Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Motormelegítő, beltérmelegítő és itt a tél   (Kocsi)   
A múlt héten el is felejtettem leírni (vagy legalábbis most nem találtam sehol), hogy az autó motorjának melegítése kérdés végre megoldódott. Bár nem a klasszikus motormelegítő került a Hondámba, hanem egy ilyen sugárzó melegítő, azért remélem ez is komoly előnyt jelent majd a téllel szemben.

Ugye errefelé Finnországban eléggé hűvösek a telek, és olyankor az autók sem szívesen indulnak. Ezért aztán vannak a cölöpök. Ezekből minden ház elé jut millió. Konkrétan a legtöbb ház parkolóhelyéhez tartozik, de van a cégnél is, mindenkinek egy ilyen cölöp. A cölöpnek van kulcsa, benne pedig egy időzítős konnektor van. Ide csatlakozik a drót.

A drót másik vége a kocsi elején lévő "konnektorba" megy. És amikor az időzítő elindul, megindul a motor melegítése. Időzíteni persze úgy szokás, hogy pont akkora legyen meleg, amikor indulunk vele.

Errefelé még sosem láttak diesel Honda Civicet (mint amilyen nekem van - konkrétan itt nem árulják), ezért nem a klasszikus motormelegítő került bele - mivel azt nem tudtak belerakni - hanem a már említett sugárzó melegítő. Ennek kisebb a hatásfoka, de remélem azért számít majd valamit a jeges téli éjszakában.

A másik dolgot ma vettem, ez egy beltérmelegítő. Amikor ugyanis a motortérbe szerelték a melegítőt, egy konnektort szereltek a belső terébe a kocsinak. Itt is jön a 220 amikor éppen cölöphöz vagyok rögzítve. A beltéri melegítő pedig innentől fogva kitalálható mit csinál ... azért felelős, hogy olvadt ablakok és meleg környezet fogadjon reggel, amikor a -20 fokon átvágva a kocsihoz megyek :-)

Eléggé átgondolták errefelé ezt a dolgot, már ami a telet illeti. És persze senki sem lopkodja (vagyis nagyon remélem! :) ezeket a kábeleket, amivel a cölöpökhöz vannak a kocsik kötve ... bár a cölöpök zárhatóak :)

Annyi csak a gond, hogy itt ahol lakom elvileg tilos a beltéri melegítő használata. Mert nem bírja a rendszer .. vagy mi. Ezért vettem (munkatársak tanácsára) olyat, ami kisebb fokozatra kapcsolható, és így nem terhelve a rendszert is simán kibírja a biztosíték. Bár be kell valljam, azért kicsit aggasztó érzésem van, amikor arra gondolok, hogy én még alszom, amikor a kocsimba megindul mindenféle elektromos cucc működése. De mivel itt ez a divat és működik (nem is csak itt, svédországban és norvégiában dettó), gondolom nem lesz baj :D

 

Hozzászólások

Hetényi László Re: Motormelegítő, beltérmelegítő és itt a tél
23-om éve gyártunk diesel gépjárművekbe 220v-os előfűtő berendezéseket, amik sikernek örvendenek.Miért? Mert megbízható minőség-esztétikus-olcsó.Egy 900-ft-os időőkapcsolóval programozható, szakszerű beszerelés esetén regel előfűtött meleg motorral indulhat, aminek előnyeit nem kell vitatni.Készülnek-600-800-1200-1800w teljesítményű készülékek.Univerzális kivitelűek, a legtöbb diesel gépjárművekbe beépíthetőek.
www.dieselelomelegito.hu
Viszonteladók és felhasználók jelentkezését várjuk.
Tisztelettel .Hetényi László