Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Biciklibaleset   (Móka)   
Eltussolták Bush biciklibalesetét címmel jelent meg cikk az indexen. Semmi különös, de azért mókás olvasmány. Különösen az tetszett, hogy még integetett is a lejtőn lefelé ... :-)

... miért gondolja mindenki rajong érte? :-P

Hallatlan vonatkiesés és doppingteszt   (Finnország)   
Tegnap voltam doppingteszten. Ezt mondta rá a doktornéni legalábbis. Szerencsére nem előtte kellett "megtölteni az edénykét", mint ahogyan helyenként rémisztgetést lehetett hallani. Elég volt minden cucctól megszabadulni (telefonok, órák, kulcsok, pénztárcák, kinél mi van), aztán külön erre a célra átképzett WCbe menni. Itt csak színes víz jött (a WCből) vagy semmilyen (a csapból).

Kicsit nagyon hivatalosan csináltak mindent, papírok, fiolák lepecsételése, stb. Túl komolyan. De ha nekik így jó :-)

Este hazafelé "hallatlan" dolog történt, kimaradt az egyik vonat (technikai okok miatt, legalábbis ezt állították). Jól esett emiatt fél órát álldogálni a hidegben (bár tegnap nem volt még -17 mint ma reggel). Végül is inkább busszal mentem haza, mert a következő vonatra már akkora tömeg várt, hogy nemigen fért fel mindenki egy szerelvényre. Tegnap egyébként reggel is kisebb vonatot küldtek a nagy tömegnek. Nagyon elszámolták magukat (és így sok embernek állni kellett menet közben), itt ilyesmi nem szokott lenni :-)

Egy munkatárssal kevesebb   (Freetime)   
Pénteken munka után (igazából már délután elindult) elmentünk közösen munkatársakkal "bár"-ba (errefelé minden iszogatásra alkalmas szórakozóhely baari (ejtsd: bári, nagyon hosszú á-val :-) vagyis bár).

Ez ilyen búcsúbuli volt, mivel az egyik nő most három év után céget vált. Délután volt közös kávézás/sütizés, ahol finn szokás szerint a céget elhagyó ajándékokat is kapott.

Az esti program iszogatásból állt. Az elején lazábban - ezen vettem részt én is, néhány siiderivel :-) Meg aztán volt vacsora is - mármint aki akart, rendelt magának. Én valami bélszínt ettem, rendkívül jó volt, de megintcsak meg kell állapítsam, a drága ételekből az adag kicsi, és nem lehet tőle jóllakni :-)

Ezután az est további programja a finn érdekeltségű sportesemények nézése (közösen, bárokban) és határtalan sárga föld alá ívás volt, ami annyira nem vonzott - úgyhogy inkább hazavonatoztam :-)

Orvosi ellenőrzés, meg hétvége   (Finnország)   
A keddi orvosi vizsgálatról úgy tűnik eddig még nem is írtam ide. Mondjuk nem volt nagy valami. Egy idősebb doktornéni faggatott az egészségemről, meg megnézte a laborleleteim. Drogteszt nemvolt, de lesz! Váratlan időpontban felhív, és két órát kapok, hogy atmenjek a doktornénihez pisilni. Úgyhogy izgalommal várom a nagy napot :P

A leleteim alapján a doktornéni le akar beszélni a sajtevésről. Én ezt borzalmasan rossz ötletnek tartom, csak mert a sok értékemből egy a laborleleten picivel túlvan a határértéken. Főleg mivel azóta amióta a leletet csinálták futni kezdtem (erről már írtam). Eddig sikerült is tartani a heti négy alkalmat, kíváncsi leszek mi lesz ezután? Ezek a hirtelen jött felindulásaim nem mindig bírják az idő vasfogát :-) De mozogni muszáj, futni pedig jó (eddig legalábbis ez a benyomásom).

Most hétvégén megnéztem a Gyűrűk Ura bővített változatokból a két utóbbit (múlt hét során az elsőt), és arra jutottam, hogy talán újra el kéne olvasni a könyvet. Bár itt beszerezhetném angolul, azt hiszem ebben az esetben inkább egy magyar változatra szavazok. Úgyhogy az olvasás projekt el is lett gyorsan halasztva, amíg nem szerzek valahonnan magyarul könyvet.

Könyvről szólva tegnap fejeztem be Jeffrey Deaver: Garden of Beats című művét. Ez 1936-ban játszódik, főleg Berlinben (ugye ott akkortájt csináltak olimpiát is). Bár egy-két dolog persze nem teljesen történelmi hitelű (dehát végül is ilyen "akció" könyvről van szó :-) ), azért nagyon sok dolog igen. És immár sokadjára kellett tapasztalnom, hogy erről a korszakról szóló könyvek (filmek, infók) nagyon érdekelnek.

Fagyii   (Finnország)   
A finnek nem normálisak. Ma megint lehűlt az idő, -10 fok lett. Hát az utcán nem szembejön velem anyuka meg a fia, és egy hatalmas, gigantikus fagyit eszik mindkettő. Hogy bírják? :-)

Autózás   (Kocsi)   
Tegnap este hirtelen autózni támadt kedvem. Úgyhogy elővettem a telefonkönyvet, hogy megnézzem merre induljak el. Errefelé a telefonkönyvben nagyon tuti térkép van, részletes utcaszintű egész Helsinki területéről, meg agglomerációkról is. És ez ingyen jön minden évben :-)

(van térképem a kocsiban is, de most így előtte kényelmesebb volt így).

Szóval kinéztem merre megyek, kis autópályás autózás ki a városból. Aztán uzsgi indulás. Autópálya ittvan közel, úgyhogy nem kellett sokat menni odáig. Meglepően nagy volt a forgalom még a viszonylag későbbi idő ellenére is (7 óra körül). A hideg miatt kezdetben óvatosabban léptem a gázra, de aztán amikor sikerült belemelegedni akkor már nem volt gond. Mellesleg félelmetes, hogy mennyire kanyargott az autópálya :-)

Ripsz ropsz eljutottam a terv szerinti leágazásig, sőt, sikerült is elhagyni, úgyhogy a következő lejárónál fordultam csak vissza, és jöttem haza. Nem volt nagy út (összesen talán 60km), de azért jó volt kicsit vezetni. Meg gondolom az autónak is jó volt, hogy nem csak áll az udvaron (az elmúlt héten lusta voltam rávenni magamat, hogy bármit is megcsináljak - vásárlás, egyebek :-) ).

És még mindig nagyon jó csak úgy vezetgetni a Hondát ;-)

Code Complete   (CubeHead)   
Ha már az előbb sikerült egy programról írnom, most írok egy könyvről. A könyv címe Code Complete. Azon belül is a második kiadás (Second Edition), amit én olvasgatok (kiadói oldal, vagy ha vásárolni támad kedved, a könyv oldala amazon.com-on).

A könyv programozásról szól, egész konkrétan magáról a program kód írásáról. Bármilyen nyelvvel használható, legyen szó akár C, C++, C#, Java, Visual Basic vagy extrémebbről, mint amilyen az Ada például. Szintén lényegtelen a környezet, lehet szó akár Windowsról, akár Linuxról. Szóval mindenki elolvashatja, aki valamit is programozik.

Első ránézésre feleslegesnek tűnhet a könyv. A tartalomjegyzéket böngészve ilyenekről olvashatunk, mint például változók elnevezése, önkommentező kód, utasítások, elágazások, stb. Csupa olyan dolog, aminek ismerete triviális lehet, ha valaki már tud programozni, netalántán már egy ideje kódol is. És gyakorlott programozók biztosan sok ismerős dolgot találnak benne, olyat is, amire esetleg önhibájából jött rá az ember.

De ezeken felül rengeteg újdonságot, tippet, módszert lehet megtudni, hogyan is kellene igazából kódolni? Miért kellene bizonyos dolgokat így vagy úgy csinálni, és milyen rossz módszerek vannak dolgok végzésére. Sok olyan triviális dolog is van benne persze, ami gyakorlott programozónak tényleg az lehet (vagy éppen rádöbbenhet, hogy erre nem is gondolt eddig). De ugyanakkor sok olyan leírás is található benne, amivel valakiből a korábbiaknál is jobb programozó lehet (szintlépés :-D)

Én még nem rágtam át magam mindenen, de már jó néhány dolgot kipróbáltam a könyv dolgaiból/tanácsaiból a munkám során is. És a kód minőségét javító tanácsai valóban nagyon hasznosak. Sok olyan dolog van, amit ezért vagy azért eddig nem próbáltam ki, nem úgy csináltam, és nem is nagyon akartam rávenni magam. És most mégis kiderül, mennyire jó is. Mennyivel könnyebbé teszi a kód írását/olvasását vagy éppen karbantartását.

Ha valaki a fentebbi sorok elolvasása után azt gondolja, rajta egy ilyesféle könyv nem segít, nincs benne semmi újdonság, biztos vagyok benne, hogy téved. Olvasás közben gyakran elgondolkoztam már azon, hogy minden programozónak kötelezővé kellene tenni az elolvasását, és akkor sok munka gyorsabban és jobb minőségben készülhetne el, nem is beszélve a későbbi karbantartásról.

Persze nem kell univerzális csodára gondolni a könyv kapcsán. Sok minden más is kell ahhoz, hogy valaki magát jónak vallhassa (legalábbis szerintem). De ez az olvasmány nagyon is fontos lépcsőfoknak számít a jobbá válás utján, legyen szó akár kezdőről, akár haladóról.

Úgyhogy ha valaki komolyan magáénak vallja a programozás hivatást (és most súlyosan gyakorlati oldalára gondolok a dolognak, semmi egyetemi magas szintű hókusz pókusz :-P ), akkor ez a könyv akár kötelző olvasmány is lehet számára. Azon felül olvasni is élvezetes :-)

CD írás ingyéér   (CubeHead)   
Úgy gondoltam néha ilyen infót is jó megosztani másokkal. Szóval ugye itt a cégnél nem lehet kereskedelmi (shareware, trial, stb) programot telepíteni a gépre. Így vagy be kell szereztetni valamit, vagy ingyenes programot kell keresni (freeware). Ez utóbbi sem teljesen szabályos - mármint ha free programot felrakok - de kevésbé morcolnak rá, mint a kereskedelmire :-)

Szóval mivel a gépemben van CD író, de software nem volt hozzá, keresnem kellett valamit, amivel tudok CDt írni. És ingyenes. Először nem hittem, hogy lesz normális program, de aztán megtaláltam ezt a svéd csodát, CDBurnerXP Pro.

Itt lehet megnézni a honlapját: CDBurnerXP Pro

Kicsit olyan érzésem van, hogy a Nerora üt, már ami az interface-t illeti. Viszont ingyen van teljesen, nem nagy, és kellemesen használható (gyors, a user interface kultúrált, nem túlbonyolított, nem bloatware). Mindent tud, amire szükség lehet CD írásnál. Támogat RW lemezeket, és persze DVDket is. Úgyhogy ez itt most a reklám helye, akit érdekel free CD író ami még ráadásul jó is, annak csak ajánlani tudom :-)

(ha már CD írás, a minap ajánlottam Pheelnek is ISO/image fileok manipulálására a szintén ingyenes és szintén nagyon jó ISOBuster programot :-)

Futás, szomszédok, munka, meg ilyesmi   (Finnország)   
A héten elkezdtem futni. Valami mozgást muszáj volt kitalálni mostmár, és hát erre esett a döntés. De lehet még valami mást is kéne mellette csinálni (úszás, floorball), hogy változatos legyen. Mindenesetre ezúttal "tudományos" módon közelítek a futáshoz - köszönet érte Gab007-nek, meg korábbi finn kollégáimnak.

Ugyanis vettem hozzá egy Polar típusú futószámítógépet (ahogy a cég nevezi). Igazából ennek a lelke egy pulzusszámláló (egy karórából és egy mellkasra szíjazandó egységből áll), aminek alapján különböző típusú edzéseket lehet végezni. Amit én szereztem ahhoz egy távolság és sebesség mérő is tartozik (ezt a cipőre kell szerelni). És már lehet is futni!

Itt most nem írok erről részletesebben, Gab007 már elég sokat írt a dologról a blogjában. A lényeg, hogy bár első hallásra (meg talán másodikra is) kicsit marhaságnak tűnik a dolog, meg hogy ilyen "precízen" közelíteni a futáshoz, kipróbálva egészen más róla a véleményem. :-)

(valószínűleg erről mégiscsak írok majd többet, ha lesz több tapasztalatom az órával :-)

A múlt héten mosás alatt tett felfedezés után csütörtökön becsöngettem magyar szomszédaimhoz. Bár én csak épp gondoltam, hogy átnézek, marasztaltak vacsorázni, és beszélgettünk sok mindenről. Megtudtam sok mindent, van például levelezési listája az itteni magyaroknak. Rajtam kívül is voltak náluk vendégek, úgyhogy elég nagy volt a zaj, amit a 4 kisgyerek csinált időnként :-)

Munka még mindig van, a héten megpróbáltam némi plussz órákkal felszerelkezni. Amíg semmi más értelmes dolgom úgysincs, jó ötletnek tűnik plusszt csinálni. Hogyha majd legyen mire elszórni :-)

A lakáshoz tartozó kis tároló helységet is sikerült a héten megtalálnom. Ez az alagsorban van, ilyen kis fa ketrec, amibe lehet cuccot rámolni. Már lakatot is vettem hozzá (ez nem jár alapból :-), úgyhogy ide fogom eltárolni a nyárigumikat. Meg a sok kartondoboz közül néhányat, amit nem akarok kidobni - ugyanis a fél konyha még mindíg tele van dobozokkal/kartonpapírral, amiben a bútorok érkeztek. Lassan épp ideje lesz megszabadulni tőlük.

Nousukausi   (Múvi)   
Bár a címben említett Nousukausi című film otthoni beszerezhetősége valószínűleg eléggé korlátozott, azért írok róla itt. Finn filmről van szó (a DVD változatban elvileg van angol felirat :-), amit tegnap néztem meg. Bár a film finn, egy nagyon jó magyar ismerősöm ajánlotta.

A film történetét (a poén lelővése nélkül) úgy lehetne összefoglalni, hogy van egy házaspár. A férj valami számítógépes emberke, a feleség meg webgrafikus. És szeretnének valami igazán emlékezetes nyaralást. Épp kapóra jön nekik, hogy egy utazási iroda "szereputazásokat" ajánl, hogy megismerhessék egymást meg önmagukat jobban. Az "utazás" lényege, hogy egy hónapig munkanélküliek lesznek. A korábbi házukat, autójukat, hitelkártyájukat és egyéb ingóságukat hátrahagyva egy lerobbant albérletbe költöznek, ahol csak a munkanélküli segélynek megfelelő heti pénzből kell boldogulniuk. Aztán persze érdekes dolgok derülnek ki az utazási irodáról :-)

A legutóbbi finn filmes élményemhez képest ez sokkal jobban tetszett. Itt még a színészi játék is tetszett, meg a történet is mókás volt. A film második felében meg lehetett izgulni, hogy hogyan is fog végül véget érni. Úgyhogy akit érdekel, annak csak ajánlani tudom!

Véres valentin   (Finnország)   
Ma reggel nem volt szabad egyek, mivel laborvizsgálatra kellett menni. Ennek csöppet sem örültem - de legalább vizet inni lehetett. Itt az új munkahelyre jövetellel egybekötött általános egészségügyi (és drog :-) ) vizsgálaton kell átesni, ennek részét képezte a reggeli vérvétel. Szerencsére a mások által festett rémes vizsgálat (pisilni a doktor néni előtt) elmaradt :-)

Talán a Valentin nap örömére, talán mert épp tíz éves az az orvosi központ, de reggel tortát meg teát/kávét osztottak. Így aztán mégsem maradtam teljesen éhes reggel. Persze a Valentin napi "őrület" folytatódott délben, az ebédhez torta járt, utána meg valaki habcsókot (négercsókot?) kínált a munkatársainak.

Tegnap egyébként voltam függönyt nézni. Továbbra is jó nehéznek tartom ezt a műveletet, de legalább a hálószobámba sikerült valamit kiválasztani. Jó hosszú varrási idővel dolgoznak (március elejére lesz csak készen). De legalább megvarják. Ha nekem kéne ezt csinálni, a művelet sikerének valószínűsége erősen konvergálna a nulla felé. :-)

Tisztességes tél   (Finnország)   
Úgy tűnik talán idén mégis rendes tél lesz itt. Legalábbis most néhány hete folyamatosan mínuszban van a hőmérő higanyszála, és van hó is sok. Sőt, most is esik, nagyon.

Ma talán el kéne menni függönyt néznem. De ha nagyon sok hó esik, akkor lehet ez a projekt elhalasztásra kerül. Pedig már csak ez a komolyabb hiányosság van a lakásban. Ja, meg konyhalámpa. De ez utóbbiból egyenlőre megfelelőt nem találtam. Van ugyan egy fénycső a szekrények alatt a konyhában, úgyhogy a helyzet nem kritikus, de azért jó volna szerezni valamit nemsokára. Bár már vagy 3 boltban is megnéztem a lámpákat, de nem találtam meg az álomkonyhalámpám :-)

A hétvégén mosásra került a sor. Ez igen érdekes dologgal folytatódott, ugyanis kiderült, hogy a szomszéd házban (ahol egyébként a mosoda is van) lakik egy magyar család (apa, anya meg két kisgyerek). Sajnos részletekbe menő ismerkedésre nem volt alkalom, de talán a héten fel kéne keresnem őket. Én meglepődtem mindenesetre, amikor magyar hangokat hallottam a folyosóról, miközben a mosógépet pakoltam meg. Kiderült, ők a magyar rendszámos autón lepődtek meg :-)

Közben a betegségek időszaka folytatódik a munkahelyen, a múlt héten beteg két kolléga mostmár dolgozik, helyettük mások tűntek most el néhány napra. Én remélem idén télen sikerül megúsznom komolyabb nátha/influenza/betegség nélkül :-)

Újabb hétvége   (Finnország)   
Eltelt ismét egy hét, ezúttal kissé gyorsabbnak tűnt, mint az előző hetek. De nem is csináltam nagyon változatos dolgokat. Napközben munka, utána pedig vagy kis vásárlás, majd pedig moziztam otthon. Hétfőre megjött a TFT monitor/TV kombóm és az asztali DVD lejátszóm (ami lejátszik DivXet/Xvidet is, nem beszélve MP3, WMA, stb fileokról :-), amiket rendeltem. Ezen kívül szereztem egy 5.1 hangfalrendszert - nem valami extrát, de azért jól szól. Azóta pedig kényelmesen mozizgattam esténként. Mivel netelérésem még mindig csak mobiltelefonon át van, ezért nem sok időt töltöttem neten. Igazság szerint a gépemet sem sokat kapcsoltam be, valahogy nem volt kedvem hozzá.

A héten egyébként elég hideg volt, az elején -20 körül, ma már csak -9 körül. Hó is van elég, úgyhogy most végre hosszabb és tisztességes tél érzés van, nemúgy mint tavaly télen. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy mostmár közel vagyok a tengerhez, és kicsit más az időjárás (melegebb van).

A hét második felében aztán mindkét ember, akivel kezdtem jobban lenni munkahelyen lebetegedett, úgyhogy még a szobámban is egyedül voltam. Meg aztán egész nap maximum munka ügyben beszélgettem más emberekkel, és ez nem volt jó. De elvileg talán jövő héten már jönnek. Jövő hétről szólva, nekem kötelező orvosi vizsgálatra kell menni - labor + orvos. Mindenkinek kötelező aki a cégnél munkát kezd. De nem is csak ennél a cégnél kötelező, hanem úgy általában sok helyen errefelé. Talán csak a kisebb vállalatok mentesek tőle.

A héten vettem még egy szőnyeget is a nappalimba. Nehéz döntés volt kiválasztani a megfelelőt, viszont mostmár sokkal elégedetebb vagyok a szobával. Már csak függöny hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a berendezés - nem számítva persze néhány apróságot, amiket aztán szép lassan elég beszerezni. Talán nem éppen előnyös tulajdonság részemről, hogy szükségét éreztem a lakás teljes felszerelésének (legalábbis bútor tekintetében) nagyon rövid időn belül.

A blogba sem sikerült a héten sokat írni, de legalább a hosting körüli problémáimat elrendeztem :-)

Post-költözés   (Finnország)   
Megvolt hát a költözés, kisebb nagyobb gondokon túl immár saját albérletben lakom. Lett ágyam, székem, íroasztalom. Szerencsére egy ismerősöm segített őket összerakni, mert egyedül biztos nem ment volna. Ő meg már korábban is dolgozott (nyári munkaként) valami bútorboltban. Persze azért minden nem ment simán, mert voltak dolgok, amikre nem gondoltam. De első költözésnél ez (talán) rendben van :)

Például lámpák. Valahogy nem volt eszemben, hogy talán nem lesznek itt lámpák. Pedig hát nem voltak. Úgyhogy a költözés napján gyors megoldásként egy földön álló lámpát vettem, és aztán tegnap szereztem be hagyományos mennyezi lámpát. Úgyhogy átestem első lámpaszerelésemen is.

Ma este újra bútorvásárlásba kellene bonyolódnom, tegnap már kinéztem pár cuccot.

Közben munkahelyen beindult a teljes üzem, immár van munka, és lehet dolgozni.

És persze megint fránya hideg van, olyan -15 fok körül. Bár néztem időjárásjelentést, azért erre mégiscsak reggel döbbentem rá, amikor munkába indultam. De szerencsére az állomás közel van, olyan 5-6 perc séta csak. Utána jön a vonat, az 10 perc, és a végén van még újabb 6-7 perc séta. Úgyhogy összeségében kellemes a munkaút, és sokkal gyorsabb, mintha kocsikáznék.

Úgyhogy most kisebb nagyobb lakásberendézi dolgokkal vagyok elfoglalva legnagyobbrészt. Amihez egyáltalán nem értek (és elkélne valami női segítség :) az a függönyök. :)