Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

It's Snowing!   (Finnország)   
Szakad a hó. Nagyon nagyon. Éppen voltam Saunaban, a hőmérséklet pont tökéletes, odakinn a tetőn pedig hatalmas hó van, majdnem combközépig merültem benne. Három kört sikerült lenyomni, és teljesen jól érzem magam. A kezdődő náthát mintha elfújtak volna ;-) Persze nem első eset.

Túl sok dolog nem történt múlt hét óta. Van sok hó, tegnap hatalmas hófúvás volt, úgyhogy a terepviszonyok átrendeződtek. Most pedig esik. És holnap is esni fog. Meg azután is :-)

Mindjárt nekilátok ismét a 24 című sorozatnak. Egyesek azt állítják, milyen világmegváltó meg mittomén, szerintem csak szimplán izgi és nekem tetszik.

Pénteken sikerült regisztrálnom magam a finn hatóságoknál, valamint a rendőrség megküldte EU polgár regisztrációja című papíromat. Így most év végéig gond nélkül lehetek és dolgozgathatok itt.

A finnekről szólva ... a könyvek terén elég drágák. Rendeltem az USAból 3 könyvet, ez postával együtt 74 euro lett. Itt ha megrendelném, a szállítási idő ugyanannyi és 132 euro. Hát ne csodálkozzanak ha az amerikai ipart támogatom a pénzemmel. ;-)

Back @ the north pole :P   (Finnország)   
Azt hiszem még itt az ideje, hogy így január végén egy utolsó bejegyzést tegyek,főleg hogy kicsit elmaradtam ezekkel.

Pont két hete, hogy ismét Finnországban vagyok. Az utazás kellemesen telt, a repülőben alig voltak emberek. Finnország fölött vastag felhőtakaró volt, amelybe leszállás közben repültünk bele. A gépet azonnal rázni kezdte a szél - semmi szokatlan, kis turbulencia.

De amikor a felsők alsó határát közelítettük meg, és hol kibukkantunk, hol eltüntünk, akkor kicsit mókásabb lett a helyzet. Már final-en voltunk - ráfordulva a kifutópályára. A szél olyan erős lett, hogy csak úgy dobálta a gépet jobbra balra, meg néha fel le. Akár egy papírrepülőn ültem volna. Jó nagy turbulencia volt, szerintem még sosem volt ekkorám, pedig jópárszor megkaptam már durván. Most tehát a 98-as egyiptomi repülőút rekordját megdöntve új turbulencia rekordom van :-)

Finnországban esett az eső. Hó pedig csak nyomokban volt. Ahogy a busz észak felé haladt, azért valami hómaradvány csak került, de minden olvadt, esett az eső. Undorító idő volt. Aztán két napra ra szombaton megjöttek az új szobatársaim is, ezúttal az ITPRO következő különítményéből két magyart kaptam - de hát én kértem, hogy így legyen.

Aztán lassan havazni kezdett, lassan hűlt a levegő, és mára már ott tartunk, hogy elég tisztességes hó van odakinn, és a hőmérséklet is kielégító -12 fok jelenleg. Hatalmas hókupacok állnak mindenhol (2+ méteresek), és mindenfelé sok a hó, a fákon is. Úgyhogy végre teljesen téli érzéseim lehetnek :-)

Időközben megpróbáltam elintézni ügyeket is. Tartózkodás, munkaengedély (ez utóbbit a cég intézte, szerencsére), adóbevallás (ezt pedig köszönhetően a lustaságomnak holnap meg be kéne dobni :)

A munkahelyen folytatódik a munka, érdekesebb-unalmasabb nem túl nagy projekteket kaptam, amelyek azért is váltogatják egymást, mert hol ennek hol annak kell megállítani a fejlesztését.

Külön érdekesség, hogy húgom is Finnországban van jelenleg, sőt, ennél is pontosabban éppen itt Jyväskyläben. Ő ugyan csak fél évre jött, tanulgatni, nem pedig ilyen jövőbe tekintően mint én. :-)

Holnap pizzanap lesz a cégnél. Végre :)

Router & ónos eső   (CubeHead)   
Last day @ home, mondhatnám. Megfizettem egy tartózást ma, amivel már jó régóta lógok (1+ év), még kamat nélkül sikerült. Kicsit bánt, hogy eddig húzódott a dolog, de így letudva azért már jobb :)

Ma sikerült itthonra egy uj internet routert beszerezni. A korábbi D-Link egység helyére egy Linksys típusjelzésű készülék került. A korábbit még több mint egy hete komoly tesztelésnek és kínzásnak vetettem alá, mivel gondok voltak a hálózati forgalom vezérlésével. És ezzel a mostanival sokkal gyorsabbnak tűnnek a dolgok. Főleg ha egyszerre több szállon és több géppel netezünk, netalán valaki még játszik is, sokkal gyorsabb. Arról nem is beszélve, hogy ez már hipercsuda wireless, és így most is a nappaliból netezek, távol a szobámtól és hálózati kábelektől :)

Úgy tűnik holnap megkisértjük a sorsot, és autóval vágunk neki a reptérre vivő remélhetőleg száraz útnak. Ha minden jól megy, akkor nem lesz túlzott jég, maximum csak borzalmas köd. A repülőgép aztán 10:20-kor indul Ferihegyről. Nem tudom igazából hogyan voltak képesek ilyen rosszul csinálni a repülő menetrendjét, vagy túl korán vagy túl későn :) - de hát ez már évek óta így van.

Persze ahhoz képest, hogy a repülőút csak 2 óra 20 perc, maga az utazás lényegesen több időt vesz igénybe, bizonyos szárazföldi epizódok miatt. De hát mindegy, egyszer csak odaérek majd. Mostmég azon reménykedem, hogy az ottani internet regisztrációmat nem törölték-e a hosszú kieső időszak alatt. Igen morcos lesze, ha még netem sem lesz holnap :)

Számhordozás   (CubeHead)   
Viva számhordozás, mostmár én is hordozom a telefonszámomat (itthon). Igaz, több mint négy órát ültem a két érintett szolgáltató üzlethelyiségében. Félelmetes lassan dolgoznak. Az egyik, akitől jövök (most nem nevezzük néven a szolgáltatókat ;) még kisérletet tett, hogy gondoljam meg magam, de hát nekem már konkrét terveim és elképzeléseim vannak, kicsit elkéstek azzal, hogy tenni kéne valamit. Talán nem kellett volna folyamatosan rontani a szolgáltatásokat, drágítani, minőséget csökkenteni és ilyesmik.

De sikerült túlesni rajta, jövé héttől pedig már elvileg át is irnak az új szolgáltatonal régi számmal.

Sikerült gepügyet is intézni, az itthoni gépem processzorhűtését és tápegységét cseréltem le. Valamint további halkító intézkedéseket is tettem. Az eredmény teljesen kielégítő. A bolttal is elégedett voltam, gyorsan és hatékonyan és hozzáértően segítettek, bár bankkártyát nem fogadtak el, ezért azért dádá jár. :)

Az ónoseső projekt most nem tudom hogy áll, lehet megússzuk, és nem kell vonatozni :) Hamarosan kiderül.

Vásárlás és vakáció   (Megint Mo.)   
A múlt hét mondhatni unalmasan - vagyis esemény nélkül telt. Sokat aludtam, meg olvastam, és élvezem a vakációmat. Ezen kívül véres összecsapásaim a tanulmányi osztály gonosz seregével a végéhez közelednek: újabb csatát nyertem, s mostmár nem nagyon lesz dolgom (értsd: gondom:) ) velük.

Ma voltunk termálfürdőben. Ez a manőver bonyolultabb volt, mint elsőre tűnik, mivel a fürdőruhám Finnországban maradt - mindent nem hoztam el vakációzni. De ez a dolog is megoldódott, bár a boltokban a "De hát nincs szezonja" unalmas kifogást találták arra, miért nem tartanak fürdőruhát. Hát nekem épp most kellett. Rövidujjú inget is most szeretnék venni, de hát .. majd nyáááron eeesssetleg.

Most hallottam a jó hírt, hogy csütörtökre megint ónoseső/jegesesőt mondanak. Egyszerűen hihetetlen, hogy hogyan bírok így venni repülőjegyet. Tavaly amikor utaztunk ki januárban Finnországba, vonattal kellett felmenni előző nap, mert jegeseső lett. Éljen éljen. Ha néhány bejegyzéssel korábbra olvasunk, akkor láthatjuk, hogy amikor decemberben hazajöttem, épp ónoseső volt, és kicsit sokat kellett a repülőben ülni. És most megint ezt mondják. Hozzáteszem, hogy ezekben a helyzetekben általában előtte egy nappal és utána egy nappal (másnap) már tökéletes, általában napos idő van. De én nem vagyok babonás, úgyhogy egyenlőre a véletlen számlájára írom a dolgot (de ha valaki esetleg ismerne időjárásmódosító voodoo varázslatokat, az keressen meg emailben ;-)


BUÉK   (It's Party Time!)   
BUEK BUEK

Lassan hát elindult az új év is. Nemsokára én is újrakezdhetem a TOval folytatandó macerás ügyeimet, ami igazán kellemes lesz. És közeleg az újabb repülőút is, amikor is megyek vissza Finnoba. Kicsit vegyes érzéseket táplálok ezzel kapcsolatban, úgyhogy csak remélem, hogy ismét jó lesz.

Na most rövidre fogom, mert itthon igazából nem sok érdekes történik, mert aztán eleve azért irógattam ezt,hogy mi van velem Finnországban, ahol most nem vagyok :D

Tegnap megint szerepjátékoztunk a szokásos társasággal. Véleményem szerint - bár ebben másokat is meg kellene kérdezni - jól sikerült a játék ismét. Habár tavaly is próbálkoztunk szerepjátékkal Finnországban, végül is kudarcba fulladt. Lehet, hogy idén is kéne? Mert az nagyon hiányzik sajnos.