Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Mindjárt Stockholm   (Finnország)   
Már csak egy nap, és indulunk Stockholmba. Holnap délután vonatraszállás, este pedig hajókázunk egy jót.

A hétvége lassacskán eltelik megint, bár most tegnap este óta itthon vagyok, barátnőm ugyanis egy lánybuliba volt hivatalos - amiről később kiderült, hogy a szervező lánybuli helyett sima születésnapi bulit szervezett :)

Az időjárás még mindíg változékony. Néha esik néha nem. De felhők azok szinte állandóan vannak. Nem teljesen optimális ez így.

Vizsga és vonat   (Finnország)   
Nos igen, a finn vonatközlekedés valóságos élményt nyújtott. Nem szeretném az otthoni dolgokhoz hasonlítani. Mert itt van szolgáltatás. Otthon nincs. Részletekbe nem megyünk bele, de körülbelül hasonló szintű volt a színvonal eltérés, mint amikor a múlt héten a finnek favágási technológiáját néztem.

A vizsga megvolt és sikerült, ezzel ismét közelebb kerültem az MCAD fokozathoz, amit teljesíteni kéne. Fura, hogy eredetileg hobbiból kezdtem neki a könyvek olvasásának, amiket a kolléga hozott magával egy tanfolyamról, aztán most meg itt tartunk. Nem mintha rossz érzés lenne, hogy elküldtek engem is vizsgázni meg fizetnek mindent :)

Lassan komolyabban is neki kéne kezdeni a diplomamunkámnak, mármint az itteninek, mert már alapok vannak ugyan, de bőviteni kellene. Talán jövő héttől lesz is rá időm .. vagy inkább utána, most hogy jobban belegondolok.

Esik az eső és sokat. Ez kicsit olyan nem jó, főleg hogy napok óta nem emlékszem, hogy láttam volna a napot. Ez már majdnem olyan mint télen, csak akkor még sötét is van. Mondjuk mostmár kezd azért durván sötétedni, félhomály van amikor kelek például.

Ugyancsak tegnap sikerült bezsákmányolni a jövő heti stockholmi út hajójegyeit. Elég olcsón sikerült hozzájutni - mondhatni meglepően vagy inkább hihetetlenül kevésbe került. Legalább több jut egyéb hasznos (és haszontalan) dolgokra a kiránduláson. :-)

Cseh gulyás   (It's Party Time!)   
A szombat esti buli megvolt hát. A felhívás szerint eredeti cseh gulyást ettünk. Volt benne krumpli meg hús, ahogy kell, és jó csipős volt. Legalábbis szerintem. Másoknak erről más a véleménye. Bár meg kell jegyeznem, hogy a kenyér igengyorsan elfogyott, pedig gulyás még maradt. Volt aki 2-t szeletet is megevett egy tányér mellé.

Aztán utána szétszéledtek az emberek, én baratnőmhöz mentem, mások bulizni. Tegnap, vagyis vasárnap megnéztem (megnéztük) a Fahrenheit 9/11 cimű filmet. Elég érdekes volt, hogy összefoglaljam a véleményemet, sok elgondolkoztató dolgot mutatott. Valószínűleg írok is róla valamit Pheel mozis oldalára nemsokára.

Ma reggel koránkelés, most pedig munka. Holnap ismét vizsganap lesz, ennek örömére kipróbálom a finn vonatközlekedést is. Ha sokáig húzódik a vizsga, lehet visszafelé Pendolino vonattal sikerül utazzak. De erről majd akkor, ha bekövetkezett.

Most pedig vissza dolgozni :)

Hétköznapok   (Finnország)   
Eso"s, szombati nap van éppen. Reggel CISCO-t tanultam, aztán kis ebéd következett. Mindjárt el kell menni ajándékot vásárolni, ugyanis az egyik ITPro tanulónak éppen születésnapja lesz, és mivel többiek (értsd: többi magyar) éppen evezo"s versenyezik (értsd: kajak vagy kenu vagy nem tudom mi), rám hárul a hatalmas felelo"sség.

Készülök a következo" MCP vizsgámra. Ez lesz a sorban a második, és az o"sszel összesen 3 darabot kellene teljesíteni ahhoz, hogy a végén MCAD fokozatot sikerüljön szerezni.

Errefelé mostanság eléggé változékony lett az ido", és bizony van már nagyon hideg is, pl. tegnap (péntek) reggel is 2 fok volt, de szerintem éjszaka ugyancsak leugrott 0 közelébe is a higanyszáll. Nem tudom az ido"járás okozza-e, de úgy tu"nik a madarak is meg vannak kergülve, némelyik állandóan iderepül az ablakom alá, és a fa keretet vagy a fém ereszt veri a cso"rével. Nem tudom mit élvez rajta, de engem piszkosul zavar ám, hogy erre kell ébredjek amikor aludhatnék még. Próbálom állandóan ijesztgetni o"ket, de nem zavartatják magukat, jönnek újból.

Az éjszaka nagy tolongás volt a lakásban, mindkét lakótárs hozott magának lányt az éjszakára. Az egyiko"jüknek különösen örültem, mert a csaj képtelen volt felfogni, hogy hajnali 5kor talán nem kéne hangosan beszélgetni. Szerencsére o"k a hétvége végén eltünnek, nem úgy mint a madarak.

Nem sok ido"m volt játszani mostanság, pedig nagyon akartam volna. Van ez egy új játék, Locomotion néven fut. Aki ismeri a Transport Tycoon Deluxe-ot, annak nem is kell sokat magyarázni, hogy miro"l is van szó. És alig tudom abbahagyni. Meg nem értem, hogy lehet valaki ennyire elszánt, mint a program szerzo"je, hogy még mindig assembly nyelven dolgozik. Na mindegy, ha neki ez jó ... :)

Úgyhogy jövo" héten vizsga, utánavaló héten pedig kirándulás. Eldo"lt végre, so"t már jegyeket is foglaltunk, hogy 27-én megyünk Stockholmba. Jó kis hajókázás. Remélem nem tör rám a tengeribetegség, mint ido"nként a hajókon.

Ide oda   (Finnország)   
Hosszas szünet után ismét írok egy kicsit. A hallgatás oka ketto"s. Egyrészt a lustaság meg elfoglaltság, másrészt pedig, volt ido"közben egy két hetes nyaralás otthon, és azt a részt innen kihagyom. Végül is elso"sorban a finnországi dolgokról kéne írjak itt.

Mielo"tt hazamentem, meleg ido" volt, akár még 26 fokot is elérte a ho"méro", mire visszaértem (ez 29.-én volt), már hu"vösebbre fordult az ido". Azóta sem nagyon ment 20 fok fölé, ma pedig 10 fok volt napközben sokáig, kicsit hu"vöske. De hát itt már lassan itt az o"sz, nyúlnak az éjszakák, rövidülnek a nappalok.

És ezzel együtt gyu"lnek a dolgok, amiket meg kell csináljak. Itt van rögtön a suli, ahová tanulni kell. Aztán kell írni diplomamunkát is, ennek jelenleg a tervezési fázisában vagyok. Aztán itt van a munkám, amit pedig csinálni kell.

Az elmúlt hét is elég su"ru"n telt, s a mostani sem kivétel ez alól.

Tegnap Tampereben voltunk egy kollégámmal, és az o"sszel esedékes három Microsoft vizsgából az elso"n túl is estünk, mindketten sikeresen. Így mostmár mindketten MCP fokozatot kaptunk, s ennek igencsak örültem is.

Aztán ma sikerült valahogy letörnie egy darabnak a fogamból, úgyhogy holnap felkeresem a helyi szájturkászokat. Elég csúnyán néz ki tükörbe, de persze én ezt nagyon nem tudom megállapítani, hogy milyen. De legalább nem fáj.