Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Magyar Fehér Bor   (Finnország)   
A finnek meglehetősen vicces reklámot raktak (megint) az újságba. A kis képre bökve megnézhető nagyobban, sajnos csak mobillal tudtam lefotózni, és hát nem is értem minek a mobilba kamera, mert használhatatlanul sz*r képet produkál (még "vakuval" is) :(

Magyar Fehér Bor

A képen felül az olvasható, hogy Finnország kedvenc bora (Suomen suisituin viini). De ami miatt szerintem nevetséges az egész, hogy hogyan lehet ilyen kiírni, hogy Magyar Fehér Bor? Végül is csak alig néhány fajta van belőle :-)

Ahogy a képen is látható, különösen kedvelt a 3 literes dobozos bor, amiben belül egy zacskó van, és egy mini-borcsap fordítható ki az oldalán, amiből aztán kedvünkre csapolhatjuk a fincsi fehér bort.

Down with Opera   (CubeHead)   
Egy érdekes kezdeményezés, ami közel áll a szívemhez :P

Down with Opera!

Tűz felülről

Windows 7 minusz IE   (CubeHead)   
Nem elég, hogy az EU, Opera és mások idiotizmusa azt érte el, hogy nem lesz Internet Explorer a Windows 7-ben Európában, most még emiatt is panaszkodnak:

Az Opera szerint nem elég az IE eltávolítása

Mint már korábban is mondtam, ahelyett, hogy ilyen idiotizmuson veszekednek, inkább a saját böngészőjüket kellene rendberakni (Opera). Miért van az, hogy a Firefox, a Safari vagy a Chrome képes piaci részesedést elérni, az Opera meg nem. Szerintem nem az IE tehető felelőssé emiatt. A munkahelyemen is van olyan web alkalmazás, amit mindenféle böngészőn kell tesztelni: úgyhogy van okom nem szeretni az Operát :P

A javaslatuk, hogy legyen mindenféle böngésző telepítve a gépre nonszensz. Nekem olyan gépet ne adjanak el, köszönöm szépen (vagy operációs rendszert). Én olyan Windowst szeretnék, amiben Internet Explorer van. És majd telepítem én ra amit szeretnék, ha ilyesmire szánom a fejem. De hogy Európában nem is vehetek olyan Windowst amiben IE van, holott máshol a világon igen, na nekem meg ezzel van problémám! Én igenis IEs Windowst szeretnék, köszönöm szépen :P

Update 14.6: Bár nem használom, szívesen panaszt emelnék az Ubuntu Linux disztribúció ellen. Alapból csak Firefox van benne installálva, aki Operát/Chromiumot/mást akar, annak külön kell letöltenie. Sérti a szabad versenyt. Követelem, hogy az EU tegyen valamit :P

Samba Carnival   (Finnország)   
Ma délre a Senaatintorihoz mentem, ahol a mai napon a Helsinki Samba Carnival nevű esemény volt műsoron. Reggel még felhős volt az idő, mire odaértem már ki-ki bújt a nap, de hamarosan a felhők teljesen eltűntek és hétágról sütött a nap. Az előrejelzés nem ezt igérte, így pl. nem vittem sapkát vagy napkrémet. Most estére már fáj a fejem kicsit, az arcom meg a karjaim pirosak. Hiába, napközben nagyon erős a nap. :)

Az elején csak kevesen voltak közönségnek, de folyamatosan érkeztek újabbak és újabbak. Közben készítették a samba kocsikat, volt kis műsor a szimpadon (táncikálás). Ahogy telt-múlt az idő, egyre többen lettek, megjelentek az első kosztümök, míg végül délután háromkor megindult a körmenet, kocsikkal és táncosokkal. Jó sokáig elhúzódott a dolog, kicsit tovább tartott mint ahogyan beharangozták. Bár a végére már eltűntek a szép kosztümök és maradtak a táncosok - ami talán annyira nem volt érdekes.

Volt nálam fényképező is - igazából leginkább a fotózás miatt vettem részt az egészben. A képek megtekinthetők az alábbi linkre kattintva:

Helsinki Samba Carnival fotók

FL390   (Repülő)   
A múlt heti Air France 447 katasztrófa nyomán bukkantam egy rendkívül érdekes blogra. Egy amerikai pilóta ír a munkájáról, ami jelen esetben Airbus 319/320/321 gépekkel való repülést jelent. Bár eredetileg épp az AF-447 miatt keveredtem oda, azóta elkezdtem elolvasni a régebbi írásokat is. Aki érdeklődik a repülés iránt, szereti a repülést vagy meg van őrülve érte, annak feltétlenül ajánlott olvasmány. Angol tudás szükséges.

Flight Level 390

Alacsony légnyomás   (Finnország)   
A hétvégi csodaszép idő után megérkezett az alacsony légnyomás, úgyhogy most esős és felhős és hideg lett hirtelen az idő. Nekem már kapar is a torkom, lehet, hogy sikerült jól megfázni tegnap. Jellemzően megint sikerült alulöltözni: reggel még simán lehetett rövidujjúban nyomulni, délutánra viszont elég hideg lett. Hiába vittem pulóvert, úgy tűnik az sem volt elég.

Tegnap délután ugyanis a borongós idő ellenére ismét céges buli volt, ezúttal az ügyfelünk tartott kis összeruccanást, amin részt vettünk sokan. És hát odakinn üldögéltünk (fedett helyen, de kinn) ... innen a kis megfázás.

De jó volt látni olyan ismerősöket, akik innen léptek le. Bár tartjuk a kapcsolatot neten is, így összefutni velük azért más dolog. És megint csak rá kell döbbenni, hogy milyen kicsi is valójában azoknak a száma, akik a finn "nyugdíj világnak" dolgoznak.

Ma meg korai ébresztés volt, munka ügyben már 7 előtt be kellett érni. Pedig én még aludtam volna.

Hipokrata   (Izé)   
Csak nekem van kicsit olyan érzésem, hogy az abortuszellenes aki gyilkol, az nem kissé hipokrata? Mint az alábbi cikkbő is kiderül, a gyilkos abortuszellenes aktivista, és megölt egy orvost (aki abortuszpárti volt):

Elfogták az abortuszpárti orvos gyilkosát

Panna biztos nálam jobban ki tudja fejteni ezt a dolgot ;)

Budapesten első ajtós felszállás   (Megint Mo.)   
Budapesten első ajtós felszállással kisérleteznek:

Mától első ajtós felszállás egyes BKV-járatokon

Legalábbis Debrecenben már próbálkoztak ezzel a rendszerrel, de valahogy otthon sosem sikerül működőképes modellt eszkábálni belőle - persze ez nem a közlekedési vállalatok problémája kizárólagosan, hiszen mindkét oldalról (utasok és közlekedtető) szükség volna megfelelő hozzáállásra.

Mondjuk nem tudom mennyire gazdaságos ez a megoldás, hogy biztonsági őrök meg külön jegyellenőr is kell minden buszra. Gondolom ez inkább csak amolyan ideiglenes megoldás, amíg hozzászoknak az utasok a rendszerhez. Érdeklődve várom a kisérlet eredményét :P

Nem akarom mondani melyik országban tökéletesen működik ilyen rendszer vagy 30 éve legalább :P (File ne kommenteljél hogy milyen negatív vagyok már megint Mo-val kapcsolatban, tudom én is :))


Céges buli meg fotók   (It's Party Time!)   
Múlt héten csütörtökön céges buli volt. Vittem fényképezőt is, amolyan félig-meddig hivatalos státuszban csináltam képeket. Az esemény képeit ugyan nem áll módomban kirakni, viszont a program esti részében volt egy fellépő zenekar, Flipper néven. Róluk is készült néhány fotó, amiket meg lehet tekinteni az alábbi linken:

Flipper képek

Kis érdekesség: az énekesnő egyébként abban a formációban is résztvevő, amelyik idén Finnországot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon.