ledolgozni a melóhelyen. A héten már 5 órányi plusszt csináltam, ez majdnem kompenzálja a múlt hét pénteki kimaradást.

Tegnap volt megint céges sähly, vagyis floorball. Kaptam egy erős lapdát a sípcsontomra, szép piros lett a helye. A lakótársak magyarok teljesen félnek ettől a sporttól, pedig próbálom én is rávenni őket, meg a munkahelyen többen is. Ők inkább falat másztak tegnap, ugyanott. A föld alatti sportkomplexumban. Amit Granniittinek hívnak. Úgy rémlik erről már írtam talán tavaly is, de talán nem baj ha megint leírom.

Szóval ez egy óvóhely. Amolyan igazi, hegymélyébe/sziklába fúrva. Egy jó 150 m-es szakaszon kell lefelé-befelé gyalogolni, és odabenn aztán ilyen sziklába vájt termek vannak. Ugyan óvóhely, de most sportkomplexum, lehet aerobikozni, karatézni, tollasozni, falat mászni vagy éppen floorballozni.

Holnap pedig újabb próbát teszünk a kocsimelegítő kapcsán, bár ezúttal valami sugárzós modellt próbálnak meg beültetni a Civicbe. Kíváncsi vagyok hogy fog sikerülni.

Újdolgok, nokommentek   (Bl0g)   
Picit átírtam a bl0g rendszeremet (ahogy én hívom). Bal oldalt immár látható egy profil meg egy RSS link. Valamint kiszedtem a kommentezési lehetőséget, mert úgysem használta senki, és most nem is volt kedvem karbantartni :)

CD védelem   (CubeHead)   
Most olvastam egy cikket (úgy látszik ma ilyen nap lesz, hogy cikkeket hivatkozok :P), amelyben a Sony BMG zenekiadó által használt másolásvédelmi eljárás olvasható. Azt hiszem kicsit sem lennék felháborodova, ha ilyesmi lemezt kapnék a boltban. Persze magáért beszél, hogy még csak nem is CDről van szó, hanem egy ezüst szinű, CD-re hasonlító lemezről (olyan eljárás van rajta, hogy a Philips cég nem engedte azt CD-nek hívni :-D )

A másolásvédelem lényege, hogy a lemezről valami csúnya program települ fel a gépedre, ami rejtőzik a háttérben, nem kimutatható, és eleve olyan módszereket használ, mint a vírusok és trójai programok. Boldogsággal tölt el a tudat, hogy egyes zenekiadók milyen messzeségekbe merészkednek.

Nem ismétlem el a cikk egészét itt. Akit érdekel, elolvashatja az eredeti cikket angolul a BBC news websiteon.

Undorító?   (Megint Mo.)   
Leginkább az undorító szóval tudom illetni az alábbi, indexen megjelent cikk alapján előtáruló helyzetet.

Új trükkökkel tartják sakkban a bírákat
A hatékony bíráskodásnak ez a fajta akadályozása speciálisan magyar jelenség, az unióban gyakorlatilag ismeretlen, hiszen a régi és az új tagállamok többségében is egyaránt büntető jogszabályokkal védik a bíróságokba vetett közbizalmat. ...

Folytatás itt: cikk az indexen

Betegség?   (Finnország)   
Lehet, hogy valami közeleg? Ugyanis kicsit ilyen szédülős-fejfájós napom van, ráadásul mit sem segített a bogyó, amit bevettem ellene. Már reggel is ilyen volt, délután még aludtam is rá. Azt hiszem mindjárt elmegyek saunaterápiáztatni magamat.

Azon gondolkoztam, vajon írhatok-e ide olyan dolgot, amit nem akarok, hogy a munkahelyemen megtudjanak. Végül is nem jutottam eredményre, bár a válasz valószínűleg az, hogy nyugodtan írhatnék, mert a munkahelyemen nem beszélnek magyarul (vagy akik mégis, azok 1. nem olvassák ezt az oldalt (tudtommal) 2. már úgyis tudják amit leírnék).

De talán jobb félni mint megijedni, vagy mit mondanak a nagyon okos emberek? Úgyhogy egyenlőre nem írok ide semmit. :-)

Tegnap Helsinkiben voltam, reggel indultam, este jöttem. Mint kiderült, tök feleslegesen mentem el, úgyhogy az autózás élményén kívül mással nem nagyon lettem gazdagabb. Vagyis mégis, vettem ugyanis egy bluetoothos GPS vevőt. Aztán összeismertettem a PDAmmal, és voilá, navigációs rendszer. Útközben még nagyon töltöttem a GPSt, úgyhogy utána este itt Jyväskylén belül próbáltam ki.

Mondja is folyton, hogy 500 meters turn left, meg hasonlókat. Utcaszintű térképpel nagyon élvezetes használni.

Mellesleg tegnap szörnyű idő volt, esett egész nap. Aztán hazafelé jövet még Helsinkiben sikerült egy kisebb dugóba is belehajtani. Azért arrafelé más a közlekedés, mint itt vidéken :-)

Esős utazás   (Finnország)   
A héten dolgozás volt, nagyon. Ez főleg annak is köszönhető, hogy ma viszont nem dolgozom, és nem akartam túl sok mínuszt szerezni. És persze mikor máskorra romlana el az idő, ha nem pont mára, amikor megyek Helsinkibe.

Felkészülés gyanánt egy térképszoftvert próbáltam ki a PDAmon. Nagyon korrekt még így GPS nélkül is, utcaszíntű skandinávia térkép. Megmondom itt lakom, ide megyek, és már rajzolja is. Ha lenne GPS, még navigálna is, hogy mikor merre kell menni. Talán szerezni kellene egyet, végülis nem olyan haszontalan dolog az.

Szóval ma irány Helsinki (nemsokára indulok), este pedig vissza. Esős kilátások végig. De szerencsére nem lesz hó (ahogy igérték) meg fagy. Úgy talán izgalmasabb lenne a dolog :D