Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Céges buli meg más   (It's Party Time!)   
A Csillagkapu második évvadjával mindjárt végzek. Ma már sikerült hasznos tevékenységet is végezni, de sajnos a kezem görcsben van, és így inkább nem végzek semmilyen aktív tevékenységet.

A görcs abból adódik ami pénteken volt. De menjünk még visszább.

Csütörtök reggel. Még visszább nem megyünk, mert csak egy átlagos hetet sok munkával amit találunk. Csütörtök reggel viszont esett a hó. Állítólag esett már korábban is, de ez volt az első eset, hogy én magam is láttam. Sűrű, nagy pelyhekben. Eljött hát a tél, úgy néz ki ... (ehhez képest ma lecsaptam még egy bogarat az ablakomon .. valami utolsó utáni példány lehetett :)

Csütörtökön volt Cisco vizsgánk az iskolában. Kicsit nehezen indult és annál macerásabban ment végig, de aztán csak sikerült átjutni rajta. Ezzel már három félévet megcsináltam a Cisco tananyagból, most jöhet a negyedik.

Pénteken éves (ami igazából féléves) gyűlésünk volt a cégnél, négy órán keresztül. Ez a része unalmas volt igazából a dolognak, de utána további programok következtek, persze nem az én pénztárcám terhére. Voltunk gokartozni, közösen persze, utána saunázás jött (itt már lehetett inni is ... sört, siiderit, ilyesmit), aztán pedig vacsora következett.

Az előbb említett karfájdalom a gokartozás miatt alakult ki, azt hiszem. Elég nehéz, főleg kis idő után tekergetni a kormányt.

Holnap újabb hét indul, úgy tűnik, munkával fog telni :)

Csillagkapu   (Múvi)   
Rövidebb hosszabb szünet volt most megint irkálás terén.

Megjött az ősz, vagy inkább lassan a tél. Meglehetősen hideg van, ha esik akkor is inkább szitál az a dolog, és állítólag már volt első hó (én még nem láttam).

Ma voltam vizsgázni, ez volt a harmadik MCP vizsgám. Úgyhogy mostmár nem is MCP hanem MCAD fokozatot tudhatok magaménak. Ebből következőleg a hétvégét tanulással egybekötött szórakozással töltöttem. A tanulás része azt hiszem egyértelmű, lássuk a szórakozást.

A Csillagkapu sorozat (Stargate SG-1) első évadját néztem végig. Kölcsönbekaptam csak, de így is izgi. Holnap megkapom a második sorozatot, remélem egy kicsit azért sikerül visszafogni magam, mert egy fél évnyi filmet megnéztem most 1 hét alatt :)

Az elmúlt hetek egyébként munkával meg tanulással teltek. Konkrétan múlt héten az itteni diplomamunkámat - batchelors' thesis - hoztam tető alá. Mostmár valahogy kinéz. Rajzoltam hozzá ábrákat, csináltam képernyőképeket, holnap pedig megmutatom a témavezetőnek vagy inkább témafelügyelőnek.

Mi van még ... hát nem sok minden. Sötét van és hideg :)

Sötét szauna   (Finnország)   
Voltunk szaunázni. Persze voltunk már máskor is, de ez a mai különleges élményt nyújtott. Nem volt fény. Semmi. Nyista lámpa. Ráadásul kint is sötét van már. Valami csaj volt előttünk ott, és bennhagyott kettő gyertyát (kis romantikus szaunázás), úgyhogy odabenn mégis lehetett látni valamennyit, de a zuhanyzóban meg öltözőben sötét volt. Elég érdekes érzés.

Aztán jöttek még mások, akik tudták mi a teendő, és egy távolabbi helyiségben felkapcsolták a lámpát, így már a zuhanyzó-öltöző szakaszon is lehetett látni.

Azért elég más érzés így szaunázni :)

Stockholm   (It's Party Time!)   
Megvolt a stockholmi kirándulás.

Hétfőn délután indult minden egy kis vonatozással, majd nemsokkal nyolc után mar Turku kikötőjében voltunk. 9kor pedig elindult a hajó - bár nem sok mindent lehetett látni, mivel ekkora már teljesen sötét volt. Lassan eltűntek Turku fényei, mi pedig a hajó belsejében maradtunk.

A hajó tele volt öregekkel - de hát mit is várhattunk volna hétfő este. Mi a tax-free shopban vásároltunk némi bort - olasz, spanyol és francia vöröset - majd teljesen illegalitásba vonulva el is fogyasztottuk nyomban. Ugye a tax-free cuccokat elvileg partraszállás után lehet fogyasztani. Na bumm :)

Tamást nagyon kicsinálta a bor, legalábbis a gyomrát. Már éjszaka kezdődtek a bajok, de még reggel sem volt túl jól. Kénytelen volt visszamenni a terminálba, ledőlni, mi pedig nekiláttunk Stockholmnak.

Megnéztük a régi várost, körbejártuk a királyi várat. Ezzel ki is telt a délelőtt. A régi várost elég hamar meg lehet kerülni, de ha bemegyünk, akkor sokáig el lehet bóklászgatni a keskeny utcákon, és nagyon érdekesek meg hangulatosak a házak (talán nemsokára felrakom a készült képek egy részét a galériába).

Délután egy félszigetet néztünk meg, ami ott volt a város közepén. Elég hanyag módon van ez így most leírva, de lusta vagyok előkeresni a térképet. Ezután bolt keresésébe fogtunk, ami egyszerűnek hangozhat, de bizony jó néhány kilómétert gyalogoltunk mire találtunk egy élelmiszerboltot. Lehet, hogy néhány nagyáruház belsejében is sikerrel jártunk volna, de helyismeret híján az elindultunk egy irányba amíg boltot nem találunk stratégiát alkalmaztuk.

Aztán visszasétáltunk a hajóterminálhoz, és már véget is ért a nap. A lábam és a vállam is rettenetesen elfáradt (utóbbi a csomaghurcolás miatt), úgyhogy jó is volt ledőlni kicsit a kabinban. Egy gyors tax-free csokoládé túra után mindannyian az alvás mellett döntöttünk.

Másnap Jyväskylä-ben már szinte hó esett. Na jó, nem volt hó, de már eső sem igazán. Ma raggel pedig -1 fok volt odakinn, bár jelenleg szép tiszta és napsütéses (no meg hűvös) idő van. A fák rendesen sárgulnak-barnulnak, szóval végre itt az igazi ősz. Nem beszélve arról, hogy rohamosan rövidülnek a nappalok.