Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

MÁV again & itthoni móka   (Megint Mo.)   
Éppen a karácsonyi előkészületek folynak errefelé. Úgyhogy ha valaki pont most olvasná ezt (remélem senki sem ilyen őrült) annak Boldog Karácsonyt! ;-)

Visszábbtérve a héten, kedden voltam Pesten. A MÁV gyönyörű indítással kezdte a napomat, már itthon Debrecenben 60 (!!) percet késett az IC, ennyit fagyoskodtunk az állomáson. Így nem meglepő, hogy a vonat 70 perc késéssel ért Pestre. Azt már meg sem említem, hogy mennyi gond az, hogy a Keletibe megy a vonat, hiszen ahogy a MÁV kutatásai kimutatták, mindenki maximálisan elégedett velük. Csak tudnám kiket kérdeztek meg? Az ICn ülve azon gondolkoztam, lehet érdemes lenne (márcsak önmagam szórakoztatása végett is) végigkérdezni mindenkit erről, aki ott utazott...

Estére viszont összeszedték magukat, mert hazafelé csak 2 perc késéssel indult a vonat, és pontosan ért Debrecenbe.

A tanulmányi osztállyal újabb körök futása kezdődött aztán szerdán, már megint kitaláltak valami marhaságot. Igyekszem megoldani a dolgot, de nem idegesítem fel magamat rajta, nem éri meg ilyen ostoba parasztok miatt :-)

Megnéztem végre a Gyűrűk Ura: A Király Visszatér bővített extra változatát, és mostmár mind a három ilyen jellegű extra változat megvan. Csak épp annyi extra van rajtuk, hogy még talán a felét sem tudtam mindennek megnézni. De nem baj, majd idővel.

Szerepjátékoztunk is ám, kétszer is, amióta itthon vagyok. Kivételesen úgy érzem, nem teljesen borzalmas amit mesélek, lehet, hogy a kis szünet (kb egy év) ami volt nekem most így jót tett. Remélem még sokszor sikerül játszani, amig ismét vissza nem kell menjek Finnországba, ott ugyanis kicsit korlázotabbak a lehetőségek.

Ma olvastam neten, hogy ismét lesz 24 órás programozói verseny. Idén is indulunk természetesen, csak még regisztrálni nem lehet. Úgyhogy izgatottan várom. Az RBA csapat visszatér.

Mindig élmény otthon :-P   (Megint Mo.)   
Újra itthon. Úgy gondoltam az utazás alatt felgyülemlett élmények megérettek arra, hogy írásba kelljen őket vetni.

Péntek reggel indultam el Jyväskyläből. Jukka jött értem autóval (ő volt ugye az ITPRO projekt vezető, ha valaki már elfelejtette volna :P). Az autó épp a ház előtt lefulladt, és alig akart újra indulni, de aztán mégiscsak sikerült. Ennek fényében beszélgettünk az utazás alatt bekövetkezhető izgalmas dolgokról, és reményemet fejeztem ki, hogy nem lesz semmi különösebb. Jukka persze mondta, hogy amennyit átszállok, biztos közbejöhet valami.

A busz pontosan indult, aztán Lahtiban át kellett szállni egy másik buszra. A reptérre majd 3 órával a gép indulása előtt érkeztem (korábban indultam direkt, inkább a reptéren várok, mintsem késsek :) Egyébként még erről is beszéltünk Jukkával, hogy korán indulni jó, mert közbe jöhetnek dolgok.

A repülő kis késéssel indult, és a másodpilóta bemondta, hogy szembeszéll lesz, és ezért az út is jó ideig tart. Az út simán telt, szép kilátás volt Varsóra. Közben Magyarországon kitört a káosz, lefagytak az utak, ónos eső volt. Leszálltunk Ferihegyre kis késéssel (15 perc), majd legurultunk a pályáról. Ekkor a pilóta bemondta, hogy MINDEN állóhely és kapu foglalt, mivel a Ferihegyi gépek jégtelenítése nem történik megfelelő sebességgel és hatékonysággal. A taxi úton kellett várakozóállást elfoglalni.

Aztán fél órá multán be lehetett kapcsolni a mobilokat. Ez új élmény volt, repülőbelsejéből még sosem telefonáltam. Most volt rá jó sok lehetőségem. Közben a repülőteret lezárták, és több gép nem jöhetett - még szerencse hogy minket engedtek leszállni, és nem valahová Bécsbe vagy Pozsonyba irányítottak át.

Még a levegőben érdekes cikket olvastam arról, hogyan történik a repülők jégtelenítése a Helsinki-Vantaa reptéren, és hogy ott 12 (vagy 15?) jégtelenítő kocsi van üzemben. Idén először augusztusban használták őket, és azóta is folyamatosan.

Ezzel szemben ha jól értesült a pilótánk, 2-3 ilyen masina van. És képtelen voltak megfelelően jégmentesíteni, mert mi csak álltunk a taxi úton és vártunk. Aztán az előttünk álló gép (aki hasonló módon várt érkezésre) végre elindult valamerre. A pilóta azt az értesülést kapta, hogy talán 10-15 perc múlva nekünk is lesz hely. "De nem bízom bennük!" - tette még hozzá, utalva a ferihegyiekre. :-)

Rövid alig több mint másfél órá várakozás után lett helyünk. Aztán még vagy 15-20 percig vártuk a buszt, ami a terminálhoz vitt. Merthogy kapu az nem lett szabadon. A légikisérő közben mesélte, hogy hazatelefonált - aznap már biztosan nem repülnek vissza Finnorszába.

Leszálltunk, buszba, és irány a terminál. Ami gyanús volt, hogy csomaghordó kiskocsi sem volt ám a gép közelében, és bizony újabb 1 óra volt, mire a csomag megjött. Persze ez sem volt vicc nélkül. A futószalagok elé nem írták ki, honnan jönnek a csomagok. Megkérdeztem egy ferihegyi dolgozót, aki rádióval a kezében rohangált, hogy ezen a szalagon mégis melyik gép csomagjai jönnek. "Honnan tudnám" - felelte. Megnyugtató érzés volt. 3 külön futószalagot kellett figyelni, hogy az én csomagom vajon melyiken jön. Aztán az egyiken elkezdtek jönni a Helsinkiből érkezett csomagok, és lassan én is megkaptam az enyémet.

Persze az utolsó vonat Debrecen felé már régen elment ekkora, úgyhogy egy finn ismerősünknél töltöttük az éjszakát, akinek van lakása Budapesten, és éppen itt is volt. Reggel pedig irány a keleti, majd ICvel haza. Az IC 35 perc késéssel indult, arról nem is beszélve, hogy bár nekünk volt helyünk, egy kocsit elfelejtettek rákapcsolni, ugyanakkor jegyeket kiosztottak rá.


Jó benyomást tett rám az első 12 óra az biztos :-)

Most nemsokára ismét szerepjáték lesz, ez már nagyon hiányzott, úgyhogy remélem még jó is lesz.

Hazafelé lassan   (Finnország)   
Négy nap múlva ilyenkor már nem Finnországban leszek :)

Itt épp sötét van és hideg, de holnapra már akár esőt is igérnek, ami elég fertelmes ekkora hóban. Nem beszélve, hogy mennyire fog minden csúszni holnap. Előre várom.

A munkahelyen összesűrűsödtek a dolgok (ahogy kell, természetesen), és most hogy elmegyek egy hónapra, nagy az aggódás, hogy ki fogja azokat a dolgokat csinálni, amik nem fértek bele az időmbe. Emlékszem néhány hete, amikor meg mertem szólalni, hogy nincs munkám ... egyből jött három (és fél) projekt. Ebből kettőt sikerült elkészíteni, de hát amire nincs idő, arra nincs idő.

A város teljesen meg van őrülve, hihetetlen sorok vannak mindenhol, boltokban, éttermekben. Most szombaton jártam a városban, és örömmel nyugtáztam, én már túl vagyok ezen egy hete.

Most tehát más másfél hete megvan minden karácsonyra. Sőt, ennél is több, mivel megvettem mindent, ami a Survival Kitben volt, magamnak. Vagyis paplant, párnát, lepedőt, ágyneműt, evőeszközt, tányért fazekat, meg ilyesmit. Ráadásul egy durva kedvezményt is sikerült kifogni, aminek különösen örülhetek.

Most még reménykedem, hogy az ügyintézés kerekei gyorsak lesznek, és még a héten megkapom fizikai valójában a diplomámat. Még jó, hogy múlt héten szóltam, különben ki tudja mikorra készítik el :)

Még két nap munka, egy nap ügyintézés, és utána utazás.

Végzés, csillagkapu és munka   (Finnország)   
Beköszöntött a december. Sokan elindultak már hazafelé, akik itt voltak január óta az ITPRO programban. A magyarokat már csak egyedül képviselem (a többiek tegnap már otthon aludtan), ma útnak indult egy lengyel különítmény. Azért még vannak akik tartják a frontot.

A múlt heti havazás és hideg után tegnap viszonylag enyhe idő volt, teljesen a tavaszi olvadás hangulatában telt. Ma már hűvösebb volt, bár még mindíg olvadozott, viszont ismét esett a hó.

Kedden túlestem a diploma szemináriumomon, ma pedig megírtam az önértékelést hozzá. Ezzel az itteni tanulmányok végleg a végükhöz közelednek. Bár a diplomamunkám is megvan, bekötve, ahogy kell. Már csak a diploma hiányzik, remélem hamarosan az is a kezembe kerül.

Ma megérkezett a repülőjegyem is. Frissítettem rajta a visszatérési dátumot, és az utazási iroda most küldte vissza. Már csak 15 nap ... lehet kezdenem a visszaszámolást. Persze az otthoni vakációm sem lesz végérvényű, januárban jövök vissza ismét dolgozni. A múlt héten sikerült végre tető alá hozni a szerződésem, így határozatlan idejű szerződéssel rendelkezem. Bele sem akarok gondolni a sok papírba és engedélybe, amit még intéznem kell.

A Csillagkapunak lassan vége. Már a 8. szériát nézem, és ez már nem is DVDről van, mivel még most megy a TVben is. A scifi channel HDTV verziójából lett leszedve amit épp nézek. Két hónap alatt sikerült 160 részt megnézni, ami szerintem nem rossz teljesítmény, bár biztos sokan gondolják, hogy értelmesebben is tölthetném az időmet :)

Most pedig megyek vacsorát készíteni.