Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Windows Vista (upgrade)   (CubeHead)   
Érdekes, hogyan tálalnak bizonyos dolgokat webhelyek (megjegyzem, eddig csak magyarul láttam így tálalva a témát, de persze biztos van más nyelven is, csak én nem olvasok mindent :-D). Itt van például az alábbi írás, Upgrade-trükkel akár 50 ezer forinttal olcsóbb a Vista. Bár a cikk is említi, hogy a Microsoft szerint a leírt módszer illegális, ha nincs upgrade alapunk, szerintem mégis egy újság célja az informálás lenne, nem pedig az emberek félrevezetése.

Ha szigorúan vesszük a cím tulajdonképpen nem is igaz, hiszen bár jóval olcsóbban hozzájuthatunk egy Windows Vista upgrade lemezhez, ez azonban csak egy lemez. Előző Windows verzió nélkül használati jog nem jár érte - hiszen upgrade alap nélkül illegális ilyet használni. Nem tudom ki az a marha, aki fizet egy rakás pénzt (hiszen az upgrade verzió sem teljesen ingyenes), hogy legyen egy ILLEGÁLIS verziója a Windowsból. Hiszen upgrade alap nélkül ez ugyanolyan illegális mintha netről töltené le, de ez utóbbi legalább ingyen van.

A módszer leírása egyébként megtalálható Paul Thurrott weboldalán. Persze itt nem hívják fel a figyelmet arra, hogy vegyünk gyorsan upgrade verziót, mert az mennyivel olcsóbb. A módszer ismertetése azoknak jó, akik rendelkeznek előző verzióval, upgrade verziót vesznek, és mégis szeretnének ún. clean install-t csinálni, vagyis üres merevlemezve felrakni a Vista-t. A Vista upgrade verziója ugyanis alapból csak meglévő operációs rendszert hajlandó frissíteni - véleményem szerint nagy marhaság, hogy ez így lett megoldva. Jó tudni, hogy van ellene megoldás.

 

Hozzászólások

MrWallace Re: Windows Vista (upgrade)
Feltelepítettem virtual pc-re, hogy megnézzem nem sérült-e az image amivel próbálkozom. (mondjuk az md5 is jó volt) A gépemre feltette virtual pcre felment, a gépemre meg még mindig nem.
Frenzy Re: Windows Vista (upgrade)
Nem lehet, hogy azért kérdez rá, mert ha másikat raksz fel, akkor ha úgy gondolod megfelel számodra, mégsem tudod majd aktiválni/élesíteni?
MrWallace Re: Windows Vista (upgrade)
Csak azért nem tünt legálisnak, mert direkt rákérdez, hogy a kijelölt verziót vásároltad meg? Amire igennel felelve szerintem hazudok.
Frenzy Re: Windows Vista (upgrade)
A 30 napos próba kulcs nélkül szerintem teljesen legális dolog. Azt pont azért találták ki, hogy kipróbálhasd, amennyire én tudom. Csak utána kell neki egy retail kulcs, nem elégszik meg upgrade kulccsal :-)
MrWallace Re: Windows Vista (upgrade)
Nagyon okosan van egy olyan kicsit illegálisan tünő megoldás, mely szerint ha kulcs nélkül telepíted akkor 30 napnyi játékot kapsz, (mint a WoW etetés) és utána kell kulcs + aktiválás mindenképpen. Ez azért hasznos, mert pl az én gépemre se a beta2, se az rc1 nem ment fel, így esetleg azt is gondolhatnám, hogy nem is nekem való a vista. Vista a "30 napos próba" segítségével mégis megtudom nézni, hogy a kész változat oké-e. Bár én ezt a megoldást upgrade advisor ide vagy oda valahogy legalizálnám.