Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Meló még mindíg   (Finnország)   
Nem igazán történik errefelé más, minthogy rosszidő van, és sokat dolgozom. Meg találtam egy jó idézetet megint:

"You can only be young once. But you can always be immature."
- Dave Barry

Meló   (Finnország)   
Lassan két hete már, hogy IP/hálózat váltás volt nálunk. A hálózatváltás bár számos problémával járt, azért történtek előrelépések is. Például mostmár le tudom tölteni POP3-al (SSL) a leveleimet :-) Eddig csak a proxy szerveren keresztül tudtam érintkezni a világgal.

Hétfő óta van új dolgozónk, akivel ugyan nekem nem kell semmit csinálni közösen (egyenlőre legalábbis), tegnap mégis volt egy naaaagy meeting, ahol mindenki ott volt. Eddig senki sem csinálta munkatársaim közül ezt a borzalmas finn szokást, hogy szívja az orrát (recseg a takony :P) ... hát az új fickó az pont ezek közé tartozik, a meeting végére azt hittem rosszul leszek. Én nem tudom miért nem ismerik és használják a zsebkendőt errefelé. Undorító :-P

Lassan azt is kezdik kitalálni, hogy milyen jó lenne, ha a két ünnep között és környékén (karácsony) tudnék dolgozni. Még szerencse, hogy van repülőjegyem haza. Szeptemberben engedélyt kértem rá, és akkor megerősítették többen, hogy nem lesz rám szükség. Úgyhogy én biztos nem leszek itt nekik :-)

Az idő továbbra is pocsék és esős, repülésre nem alkalmas - legalábbis nekem.


PS. Tegnap óta ismét T-Mobile-hoz tartozik a magyar mobilszámom - ha valakit érintene. (a szám tehát változatlan).

Osztálytalálkozó   (Megint Mo.)   
Pénteken reggel ismét repülőtérre indultam: rövid hétvége otthon Debrecenben, ahol osztálytalálkozóm (általános iskolai, 10 éves) volt tegnap (szombaton este).

A Malév újgenerációs Boeing 737-es repülőgépén mentem odafelé (erre mindig felhvják a figyelmet az utastájékoztatóban). Ferihegyi reptéren és körülötte pozitív "csalódások" sora fogadott. A reptér buszon például még angolul is bemonták némelyik megállót (pl. Ferihegy 1, ami érdekes egy külföldinek) a közteseket meg magyaru. Érdekes módon meg az út sem zötykölődött annyit - legalábbis Ferihegy 1-ig. Utána rohamosan romlott a szolgáltatás minősége :-)

Visszafelé is ért meglepetés ma délelőtt: ugyanis elektronikus jeggyel Ferihegy 2A-n is lehetett terminálon keresztül (önkiszolgáló módon) checkinelni - mivel nekem feladandó csomagom sem volt, ezért ez nagyon gyorsan ment. Sokan meg sorbanállnak, az önkiszolgáló checkin terminálok előtt meg senki ... de hát aki szeret sorakozni az tegye :-) (van amúgy külön baggage drop pont is azok számára, aki így checkinel, tehát nem csak akkor kényelmes, ha csak kézipoggyász van .. ráadásul igy grafikus módon én választhatom ki, hova szeretnék ülni, nem kell a néninek mesélni a különböző kriteriumaimat :-)

Na de visszatérve még péntekre: Debrecenbe MÁVval mentem, sima gyors vonattal (ehhez nem fűznék semmilyen megjegyzést :-)

Debrecenben megpróbáltam számot hordozni, de a Vodafone boltban kedvesen közölték, hogy majd másnap, mert mostmár mindjárt zárnak (20 perc volt zárásig, és ültek még benn vagy 2-en ... de lehet csak nem akarták elengedni a számom). Úgyhogy szombat délelőtt újabb próbát tettem, és közel 4 órás ügyintézés alatt sikerült egy jóváhagyó nyilatkozatot kieszközölni tőlük. Itt most nem akarok senkit a dolog részleteivel fárasztani. Délután aztán nagymamalátogatás, majd késő délután osztálytalálkozó.

Ez a része a hétvége legjobban sikerült pontja volt, és arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e emiatt hazautazni azt kell mondjam, hogy igen. Tudom, hogy nem mindenki szeret osztálytalálkozni, de szerintem ezek nagyon érdekes események. Engem legalábbis személy szerint érdekel, hogy ki hová jutott, merre tanult, ki dolgozik, ki nem, stb. stb. Persze mindez annak fényében érdekes, hogy valakivel már tíz éve nem találkoztam.

Tulajdonképpen senki sem változott igazán semmit, ugyanakkor mégis mindenki sokat változott. Ez talán bután hangozhat, de jobban akkor sem lehet körülírni a jelenséget. Amikor mindenki megérkezett, akkor szépen sorban mindenki felállt és elmondta mit csinált, mi lett vele, amit kezdetben nem tartottam annyira jó ötletnek, de utólag el kell ismerni, hogy nagyon is szükséges volt. Bár volt az asztalok körül forgás, és sok emberrel beszéltem mégis az elbúcsúzások körül kellett rájöjjek, hogy lettek volna még azért jópáran, akivel beszéltem volna többet is köszönéseken kívül. De talán majd a következő alkalommal.

Még a hétvégi rövid utazásról pár szót. Olyannyira "gyorsan" értem haza, illetve vissza, hogy teljesen összekavarodva érzem a fejemet. És közben országot/kultúrát/embereket váltottam, rövid időn belül kétszer is. Bár az ún "culture shock" olyankor szokott lenni, amikor valami új helyre megyünk, most mégis valami ilyen extrem culture shock érzésem van/volt. Annak ellenére, hogy persze mindkét helyhez hozzászoktam. De olyan szürreális érzés volt akkor is reggel felkelni az albérletben Espooban, aztán késő este Gab007-el dumálni egy jót az ő albijában a Homok utcán, másnap tíz éve nem látott emberekkel ismét találkozni, és rövid alvás és autózás no meg repülés után hirtelen ismét Espooban lenni. Itt (tehát Finnoban) most hazafelé mindenfelé magyar beszédet hallottam - ugyan a jelenség ismert (a finn és magyar nyelv hasonló hanglejtése miatt országváltás után az előző ország szavait lehet hallani mindenfelé, pedig igazából senki sem használja :-), de ilyen intenzíven még ezt sem tapasztaltam. Lehet, hogy az én fejemmel van baj, és alkalmatlan ilyen gyors váltásra :-)

Talán azért is érződik olyan furcsának ez a dolog, mert leszámítva hogy a repjegy kicsit jobban megterheli a pénztárcát, igazából nem érződik olyan hosszú útnak hazajutni innen meg vissza - mégha igazából hosszú is, meg fárasztó is.

Na azt hiszem lassan elég lesz a hülyeségeimből :-) Ha esetleg valaki a tegnapi találkozóról olvassa ezeket, akkor ezúton is mégegyszer én is szeretném elmondani, hogy jó volt mindenkivel találkozni, és örültem, hogy ilyen sokan voltunk! :-)

Ismét utazás   (Finnország)   
Lassan végetér ez a nap is. Ez a munkahetem most 3 naposra sikeredett: hétfőn beteg voltam, holnap pedig repülök Magyarországra (hétvégén osztálytalálkozom). Meló van bőven, úgyhogy valószínűleg a jövőhéten nagyon sok plussz órát sikerül majd gyűjtenem.

Az idő pocsék, olvad, csúszik és latyakos. A náthám mára már teljesen elmúlt, bár a torkom még kicsit kaparászik, de azt hiszem már nem komoly (tegnap azért "rásegítettem" egy kicsit fagyival :-)

A hét elején külön élvezet volt, hogy hálózatátkonfigurálás volt a cégnél, így aztán például kedden még nem sok minden működött. Mára már majdnem minden OK.

Repülési fronton ez a hét csendes volt (legalábbis az olyan repülést tekintve, amikor én vezetek :-) -- ha jó lesz az idő, talán jövő hét második felében vizsgázhatom.

Ismét Finnország, repülőút, biztonság   (Finnország)   
Tegnap véget ért a TechEd Developers 2006, így ma visszaröppentünk Finnországba. Sok érdekes dolgot sikerült hallani, és most lassan ideje kipróbálni ezeket az újdonságokat. Tegnap este még volt közös vacsora finnekkel, számomra kicsit kellemetlenebb volt az előétel része, amikor csigát, kagylót és hasonló nyalánkságokat szolgáltak fel. A szememre vetették, hogy előitéleteim vannak, lehet, hogy így van, de ilyen kaját én akkor sem fogok enni. :-) A főétel már sokkal inkább ízlett (sült disznócska vagy mi a csodának lehet lefordítani).

Ma aztán nekiindultunk repülőtérre reggel korán. Van ez az új EU szabályozás, hogy folyadékot azt nem. Hogy ez mekkora idiótaság. Én mondjuk már előre kihajítottam (a biztonsági ellenőrzés előtt) a félliteres üditőmet (kb félig lehetett). A kollegám elfelejtette, így a bontatlan Fantáját a biztonsági bácsi dobatta kukába. Ami az egészbe hülyeség, hogy mindeközben egy kb 1 méter hosszú esernyőt, amelynek a végén egy szúrásra és harcolásra alkalmas 10 centiméteres acélrúd meredezik, azt simán felvittem a gépre. Nem szólt senki semmit. De haverok-buli-fanta az ám veszélyes, azzal sokkal valószínűbben lehet gépet eltéríteni (na jó robbantani), mint egy harcolásra alkalmas esernyővel. Na mindegy :-)

Így viszont jól járnak a kereskedők/autómatát üzemeltetők a reptéren, mert a szomjas utasok akiket két órával az indulás előtt kivezényelnek ugyebár a reptérre most kénytelen odabenn venni a drága üditőket.

A repülőút simán ment, sőt nagyon is jól, ugyanis 5 éve nem volt arra példa, hogy bejutottam volna a pilótafülkébe. Hát most sikerült ismét :-) Maga a repülés teljesen érdektelenségbe fulladt a részemről. Kisgép után ezekben a nagyokban már szinte meg sem érzem ha mozog. A döcögés (értsd: turbulencia) sem zavar már egyáltalán. Ami zavar, hogy nem látok ki előrefelé folyamatosan :-P

Leszállás után épp buszmenetrendet böngésztem, amikor kiderült, hogy a cég taxit is fizet egészen hazáig. Így viszonylag gyorsan hazaértem :-) Viszont még Barcelonában sikerült borzalmasan megfáznom (mikor máskor érné el csúcsát a takonykór, mint amikor utazni kell), úgyhogy most taknyos-köhögős betegségemet kúrálom itt a messzi északon, ahol hó is van ... vagyis inkább jég, amin lehet egyensúlyozni.

TechEd Developers 2006   (CubeHead)   
Vasarnap ota Spanyororszagban toltom napjaimat a Microsoft fejlesztoknek szant rendezvenyen (hosszu 4 oras unalmas repulout utan). Itt nincs is magyar billentyuzet, ugyhogy most kenytelen vagyok ekezetek nelkul irni.

Vasarnap este mire beertunk a szallodaba, mar eleg keso volt, igy csak egy rovidet setaltunk a belvarosban a kollegakkal, akikkel ide jottunk (osszesen 3an jottunk, a ceg szamlajara :). Talaltunk egy falatka bart, ahol ilyen kis csipegetnivalot lehet enni. Ilyennel kesobb is probalkoztunk, de aztan nem nyert nagy sikert koreinkben. Foleg mivel az etlapbol nem sokat ertettunk, es hajlamosak mindenfele ocsmany tengeri dolgot feltalalni, ami ellen az en gyomrom legalabbis erosen tiltakozik :-)

A varost hetfon nezegettuk meg, majd kepeket is feltoltok rola valamikor, ha visszajutottunk Finnorszagba. Megneztuk Gaudi (remelem igy irjak) epiteszeti csodait. Azert lehet, hogy minden nem stimmelt vele, mert eleg erdekes formalat tervezett a hazakba/epuletekbe. A delelott hosszas setaja utan regisztraltuk magunkat a rendezvenyre, majd utana a kikotoben setaltunk meg ettunk megint falatkakat (ekkor egy ujabb hianyossagot talaltunk, mert bar angol etlapjuk volt, ezuttal mennyisegi bajok voltak a kajaval :-)

Hetfon este rendeztek nekunk vacsorat meg Flamenco bemutatot, aztan kedden welcome party a konferencian, tegnap pedig a finn Microsoft altal rendezett (vagy legalabbis finnorszagbol erkezoknek rendezett) vacsora volt, ahol mindenfele erdekes "falatkakat" szolgaltak fel. Ezek a falatkak azonban nagysagrendekkel jobbak voltak, mint amivel addig talalkoztunk, raadasul elegendo mennyisegben is hoztak oket elo a konyhabol. Es persze lehetett inni korlatlanul, ahogy azt ilyen finn osszejoveteleken szokas. Tegnap en megmaradtam a narancslenel, azert minden nap iszogatni nem az en mufajom :)

Eloadasok kedd ota vannak, mindenfele erdekes temaban, foleg a jovoben megjeleno (illetve most megjelent) ujfajta technologiakrol (Windows Communications Foundation, Windows Presentation Foundation, Windows Workflow Foundation, LINQ, C# 3.0, stb stb). Egy csomo ingyenes cuccot is osztanak (a gyujtoszenvedelyem itt nem jon tul jo, mert mar hatalmas mennyisegu targyat halmoztam fel, polokat, baseball sapkakat es mindenfele kacatot meg demo cd-t). Nyerni is lehet mindenfele cuccot. Kajat iszonyatos mennyisegben szolgalnak fel, folyamatosan: fankokat, croassant, sutemenyt, gyumolcsot, asvanyvizet, uditoket. Es persze lehet kockulni mindenfele Microsoftos emberkevel, akik a fentebb mar emlitett ujfajta dolgokat fejlesztik es ismerik.

Eddig nagyon erdekes dolgokat sikerult meghallgatni, bar most delutan kicsit erdektelenebb eloadasok vannak. Ami meg gond, hogy az erdekes (legalabbis szamomra) dolgokat parhuzamosan tartottak eddig, ugyhogy mindig valasztani kellett, hova is akarok beulni.

Meg holnap is eloadasok lesznek, ami utan valami csiga etterembe fogunk menni (ugy mint eticsiga). Mivel ez a menu nincs igazan a kedvenceim kozott, lehet, hogy ez a musorszam szamomra kimarad majd :-)

A szallodaban egyebkent nagyon durva a szemelyzet, mert az agynemut, torolkozot - mindent - naponta cserelik. Raadasul hiaba agyazok meg, mire hazaerek sokkal rendesebben es csinosabban van hagyva az igy. Igy tehat felesleges meg akar probalkozni is ezzel a muvelettel. A torolkozoket elvileg akkor cserelnek, ha nem a torolkozotarton hagyom az elozo napit, de ugy tunik erre is immunisak, es mindig kicserelik. Ez azert erdekes mert direkt vannak ilyen papirjaik, hogy kimeljuk a kornyezetet es ne mosassuk ki minden nap a torolkozoket ... :-)

Barcelona kicsit nagyobb hely mint Helsinki, meg emberekbol is tobb van. Mondjuk az ido sem eppen csunya (most olyan 18-20 fok lehet odakinn es sut a nap). A setalva a varosba azert vigyazni kell, mert vannak ilyen ... khm ... holgyek, akik bar probaljak lenyugozni "aldozatukat", azert a celjuk megiscsak az illeto zsebe, es a benne talalhato ertekek. Volt olyan eset amirol hallottunk (konferencia resztvevo), hogy megprobaltak agyekon rugni, es amig a kezevel probalt vedekezni, azt ugye kenytelen volt ehhez kihuzni a zsebebol. A penztarcaja banta. Mondjuk az idegenvezeto is felhivta erre a figyelmet, de amig tegnap ejjel velunk is majdnem eljatszottak valami hasonlot, azert ez megiscsak eleg tavoli dolognak tunt.

Na hirtelen ennyi jutott az eszembe, sajat gepet nem hoztam ide, ugyhogy a kozos geptermet "kell" hasznaljam ... ahol persze minden gepen Windows Vista fut ;-)

Coca-cola zero   (Finnország)   
Errefelé megszűnt létezni a Coca-cola light, helyette az új termékük Coca-cola zero. "real taste, zero sugar", ez a szlogenje.

Ennyire jól bejött volna a Pepsi max mint marketingfogás, hogy a light terméknek külön nevet kell adni?

Mindenesetre érdekes, hogy mennyire ellenkező pólusait hangsúlyozzák a gyártók a terméknevükkel. A Pepsi max szlogenje ugye valami olyasmi, hogy "max taste, no sugar", vagyis a maximális ízt emelik ki, nem a cukros részt - míg az fentebbi coca-cola szlogenben a cukor nemlétét hangsúlyozzák ki.

Otthon van már ilyen zero? Nem mintha nem lenne teljesen mindegy, minek hívják. :-)

Szögesgumi, autóhitel   (Kocsi)   
Kedden szögesgumi került ismét a Hondára. Jó kis sorbanállás volt, én mondjuk megúsztam 2 órával, de jobb helyeken 3-5 órát is kellett várni rá. Ennyi idő alatt persze lehet én is kicseréltem volna :-) Mindenesetre kedden elég nagy havaseső-hó-eső vihar volt, ezért is indultak neki sokan kereket cserélni. Persze itt Helsinki környékén azért történt hirtelen vagy 100 koccanásos baleset, hála a nyárigumiknak.

Tegnap még aztán kicsit esős volt az idő itt a központban, de pl. már Kiloban ahol lakom már kezdett megmaradni a hó (ma hajnalban már hókotrótraktor is jött a parkolónkba :-). Mivel ma autóval jöttem dolgozni, nagyon is ideje volt kereket cserélni: reggel jegesek és havasak voltak az utak, és még itt a központban is -3 -at mutattak a hőmérők (valamiért itt melegebb van mindig, furcsa ez a tenger meg a hatása :-P

De ha már szóba kerültek a kocsik, érdekes kis cikket találtam index.hu -n autóhitelekről. Nem is cikk ez, mert a mondanivaló javát a hozzászólások tartalmazzák.

Viszi a bank az autót

Mint ahogy írtam, érdemes a hozzászólásokat is elolvasni. Bár onnan is van link rá, egy másik érdekes weboldal a www.autohitel.hu. Bár én már egy éve hiteltörlesztő vagyok, azért érdekes volt ezeket a dolgokat olvasgatni, látni mi történik másokkal, és hogy úgy általában milyen a helyzet otthon.

PS. Szöges gumi ide vagy oda, azért az egyik kanyarban ahol nem is mentem igazából gyorsan sikerült kicsit csúsztatni a kocsi hátulját. :-) Talán tavaly télen is írtam ide amit az egyik kollégám mondott majd egy éve: hiába a szöges gumi, még azzal is rosszabb jégen/csúszós úton vezetni mint a legjobban elkopott nyári gumival nyáron. Ami persze magyarázat (részben) a balesetekre: amikor a szögesgumival valaki úgy vezet, mintha tiszta és száraz lenne az út :-)