Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Vakáció   (Megint Mo.)   
Rövidebb-hosszabb szünetet tartottam most. Elköltöztem, aztán elkezdődött a nyári szabadságom, és így hanyagolásra került a blog. Úgyhogy most kicsit pótolok.

A lakásprojekt-költözés témában régen nem írtam, nem akartam olyasmit írni, ami nem biztos. Röpke 8 hónapos késés után sikerült beköltöznöm saját házamba-lakásomba. Egy ikerházról van szó, tehát két lakás van benne, mindkettő egyszintes. De kioktattak itthon, hogy ezt már úgy kell mondanom, hogy házam van :)

A csúszás oka, hogy az építtető csődbe ment. A csúszás konkrétabb oka, hogy megpróbáltak a bíróságon elérni valamit, ezért hónapokat vártunk. Aztán mikor végre tényleg csödbe mentek, akkor ismét beindultak a dolgok, és lett kész ház.

Az egész elhúzódás sem esett túl jól, de mostmár végre vége. A költözés is meglehetősen megterhelő volt, minden tekintetben, de immár annak is vége. A nyári vakációm is majdnem ugyanakkor kezdődött, így épp csak berendezkedtem, máris indultam Magyarországra.

Az új otthonra való tekintettel különösen rövid vakációt terveztem - hogy minél előbb visszajussak :) Holnap indul a kétnapos autókázás visszafelé. Változás csak abban van, hogy nem csak lakást, autót is cserélek. Új még nincs, de a régit már eladtam (itthon), úgyhogy most a szülőkkel megyek vissza - ők épp észak felé mennek nyaralni, úgyhogy ez jól jött ki.

Múlt héten egyébként Horvátországban voltam, Filéékkel. Eredetileg négyen mentünk volna, de aztán egy valaki sajnálatosan kiesett a sorból, úgyhogy végül hárman vágtunk neki. Pag szigetére mentünk ismét - mint két éve is - csak egy kicsit másik helyre. Egy elég csendes, nem túl nagy üdülőfalu volt a célpont. Mivel a környéket már alaposan megnéztük két éve, most inkább a pihenésen, napozáson és fürdőzésen volt a hangsúly. Végre sikerült naplementét is fotózni - a múltkor nem akart összejönni. Képek majd leghamarább a hét végén lesznek feltéve, majd írok róluk ha már valahol megnézhetőek.

Vasárnap este meg tegnap is régi ismerősökkel találkoztam. A tegnap esti szalonnasütés különösen jó volt, minden szempontból (kaja és társaság :)). De persze megemlítésre méltó a horvát vakáció előtti esti program ahol Mr W meg Panna nomeg Peti és Bálint meg Kazi akikkel összefutottam ezer év után. Sajnos idén csak 4 nap jutott Debrecenre.

 

Hozzászólások

Frenzy Re: Vakáció
lakás, autó és munkahely! Már csak egy hétig vagyok ahol vagyok, utána a munkahelyemet is lecserélem. :)
Pali Re: Vakáció
No, akkor most már kellene kerítenünk egy időpontot, mikor iszunk egyet a nagy örömökre (lakás + autó)! ;) :) :D




Vélemény? :D
Frenzy Re: Vakáció
Sajnos egészen szeptember közepéig-végéig várni kell, de ez nem akkora baj, mert nekem annyira nem sürgős a dolog. 1.6os benzin motorral jön.

a picture in a bl0g

Amikor újra próbavezettem a Mazda3-at a végére egyértelmű lett, hogy mit szeretnék.
Pali Re: Vakáció
GRATULA!!! :) :) :)
Szívből és öszintén! :)


S mikor veszed át? (Motorparaméterekről néhány szót mondasz? :) )



U.i.: Sejtettem, hogy a mazda lesz ;) :)
Frenzy Re: Vakáció
Mazda3.
Frenzy Re: Vakáció
Még nem tudom, hogy leszek-e? Ha lehet kettős állampolgárságot kérni, arra vevő vagyok :)

Korábban egy Honda Civicem volt (2005ös) ... és tetszett. Úgyhogy végül is mondhatjuk, hogy előnyben részesítem a japánokat. De néztem amúgy Focust meg vezettem Golfot is, már csak az összehasonlítás végett.

A váltókar valóban elég idiótán néz ki az Aurisban, a középkonzolról nem is beszélve. És a könyöktámasz (mind középen mind az ajtón) is kicsit idétlen. Mindkét jelöltben vannak pici hiányosságok, egyik sem tökéletes. Úgyhogy valszeg azon múlik majd a dolog, hogy ki ajánl kedvezőbb árat :)
Pali Re: Vakáció
Gondolom hamar eltelt ez az 5 és fél, sőt majdnem 6 év, amióta kint élsz?!?
Tulajdonképp, ha jól értelmezem ezt a kérdést, akkor Te most már Finn állampolgár is leszel? Vagy már az vagy? :) :)

Azt megkérdezhetem, hogy Te a japán autókat részesíted előnyben?

Ahogy írásod látom, csak japán márkát próbáltál, vagy nem? Ilyen pl., hogy Ford Focus? :) Nekem ez az autó is tetszik a mostaniak közül, s elvileg ugyanaz, mint a mazda3.
Bár a japán autókat is szeretem, csak az Aurisban nekem szokatlan volt a kézifék kar szöge... :) Tudod mire godnolok??! :)
Ettől függetlenül kíváló autó(k) az(ok). :)

(írásomat jó oldalról nézd, ha hallanád a hangom, megértenéd. Ezt csak azért írom, mert jártam már úgy, hogy félreértették az írásom, szóban, a 'hangsúly' miatt egyértelműbb lett volna) :)
Frenzy Re: Vakáció
Állampolgárságot 6 év folyamatos tartózkodás után adnak leghamarább, én még csak 5.5nél járok :P

A végső verseny autóknál úgy tűnik Toyota Auris és Mazda3 között lesz.

Személyi igazolvány itt nem nagyon "divat", bár ha nagyon akarod lehet kérni. A jogosítvány személyiként is használható itt, nincs szükség külön papírra (pl. boltban ha kártyával fizetsz adott összeg felett, a jogsit elég bemutatni).

Magyar útlevél majdnem mindig van nálam, mert elvileg kérhetik, de ugyanakkor nem kötelező, hogy nálam legyen (szóval ha kérik és nincs nálam akkor utólag kell bemutatni).

De amúgy igen, EUs jogsira simán kiadják a finn jogsit. 40 éves lejárattal ;)
Pali Re: Vakáció
:) Nagyon jó! :)
Nos, milyen volt a folytatófott 'móka'? S végül melyik kocsi felé 'húz a szíved'? :) (semmi rossz, épp, hogy jó, mivel kíváncsi vagyok a választásodra)

Tulajdonképpen akkor Te már félig Finn állampolgár leszel?
Van akkor Neked Finn személyi igazolványod s utleveled? Vagy Magyar iratokkal jársz-utazol?
EU jogsi = nemzetközi jogsi? Amire kiadják a Finn jogsit?
Frenzy Re: Vakáció
Az új autó egészen biztosan finn rendszámú lesz. Múlt héten beadtam kérvényt rendőrséghez is, hogy kapjak finn jogosítványt: jövőre lejárna a magyar, így legalább nem otthon kell vele majd vacakolni. EU jogsira meg simán kiadják a finnt.

Tegnap próbavezettem is, ideadtak egy Mazda 3-at másfél órára meg egy új Civicet 2 órára. Ma folytatódik a móka :)
Pannóca Re: Vakáció
1000 éve... :)
Pali Re: Vakáció
Igen, már én is lesegettem a blogod, hogy mikor frissül... :)
Nagyon örülök, hogy sikerült beköltöznöd az új "birtokra"! :) Ez szerintem egy nagyon-nagy dolog! Öszintén, szívből gratulálok az új házikóhoz! :)
A visszaúthoz jó utat kívánok!


U.i.: Az új autó elképzelhető, hogy Finn rendszámú lesz??? :D