Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Havazik   (Finnország)   
Végre talán van kis tél. Már egy hete van hó (kb), most is esik és ráadásul hideg is van, úgyhogy nem olvadozik. Csak az zavar kicsit, hogy fotózhatnékom támadt, és folyamatosan borult és sötét idő van. Na de talán majd lesz ez másképp is még.

Munka van dögivel, és ennek ellenére holnap valami idióta oktatásra kell menni egész nap. Nem nagyon örülök neki, főleg, hogy kötelezővé teszik. Ráadásul mostanában elég fáradt vagyok, ma sem fogom tudni kialudni magam, úgyhogy jó eséllyel alvós oktatás lesz holnap :-D Nem mintha engem nagyon zavarna a dolog.

Vasárnap reggel 6 óra volt mire elindultam haza szerepjátékból. Ugyan már 3kor befejeztük de utána még egy hosszú beszélgetésre is sor került. Viszont többet ilyet nem akarok csinálni, mert marhára elrontja a hétvégét/ritmust, stb egy ilyen. A fentebb említett fáradság és alváshiány innen indult :-)

Ferihegy revisited   (Megint Mo.)   
Ferihegyen ismét sztrájkolnak. Ez azért izgalmas nekem kicsit, mert február elején megint érintenem kell egy hétvégi kiruccanás alkalmával az otthoni repteret. (Disznótórra vagyok hivatalos, ez lesz az első nekem :-) ).

Szerencsére azt írják, nincsenek késések, és folyamatos az utasfelvétel.

Valahol máshol olvastam (még a korábbi sztrájk kapcsán), hogy úgy gondolják mennyire pazarlóan működik Ferihegy (most abba ne menjünk bele, hogy mi minden működik pazarlóan otthon). Arra gondoltak főleg, hogy túl sok alkalmazott van egy ekkore reptérhez. A mai indexes hír, hogy a munkavállalók 76%-a vette fel a munkát és nincs késés egy perc sem.

Lehet én vagyok rosszindulatú, de ezek szerint a reptér majd 25% leépítéssel is tökéletesen működne?

Na jó, lehet, hogy a 25% felesleg talán kicsit túlzás, de azért valamit csak mutat ez a kép :-)

Messenger (cím változás)   (CubeHead)   
Megváltoztattam a messenger címemet (Live Messenger). Tehát nem létrehoztam egy újat, hanem megváltoztattam a régit. Nekem maradt minden a régiben, a contactjaim meg minden. Azt mondta, hogy frissíti a címem másoknál is, de erre sajnos nem került sor a valóságban. A supportnak is írtam, de nem tudtam időpontot mondani, amikorra megjavul.

Úgyhogy ha valakinél amúgy rajta vagyok Messengeren és úgy másfél hete nem lát, ez az oka. Az előbb elkezdtem leveleket írni mindenkinek (aki számít :P) a Messengerben látható email címére, hogy változás történt, és mit kell tennie ha újból látni szeretne. Tudom, hogy sokan nem olvassák ezt a címet (sőt, 5 esetben visszajött a levél, hogy nem kézbesíthető). Úgyhogy ha valaki ezt olvassa akkor

a) nézze meg a postládáját, kövesse az ott leírtakat
vagy
b) írjon nekem egy emailt

És megpróbáljuk orvosolni a dolgot :-)

Update: azóta visszajött még egypár levél, hogy nem lehet kézbesíteni ... suxx :(

AeroSnap   (CubeHead)   
Néhány laptop gyártó ad a géppel együtt olyan kis programokat, amivel az ablakokat lehet rendezni szépen a képernyőn (ASUS esetében: Asus Multiframe). Például hogy az egyik ablak épp a felét foglalja el a képnek, a másik meg a másik felét. Ezek nagyon kényelmes kis programok, de csak az adott gyártó notebookjain futnak, ami sajnálatos.

Aztán bejelentették a Windows 7-et, amiben van egy remek új tulajdonság, amit Aero Snapsnak hívnak, és éppen a fentihez hasonló dolgokat tesz lehetővé. Ha az ablakot pl. a bal szélre húzzuk, akkor a képernyő bal felét fogja elfoglalni. Ugyanezt gyorsan megtehetjük a Wingomb+bal kombinációval is.

És aztán persze megindult a felhasználók általi "visszafelé" megvalósítás, és megjelent az AeroSnap nevű kis program, amivel ugyanez a funkcionalitás megvalósított Vista alatt (meg talán XPben is működik).

Letölthető innen

Ezen a címen kis videón meg lehet nézni működés közben is.

Back to hétköznap   (Finnország)   
Tegnap ismét munkába álltam és már megint egyszerre százfele akarnak szakítani - ez pedig általában gyenge eredményt produkál és én sem rajongok érte.

Aztán pótolva némi kimaradást ... december 27-én egy hagyományos de rendhagyó Tankcsapda koncerten voltunk. Hagyományos, mert szinte minden évben megyünk rá, előtte spagetti a menü (vagy chilisbab), no meg whiskey innivalónak (idén ez utóbbi minimális volt). Rendhagyó, mert ezúttal pl. Bravo családostúl jött, és senki sem maradt túl sokáig utána, én is meg Gab is rögtön utána mentünk is haza.

Aztán 29én MrWallace és Gonosz Lord Imi volt soron, az ő kártyajátékukat néztem és beszélgettünk. Azt hiszem a több órás megfigyelés eredményeképp legalábbis az alapjait sikerült elsajátítani az Ultinak, még utána is olvastam neten ... talán jövőre ki is próbálom :-)

Kicsit sűrű volt a program és rövid az otthon tartózkodás de azért még másnapra egy társasjátékos nap Filével meg Brigivel belefért mielőtt este repülőre ültem volna.

Finnországban aztán sűrű szerepjáték illetve ennek a hétnek az elején Grand Theft Auto IV volt a program, mielőtt a korábban már említett munkába kellett volna menni. Hideg van, ma reggel -18 fok volt, most pedig esik a hó. Tél nem lesz, mert holnap-holnapután már plusszokat igérnek. Kár.