Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Tömegközlekedés otthon   (Megint Mo.)   
Nemrég még azt lehetett olvasni, hogy "hiba volt légkondicionáló nélkül venni Combinókat Budapestre" (az idézet lehet, hogy nem pontos, de nincs kedvem kikeresni :P) ... érdekes, hogy valakinek végre eszébe jutott. De feltehetnénk ugyanezt a kérdést az összes buszra és minden más tömegközlekedési eszközre, ami otthon található. Bár tény, hogy egy ideje elég keveset használom ezeket, de nem hiszem, hogy azóta olyan nagy lenne a változás.

És akkor ma mit olvasok? GPS-es buszmegállókat állított fel a BKV

Alapvetően ezzel nincs is semmi problémám. Sőt, nagyon jó ötletnek tartom. A debreceni villamosok rejtélye is feltárult végre (hogy honnan tudják pontosan a hátralévő időt) :-) Valószínűleg itt Helsinkiben is hasonló technikával működnek a buszok és villamosok előrejelzései.

Ami miatt a hír mégis nemtetszésemet váltja ki az az, hogy mi a fenének csinálnak ilyen költséges beruházást meg terveket? A cikk szerint utasokat akarnak nyerni, átcsábítani autósokat. A GPSes buszmegálló viszont nem emeli az alapszolgáltatás szintjét, és szerintem előbb azzal kéne megbirkózni. Hiába állítja a cikk, hogy ez nem luxusszolgáltatás, szerintem igenis az, amíg az alapok nincsenek rendben. Pl. a már említett legkondicionálás. Szerintem a magyarországi éghajlat már régen eljutott arra a szintre, hogy minden buszon kéne legyen.

Mint ahogyan írtam, én már régóta nem tesztelem aktívan a magyar tömegközlekedést, de azért akad, aki igen, és akinek a véleményére is sokat adok: íme egy kis olvasnivaló Pheel blogjából

Hosszabb megszakítás   (Finnország)   
Úgy tűnik júliusban nem sokat sikerült ide írogatni. De nem is nagyon történt semmi érdekes, bár talán mostmár ideje kicsit bepótolni dolgokat.

Dolgoztam végig, megszakítás nélkül minden munkanap. :-) Az idő kellemes volt végig, 15-25 fok között váltakozott, hol kicsit felhősebb, hol kellemesen napos volt. A munkahelyen beköszöntött a hatalmas júliusi szabadságolás, alig néhányan vagyunk az emeleten. A főnököknek nyoma sincs semerre, az ügyfelünknél is majdnem mindenki szabadságon van. A városi forgalom tizedére (vagy még kisebb hányadára) mérséklődött, így simán lehet 8kor is autóval jönni dolgozni, nem kell félni a dugóktól.

Jövö héten ez valószínűleg megváltozik, amikor véget ér a július, és az emberek lassan kezdenek megjelenni újra - főleg mivel lassan kezdődik az iskola (augusztus elején/közepén az általános iskolák és gimnáziumok: errefelé ez a menetrend).

Az én szabadságom csak jövő héten kezdődik, addig már csak néhány nap van, de már most negatív csúcsot döntöget a munkakedvem.