Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Újdonságok   (Finnország)   
Mindenféle újdonság van, lássuk hát ...

... új telefon. Erről ugyan már írtam egy keveset, de most kicsi ráadás. Eddig végül is kb ok, úgy ahogy hozzászoktam a Windows Mobilehoz. A kontaktok, email stb. már be van állítva rajta és a beállításokkal is kibékültem. Viszont az akkuideje kicsit rövid. Az utóbbi időben a Nokiák ideje már kezdett - minimálisan, de azért kezdett - nőni, de ez a HTC eléggé a mélyponton van, mert aktív használattal a 48 óra már húzós neki. Dehát céges mobil, úgyhogy nem kímélem az akkutöltésekkel :)

... új munkahely. Eddig elégedett vagyok, bár még erősen az ismerkedős részénél tartok csak. Kódot nézegetek, mesélnek nekem róla meg véleményezni kellett más munkáját. De mostmár talán lesz egy-két kisebb saját feladat is, amit meg kell oldani. Egyenlőre az nagyon tetszik, hogy mindenki érti a dolgát és nyitott az új dolgok iránt. És valóban a legújabb dolgokkal kell játszani, nem ragadtunk le 4 évvel ezelőttnél (mint az előző helyen) és aztán megy az egy helyben toporgás. Bürokrácia tekintetében is jóval egyszerűbben mennek itt a dolgok - részben gondolom azért is, mert kis cég (legalábbis az előzőhoz képest). De ezek még csak első benyomások, majd meglátjuk hosszútávon mi a helyzet.

... új jogosítvány. Megkaptam ma a finn jogsimat (és leadtam a magyart, még régi papír alapú volt). 42 évig lesz még érvényes mostantól számítva ez az új. Ami kicsit nevetséges (mint ahogyan azt Filé-vel már beszéltük is), dehát errefelé ez a szokás. Legalábbis egyenlőre, mivel a közelgő években akarják fokozatosan lecsökkenteni ezt az érvényesség dolgot, hogy csak rövidebb ideig legyen egyszerre érvényes a jogsi.

Na egyenlőre ennyit az újdonságokról.

Back to Windows Mobile   (CubeHead)   
Tegnap új cégnél kezdtem dolgozni, és így a telefonom is lecserélődött. A korábbi Nokia helyett most egy HTCt kaptam, Windows Mobile rendszerrel. Egyenlőre még kicsit szokatlan, meg egy két dolog furcsa, hogy nem állítható olyan szinten, mint a Nokiaban.

Ilyenek pl. a csengőhangok. Alapból pl. nem volt hangjelzés, hogyha SMS jött, ami igen furcsa. Aztán ezt sikerült megtalálni. Aztán amikor csak vibrálóra állítottam a telefont, akkor persze az SMS hangja is elnémult, de nem vibrált. Mostmár ezt is sikerült kiküszöbölni, csak most meg mindig vibrál amikor SMS jön, akkor is, amikor elég lenne ha csak szólna. (Tehát a vibrálás az eseményhez van rendelve, nem pedig a profilhoz, mint Nokiánál volt.)

Szóval a beállítások egymástól függősége sokkal finomabbra hangolható volt a Nokiánál.

Ettől függetlenül persze egyenlőre még tetszik a telefon, de majd meglátjuk hosszabb távon milyen véleményem lesz róla. Mindenesetre egyenlőre marhára tetszik a TouchFLO felület, lehet tapizni rendesen. Persze a kijelző tele is van ujjlenyomatokkal :D

Ami tetszik még, hogy itt nem olyan hiperparanojás az IT, és hajlandó használni a technológiai adottságokat. Így a céges levelekhez és naptárhoz hozzáférek a mobilomon is simán, és mindig szinkronban van a telefon meg a szerver. Az előző helyen ez nem nagyon akart összejönni hosszas évek alatt sem :)

Kirándulás Raaseporiba   (Finnország)   
Tegnap szerepjátékkal indult a hétvége. Én azt hittem jó sokáig játszhatunk, de aztán eszembe juttatták amit majdnem elfelejtettem: vasárnap kirándulás Raaseporiba. Ez Helsinkitől nagyjából 100 km-ra van, nyugat felé, egy Karjaa nevű hely közelében. Itt van egy várrom, és a terv az volt, hogy fotózni fogunk ott.

Úgyhogy ma reggel 8kor indulás autóval arra. Ezúttal négyen mentünk: a szokásos 3 fotóson (Tim, Riku és én) kívül Tim magával hozta a legidősebb fiát is. Ő az elején lelkesen fotózott az új mobiltelefonjával, amíg az le nem merült :) Mi kicsit megfontoltabban haladtunk a vár körül és fotózgattunk mindenfélét. Bár meglehetősen izgalmas volt a téma, rengeteg fotólehetőséggel, technikailag nagyon nehéznek bizonyult a különböző részek megörökítése.

Miután a fotózással végeztünk ebédelni indultunk. De még mielőtt idáig jutottunk volna, az út szélen megálltunk további fotókat készíteni. Ez egy ilyen érdekes S alakú kanyarban volt, réttel, erdővel, kis házzal meg szép kék éggel. Aztán az úton egyszercsak jött egy motoros: gyorsan áttekertem a kamerát, hogy tudjak róla gyors záridővel képet csinálni, és KATT.

Eltelt kb. 2 perc, és a motoros jött vissza, de lassított, és megállt mellettünk. Nem is sejtettem mit akar. Már korábban beszéltük a többiekkel, hogy az autósok biztos azt hiszik, sebességet mérünk vagy valami hasonló dolgot csinálunk - és ezért lassítanak olyan nagyon. Végül is nagy fekete szerkezetekkel a kezünkben álldogáltunk az út szélén :)

De ez a motoros csak a képet szerette volna elkérni. Még nem volt a motorjáról meg róla menet közbeni kép. Én ugyan nem értek hozzá nagyon (bár Gab007 motorozik), hogy ez miért fontos, de felírtam az email címét és el is küldtem neki a képeit.

A nap eseményeinek fotói megnézhetők itt: http://picasaweb.google.com/lenardg/Raasepori

Az autóban hazafelé még beszélgettünk mindenféléről, és szóba került a StarCraft, meg annak második része, a StarCraft II. Tim és Riku nagy SC játékosok, úgyhogy érdekes volt hallgatni ahogy felelevenedtek a régi emlékek. Sikerült néhány SC szleng szót is megtanulnom finnül :)

Mindennek az lett a vége, hogy most este játszottunk néhány meccset battle.net-en. Bár jó régi játék az SC, azért még mindig nagy élvezet vele játszani.


Pánik vagy elővigyázatosság?   (Érdekes)   
Ma újra munkába álltam. Még két hétig leszek a mostani munkahelyemen, aztán váltás következik (tehát ahogy ezt írom még 9 napot fogok összesen itt dolgozni, mivel ez a nap már mindjárt végetér).

A céges intraneten érdekes hír volt található: a sertésinfluenzára való tekintettel fertőtlenítőszert rendeltek a WCkbe. Most a szappan és kézápólón túl még ilyen alkoholos vacakkal is lehet törölgetni a kezünket. Sőt, az ebédlőbe is került ilyen: ki is van írva, hogy ebéd előtt mindenki fertőtlenítse a kezét!

Pánikkeltés vagy elővigyázatosság, mindenki döntse el magának :)