Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Groundschool   (Repülő)   
Kedden megkaptam a repülésoktatós könyveimet, amit a PPL (Private Pilot License) elméleti vizsgára való felkészüléshez lehet használni (idegen szóval ezt ground schoolnak hívják, biztos van szép magyar neve, de fogalmam sincs mi lehet az).

Neki is fogtam tanulni, eddig 3 nap alatt kb 10-11 órát sikerült ezzel eltölteni így esténként (áprilisben ez a program minden nap). Szerencsére mivel érdekel/érdekes, ezért kicsit jobb ezt bogarászni, mint anno például iskolában tanulni :-)

Májusban lesz majd rendes tantermi óra (3 hétvégényi), addig viszont át kell rágnom magam mindenféle témán ... aerodinamika, repülőgéprendszerek, navigáció, légijog, meteorológia, stb. stb.

Ahogy autótanulók szokták mondani: május közepén lehet majd elkezdeni vigyázni (és félni :-P) a finn légtérben ;-)

Neverending wait, part 2   (Finnország)   
Felháborodva érzem magam. Nem elég, hogy nincs ADSL, se híre, se hamva, se értesítés, se semmit, és már jó ideje várok, ma az ügyfélszolgálattal sem sikerült beszélnem. Persze lehet, hogy sikerült volna, ha elég türelmes vagyok. De idióta zenét hallgatni 1 óra és 18 percen keresztül, ami alatt körülbelül 78x halottam, hogy még egy pillanat, rögtön válaszolunk, nekem kicsit sok volt. Ez alatt ettem joghurtot, mosogattam, takarítottam és tanultam aerodinamikát, de ez idő alatt elfogyott a türelmem - nem beszélve arról, hogy más dolgokat is kell csináljak a nap folyamán. Mit gondolnak, más dolgom sincs, csak ülni a hülye telefon mellett, és várni, hogy felvegyék?

Neverending winter, neverending wait   (Finnország)   
Csak nem akar vége lenni a télnek. A hétvégi napsütéses olvadós idő után ma megint hózáporra ébredtem. Nagy pelyhekben hull a hó. Ráadásul ez nem is ilyen vihar stílusban - vagyis esik kicsit aztán vége -, hanem jó hosszan. Bár ma is lesz plussz fok talán, szóval olvadhat megint, de azért lassan nem bánnám ha vége lenne már. Végül is már majdnem április van.

A másik véget nem érő dolog az ADSL várakozásom. Ez itt most az (anti)reklám helye, a finn Sonera szolgáltatótól rendeltem ADSLt 8 hete és 1 napja. Körülbelül 3 hete értesítettek, hogy a kapcsolatom bekötése már kezelés alatt van, és a bekötési idő (a megrendelestől számított) körülbelül 6 hét. Tehát még csak 30% lépték túl az időt.

Igazság szerint egy ADSL modemet is kellett volna küldeniük a levél kézhezkapása utáni 1 héten belül, de még ez sem jött meg. Az ügyfélszolgálatukat felhívni pedig a lehetetlenség határait súrolja. Szóval egyenlőre marad a 3G mobil internet, ami bár sebességileg még csak-csak jó, azért néha egyszerűen megáll az adatforgalom, meg macerás, ha az ember órákat akar interneten ülni.

Tegnap voice chatet próbáltuk, MSN Messenger nem ment vele 100%ig jól, néha robotos hangot csinált. De például a VoipBuster internetes telefon program nagyon jól működik rajta, utóbbi időben sokat hívtam vele Magyarországot (ami kicsit viccess, legalábbis nekem. Mármint, hogy először fogom a mobiltelefonom, azon át netet csinálok, és neten át TELEFONÁLok :-) )

A másik bajom, hogy a SonyEricsson nem mindig viseli jól a megpróbáltatásokat, és időnként megszakad, de úgy, hogy telefonrestart nélkül nem lehet újratárcsázni internetet. Néha meg egyszerűen lefagy és újraindul internet közben. Ezek nagyon vidám percek tudnak lenni. És persze frissíteni sem tudom a software-t, mert ahhoz meg internet kapcsolat kell - márpedig ha SIM nélkül kéne gépre dugni a telefont, hogy lenne internet? :-)

Na szóval remélem hamarosan lesz ADSL, mert ez így nem állapot, és kicsit már kezdek felháborodni. Még otthon is gyorsabban lehet internethez jutni mint itt nyugaton, ami igazából kelet meg észak. Vagy hogy is van ez.

13. nap   (Finnország)   
Elkezdődött hát sorozatban a 13. munkanapom. De holnap végre megtöröm a sorozatot, meg talán ez a mai sem lesz annyira maximálisan komoly, főleg ha nem csúsznak be hibák abba, amit felügyelni kell. Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy kocsival jöttem dolgozni. Szép kis föld alatti parkolója van a cégnek, bár kicsit szűkös. Így a helyekért fizetni kell meg sorbanállni.

Most szombat reggel az utak teljesen kihaltak voltak (ugye mindenki emlékszik mit csinálnak a finnek péntek este :-P ), és igy nagyjából 20-25 perc volt az út, vagyis kb annyi mint normálisan vonattal. Na most hétköznap a forgalom csak több lenne (és bizony reggelente meg délután Helsinkiben van "kis" forgalom), úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar saját parkolóhelyet akarnék itt magamnak (ma kölcsönbe kaptam :-) ).

Remélem azért hamar vége lesz ennek a munka dolognak, mert az idei repülési év "megnyitó ünnepségét" tartják Malmiban a repülőtéren (repülőklub), ahol esetleg még potyautasnak is el lehet menni repülni, meg van makkara sütés. Az idő is alkalmas hozzá, CAVOK van, ahogy a légiforgalomban szokás mondani (vagyis nincs csapadék, nincs felhő, jó a látotávolság). Az égen egyetlen felhő sincs, a nap kellemesen süt (bár azért hideg van, -10 körül). A nap igazából annyira süt, hogy kénytelen voltam napszemüveggel vezetni :-P

Itt a nyár   (Finnország)   
Kollegákkal közösen ahogy kinéztünk az ablakon, arra a következtetésre jutottunk, hogy végre itt a nyár! Ha valaki repül, akkor íme a jelenlegi helyzet:

EFHK 241350Z 22009KT 1000 R04R/0800VP1500D R15/0900VP1500D R22L/P1500D R04L/0800VP1500U SHSN SCT008 BKN030CB M03/M04 Q1011 04590167 54590182 1529//73 NOSIG

Ha valaki nem repül, akkor annak elmondom a fenti jelentését. -3 fok van, borult idő, hózápor, a látotávolság kevesebb mint 1000 méter. Konkrétan időnként a nem annyira távoli házak is alig látszanak. Igazi, tavaszi/nyári idő :-)

Nagy pelyhek, véres hómezők   (Finnország)   
Kinézek az ablakon, és nagy pelyhekben hull a hó. Az előbb még sütött a nap, távolabb nézve az égboltot teljesen tiszta, itt meg felhők vannak. De már szombat-vasárnap is ez volt, váratlan és hirtelen havazás majd vége. Lassan inkább tavaszodhatna már legalább egy kicsit. Mert ok, hogy hosszú a tél, de hát mindjárt április lesz :-)

Tegnap megint szerepjátékoztunk, ezúttal ostrom volt betervezve. Végül is az ostrom elmaradt, mert ehelyett mi lovagoltunk ki a várból és támadtunk rá az ellenségre a vár előtti hó borította mezőkön. A nagy öldöklés vörösre festette a havat :-)

De vissza az elejére még. Sejteni lehetett, hogy csapdát állítanak nekünk, de valahogy a vár urát ez nem érdekelte. Kicsit úgy tűnt, elhagyta az eszét, de hát mint a legmagasabb rangú parancsnok, nekünk engedelmeskedni kellett (vagy lázadni lehetett volna).

Aztán amilyen lelkesen csatába akart menni a várúr, olyan siralmasan teljesített. A lovával belevágtatott valami gödörbe, és hatalmasat esett. Aztán két lándzsás fickó próbálta ledöfni, meg két másik bevonszolni a patakba. Alig győztük leszedni róla az ellenséget. Amikor sikerült végre, az sem lohasztotta le a harci kedvét. Mi mentünk vissza a csatába, hát nem megint legyűrték szerencsétletn várúrt? Ezúttal beledobták a patakba, és ketten ráálltak a hátára. Mivel még teljes páncél is volt rajta, csak bugyborékolni maradt ereje.

A végére engem eléggé lestrapáltak, valami őrült alkimista robbanó folyadékától jól megégtem, aztán még le is nyilaztak kicsit. De azért még súlyosan sérülve sikerült visszaérnem a várba, és erősítést küldeni a csatatérre.

A tesztjátékoknak ezzel vége szakadt, jövő héten nem tudjuk mi lesz, utána következő héten viszont igen. Egy mesélő ugyanis D20 Call of Cthulhu-hoz keresett játékosokat, amire lelkesen jelentkeztünk is. Nincs is jobb, mint megőrülni a Cthulhu mítosz tébolyító nyomása alatt, esetleg fanatikus kultisták emberáldozatának lenni (meg még egyéb érdekes dolgok, amik sok Cthulhu karakterrel megesnek :-)

Nokia meg a kábelei - kössék fel magukat   (CubeHead)   
Vidámság köszönt ismét a Nokia kábeleket használókra - de legalábbis rám :-)

Kaptam ugye egy céges mobilt - egy Nokiát. Ez már a harmadik telefonom (lassan meg kéne szabaduljak legalább egytől), a második Nokia. Gondoltam a minap, hogy a cégnél lévő naptárat szinkronizálom a céges telefonnal. Legalább otthon is tudni fogom ha be kell érjek valami unalmas meetingre ;-)

A kollégámtól elkértem az adatkábelét, amit ő használ, de az istennek nem akarta felismerni a telefonom. Azt hittem a telefonnal van baj, mert felismert valami USB eszközt, de hülyeségeket írt rá. És ha a másik Nokia telefonomat dugtam rá, azzal ment. Szóval a kábel tuti jó volt.

Mint kiderült, a Nokiának jelenleg 3 (!) különböző adatkábele van. Azóta rendeltettem a céggel egyet, ami jó a céges telefonhoz, de az meg nem jó a régebbihez, és viszont. Hát csak gratulálni tudok a Nokiának az értelmes döntéshez.

Fáradság meg egyebek   (Izé)   
Azt hiszem kicsit fáradt vagyok, a hétvégi túlóra és múlt heti kevés alvás eredményeképpen. De nem is annyira álmosságban merül ez ki (hiszen most éjjel is aludtam eleget), mert nem vagyok álmos, csak fáradt, és kicsit agyhalott. Ma amikor az állomásról baktattam hazafelé délután, olyan volt mintha egy álomban lépkednék (de ez még azért nem a matrix :-P).

Aztán itthon mégsem bírtam aludni, de még mindig eléggé fáradt vagyok. Talán valami kikapcsolódás kellene, hosszabban (nem csak sima hétvége), de nem tudom igazából. Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben mindenféle jó dolgot csináltam (gondolok itt a szerepjátékra - ami holnap is lesz - vagy a repülőklubbra), mégis ma délután kedvem támadt alternatív programokra. Olyanokra, ami már régen volt, és nem is tudom mikor lesz rá alkalom. Ilyen program lehetne mondjuk valami hosszú beszélgetés Pheel-el (opcionálisan egy üveg bor mellett), valami grillparty Gab007-el, esetleg egy egész szombat estés m.a.g.u.s. party MrWallace, Nigger és persze Gonosz Lord Imi társaságában.

De egyenlőre inkább valami másféle kikapcsolódást kellene keressek ... azt hiszem most bámulok mindjárt valami filmet vagy olvasok egy könyvet. De persze csak kaja után :-)

Túlóra   (Finnország)   
Vidám szombat reggelre ébredtem, kelés korán, irány a meló :-) Kicsit túlórázni kell, mert hétfőre kész kell legyen valami. Persze azért megkérdezték előre, vállalom-e, és igent mondtam, de most amikor itt ülök, már annyira nem vonzó ez a lehetőség. Pedig nem fizet rosszul a túlóra (sőt!). És a főnök meg azt is felajánlotta, hogy rendelhetek pizzát az ő számlájára. ;-)

Nem bírtam tovább nézni szegény Hondát, amilyen koszos volt az egész téli hányattatások után (bár még tart a tél ... :-), úgyhogy tegnap kerestem egy benzinkutat, ahol lehet kézzel saját magam autót mosni, és meglátogattam. Ez a kút majdnem éjfélig nyitva van, teljesen ideális számomra. Nem szeretek ugyanis tolongani, sorban állni, és este 8-9 után a finnek eltünnek az utakról és ilyen benzinkutak környékéről, úgyhogy nyugalom van (főleg pénteken, akkor minden finn "kötelessége" lerészegedni a sárga föld alá mélyre :-P )

Barbár hordák égették fel a falut   (Freetime)   
Tegnap ismét volt szerepjáték. Ezúttal a mesélő kiirtotta az egész partit. Talán említettem, hogy ilyen játéktesztelési céllal mesél, és ezért mindenféle szabályokat és dolgokat kipróbál. Az egyik próba az volt, amikor egy kisebb barbár horda támadt a falura az éjszaka közepén. Úgyhogy hálóingben és fegyverben vonultunk ki a házból, és az ostromlók első hulláma el is söpört minket. Mentegetőzhetnénk is, hogy sikerült baromira rosszakat dobni mindenkinek, a barbárok meg nagyon is táltos dobásokat produkáltak.

Úgyhogy a játékalkalom második felében újabb karaktereket készítettünk, a következő alkalomra, amikor a várostrom és nagyméretű hadműveletek szabályait fogjuk tesztelni. :-)

Medical Certificate   (Repülő)   
Megkaptam a finn légiforgalmi felügyelettől egészségügyi alkalmasságomat igazoló papíromat. Ezzel azt igazolom, hogy alkalmas vagyok repülőgépet vezetni. Ma aláírtam tanulási szerződést is, úgyhogy egy-két héten belül kapok egy rakás könyvet (ilyen izgalmas témákkal, mint pl. légi jog), és ezek olvasása illetve tanulása lesz a következő lépcső (április folyamán). Ha minden jól megy, talán májusban már volán .. mit beszélek ... szarvkormány mögé ülhetek ;-)

Azért sokáig tartott rászánni magam végre erre a repülős dologra. Volt ugye sokáig ez a légiforgalmi irányítósdi, de az talán másfajta és nagyobb áldozatot követelne, mint ez a repülőgépvezetés. Ezt ugyanis lehet hobbiként is csinálni, míg légiforgalmat irányítani sajnos nem. Mellette pedig valami másik állásban lenni képtelenség (a hosszú oktatás miatt). Igaz, légiforgalmi irányítónak tanulni nagyságrendekkel olcsóbb is :-|

Akik régebb óta ismernek tudják, hogy mindig volt bennem ilyen nagyfokú lelkesedés a repülés világa felé (mint említettem, főleg légiforgalmi irányítás felé). Igazából egy évvel ezelőttig maga a repülés annyira komolyan nem is foglalkoztatott. Azért a döntésben nagy segítsége volt annak, amiről már írtam: hogy itt szállnak le és fel a gépek a ház felett. Ha kocogni megyek egy szép napsütéses délután, lehet nézni az eget, ahogy sorban jönnek a gépek párhuzamos megközelítésre (Pheel szerint ilyen helyen lakni csak ilyen nemnormálisnak lehet nagy élmény, mint én :-D )

Arra jutottam, hogy ha előbb költözöm közelebb egy repülőtérhez, lehet előbb megszületik az elhatározás is. Azért remélem sikerül nem nagyon megbánni majd! :-)

Magyar rádiók   (Freetime)   
Ma reggel olyan érzésem támadt, hogy magyar rádiót akarok hallgatni. Legutóbb amikor ilyesmit gondoltam - lehet van már vagy másfél éve, még Jyväskylä főiskolában voltam - akkor elég csúnya vége lett. De most sikeresnek mondható a projekt!

Először is kellett egy rádió, amit hallgatni akarok. Emlékeimben kutatva találtam valami Rádió DeeJay nevű adót, amit Budapesten lehetett hallani. Rövid Google keresés után (ami közben egyébként találtam egy másik érdekes lapot, talán ismerik többen: mellesleg.fm) megtaláltam a lap.hu idevágó lapját: Radio lap.hu.

Innen aztán már csak egy mozdulat volt a keresett adó (Radio DeeJay), ami interneten is sugároz, elég jó bitrátával. Kúúl!

Helsinki-Malmi repülőklub   (Repülő)   
Tegnap jártam a Helsinki-Malmi (EFHF) repülőtéren. Ha esetleg valaki nem tudná, ez nem a nagy, nemzetközi repülőtér errefelé (az a Helsinki-Vantaa, EFHK), hanem éppen egy kicsi, kisgépes repülőtér.

A múlt héten ugyanis kapcsolatba léptem a Malmi repülőklubbal, és tegnap mivel volt szokásos szombatonkénti összejövetelük, elnéztem rá. Többek között információkat gyűjteni a PPL képzésről (Private Pilots Licence). Meg megismertem pár repülni tanulót, néhány "igazi" pilótát (kisgépekest) meg a finn virtuális légiirányítás egyik tagját.

Ez utóbbi azért volt hasznos, mert már régebb óta töröm a fejem, hogyha végre lesz ADSLem itthon, kéne megint légiforgalmat irányítani (elvégre még csak 6 hete rendeltem, úgyhogy nem késik sokat :-) ). Ezen a mobiltelefonos neten keresztül nem sok mindent lehet csinálni. Mert bár gyors, azért eléggé korlátozott.

Az előbbi dolog meg (repülős emberek megismerése, tanfolyam infó) azért érdekel, mert talán sikerült végre rászánni magam (meg egy nagy adag pénzt), hogy elkezdjek repülővezetőset játszani. Még nem tudok részleteket pontosan, azok csak lassan alakulnak. Bár vagy két hete az ejtőernyőzésen is gondolkoztam erősen, azt hiszem az mégiscsak kicsit távol áll tőlem. Nem hiszem, hogy - legyen bármi is a hátamon - ki mernék ugrani egy repülőből, ami jóóóó magasan repül. Vagy néha nem is olyan magasan :-)

VB ögen, ögen   (CubeHead)   
Kiegészítés a tegnapihoz. Ma megtaláltam a bookmark feature-t a VB6 IDEben. Igaz, csak a menukben, valahol mélyen, és így teljesen használhatatlan. Úgy tűnik nincs hozzárendelve semmi billentyűzetkombináció (vicces lenne minden művelethez betallózni a menübe), és ráadásul eddig nem találtam olyan opciót, ahol a billentyűzetet lehet konfigurálni. Elég amatőrség :-P

VB ögen   (CubeHead)   
Ma a munkahelyemen kitolós napot játszottak velem, és egy régi programban kellett módosítagni/javítani. Ez egy ASP alkalmazás, az oldalakban VBScript nyelven van kód írva, de a programhoz tartozó COM komponenseket sima VB6 (Visual Basic) nyelven írták. Ehhez persze megfelelően régi fejlesztőeszköz is tartozik (Visual Studio 6).

Már korábban is írkáltam ilyesmi témában (C# vs. VB.NET, első rész és második rész). Igaz, akkor .NETes környezetben nézegettem a nyelvet. De úgy tűnik, hogy korábban is megvoltak azok a különbségek a C++ és VB IDEk között, mint amikkel a .NET-es környezetben sikerült összefussak.

A VC++ 6.0 IDEhez képest (amit elég sokat nyúztam) a VB6 IDEje kicsit olyan érzésű volt, mint amit kezdőknek szántak. Mert tulajdonképpen a leghasznosabb eszközöket hagyták ki belőle (ami amúgy elég érdekes, lévén a fejlesztőeszköz azonos generációjáról van szó). Például nem volt benne bookmark, ami tekintve a nagy VB fileok kaotikus kinézetét sok bajt okozott. Meg a billentyűzet kódok is kicsit nyögvenyelősebbek, mint a C++ IDEjeben volt. Ehhez képest azért a VS.NET-ben a VBnek már komolyabb eszközei vannak, közelebb a nagyobb nyelvekhez :-)

A nyelvről nem írok semmit, az olyan amilyen. (Olvashatatlan időnként, legalábbis számomra. Nem tudom miért kell olyanokat csinálni, hogy eljárás hívás zárójelek nélkül - zárójelekkel a fordító ugat rá, szóval még muszáj is így csinálni). De akárcsak a múltkor, most is felüdítő dolog ezt a projektet csinálni kicsit. Persze csak röviden. Remélem holnap véget is ér. :-D

Hidak meg a választás   (Megint Mo.)   
Szoktam néha olvasni otthoni híreket, de mostanában minden a választásoktól hangos. Úgy tűnik az aktuális sláger a "ki igér több hidat". Innen nézve elég nevetséges az egész. Otthon hogy viselik ezt az emberek? ;-)

Rejtőzködni tudni kéne, asszem   (CubeHead)   
Van egy ismerősöm, aki szerintem "bujkál" előlem. Nem mintha zavarna, végül is azt csinál amit akar. De szóval amikor én online leszek MSNen, akkor ő eltűnik pillanatokon belül általában. Vagy ha online vagyok, akkor online lesz és utána máris offline.

De hogy miért felejti el, hogy Gmailben is lehet látni a státuszát, amióta Gtalkolni lehet a Gmail interfészről ... hihetetlen. :-P

Amig a két dolgot nem párosítottam össze, még bármi lehetett volna. Na de így.

De ez inkább ilyen költői eszmefuttatás volt ... bár hátha az illető olvassa ezt és magára ismer :-P

Megjegyzem, mind MSNen mind Gmail/Gtalkon lehet blokkolni is ám engem, és akkor biztos lehet benne lenni, hogy nem gondolok csúnyákat a másikról, mivel sosem fogom látni többet :-P

RPG   (Freetime)   
Vééégre! Tegnap sikerült hosszú idő után első szerepjátékomon résztvenni, mint játékos. Egyúttal finn nyelvtudásom is bővült olyan fontos szakszavakkal, mint például a csatabárd :-)

Egy Praedor nevű finn szerepjátékkal játszottunk, a Helsinki egyetem szerepjátékos klubbjában. Kicsit nekem nehezen indult a dolog, főleg a párbeszédes részek nyelvi nehézségek miatt. Egy másik játékos karakterét kellett játszanom, mivel ő nem jött el. Egy ilyen hegyibarbárt. Szóval nem kíván nagy kihívást. Maga a rendszer is ilyen ... minek is hívják? Hősies fantasy? Karddal (és csatabárddal, esetemben) kell menni és a gonosz rablóktól megszabadítani a falut, meg ilyesmi. Fun :-)

Jövő héten várható folytatás.

Repülés, MS teszt, sztrájk   (Freetime)   
A múlt héten túl sok repüléssel kapcsolatos inger ért. Meg ejtőernyőzéssel kacsolatosan is. Nem beszélve arról, hogy a Helsinkii repülőtér (EFHK) ILS megközelítő eljárása alatt lakom (4R/4L pálya megközelítése). Így az ablakomból is sok repülőt lehet látni, nem beszélve, hogy reprádión fogható a légiforgalmi irányítás.

Mindezek következménye az lett, hogy beszereztem egy Flight Simulator 2004-et meg egy joysticket, és a hétvége jelentős részét repülési ismereteim bővítésére fordítottam. Majdnem a tanulás kárára ment a dolog - ma ugyanis voltam megmint Microsoft certifikálós vizsgán, és erre azért nem árt felkészülni.

Bár eredmény majd 3 hónap múlva várható, mivel ez ilyen Beta vizsga volt, vagyis még a vizsgát is csak tesztelik. És ilyenkor nem mondanak egyből eredményt. Szerintem borzalmas dolog így várni rá, úgyhogy szerintem legközelebb nem is nagyon fogok ilyen béta vizsgára jelentkezni.

De visszatérve a repülésre, pénteken menni kellett az új függönyömért. Az út amin menni kellett szintén a fentebb említett közelítő eljárás alatt fekszik, csak drasztikusan közelebb a reptérhez (értsd: lentebb vannak a gépek! :-)). Tudom, hogy butaság, meg hülyeség és veszélyes, de nem tudtam megállni nem nézni a sok repülőt. Igazság szerint nem lenne szabad vezessek repülőtérhez közel :-P

Ma reggelre aztán maradt a hideg, de lett nagy hóesés. De ami még rosszabb, hatalmas sztrájk vette kezdetét, finnország buszközlekedésének (helyi járatok, helyközi járatok) a fele legalább nem jár, ugyanígy nincs szemétszállítás és árufuvarozás sem. Legközelebb szerdán tárgyalnak, addig biztosan tart, de az álláspontok állítólag nagyon messze vannak egymástól. A sztrájk országszerte állítólag mintegy félmillió ember munkába járását akadályozza. Igazán elhanyagolható szám ;-) A boltok áruszállítása is érintett, bár a boltok elvileg felkészültek készlethalmozással, és másfél hétig nem kéne legyen probléma. Kíváncsi leszek mi lesz a vége.

Azért érdekes, hogy amelyik buszoscég pl. sztrájkol, ott a buszvezetők közül SENKI sem vezet. Nem úgy mint otthon, ahol a MÁVos sztrájk alatt azért egy-két vonatot elengednek általában. De hát nálunk sok mindent nem tudnak rendesen csinálni :P

(egy-két busz itt is jár, de azt úgymond a céges vezetők vezetik, nem pedig a munkások. Persze ez csak csepp a tengerben, mert nem oldja meg a rengeteg kieső járatot).

Céges meeting + borkóstolás   (It's Party Time!)   
Tegnap délután céges gyűlés volt. Az mi részlegünknek volt ilyen előadás tartva, ami után a projekt kezelés és software kezeléshez kapcsolódó ilyen eszmecsere szerű játék volt. Kicsit nehezen indult, de aztán végül is talán sok okos gondolat előkerült. Meglátjuk, lesz-e foganatja :-)

A program azonban nem ért véget itt - csak a hivatalos része. Utána ugyanis bórkostolás volt. Valami franciaországba szakadt finn csinál Bordeaux (ne kövezzetek meg ha rosszul írtam :-P ) környékén borokat. Ezeket kóstoltuk - fehéret és vöröset. Meg a kóstoltató beszélt a borokról, hogyan készülnek, milyen különbségek vannak, milyen hordókba rakják őket, hogyan kóstolunk, stb. A kóstolás után hideg vacsora (előtérben a sajtok :-) ), majd utána a megmaradt (nem kevés) borosüveg kiürítése volt a program (a cég számlájára).

Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de ezek a csicsás nevű, modern eljárással készült francia borok nekem nem nagyon jöttek be. Ha választani kellene, inkább valami tokaji ;-)

(persze ahogy sokan megjegyezték már, csak az első 1-2 deci amíg számít, hogy milyen a bor :-P )

Winamp 5.2 -- mar megint rosszabb   (CubeHead)   
Még szerencse, hogy itt a céges gépemre tettem fel előbb a Winamp 5.2-t. Otthonra biztosan nem fogom. Csicsásabb lett, nagyobb lett, de a jól megszokott és egy gyors és kényelmes funkciókat is sikerült "megreformálniuk" (pl. library). Amit pl. a shoutcast adók keresésével/nézésével csináltak, az meglehetősen gusztustalannak tűnik nekem. És ráadásul az előző verzió hülye ablakok kirakásával biztat az upgrade-re. Szerencsére ez utóbbi idegesítő dolog kikapcsolható. :-)

Google Mail & GTalk   (CubeHead)   
Egyre többeknek megjelenik a Google Mail Inboxában a Google Talk szolgáltatás. Lehet is látni embereket a saját contact listemen, akik hol online hol offline, váltakozva - bemegy, levelet olvas, kilép (most olyanokról beszélek, akik nem direkt a chat kedvéért vannak bejelentkezve GMailre, vagy nem nagyon értik ezt a GTalk dolgot :-P )

De vajon tudja-e mindenki, hogy az oldal alján át lehet váltani a nézetet a standard without chat nézetre, ami tulajdonképpen a "régi" GMail felület, chat nélkül. És ilyenkor nem látja minden ismerős, mikor olvasunk levelet. Ráadásul ezt a beállítást a GMail megjegyzi :-)

Én is használom, ha épp nem akarok chatelni. Egyszerűbb mint kijelentkezni folyton GTalkból ;-)