Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Mobájl esz em esz   (CubeHead)   
Ma érdekes dologra bukkantam, miközben a miboltelefonom júliusi használatát böngésztem neten. A hosszú SMSekért is - vagyis amik igazából 2 vagy 3 üzenetből állnak) az alapdíjat számlázzák ki nekem (6.9 eurocent). Eddig fel sem tűnt, de így mostmár nyugodtabban írhatok hosszú dolgokat :-) Nem beszélve arról, hogy külföldre (értsd, főleg haza) is ugyanennyi az SMS.

Úgy rémlik az otthoni szolgáltatók ezekért a cuccokért elég rendesen lehúzzák az embert :-)

Mosógép   (Adrenalin)   
Felment bennem a pumpa, amikor kiderült, hogy valaki képtelen olyan egyszerű dolog használatára, mint a mosás előjegyzés használata. Ugye itt közös mosógépek vannak, és lehet foglalni elő;re időpontot. A mechanizmus rendkívül bonyolult, a bal oldalt feltüntetett időpontok és felül feltüntetett napok által kiadott sor és oszlop egy cellában metszi egymást. Ide kell megtenni a foglalást.

Kedves intelligens (értsd: hülye barom) barátunk kiszúrta az egész üres délutánból azt az egy órát, amikor volt foglalás, ráadásul az enyém. És most mos. Szívesen megrugdosnám nemtől és kortól függetlenül, ha tudnám hogy ki az. :-P

Így végül aztán bezsúfoltam minden cuccomat egy mosógépbe (eredetileg kettőbe akartam mosni, olyan primitív okok miatt, mint pl. hogy az ágyneműm lehet most kékre festi minden világos cuccomat :-), és elindítottam.

Persze a primitívség magasiskoláját kedvenc negyedik emeleti finn társaságunk adja, akik közül az egyik hím (intelligenciájának állati színvonala megkívánja eme megnevezést) rendszeresen összetúrházza a liftet, meg a gombokat a liftben. Most szombaton olyan bulit nyomtak, hogy kijöttek a rendőrök is. De azért a földszinti liftajtót sikerült szétb@szniuk, úgyhogy most nem lehet belülről becsukni, csak kiívülről, nagy rugásokkal. Így most a liftet az első emeletről használjuk, illetve az első emeletig, és az utolsó (vagy első - éppen honnan érkezünk) lépcsőket gyalog kell megtenni.

A rendőrök egyébként valószínűleg azért jöttek, mert hajnali három körül iszonyatos veszekedést produkáltak a társaságban, a csajok rekedt hangon vittuztak a fiúkkal. És viszont. Elragadó társaság ;-)

Vásároljunk neten helyett töltsük le   (CubeHead)   
Éppen elgondolkoztam azon, hogy talán érdemes lenne néhány dollárért megvenni egy ebook-ot. Nem írom le melyik szerzőtől. Azt sem melyik könyvet. Hogy miért nem írom le, az kiderül mindjárt.

Rákerestem neten, és kiderült, hogy az illető szerző egyetlen könyvét sem adták ki ebookban, mert a szerző nem szerette ezt a dolgot. Hát márpedig én akkor is a PDAmon akarnám elolvasni ezt, ha törik ha szakad.

Pedig a kiadók kihasználhatták volna törékeny és befolyásolható lelkiállapotom, hogy néhány dollárral megtömjék a zsebüket. De ha nekik erre nincs szükségük, nekem aztán nem fájt.

Öt perccel később megvolt letöltve internetről a könyv. Nem legális, de mostmár tudom olvasni PDAn. A kiadók meg gondokozzanak el rajta, hogy akkor mi is van :P

Nyár   (Finnország)   
Úgy hallottam, hogy otthon Magyarországon esős hűvöskés idő van. Mondhatom rendesen fel van borulva az időjárás, mert itt meg 28-30 fokos kánikula van, majd megőrülök a szobámban. Pedig azt hittem ezt a dolgot meg lehet úszni, hogyha nem otthon töltöm a nyarat. De úgy tűnik nem.

Szerencsére a munkahelyen légkondicionálás van, bár azzal meg nem stimmel valami, mert a mi szobánkban nem mindig megy. Mi szóltunk is már 2x, de Murphy persze nem alszik. Amikor kijönnek megnézni, akkor épp megy. Fogalmam sincs mitől függ, de nem teljesen determinisztikus a dolog szerintem.

Görkorizok egyébként sokat, mostmár a dombok is rendesen mennek fel is meg le is, csak a fékem kopik iszonyatos sebességgel, amióta nem csak a síkra összpontosítok. Azt hittem legalább nyár végéig kitart, egy hete, hogy talán augusztusig, most viszont örülök ha jövőhétig. De elvileg nem drága egy ilyen kis fék izé, úgyhogy lehet hamarosan látogatást teszek a boltban.

Barátnőm ma indult útnak, holnap repül, és most jóóó hosszú ideig Magyarországon (meg az elején kicsit Erdélyben) lesz. Aztán majd augusztusban megyek én is nyaralni haza, és persze átfedjük egymást kicsit :) Bár az elmúlt másfél évben 2x is volt már Magyarországon, eddig egyszer sem sikerült ezt a dolgot egyszerre csinálnunk.

Azon gondolkodtam, amíg ilyen meleg van, lehet, hogy át kellene szokni délután alszom - éjjel fennvagyok módra, de valahogy nem tudom érdemes-e belevágni. Mire rászokok, itt akár váget is érhet a nyár :-)

Sensation 2005   (It's Party Time!)   
Az ég alja vörös, nemsokára felkel a nap, de ugye még mindig nem volt egyáltalán sötét itt az éjjel. Már jó ideje. És még nem is lesz egy darabig. Az ég tiszta és dübörög a zene. Legalábbis a fejhallgatómba. Ha már személyesen nem lehetünk ott, legalább interneten keresztül élvezem a Sensation White 2005 hangjait.

Éppen a francia David Guetta hallható és látható. Ez utóbbi sem tévedés, nem csak netrádiókon át élvezhető a műsör, hanem van video stream is.

Ha esetleg valaki nem itt a mi kis bolygónkon élt volna eddig, annak elmondom, hogy a Sensation egy hatalmas trance/house/techno party, amelyet két verzióban (White és Black) rendeznek meg július elején Amszterdamban. Már tavaly is lehetett neten keresztül nézni az eseményt, idén ismét.

Ezt egyébként már lehet leírtam ide is tavaly, nem emlékszem :)

MCSD & vonatozás Helsinkibe   (CubeHead)   
Gyönyörű, napsütéses idő van. Úgyhogy ma is lesz görkorcsolyázás. Már tegnap is volt, mert végre megszűnt a szörnyű esős idő, ami a hét elejét meg az elmúlt hétvégét kísérte végig. Tegnap már lejtőkön is mentem, és sikerült esés nélkül megúszni a dolgot.

Jó másfél hete sikerült átmenni az ötödik és terveim között utolsó MCP vizsgán is. Ez volt a legnehezebb eddig, ráadásul a felkészítő anyag is eléggé hanyag volt, nem tükrözte azt, ami aztán a vizsgán volt. De bizonyos szempontból ennek örültem is, mert nem a normál kérdezünk az anyagból típusú vizsga volt, hanem valóságos szituációkat kellett megérteni, és az alapján dönteni. Mindezek eredményeképp mostmár MCSD fokozatom lett.

A vizsgára ezúttal egészen Helsinkiig kellett utazni. A felkelés része a dolognak (5 órakor) nem volt olyan jó, de aztán kipróbálhattam milyen 200 km/h-val vonatozni, ami viszont elég érdekes volt.

Aztán egy hete hétvégén itt juhannus volt. Ismerősök hívtak meg a faházukba, tóparton természetesen. Volt kaja, sauna meg tóban úszás a saunafordulók között. Meg társasjáték meg mégtöbb kaja. Valamiért a virrasztás nekem nem megy már olyan jól mint régen, de gondolom ebbe az is bennevan, hogy a munka miatt elég rendszeres a "koránfekvés" és koránkelés.

A munkahelyen az elmúlt héten nagyon lassan haladtam. Valahogy teljesen nem akaródzott dolgozni. Nem tudom mi volt, hogy a jó idő vagy valami más volt hatással, mindenesetre eléggé kínszenvedés volt. Most próbálom a hétvégén kipihenni a fáradalmakat, hátha jobb lesz jövőhéten.

Bár egyre kevesebben vagyunk mostmár munkában, mert főszezonba érkezett a szabadságolás.

Ma este pedig .... SENSATION WHITE lesz, Amsterdamban. Idén is gondoltunk rá, hogy megyünk (nem emlékszem, hogy írtam-e erről ide), de az előző évekkel ellentétben neten és telefonon 8 óra alatt (!!) megvették mind a 40000 jegyet. Úgyhogy nem tudom mi lesz. Mindenesetre ma este élő közvetítés is lesz neten, videó és valószínűleg audió is, azzal fogom kárpótolni magam.