Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Kirándulások   (Freetime)   
Az utóbbi két hétvégén kisebb-nagyobb kirándulásokat tettem. Először (másfél hete) délre: a tavalyi után idén is disznóvágás volt Nyíriben. Ezúttal már csütörtökön elindultam, mivel így kaptam olcsóbb repjegyet. Eredetileg dolgozni is akartam, de aztán végül csak a reptéren meg a repülőn ügyködtem kicsit, miután megérkeztem már nem. Filével TVt szereltünk a falra (remélem még azóta is ott van :)). Pénteken rövid debreceni kerülővel mentünk Nyíribe, szombaton disznóvágás, vasárnap vissza.

A szombat estét a Solo nevű kissé elmebeteg kártyajátékkal töltöttük. Először azt hittem, olyan ez mint az Uno kártya, de aztán kiderült, hogy ez annál kaotikusabb :)

A hétvégét ezúttal sikerült megúszni viszonylag alacsonyabb pálinkafogyasztással - de azért persze kaptam útravalónak egy üveggel :)

A most elmúlt hétvégén megintcsak kirándulás volt, ezúttal Jyväskyläbe. A fő esemény a szombat esti bowling és afterski party volt a kettővel ezelőtti céggel akinek dolgoztam. Mint ahogyan karácsonykor Leheltől megtudtam, erre megvannak hívva a korábbi alkalmazottak is.

Terveztünk szombaton síelést/hódeszkázást, de aztán a hidegre való tekintettel (-23 és szél) inkább egy indiai étterem mellett döntöttünk. Közben Helsinkiben is rossz idő lett, hatalmas havazás és szélfújás. Este bowling party volt (ahol ismét meg kellett állapítani, hogy ez továbbra sem megy nekem túl jól :P) majd az említett after ski (sauna, pia) majd pedig még kiruccanás Jyväskylä belvárosába. Vasárnapra a hóesés megérkezett Jyväskyläbe is, de aztán a hazaút mégis jobban ment mint ahogy vártam és 3 óra alatt sikerült teljesíteni a távot. Volt egy rövid kitérő az út végén a reptérre (utolsó pillanatban kialakult fuvar Jyväskylä-ből) meg Helsinki belvárosába (ahová Gábort meg 3 hódeszkát kellett leszállítani).

Nagyon jól sikerült mindkét kirándulás, jó volt ismét találkozni emberekkel akiket régen láttam meg megismerni újakat. De azért jó lesz a következő hétvége is, amikor terveim szerint nyugton maradok otthon és pihenek ... leszámítva talán egy kis szerepjátékot valamikor.

Lassan egy hete visszavont SSL tanusítvány az iwiw oldalán   (CubeHead)   
Lassan egy hete, hogy ha SSL-el próbálok az iwiw oldalára menni vagy belépni, akkor a "The server's security certificate is revoked!" üzenet fogad. Vagyis az SSL tanúsítványt kiadó szervezet/cég/stb visszavonta azt. Általában ez akkor történik meg, amikor a tanúsítvánnyal visszaélnek, amikor a privát kulcs rossz kezekbe kerül, stb. Ugyanis ez azt jelenti, az adott tanúsítvánnyal aláírt dolgokban nem lehet megbízni: a továbbiakban már nem tanúsít semmiféle bizonyítékot affelől, hogy a másik fél valóban az, akinek mondja magát.

Eléggé kiábrándító, hogy egy hét alatt képtelenek voltak orvosolni a hibát, egyáltalán úgy tűnik, nem is érdekli őket (szintén majd egy hete emailt is írtam nekik ezügyben, semmi válasz). Egy új SSL tanúsítvány ennél hamarább is beszerezhető (hogyha ellenőrzik a céget aki kéri akkor 2-4 nap, amúgy néhány óra is lehet).

Még jobban nyugtalanító, hogy egyáltalán miért vonták azt vissza.

Nem mintha az iwiw újabban nagy nyomot hagyna bennem, mivel gyakorlatilag csak akkor lépek be, ha emailt írnak, hogy üzenetem jött vagy valami más történt.

Sétálj Helsinkiben   (Finnország)   
Felkerültünk Google Street Viewra. Nem csak a főváros, hanem Finnország elég hatalmas része, beleértve országutakat Helsinkitől Utsjokiig. Ez utóbbi meglehetősen északon van.

Ha valakit érdekel, akkor elindulhat mondjuk a vasútállomástól, bejárni Helsinkit :P

Office költözés   (Finnország)   
A múlt hét végén elköltüztünk cégesen. Nem nagyon messzire, az utca másik oldalán elkészült egy új irodaház, annak az egyik emeletét vettük birtokba. Egyenlőre mi vagyunk az egyetlenek ebben a házban, de bő egy hét múlva ideköltözik majd a ház tulajdonosa is - de még akkor sem lesz teltház.

Addig már csak azért is aranyéletünk van, mert a mélygarázst lehet használni. Aztán majd kiosztják a helyeket, és mehet vissza a kocsi odakintre. De most legalább szépen le van olvasztva :)

Odakint egyébként most nincs annyira borzalmas idő, hiszen -3 fok volt ma reggel is. Hó az még van bőven, valahol 65 centinél járhatunk most éppen, itt Helsinki környékén legalábbis. Otthon az udvaron már nem nagyon tudjuk hová tenni. Múlt hétvégén felmásztam/tunk a hóhegyekre (1.5+ méteresek) és csináltunk valamennyi helyet a következő havazásnak. Elég volt egy rossz lépés és combig lehetett süllyedni a hóban :)