Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Hétvége   (Finnország)   
Így a hétvége végére talán sikerült rendbehozni a szememet. Holnap ismét dolgozni kéne, úgyhogy kiderül, hogy mennyire viselem majd a hosszas monitor bámulást. Mindenhol LCD monitorok vannak amúgy, úgyhogy legalábbis ez némi plussz ahhoz képest, mintha régi CRT monitorokat kellene bámulni.

Ami még az előző fejlegyzésből kimaradt, hogy az orvos megemlítette, talán a hátam-nyakam-vállam merevsége és a sok ülés is hozzájárul az efféle panaszokhoz (pl. nem megfelelő vérkeringés vagy hasonló okok miatt) és javasolta a masszírozást. A cégünk támogat efféle kezelést (nem kell a teljes árat kifizetni) így a múlt hét végén még egy hát-váll-nyak masszírozásra is sor került.

A masszőr megfelelően "feljajdult" amikor nekilátott a feladatának: mégpedig mivel állítólag nagyon merevek / görcsösek az izmaim. Az ő állítása szerint nem lenne meglepő ha legalábbis a tüneteim egy része ennek köszönhető. Úgyhogy az elkövetkezendő időkben erre még többször is sort kellene keríteni. Illetve kapok majd valami nyaknyújtoztató tornagyakorlatokat, amit végezhetek.

Odakinn továbbra is hűvös az idő, a radiátorok már langyosak. De talán az elkövetkezendő napokban lesz némi felmelegedés (meg eső). Mindenesetre tegnap este amikor jöttem haza szerepjátékról, már vakarni kellett kicsi jeget az autóról (semmi komoly vagy nagy jégre nem kell gondolni még azért). Lassan téligumi csere is aktuális lesz. :-)

Tél + pihenés   (Finnország)   
Azt hiszem végre itt a tél. Ma legalábbis reggel 2 fok volt, aztán délelőtt havazott durván (hófúvás, miegymás). Persze el is olvadt rögtön, de akkor is ezennel megvolt az idei tél első hóesése. Amikor mentem kora délután boltba jó döntésnek bizonyult a sapka, és bizony a téli kabát is elfért volna (2 réteg ruha + könnyűkabát már nem volt túl jó a nagy szélben).

Persz elvileg jövő héten kicsit melegebb lesz meg esős.

Onnan is lehet látni, hogy itt a tél, hogy a helyi vonatok elkezdtek 5-20 perces késéseket produkálni. Ami nem mindig olyan jó. A hét elején épp a 20 perces verziót adták elő, amikor reggel körülbelül úgy esett az eső, mintha legalábbis monszun lenne. :-)

Én meg most pihentetem a szememet, mert állítólag túl lett erőltetve. Nem is csoda, a sok rózsaszín elefántozás (értsd: WoW) után. ;-) Elképesztő, hogy mi mindent NEM lehet csinálni, ha szemet kell pihentetni. Például az nem elég, hogy nem nézünk monitort, mert az olvasás is erőlteti a szemet. Így mindenesetre sikerült nagytakarítást tartani itthon.

Dolgozni nem mentem. Az orvos azt mondta, próbáljak meg olyan munkát kérni, ahol nem kell monitort nézni ... próbáltam neki elmagyarázni, hogy szoftvert fejlesztünk, vagy mi. És gépen dokumentálunk. Gépen tervezünk. Gépen vezetünk projektet. Gépen tesztelünk. A programozást nem is említve. Szóval inkább akkor be sem mentem. Egy kis pihenés úgyis jól jön. :-)

Rózsaszín elefántok, meg a közelgő tél   (Finnország)   
Tegnap rózsaszín elefántokra vadásztam (na jó, igazából rózsaszín Elekk-re, de az már majdnem elefánt). Ezen állatok különlegessége, hogy csak sörfesztiválok közelében találhatóak, ráadásul csak akkor látszanak, ha a vadász megfelelően ittas állapotba került. Kaptam valami sugárfegyver szerűséget, azzal kellett a rószaszín dögöket megregulázni 3 különböző városban, szerte a világban.

Mielőtt valaki megrémülne, az előbb esemény csak WoW-ban történt. Erre utalt a dőlt betű is (valaki kommentezte egyszer, hogy nem jó ha csak úgy rendesen beírom :)

Ami a másik dolgot illeti, a telet, az is közeleg. Szerdára meg csütörtökre már hópelyheket rajzoltak északabbra innen, ide pedig havasesőt jósoltak, sőt, az egyik képen már a 0 fok is feltűnt. Ma reggel is érezhetően hűvösebb volt, lassan lehet sapkát és sálat is előkeresni.


Ősz   (Finnország)   
Sok sok esős és felhős nap után ma reggel végre arra ébredtem, hogy süt a nap. Talán felkelhettem volna hamarább is, de tegnap megint hosszú szerepjátékozás volt, és utána még kicsit TVztem is itthon: későn fekvés, későn kelés.

Már vagy másfél hete vártam, mikor lesz szép idő, hogy végre lehessen menni őszi fotózásra. Úgyhogy gyorsan felöltöztem és el is indultam. A nap erre rögtön elbújt egy felhő mögé, de azért nem adtam fel. A kezdeti rossz előjel után aztán hol jobban hol kevésbé sütött azért a nap, és sikerült is csinálni sok érdekes képet.

A legjobb élmény (bár kicsit szomorú :P) talán az volt, amikor találtam egy fát, amin csak néhány levél maradt, és úgy gondoltam erről majd jó képek fognak készülni. Ahogy helyezkedtem az egyik fotóhoz, meglöktem egy ágat, és az azon található utolsó falevél is a földre hullott. Úgyhogy ennyivel most én is hozzájárultam a tél közeledtéhez :-) (az említett fáról is felkerült egy kép az alább található gyűjteménybe, Az utolsó falevél címmel).

A legjobb képek megtekinthetők itt: Őszi fotók. A képek felbontása 1024 x 640 (16:10 arányúak), de akit érdekel nagyobbat is kaphat belőle, pl. háttérnek :-)

Rossz lift == Sport   (Finnország)   
Hétfő óta rossz az egyik liftünk (kettő van belőlük) a munkahelyen. Bár máskor is szoktam gyalog járni a lépcsőn, azóta hatványozottan használom a lépcsőket. Hat emeletünk van meg kettő a föld alatt, és szegény gyüjtővezérlésű lift olyan lassan érkezik meg, hogy nekem legalábbis nincs türelmem kivárni, inkább sportolok kicsit. :-)

Még több munkahelyi dolog + repülő kényszerleszállás   (Finnország)   
Ma végre fény derült arra, hogyan fog átalakulni a cégünk, hogy rendezik át a belső dolgokat. Ezzel készülünk fel "a jövő kihívásaira". Másfél órás előadás, a lényeget el lehetett volna mondani 5 percben, de kedvenc igazgatónőnk biztos szeret beszélni. Végül is ők fizették az így kiesett munkaidőt :-D

Nekem igazából se nem sok plusszt, se nem sok mínuszt nem jelent a változás. Ami talán mínusz, hogy megint változik a főnök, akivel mindenféle dolgunkat beszélni kell, aki talán nem is ismeri azokat, akik mostmár alatta fognak dolgozni. Megint bizonyítani kell neki :-P

Majd meglátjuk mi lesz belőle.

Az idő továbbra is elég rossz, esős és felhős. Délután ugyan volt némi pici remény, hogy talán kisüt a nap, de aztán erre nem került sor.

Repülésről szólva. A repülő klubunk egyik gépe múlt hét pénteken kényszerleszállást hajtott végre, miután a motorral némi kis probléma adódott, és nem adott elég teljesítményt ahhoz, hogy a repülő a levegőben maradhasson. Így a pilóta a kényszerleszállás mellett döntött, és a porvooi autópályára tette le a gépet, kicsit össze is tört, de személyi sérülés szerencsére nem történt. Mindenesetre ez a gép most egy ideig nem lesz használatban. Kiváncsian várom, hogy mi volt a probléma vele.

A dolog azért is érdekes, mert én is repültem ezzel a géppel. Kicsit furcsa érzés, hogy most ezzel történt valami. :-|

A másik Cessna 172-es gép meg szervízben van. Igaz, hogy az idő sem túl jó, de azért lassan már szívesen repülnék megint (utoljára majdnem két hete voltam leszállásokat gyakorolni).