Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Makkaraparty & mocsár   (It's Party Time!)   
Megvolt a kis kirándulásunk a tópartra. Tegnap Marja (az egyik projektvezetőnk) térképekkel látott el minket, amit ma munka után magamhoz véve nekivágtam az útnak. Gyalog persze. A többiek többsége biciklivel el is húzott mellettem, körülbelül ott, ahol le kelett térni (a térkép szerint) az útról, és be az erdőbe. Valami ösvényen. Ők mentek tovább bicóval betonon.

Az ösvény eleje gyanús volt, mintha régen nem járt volna erre senki, de egy tábla, amire ki volt írva az uticélom megnyugtatott. Annyira azért nem lehet ez rossz út. A mellette található táblákból és a szélességből következtetve egyértelmű volt, hogy ez egy télen síelésre használt út. Fák erdő minden.

A térkép szerint kereszteznem kellett egy földutat. Megtörtént. Ezután nemsokkal egy tónak kellett jönnie jobb oldalt - még nem az úticélnak. És hát jött is. Ugyanakkor a talaj furamód puha lett, minden lépésnél éreztem, hogy besüpped alattam. Aztán már csámcsogó - fröcsögő hangot is kiadott. Egyre kétségesebb lett a helyzetem, mármint a célbaérést tekintve. Mellettem jobbra tényleg ott volt a tó, és a talaj bizony eléggé egyszintben haladt vele, úgyhogy hamarosan már ide-oda kellett ugráljak a kiálló magasabb fagöcsörtök és egyéb dombocskák között, hogy el ne merüljek.

Persze eljött a pillanat, amikor nedvességtől fröcsögő vízzel árasztott mohaterep következett, és itt bizony nem volt más választás, mint úttalan utakon betörni az erdőbe, és az ösvény mellett haladva, kicsit magasabban, kikerülni az ingoványos részeket.

Ahogy a tó elmaradt - mondanom sem kell, jó ideig eltartott a túra, rendesen lelassított, hogy nekem kellett utat törni az erdőbe - kezdett száraz lenni a talaj, és visszatérhettem az ösvényre. Egy dombra fel es dombra le, át egy újabb földúton. A térképet már egy ideje nem is néztem, az út totál másfelé haladt. Vagy a térkép volt pontatlan vagy én nem tudok térképet olvasni. Előbbi. :)

Aztán ahogy egyre lentebb haladt az út, megint kezdett ugrálóssá válni a haladás, de második menetet köszönöm szépen, de nem kértem. Úgyhogy visszatértem az utolsó földútra, és azon próbálkoztam tovább.

Ha nyáron mustikkát (fekete áfonya) akarok szedni, akkor tökéletes helyet találtam hozzá. Mindenesetre a földúton hamarosan egy tó mellé értem, és sikerült is beazonosítani, mint a megfelelő tavat, csak épp rossz oldalán jártam. Úgyhogy már csak egy ösvényt kellett találnom (volt:) ami a tó parton vitt, és hamarosan megtaláltam az épületkomplexumot.

Ezek után saunázás következett. Fatüzelésű sauna a tóparton. Talán mondanom sem kéne, de a saunából tóba ugrás műveletet is sikerült ezután produkálni - brrrrr, ilyen mocsok hideg vizet, mint ami itt volt ...

... de azért nagyon jó volt. Saunázás után pedig makkara (kolbász:P) sütés következett. Este kilencig maradtunk ott, aztán kocsival hoztak haza minket, akik gyalog voltunk ott (a többiek meg bicikliztek). Mind kiderült, másoknak is sikerült mocsarasat játszani. Sok szúnyoggal persze - ezekből a tóparton is akadt már bőven így estefelé - bár sötét már nem nagyon van errefelé :-)

Most kicsit fáradt vagyok, úgyhogy talán nem ártana korán lefeküdni - ha sikerülne valamikor...

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.