Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Egy hónap csúszás   (Finnország)   
Tegnap értesítettek, hogy 1 hónappal csúszik az építkezés, így mégsem költözhetek október végén saját lakásba/házba még. Sajnálatos. Persze megtehetik, 30 napot csúszhatnak büntetés nélkül. És meg is tették. Suxx.

Séta   (Fotó)   
Tegnap délután is jó idő volt, amikor a városba besétáltam a munkahelyemről. Normálisan talán vonattal mennék, de amióta lépésmérős verseny van a cégnél, valamivel rá kell gyúrni a dolgokra :-) Egyébként meg sok sok szürke hét után végre sütött a nap és szép idő volt. Tegnap aztán eldöntöttem, hogy ha ma is jó idő lesz, akkor ma megismétlem a sétát, ezúttal fényképezőgéppen.

Így történt, hogy ma hatalmas fotóstáskával vágtam neki ugyanennek a sétának. Mivel mindenfélét akartam fotózni, ezért mindenféle objektívre is szükségem volt (a tegnapi sétán már kifigyeltem az érdekes dolgokat). Hogy ezek után hogyan sikerült a fotózás? Megtekinthetők a következő linken:

Fotók itt

Ezek tehát Helsinki "belvárosában" készültek, mégha parkosabb részen is. Igen, marha sok nyúl van arrafelé. :-)

Iskolai lövöldözés már megint Finnországban   (Finnország)   
Eddig hogy örültem, hogy az idióták maradnak az óceán túloldalán és ott lövöldöznek ... aztán most már megint valami idióta nekikezdett sorozatgyilkolni egy finn iskolában. Hurrá. :-( :-(

Finnül tudóknak: Oppilas ammuskeli koulussa Kauhajoella - Yksitoista kuoli
Angolul tudóknak (bbc): Finnish college gunman kills 10
Magyarul tudóknak (index): Fejbe lőtte magát a finn iskolai lövöldöző

Update: Frissítettem a linkeket.

Lépésmérés   (Finnország)   
Tegnap mindenki kapott a cégnél egy lépésmérőt. Nem csak a szűken vett cégünk hanem az egész konszernben mindenki (legalábbis Finnországban de lehet, hogy máshol is). Még céges logó is van rajta.

Én magamtól sosem vettem volna ilyet, de ha már van, használom is. Most mindenki lépésszámlálás lázban ég itt :) Persze nem "csak úgy" kaptuk, hanem kihangsúlyozva, hogy az ez segít az egészséges életmódban ... ja meg persze cégen belüli verseny is lesz belőle: 6-7 fős csapatokat kell kialakítani és abban versenyzünk, melyik csapat lép többet :)

Mindezek örömére ma az első vonatmegállót gyalog tettem meg és csak utána szálltam vonatra. De még így is messze van a napi 10000 lépés, ami állítólag az egészséghez szükséges :P

Témába vágóan megemlítem, hogy Panna blogjában olvastam: mások furcsán néznek rá amikor 2 villamosmegállót sétál. Hasonló helyzetben én is sétálni szoktam, mert mire megérkezik a villamos, gyakran már rég odaértem gyalog. Persze ez csak rövidtávon igaz :)

Mostanában amúgy borzalmas idő van: felhőtakaró egész nap, sötétség, lehangoltság. Ja meg persze sok munka meg egyéb bajok. Lassan ideje depresszióba esni. :(

Repülés, WoW   (Freetime)   
Tegnap ismét voltam repülni. A tegnapi azért érdekes, mert szeptember 11-re esett, ami ugyebár nevezetes nap és köthető a repüléshez :P Még ha annyira nem is pozitív emlékeket idéz az emberekben. Tegnap iszonyatos forgalom volt Malmiban, jöttek-mentek a gépek, nekünk is várni kellett sokat amíg kiszolgált az irányítás. Szerencsétlen irányító másfél órán át folyamatosan beszélt, utána szerintem remegő kezekkel üldögélt a pihenőszobában :-) Ezúttal anyukám volt utasként velem: első kisgépes repülése.

A hét elején ismét belevágtam a World of Warcraft világába. És azt hiszem ezúttal a korábbi feltámasztó kisérletektől eltérően valóban játszani is fogok. Sokat :-)

Amúgy pedig a munkahelyen rengeteg a munka, odakinnn meg hideg van (ma reggel 4 fok volt), de legalább szépen süt a nap.

Tűzijáták   (Fotó)   
Pénteken este a Töölönlahti (ez egy öböl Helsinkiben) fölött tűzijátékot rendeztek. 5 csapat / cég cersengett, hogy kié a legszebb tűzijáték. Néhány kép az eseményről:

Tűzijáték

Marha sokan voltak, a képek a Linnanmäki (a helyi vidámpark) szikláiról készültek. Itt is jó nagy volt a tömeg, de sikerült jó helyet találni azért az állvány feállításához.

Traffic   (Fotó)   
A múltkor a Helsinki by Night fotózáskor is voltak ilyen lámpacsíkos képek, de akkor nem azokon volt a hangsúly. Viszont azok mindig mókás képek, úgyhogy tegnap megpróbáltam csinálni még párat. Mostmár szerencsére korábban sötétedik, nem kell az éjszaka közepéig várni. Ennek megvan az az előnye is, hogy a forgalom is nagyobb, így több képet lehet csinálni rövidebb idő alatt. No meg a képeken lesz sok fénycsík.

A próbálkozások eredménye megnézhető itt:

Traffic

Mobil verzió   (Bl0g)   
Fogalmam sincs hányan nézhetik a blogomat mobil telefonon. Az az érzésem senki sem :) Bár én néha szoktam ránézni telefonnal, hogy írt-e valaki hozzászólást :) Mindenesetre eddig borzalmasan nézett ki mobilokon. Mostantól viszont olvasható rendesen. Egyenlőre csak SymbianOS vagy Series 60 alapú telefont detektál, de talán másra nincs is szükség.

Másrészről jó volt kideríteni, hogyan is kell ezt megvalósítani egy webalkalmazásban :-)

Böngésző tesztelés (Google Chrome, IE8 beta2)   (CubeHead)   
Az egész net tele van Google Chrome írásokkal. Én ma amiatt fogtam böngésző tesztbe, mivel ugyebár web alkalmazásokat készítünk, azoknak futnia kell mindenféle böngészőn. Úgyhogy a mai telepítési listán a tegnap kiadott Google Chrome szerepelt elsőnek.

A listán második volt az Internet Explorer 8 beta 2, amely szintén telepítésre került. Utóbbi egy rendszer restartot is követelt magának.

Funckionálisan egyik böngésző sem 100%-os, dehát mindkettő beta. Chrome-mal találtam egy régebbi .NETes oldalt, amiben a felugró menü nem ugrott fel. Meg sem jelent. Így aztán választani sem lehetett belőle :-) IE8-al néhány oldal zavarodott képet mutatott, de ezt a címsor mellett egy gombnyomással meg lehetett szüntetni (amivel bekapcsolt az adott oldal compatibility módja).

Nekem mindkét böngésző tetszik. Mégis mindennapi használatra azt hiszem a Google böngészője nyert. Jobban kezelhető, mint az IE8, bár mindkettőben eléggé hasonló újdonságok vannak, és igazából olyan hatalmas különbséget én nem látok. Mindkettő eszi szépen a memóriát is :)

De a Google böngészőjében vannak ilyen pici dolgok, amik mégis kiemelik. Például ha a címsorba írok egy címet ahol már jártam, és ezt észreveszi, akkor elég ENTER-t nyomni rá, és már töltődik is. IE8-ben egy lefelé nyilat kell még ütni mielőtt ENTER-t lehetne nyomni. Kicsi dolog, de mégis :-) Vagy például a TABok átrendezése szépen animált Googleban, IE8ben (meg Firefoxban) meg csak egy nyíl jelzi, hová viszem a dolgot. Kicsi dolgok, de a szemnek és a kéznek jó az ilyesmi :)

Update: Közben látom már File is megtért és telepített Google Chrome-ot. ;)

Update 2: Érdekes írásra bukkantam neten. Angol tudás szükséges hozzá. Csalafintaság a Google Chrome EULA-ban.

Miről is van szó? A végfelhasználói licensz szerződés szerint BÁRMI amit a Chrome-on keresztül raksz ki netre, képek, szövegek, cikkek, stb. bár a te tulajdonodban maradnak, a Google szabadon felhasználhatja őket, publikálhatja őket. Elég érdekes dolog. Na nem mintha olyan sok titkos dolgot forgalmaznék a böngészőben, de azért mégis ...

Update 3 / 4.9.2008: A Google megváltoztatta az EULA-t :) Részletek itt (angolul): Google Amends Chrome License Agreement After Objections. A fentebbi (tegnap megírt) linken is mostmár a módosításról lehet olvasni :-)

Google Street View   (CubeHead)   
Bár nem teljesen újdonság, eddig én nem fedeztem fel magamnak a Google Street View nevű csodát. Egy csomó város (elsősorban USA) bejárható "virtuálisan". A városok utcáin lehet barangolni, és 360 fokos panorámaképeket nézni. Néhány tíz méteres ugrásokkal haladva kószálhatunk az utcákon. Félelmetes. Mindezt böngészőben.

Kezdő lépésként itt egy link. Erre bökve a New York-i Central Park szélére rak minket a Street View, és akár a térképen akár a képen belül lehet elindulni felfedezni a várost. Gogogo :-)

Google Street View - New York, Central Park

(a Google Maps szokásos link gombjával lett készítve a link, tehát ha valami érdekes helyet akarsz megmutatni valakinek Street Viewban, az is marha egyszerű)

Találtam egy listát wikipedia-n ahol fel vannak sorolva a supportált városok.

Szeptember   (Finnország)   
Nem hiába sorolják a szeptembert az őszi hónapok közé: ma reggel azt mondta a légiforgalmi időjárásjelentés (amit reggelente azért hallgatok, hogy tudjam milyen az idő ;) ), hogy 0 fok van. A kocsi hőmérője ugyan többet mutatott, de mivel ő fedett helyen áll, ezért némileg hajlamos csalni. Végül is olyan 0-2 fok között volt, helytől függően. Csodás reggel :)

Bár a hétvégén azt mesélték, hogy Jyväskyläben már megvolt az első havazás is. Augusztusban. :D