Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Év végi tankcsapda   (Freetime)   
Tegnap ismét december 29. volt, amikor is a Tankcsapda szokásos évvégi debreceni koncertjét tartja. És ha koncert, akkor persze főzés meg buli. Ezúttal sajnos Bravo-t nem kaptuk kölcsön, úgyhogy Gab007 lépett elő a főszakács szerepébe. A vacsorához velünk tartott még a boncmester is :-) A tuti spagetti és némi whiskey után indultunk hárman a Főnix csarnokba, ezúttal ott tartották a koncertet.

Ismét sokan voltak, de hát ez már nem is meglepetés, hogy mennyien kíváncsiak a Tankcsapdára. Még csatlakoztak hozzánk ismerősök (hölgyek) hárman. Valamiért úgy gondolták, hogy ha már jött hó, akkor itt az ideje, hogy Gab kapjon kicsit. De a vége még is az lett, hogy ők maguk kaptak kis havat.

A koncert azt hiszem hosszabb volt, mint a tavalyi. Az előzenekarokat ismét átugrottuk, és csak a lényegre értünk oda. Nagyon jó koncertet hallgathattunk végig, bár kicsit talán hangos volt :-)

Utána a lányok ismét úgy gondolták, hogy ideje egy komolyabb havas fürdetésnek (a célpont még mindig Gab volt), de ennek az akciónak még csúnyább vége lett mint az előzőnek, és megintcsak nem a lányok maradtak talpon.

Még egy rövid látogatás a Lovardába jött ezután, ahová a Tankcsapdás jeggyel ingyen beengedtek. Itt futottunk aztán rendesebben össze Fuzzy-vel. Bár ő is volt Tankcsapdán, a nagy tömegben szinte lehetetlen lett volna megtalálni egymást. A Lovardából aztán valamivel kettő után battyogtam haza.

Debrecen, jégszobrok   (Freetime)   
Tegnap Gyuláékkal találkoztam, és együtt mentünk el jégszobrászatot nézni a Kölcsey-központ mögé. Itt aztán flex-szel és láncfűrésszel alkottak éppen a művészek. Rövid járkálás után a Morik felé vettük az irányt. Jó tudni, hogy ez a hely még most is megvan - valahogy az ilyen jó kicsi és jó helyek hajlamosak eltünni.

Ugyancsak kevés olyan hely van, ahol képesek megállni, hogy ne üvöltsön a zene, ha már egy ilyen beülős-beszélgetős helyről van szó. Pheel szokott mindig mérgelődni ezen, teljesen jogosan persze. Szép dolog a zene szeretete, de ha hangosan zenét akarok hallgatni, akkor elmegyek valami koncertre (pl. ma lesz Tankcsapda :-), de ha beülök valahová, akkor talán emberi hangerőt is lehetne tartani. A legjobb ilyenből az volt, hogy amikor beültünk Gab007-el valahová beszélgetni (ha jól rémlik, kb egy éve) kellemes halk zene szólt, és mi voltunk az első vendégek. Ennek örömére 5 percen belül már hangosan dübörgött valami.

Na de szóval visszatérve a Morik-ra, a forró csokijuk még mindig isteni. A melegedés is rámfért (ránk?), kinn nem volt éppen kellemes meleg - ami persze jó dolog a jégszobrok miatt.

Rövid üldögélés után vissza is tértünk hozzájuk, mert ekkora már nagyjából készen kellett, hogy legyenek. Megcsodáltuk a szobrokat, összefutottunk ismerősökkel, aztán néztük még, ahogyan bemutatóként motorosfűrésszel tűzmadarat vágnak a jégtömbből. Közben esett kicsit hó, de nagyon minimálisan (reggelre viszont fehér lett minden). Végül megszavaztuk, hogy a hidegre való tekintettel elballagunk hazafelé.



Update: Köszönet Pannának a linkért. Sajnos a kommentbe nem lehet linket rakni, úgyhogy beírom ide: HAON

Bürokrácia   (Megint Mo.)   
A finnek néha sírnak, hogy mekkora ott a bürokrácia. Azt hiszem ha Magyarországon kellene ügyet intézniük, üvöltenének fájdalmukban :-P

A múlt héten újabb itthoni kötődést szüntettem meg: a bankszámlámat. A folyamat végül is egész gyorsan lezajlott, a közben szegény ügyintéző által végzendő bürokrácia, ami megragadta a figyelmemet. Miután közöltem, hogy mindennek vége, és viszlát és még búsult rajta, hogy megszüntetem náluk a számlámat, elment és hozott egy ilyen kitöltendő papírt. Azt hittem a kezembe nyomja, hogy töltsem ki, de nem ez történt.

Ehelyett lehívta a számítógépére a számlám adatait. Vagyis ott volt minden a képernyőjén. Ezután __KÉZZEL__ elkezdte kitölteni a nyomtatványt. Vagyis náluk megvan minden adatom, de ehhez képest egy hosszú lapot töltött ki, kézzel. Legalább 3-4 percig írta. Félelmetes.

Mondjuk amikor számot hordoztam, akkor is ugyanez volt, legalábbis a célszolgáltatómnál, a T-Mobile H-nál. :-) Számítógépen az adataim, és ezeket utána 2-3 nyomtatványra egyenként ráírjuk kézzel, a nyomtatványok leporellósok, szóval szépen írunk meg nyomjuk nagyon, hogy több példány készüljön a hivatalos papírból.

De hogy mi a fenének írják le papírra a számítógépen tárolt adatokat, hogy utána ismét gépbe írják őket? Idióták.

Karácsony   (Bl0g)   
Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet mindenkinek, aki erre jár és olvasgatja a blogot :-) Meg azoknak is, akik nem :-)

Last workday this year   (Finnország)   
Ma van az utolsó munkanapom ebben az évben. Ezt a derekam úgy gondolta megünnepelni, hogy megint fájni kezdett. Már hétfőn is volt kicsi fájdalom, tegnap kicsit jobban fájt, így haza is mentem délben. Gyógyszerek, pihenés, ma reggelre jobb lett ... egészen ebédig. Akkor ugyanis az ebédtálca cipelése úgy tűnik már sok volt neki, és most mindjárt durva fájdalomcsillapításba kezdek :-)

Az éjjel esett némi hó, reggelre olvadni is kezdett. Az előrejelzés szerint itt dél Finnországban nem lesz fehér karácsony. Vasárnap délutánra +6 fokot jeleztek előre :-)

CAVOK   (Repülő)   
Pénteken volt először ismét CAVOK idő (ami azt jelenti, hogy gyönyörű szép repülésre alkalmas idő, kék ég, meg minden ... legalábbis jelenleg ezt jelenti, hivatalosan ennél kevesebb is elég ahhoz, hogy CAVOK legyen, de ezzel most senkit nem akarok terhelni :P). Bár a nappal rövid, éppen el lehetne menni repülni. Gondoltam is rá, hogy gyakorlásképpen mehetnék egy-két kört az oktatómmal, de valakiknek sikerült elhányni a repülő naplóját és kulcsát. Nem szeretnék az illető helyében lenni, mivel több hónapja most van 3. napja a legszebb idő, és nem lehet repülni miatta.

Másrészt persze mindenki egyből lefoglalta a gépet, szóval aligha lehetne rá helyet kapni most.

A vizsgám a jövő évre fog csúszni, ennek legfőbb oka, hogy a vizsgáztató hogyan ér rá. Mert ma is hiába van jó idő, rövid határidővel nem lehet vizsgáztatót keríteni :-( Meg ugye mostanáig nem is volt éppen olyan jó idő, hogy egyáltalán lehetőség lett volna levizsgázni.

De végül is ezt már korábban is tudtam, hogy a tél itt Finnországban annyira nem alkalmas PPL repülésre feltétlenül. De majd tavasszal és nyáron pótolni kell :-)

Autópálya matrica neten (folytatás)   (Megint Mo.)   
A néhány napja írt bejegyzésem (itt olvasható) kiegészítése következik. Sikerült megtudnom ugyanis, hogy ha autópályamatricát vásárolunk, akkor mégiscsak elfogadnak külföldi bank/hitelkártyát is.

Úgyhogy az előző írásom színvonalra tett utalásai nem egészen helytállóak, és ezúton korrigálom is azokat. Így már igenis nagyon kellemes lehet ez a szolgáltatás. Mostmár akár linkelhetek is :-)

Autópálya matrica neten

(Az persze még mindig misztikus dolog, hogy neten véve miért drágább? Mondjuk SMSben is drágább, mint benzinkútnál, erről talán már Pheel is elmélkedett a blogjában.)

Epilepsziás biciklilámpa   (Finnország)   
Bár konkrét ismereteim nincsenek az epilepsziával kapcsolatban, talán az az ismeretem pontos, hogy előidézhet ilyen rohamot villogó fény. Nem tudom mekkora intenzitásúnak kell lennie, de ha elég egy kisebb fény is, ami villog, akkor a ma reggel látott újszerű biciklislámpa nem sok epilepsziás szimpátiáját nyerné el, ha végigszáguldana vele valaki pl. a főutcán, ahol sok az ember.

Ez a lámpa ugyanis igen magas frekvencián és igen erős fénnyel villogott. Folyamatosan. Nem ilyen lomhán, mint ahogy az én biciklis lámpám is teszi, hanem gyorsan. Fehéren, mert első lámpa volt. Izgalmas új találmány. Szerintem még az egészséges szemet is zavarja kicsit, ha szembevilágítják egy ilyennel. :-)

PS. orvosi ismeretes olvasók a kommentek között felvilágosíthatnak ha hatalmas elvi tévedésekben élek :-)

Mindennek a vége?   (Izé)   
Találtam egy érdekes blog bejegyzést, amin egy ilyen magyar "myspace" szerű oldalt (legalábbis szerintem ilyesmi lehet) kritizálnak. Érdemes elolvasni a cikket és meglátogatni a linkeket amik benne vannak.

Mindennek a vége

Félelmetes mik vannak neten. Nem tudom elképzelni, hogy jóérzésű valaki egy ilyen oldal alapján akarjon ismerkedni. Főleg ilyen emberekkel/fiatalokkal. Inkább attól félnék, hogy durván kihasználják őket. És erre még lehetőséget is ad egy weboldal. Puff.

Viszont hozzá kell tennem, hogy rendkivül szórakoztató olvasni, mekkora idióták vannak :-P

Lassan karácsony meg mindenféle más dolog   (Finnország)   
Lassan de biztosan közeledik a karácsony. Errefelé a boltok dugig vannak emberekkel, hétvégén nem érdemes nekivágni egy ilyen kalandnak. Szerencsére már minden ajándékot sikerült beszereznem, még bőröndhely függvényében egy-két kérés teljesítésére nyílik max lehetőség.

Hétvégén (konkrétan vasárnap) végre talán megérkeznek a fagyok. Miután már egy hónapja nem volt 0 alatt a hőmérő higanyszála. Nem a hideg hiányzik, hanem ez a nedves esős idő, ami már unalmas. Főleg, hogy gyakorlatilag szeptember óta ez megy, alig néhányszor volt csak megszakítva néhány napra. De most talán jövő hét elején hó is lesz. Kis karácsonyi hangulat :-)

A munkahelyen továbbra is rengeteg meló van. A saját munkám pedig nagyon nem halad, mivel állandóan valami zavaró tényező lép fel, és nincs igazán lehetőség elmerülni benne, vagy rákoncentrálni. Erről hosszasan chateltem is most az egyik munkatársammal - ő is otthon, én is otthon (szóval kötetlenül). Ő talán az egyedüli munkatársam, akivel mindenféle dologról el lehet diskurálni (nem is csoda, mivel rajong a repülésért, és ejtőernyőzik) :-) Úgy értem, másokkal nem igazán szoktam munkahelyi témákról beszélni (mármint a miértekről, gondokról, bajokról, fizetésekről és egyéb dolgokról). Bár a (munkahelyi) szobatársammal is néha szóbakerülnek dolgok, azért közelsem ilyen mélyen.

Aki egyébként olyasmin töri a fejét, hogy külföldön keres munkát, a finn lapok a napokban azt írták, hogy a már most is jelen lévő munkaerőhiány csak fokozódni fog a jövőben. Külföldről nem érkezik elegendő szakképzett munkaerő, itt pedig többen mennek nyugdíjba, mint amennyien munkába állnak. Habár gondolom ez nem egyedi probléma, aki esetleg gondolt arra, hogy idejöjjön, annak ez azt jelenti, hogy lehetőségekből talán nem lesz hiány :-)

Újabb árösszehasonlítást sikerült ma csinálnom Finnország és Magyarország között. Úgy tűnik az áram itt olcsóbb, mint otthon. Így tehát az efféle "szolgáltatások" közül már a telefon/mobiltelefon és áram is itt olcsóbb.

Mondjuk egyre nehezebb helyzetben vagyok, amikor megkérdezik tőlem, hogy milyen olcsó vagy drága Magyarország. Tekintve, hogy lassan már három éve nem forintban költekezem, egyre kevésbé vagyok képben az otthoni árakat illetően. Amikor novemberben otthon voltam, már visszafelé kellett számoljam az árakat: forintról euróba. Mert a forint árak nem igazán mondtak nekem semmit, hogy az most drága vagy olcsó. Nem volt mihez mérni, mihez hasonlítani. Meg aztán mivel euróban fizetnek, ahhoz érdemes mérni az árakat.

Visszatérve az ünnepekre. A szilveszter ezúttal is buliba fog torkollni, és az előző évekhez hasonlóan megintcsak Pheel is jelen lesz. Azért remélem nem lesz végzetes kockulás a vége :-) Buliból lesz más is a vakációm idején, már-már tradiciószerűen Tankcsapda koncert látogatást is terveztünk Gab007-el meg talán ismét kölcsönkapjuk Bravo-t (hiába a férj/apuka emberek nem mindig jöhetnek gondtalanul bulizni :-P)


Autópálya matrica neten   (Megint Mo.)   
Ugyan olvastam is már korábban valamelyik hírportálon de ma meg is spammelt az illető cég, hogy mostmár vehetek autópálya matricát neten. Vegyem meg akár előre is. Sőt, még akár külföldi rendszámú autóra is működik.

A portál ugyanaz, ahol mobilfeltölteni is lehet. De hiába a nagy modern hűdekirály szolgáltatás, mivel nem fogadnak el csak magyarországi bank/hitelkáryát. Igy aztán sok értelme van külföldi autónak matricát eladni ... gondolják, hogy mindenki magyar bankkártyával rohangál?

(már én is szívtam a mobilfeltöltős oldalukkal, mert nem fogadnak el finn kártyát ... úgyhogy ilyen módon a szolgáltatásukat feldughatják ... hmm ... ahová tetszik :P)

Nem adok linket, mert ilyen sz@r szolgáltatást nem reklámozok :P

Sötétség   (Finnország)   
Aggasztó dologra figyeltem fel ma reggel amikor 8 óra előtt pár perccel a vonatállomás felé baktattam, és az eget fürkésztem: az ég sötét volt. Teljesen. (erről már írtam érintőlegesen nem sokkal ezelőtt asszem). Még csak nem is látszott, hogy világosodna. Persze ezen nincs is miért csodálkozni, hiszen jövő héten lesz az év legrövidebb nappalja, legalábbis itt az északi féltekén.

De ami dologra felfigyeltem, hogy ez a nagy és hosszú sötétség igazából egyáltalán nem zavar már. Úgymond természetes. Úgy tűnik ennyi idő elég volt hozzászokni - vagy legalábbis eljutni arra a szintre, hogy egyáltalán nem érdekel, hogy sötét van.

Persze jobban örülnék ha locsipocsi helyett fagy lenne meg hó :-)

Meg az sem ártana, ha időnként lehetne látni a napot is, mert szerintem utoljára egy hónapja láttam amikor otthon voltam Mo-n. :-)

Karácsony   (Megint Mo.)   
Akit érint (és még nem tudná), december 21-én érkezem Debrecenbe, és január 2-án repülök vissza Finnországba. Ha valakinek olyan igénye van, hogy szeretne találkozni velem, akkor ezek alapján tervezhet. :-)

Ha esetleg valakinek valamilyen finn cuccra/kajára van igénye, akkor azt is jelezheti a fenti időpont figyelembevételével (akik már korábban jelezték mustárigényüket, azoknak nem kell újra szólnia :-)

Ferihegy Taxi   (Megint Mo.)   
Olvasgattam már jópárszor írásokat, hogy mint oldják meg a taxiproblémát Ferihegyen. Aztán persze mindig vannak panaszok és bajok. Mindenki egymást "öli". Gyönyörű megoldás. Én mondjuk még csak egyszer taxiztam Ferihegyről, igaz akkor még nem volt ilyen "Zóna" probléma.

De a múltkor taxiztam Vantaaról (itteni repülőtér) haza Espooba. Elmondhatom, itt hogyan megy a dolog. Már ha valakit érdekel. De szerintem ilyet otthon LEHETETLEN lenne kivitelezni.

Kilépsz a terminál ajtaján, van egy hosszú sáv a taxiknak, ahová elférnek több tízen egymás mögött. Az újonnan jövő kocsik a sor végére állnak, a sor elején szállnak be az emberek - akik amúgy sorban állnak, egyesével, egymás mögött, anélkül, hogy bárki is rendszabályozná ezt a dolgot. A sor elejéről pedig ahogy jönnek a taxik, az emberek beszállnak, és mennek amerre akarnak. Nincs tülekedés, és nem kell telefonon rendelni sem, mivel a taxik jönnek folyamatosan. Néha ugyan megnyúlik a sor, ha több gép jön egyszerre és nincs elég taxi, de ettől még a dolog működik.

Igaz mondjuk, hogy itt a taxiknak társaságtól függetlenül egységes, előre (akár interneten is) kalkulálható tarifáik vannak, nem is kevés (baromi drága még itteni mércével is). De a dolog működik. A belvárosban is van pár ilyen taxi-sor hely, ahol péntek-szombat éjjel az emberek sorbaállnak taxiért.

Csak nem értem otthon miért kell ebből ekkora bonyolult ügyet csinálni. Utas van úgyis elég, ha jó lenne a kiszolgálás, akkor még talán többen akarnának taxival menni. De hogy telefonon kell rendelni, aztán a megefelelő társaság kocsiját keresgélni meg várni vagy pedig ott van az a Zóna csoda ... mondjuk nem tudom az a Zóna taxi dolog hogyan működik, mennyire hatékony. De például az, hogy a repülőtérre drágább menni mint a repülőtérről, az is érdekes megoldás.

De hát ezen felesleges keseregni, már csak azért sem, mert egyrészt én nem igazán sokat taxizgatom másrészt meg hiábavaló várni, hogy Mo.-n értelmes megoldásokat találjanak ki ilyen esetekben :-P

Live Messenger bárhol   (CubeHead)   
Volt először MSN Messenger, számítógépen. Aztán megjelent PDAkra is (pontosabban Windows CE / Windows Mobile operációs rendszerre, vagyis elképzelhetőek telefonok is, amikben volt). Aztán lett neki új neve, Live Messenger.

És most végre elkészült a bármelyik mobilon (böngészőben) futó változat. Telefonnal elég a http://mobile.live.com címre böngészni, ott bejelentkezni, és már lehet is messengerelni. Persze telefonnal kicsit béna használni, főleg böngészővel, na de ha nagy a szükség, akkor jó tudni, hogy ilyen is van :-)

(pontosan nem tudom mi kell hozzá, WAPolós mobiltelefon, valószínáleg XHTML böngészővel)

Sötét, játék, oktatás, ilyenek   (Finnország)   
Jó sötét van errefelé. Már negyed kilenc is elmúlt, de még csak nem is világosodik az ég alja. Csúnya eső esik, de nincs fagy. Meg hó sem. Gusztustalan idő :-) És persze repülni sem lehet.

Pénteken hosszas töprengés után (túllépte az egy hetet is :-) bevásároltam az Elder Scrolls IV: Oblivion nevű játékot - szerepjátékot. Mint ahogy írtam már régebb óta töprengtem, hogy valami szerepjátékba bele kellene vetni magam, és ez tűnt a megfelelőnek. Azt hiszem annyira nem volt rossz választás, miután a hétvégét sikerült úgy túlélni, hogy nem voltam sehol, csak játszottam :-) De talán néha nem árt kicsit kikapcsolódni, mégha erről talán a szememnek más is a véleménye. Mondjuk a notebookom nem egy játékerőgép, főleg a mai játékokat tekintve, de ez még elfut rajta, és nem is néz ki csúnyán :-)

Ma pedig bejöttem ide munkahelyre 1 órácskára, de már megyek is el, mivel oktatásra megyek két napra. Végre valahára megtartják ezt a kurzust, amire még nyáron jelentkeztem, de akkor érdeklődés hiányában elmaradt. Aztán volt szeptemberben megint, ami szintén elmaradt érdeklődés hiányában. Most végre úgy tűnik találtak megfelelő számú résztvevőt, és végre megtartják. Persze a projekt menedzserünk nem valami boldog, hogy már megint nem dolgozom két napig :-) Ráadásul szerda munkaszüneti nap: akkor van a finn függetlenség napja.