Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Code Complete   (CubeHead)   
Ha már az előbb sikerült egy programról írnom, most írok egy könyvről. A könyv címe Code Complete. Azon belül is a második kiadás (Second Edition), amit én olvasgatok (kiadói oldal, vagy ha vásárolni támad kedved, a könyv oldala amazon.com-on).

A könyv programozásról szól, egész konkrétan magáról a program kód írásáról. Bármilyen nyelvvel használható, legyen szó akár C, C++, C#, Java, Visual Basic vagy extrémebbről, mint amilyen az Ada például. Szintén lényegtelen a környezet, lehet szó akár Windowsról, akár Linuxról. Szóval mindenki elolvashatja, aki valamit is programozik.

Első ránézésre feleslegesnek tűnhet a könyv. A tartalomjegyzéket böngészve ilyenekről olvashatunk, mint például változók elnevezése, önkommentező kód, utasítások, elágazások, stb. Csupa olyan dolog, aminek ismerete triviális lehet, ha valaki már tud programozni, netalántán már egy ideje kódol is. És gyakorlott programozók biztosan sok ismerős dolgot találnak benne, olyat is, amire esetleg önhibájából jött rá az ember.

De ezeken felül rengeteg újdonságot, tippet, módszert lehet megtudni, hogyan is kellene igazából kódolni? Miért kellene bizonyos dolgokat így vagy úgy csinálni, és milyen rossz módszerek vannak dolgok végzésére. Sok olyan triviális dolog is van benne persze, ami gyakorlott programozónak tényleg az lehet (vagy éppen rádöbbenhet, hogy erre nem is gondolt eddig). De ugyanakkor sok olyan leírás is található benne, amivel valakiből a korábbiaknál is jobb programozó lehet (szintlépés :-D)

Én még nem rágtam át magam mindenen, de már jó néhány dolgot kipróbáltam a könyv dolgaiból/tanácsaiból a munkám során is. És a kód minőségét javító tanácsai valóban nagyon hasznosak. Sok olyan dolog van, amit ezért vagy azért eddig nem próbáltam ki, nem úgy csináltam, és nem is nagyon akartam rávenni magam. És most mégis kiderül, mennyire jó is. Mennyivel könnyebbé teszi a kód írását/olvasását vagy éppen karbantartását.

Ha valaki a fentebbi sorok elolvasása után azt gondolja, rajta egy ilyesféle könyv nem segít, nincs benne semmi újdonság, biztos vagyok benne, hogy téved. Olvasás közben gyakran elgondolkoztam már azon, hogy minden programozónak kötelezővé kellene tenni az elolvasását, és akkor sok munka gyorsabban és jobb minőségben készülhetne el, nem is beszélve a későbbi karbantartásról.

Persze nem kell univerzális csodára gondolni a könyv kapcsán. Sok minden más is kell ahhoz, hogy valaki magát jónak vallhassa (legalábbis szerintem). De ez az olvasmány nagyon is fontos lépcsőfoknak számít a jobbá válás utján, legyen szó akár kezdőről, akár haladóról.

Úgyhogy ha valaki komolyan magáénak vallja a programozás hivatást (és most súlyosan gyakorlati oldalára gondolok a dolognak, semmi egyetemi magas szintű hókusz pókusz :-P ), akkor ez a könyv akár kötelző olvasmány is lehet számára. Azon felül olvasni is élvezetes :-)

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.